Šta je novo?

Problem interkonekcije - razmene signalizacije između fiksne i mobilne mreže

Wizz

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poena
620
Desilo mi se juce prvi put, zovem kolegu na 063, ne cujem da mu telefon zvoni a on se vec javio... Naime, telefon mu je u dzepu i cujem kako on razgovara sa nekim... Nazovem ga ponovo, tada je normalno zvonilo i on se javi...

Kasnije uvece svoj telefon stavim na Silent i krenuo do kolege, kada sam stigao kaze znao sam da dolazis, cuo sam kako zakopcavas jaknu, palis auto i kreces... Pogledao sam na mom telefonu i njegov poziv sam imao u Missed Calls - znaci nisam se javio a u stvari je veza postojala...

I na kraju konacno uzmemo njegov fixni telefon, nazovemo moj broj (063) i meni telefon zvoni, ali on vec cuje u slusalici sve sto ja govorim na mom mobilnom....

Zna li neko sta se ovde desava?????

Zacaran ti mobilni? Koji mob imas da kupim i ja :D

Paranoja :D

Ehej :zgran: nesto slicno se i meni juce desilo. Zove me devojka, ja bio napolju i nista nisam cuo da je zvonilo (sad kapiram da i nije zvonilo). Tek posle, kad me drugi put dobila, kaze mi kako, kad me nazvala, u tom trenutku na njenom fonu vec bilo 11 sekudni trajanja poziva i da je nesto cula u pozadini (telefon u futroli u dzepu).

Telenor... :trust:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Smislili ljudi novi nacin kako da zarade pare!!! Sto da te neko zove jednom, kad moze i dva puta i pri tome ga naravno vise kosta :mad:

Ne tripujte se, sigurno postoji neko logicno objasnjenje, da li se jos nekom nesto desilo? :trust:

Jok meni... Šta se to u stvari desilo ???

Jeeeste ... hiljadu ...

Aj' majke ti ... kako mreža može da izda komandu aparatu da uspostavi vezu? Znači ... aparat dobija signalizaciju, on tu signalizaciju pretvara u audiovizuelno obaveštenje (svetli i zvoni) a ti si taj koji pritiskom na određeno dugme zapravo izdaje komandu da li će se veza ostvariti (zelena slušalica) ili ćeš poziv odbiti (crvena slušalica) ili se naprosto nećeš javiti.

Jedina situacija kada se telefon automatski javlja je kada ti je uključen handsfree, pa postaviš u profilu za handsfree da se veza automatski uspostavlja nakon drugog zvona, ili tako nešto.

U svakom slučaju, APARAT komanduje MREŽI, a ne obrnuto ...

Božeee ... šta sve ovde ne može da se pročita ...

Hmmm... ajd onda, kako objasnjavas da neko zove "mobilnog pretplatnika", da se veza ostvari i da pozivalac sve cuje u pozadini, al da se pretplatnik uopste nije javio. Bas to - kao da se handsfree javio. Upravo to mi se desilo juce, a vidim da se slicna stvar desila i pokretacu topic-a.

Definitivno je da se desila neka greska. Kakva... to ne znam.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Neozbiljni ste...

Stisl'o se dugme u džepu, kakva crna paranoja.

Zaključajte thread.

meni se to dogadjalo davnih dana na philipsu sport!

Neozbiljni ste...

Stisl'o se dugme u džepu, kakva crna paranoja.

Zaključajte thread.

Nidzo, sa svim postovanjem, ti izgleda ne citas ono sto sam napisao. Veruj mi ne bi ni startovao ovaj thread da nisam neprijatno iznenadjen i uveren... ponovicu:

Dakle na moje oci zovemo sa fixnog moj mobilni, na mobilnom ispisuje broj koji me zove, ja se ne javljam nego pricam u slusalicu, a sagovornik u istoj prostoriji cuje moj glas u slusalici fixnog telefona, pogledam jos jednom - na mobilnom i dalje ZVONI. - U tome je poenta...

Ja imam Nikia 6680, desilo se mom kolegi sa sasvim drugim telefonom i to kada sam ga ja zvao - to je drugi put da sam se uverio.

Mnogi su se zalili da uopste ne cuju signal da osobi koju zovu zvoni telefon, vec jednostavno tisinu...

Dakle Nidzo ako se tebi nije desilo, ne znaci da se nikome drugome nije desilo, vidis da ima ljudi koji potvrdjuju ono sto sam napisao...

