Šta je novo?

Problem ili dobar rezultat?

• Začetnik teme Začetnik teme Vule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Evo ovako:

Soltek 75FRN2L nForce 2 Ultra 400
AMD Athlon XP 2000+ zakljucan (133x12.5)
256 DDR Elixir 400 Mhz (3-3-3-11)
Napajanje Frontier Aurora 350W (to je mozda i problem, novo kosta 9 Eura 😀)

Bilo mi dosadno pa krenem da overklokujem (nije moja mashina nego od drugara), podignem FSB na 166 bez podizanja napona i radi... prikazuje ga kao 2600+ na 2.09 Ghz. OK, idem dalje, dizem FSB na 175, prikazuje 2600+ na 2.19 Ghz. Stavljam FSB na 185, i podizem napon na 1.7V, podize se windows i prijavljuje procesor kao Athlon XP na 2.31 Ghz. Tu sam hteo da se zaustavim, ali nisam mogao da izdrzim da ne pokusam da izvucem maximum. Dizem napon na 1.775V i podizem FSB na 197 Mhz, komp se pali i prijavljuje 2.47Ghz! Medjutim, kada sam pokusao na 200x12.5 krene da se pali, pokazuje 2500 Mhz i krece da podize windows ali na onom Welcome ekranu se resetuje. Nije pomoglo ni poveanje napona, tako da sam vratio na 197 ali je bio jako nestabilan i restartovao se pri svakom zahtevnijem testu (Troll's Lair u 3D Marku 03, prvi test sa avionima prodje bez problema u 183 fps). Vracao sam polako FSB i dosao do stabilne frekvencije od samo 178 Mhz FSB gde radi na 2.22 Ghz i prolazi sve testove...

Da li je ovo dobar rezultat (proc je BOX ali sam stavio neki Spire 3200+ kuler, temperatura ne prelazi 59C) ili ovaj proc moze jos vise uz neko mnogo kvalitetnije napajanje? Da li da ga stavim kod sebe na 8RDA3+ i da probam, mozda bi bilo neke razlike?

Bas dobro da mi je neko odgovorio... 😀

Pa, sta ocekujes da ti odgovorimo, imas dobar procesor, samo ti treba neko dobro hladjenje, ploca i naravno napajanje (ali i sa nekim kung fu napajanjem mozes da postignes dobar rezultat).

Po to me sto si rekao zakupio te je dobar CPU, i sa njim si postigao dobar rezultat..E sad tvoja volja dali ces da ga ostavis za sebe ili neces 😉
POzdrav...

definitivno ti treba bolje napajanje, tj neko bar 360W firmirano (enermax) U svakom slucaju najbolji xp1800 za koji sam ikada cuo, tj. jedini dobar za koji sam cuo...

gx-x je napisao(la):
definitivno ti treba bolje napajanje, tj neko bar 360W firmirano (enermax) U svakom slucaju najbolji xp1800 za koji sam ikada cuo, tj. jedini dobar za koji sam cuo...

Nije 1800+ nego 2000+ a sto se tice napajanja razmisljam se izmedju Tagan 480W, DTK 400W i TT Butterfly 480W, pa me zanima koje da uzmem, oko 80E bih dao

Posto proc nije moj a bez problema mogu da ga zamenim sa drugarom za svog Bartona 2500+ koga sam probao na 8RDA3+ ploci i radio je u 200x11 (3200+) sa istim ovim napajanjem ali jako nestabilno i to na skoro 1.8V pa me zanima da li da izvrsim "trejd", tj. da li mi se isplati vise Athlon na 2500Mhz ili Barton na 2200Mhz?

Kao prvo uzmi neko enermax napajanje. Pa naravno da ti se isplati trejd 😀

JA da sam na tvome mjestu ne bi mijenjao tvoj 2500 Barton za toga 2000+ 😉
evo zbog cega, BArton je novije jezgro i naravno sto taj tvoj BArton ima 512 L2 kesa a ovaj Athlon XP 2000+ ima 256 L2 kesa...
Pritom sto ovoga tvoga bartona mozes da poceras na 3200+ kad god oces 😉
Mislim da ti se nece to isplatiti ...
Pozdrav...

ja bi presao na 2.5ghz, ne igra taj dodatni cache neku veliku ulogu, ono 2-3fps u doomu...a dobio bi 4-5 fps vise zbog dodatnih 300mhz...

Ljudi ne mogu da docekam sutrasnji dan, pravicemo mali test. Naime, uzecu svog bartona, ovog athlona i drugar mi donosi otkljucan 2000+, imacemo Abit NF7-S, EPoX 8RDA3+ i Soltek 75FRN2L, Chieftec 300W napajanje, Coolermaster Aero 7 Lite i 2x256 Kingstona pa cemo da vidimo sta koji moze! Javicu vam rezultate a posto cemo imati i digitalni fotoaparat mozda okacim i neke slike... Pozdrav 😉

Evo i jedan screenshot sa Soltekom i ovim zakljucanim Athlonom...

Prilozi

• XP copy.webp
    XP copy.webp
    39.7 KB · Pregleda: 71
@vule85: lepo se zabavite 🙂 samo ne ocekujte previse sa aero7 lite i chiftekom 300W 🙁

gx-x je napisao(la):
ja bi presao na 2.5ghz, ne igra taj dodatni cache neku veliku ulogu, ono 2-3fps u doomu...a dobio bi 4-5 fps vise zbog dodatnih 300mhz...
Barton 2.2GHz je tu negde sa Athlonom 2.5 Ghz ( 2-3% )ako su na istom FSB.
Evo ovako Athlon 2.22 GHz je u NFS 6 imao 72-73fps, a barton 2.31 Ghz 90fps, pa sad lepo izracunaj razliku, slicno je i u Doom3, FC i dosta novih igara. ko neveruje neka proba, mene nije mrzelo 😉

gx-x je napisao(la):
Pa mislim da nisi bas u pravu za doom. XP2500+ ima u DOOM-u vise FPS nego Thoroughbred @2.2 Ghz FSB 220 Mhz.
Jedini je problem da li imas graficku kartu koja moze da prikaze toliku razliku. Sa jednim 9800