Sve je moguce.Zasto da ne.I tehnologija gresi.Par puta mi se desilo da nekog pozovem dok mi je telefon u dzepu.Uvek ga zakljucavam...I to jednom dok sam isao ulicom slucajno sam nekako okrenuo kevu.Culi su se samo automobili pa je mislila da me je nesto zgazilo dok sam je zvao.Nisam mogao da joj dokazem da je nisam zvao vec se slucajno okrenuo broj.Haos i sekiracija.

Pre dve tri godine, se na nekim nokiama (npr. 3510i) desavalo sledece:
Ukoliko Vas je neko pozvao sa fixnog telefona, kada Vam mobilni telefon zazvoni iskljucite zvono (silence) u slusalici se cuje sta govori osoba koja vas je pozvala sa fixnog telefona bez da se veza uspostavila. Da ovo nije tacno nemoze niko da me ubedi jer sam cuo i koristio da cujem komentare kada se nejavljam :D

Pre dve tri godine, se na nekim nokiama (npr. 3510i) desavalo sledece:
Ukoliko Vas je neko pozvao sa fixnog telefona, kada Vam mobilni telefon zazvoni iskljucite zvono (silence) u slusalici se cuje sta govori osoba koja vas je pozvala sa fixnog telefona bez da se veza uspostavila. Da ovo nije tacno nemoze niko da me ubedi jer sam cuo i koristio da cujem komentare kada se nejavljam :D

Ovo mogu i ja da potvrdim na 064 mrezi i cesto sam koristio i slusao komentare tipa "***em mu, sta se nejavlja" :)

Ovo mogu i ja da potvrdim na 064 mrezi i cesto sam koristio i slusao komentare tipa "***em mu, sta se nejavlja" :)

:)

E pa ovaj moj slucaj je isto to samo obrnuto, dakle nazovu me sa fixnog i cuju sve sta ja radim a meni telefon na Silent profil pa nemam pojma da me neko prisluskuje, dosta nezgodna situacija. Inace nisam ovo primecivao ranije, juce prvi put...

Meni se isto ovo dogadja ali na FIX telefonu,npr.neko zove i ja kazem jao opet ovaj smarac i javim se i drug kaze sta si malo pre rekao za mene,ja kao nista on kaze kako nista kad sam cuo :)

Ovakve stvari prvi put cujem.Stvarno je trip da te neko cuje sta radis i pricas.Koliko puta sam divljao i psovao sve zivo dok se pojedinim ljudima ne javim.Zamisli da su culi...Ili mozda i jesu pa sada redje zovu...

@ andjelko, mislis da ga vrebaju? :d

uopste ne mora da bude trip u pitanju. to ti je do telefona, sigurno je neki kvalitetno odradjen fw. probaj neki drugi aparat. ne zbog prisluskivanja, nego zbog racuna.

Poslednja izmena:
Spooky !!!

Ja preko fixnog mogu da prisluskujem... Kad dignem slusalicu u 30 % slucajeva se cuje kako neko prica u pozadini, a da to nismo ja i pozvana osoba... I tako cuje to i ona/on pa blejimo na telefonu pola sata da cujemo sta ovi drugi imaju da kazu... patethic but true... Tako se stvori utisak da i mene neko prisluskuje... Nisam ni dvojnik niti imam PCM (sta god bio).

Ovo za Telenor 100% je privremeno... Neko se malo igrao tweakovanja setupa :)

mislim da to zavisi od modela telefona, softvera i ko zna cega jos. Mozda neko stvarno prisluskuje Vas broj? Znate ono kada se pojavi katanac na ekranu, ne znam sta to znaci, ali negde sam davno procitao da to znaci kako komunikacija nije zasticena ili tako nesto pa je moguce prisluskivati,... Ali, ja sam se licno uverio da je to sta je pokretac teme napisao apsolutno tacno i moguce da mu se desilo.
Kazem davno na philipsu mi se to dogadjalo, pa smo se cura i ja tako *****avali i provaljivali kako to ne radi na nekim drugim telefonima. U stvari radilo je samo na mom. Licno mislim da je sam fon bio nesto u kvaru ili tako nesto. ZNaci neko me zove, telefon zvoni u silent modu ja cujem sve sta se prica sa druge strane dok taj sa druge strane dobija normalan ton zvonjenja...

Znate i za onu davnu foru sa nokiom 3330 kada ste sa 064 karticom mogli uz kucanje sifre mogli da razgovarate for free koliko ste hteli. Ali samo jedan poziv, a nakon toga reset fona pa opet sifra i tako je vazilo i za SMS. Mislim da je prvo radilo na pre paidu pa na posto paidu, posle se to moglo i sa 063 karticom. I radilo je ne znam koliko dugo, ali jedno 3 nedelje sigurno smo cura i ja pricali kao blesavi za 0din. Neko je rekao da je to bilo za sluzbenike DB-a omoguceno...

Bio je to off, ali i puno toga zavisi od providera i njegovog setupa...

pozz

p.s. ako neko zna neku sifru za free call neka baci na pm

***. sta se svi ishchudjavate, kao niste slushali hiljadu puta price o tome da mob. sluzi kao mic. Niste videli da ljudi vade baterije iz mobilnih kad su na javnim mestima i obavljaju razgovore koji nisu za svacije usi???

Daj ne budite neozbiljni.

Pravo prisluskivanje i kada/ako se vrsi (a zakonom je propisano ko i kada sme da se prisluskuje) radi se na daleko suptilniji nacin, i onaj ko je predmet prisluskivanja nije ni svestan toga.

Kada se pojavi otključan katanac na ekranu, ili nekoliko znakova uzvika (na starim smećensima i ericssonima) znači da trenutno nije akivna enkripcija komunikacije između mreže i aparata. To se najčešće dešava kada je mreža preopterećena i da bi onda izbegli ispadanje iz mreže gomile pretplatnika, BTS sama isključuje enkripciju, ali daje notifikaciju.

dobro, sada je jasno to za katancic...

ali i dalje stoji to da se postavljacu ovog topica desila onakva situacija. Meni se to dogodilo pre ~4-5 godina, a evo i danas-juce se to opet nekome ovde desilo.
Ne znam zasto se to desi, ali da se desava to je cinjenica. Ja sam se u to uverio. I ne smatram da je to zbog prisluskivanja!
Mada nije nekad ni tesko provaliti da je neka linija pod prismotrom,...

Zeleo bih da autor teme proba to jos jednom, ali da su mob i ortak u drugoj sobi a ne u onoj u kojoj je i on.
To govorim iz razloga sto se na mnogim telefonima, kad se zavrsi biranje broja i pocne da zvoni, cuje u slusalici sve sto udje u mikrofon datog fiksnog telefona.
Primer, pustis muziku i uzmes fiksni (u mom slucaju bezicni). Cim se zavrsi biranje broja, cuje se data muzika i u slusalici.
Tako da je moguce da si cuo ortaka kako prica, zato sto je bio u prostoriji sa tobom i mikrofon na fiksnom je "hvatao" i njegov glas.
Veoma cesta pojava, koja nije nimalo cudna.

Dakle probajte jos jednom, u dve razlicite prostorije. Pozatvarajte vrata tako da se ne cujete, pa javi rezultate, bas me zanimaju!

Boki4u

Moja cura je bila par kilometara vazdusnom linijom udaljena od mene!

Zeleo bih da autor teme proba to jos jednom, ali da su mob i ortak u drugoj sobi a ne u onoj u kojoj je i on.
To govorim iz razloga sto se na mnogim telefonima, kad se zavrsi biranje broja i pocne da zvoni, cuje u slusalici sve sto udje u mikrofon datog fiksnog telefona.
Primer, pustis muziku i uzmes fiksni (u mom slucaju bezicni). Cim se zavrsi biranje broja, cuje se data muzika i u slusalici.
Tako da je moguce da si cuo ortaka kako prica, zato sto je bio u prostoriji sa tobom i mikrofon na fiksnom je "hvatao" i njegov glas.
Veoma cesta pojava, koja nije nimalo cudna.

Dakle probajte jos jednom, u dve razlicite prostorije. Pozatvarajte vrata tako da se ne cujete, pa javi rezultate, bas me zanimaju!

Boki, pa to je prvo sto mi je palo na pamet, ali zar ne citas da me je kolega zvao dok sam isao do njega i cuo kako zakopcavam jaknu i vozim auto, meni je telefon bio na Silent i zakljucana tastatura.

A koliko ja znam ako neko u istoj prostoriji uzme fixni i zove me npr. na mobilni, nema sanse da mikrofon FIXNOG telefona hvata moj glas u toj meri da ja sasvim jasno cujem svoj glas sa udaljenosti od par metara, pa ga ponovo emituje na slusalicu istog, to bi znacilo da cujes i sam sebe jace nego sagovornika, zar ne?

Veruj mi ta mogucnost je potpuno iskljucena! Naravno ne mogu ja proveriti to kada hocu to se desilo tada i mozda vise nikada...

Ne mislim ni ja da je sve ovo u vezi prisluskivanja, verovatno je neki bug u setovanjima Telenora, koji otkriva da ja prisluskivanje, nazalost, moguce! Danas sam npr. zvao kolegu i nije se cuo signal da njemu zvoni telefon.

Inace drugar kojeg sam ja zvao (pa ga "prisluskivao") ima Sony Ericsson K700...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno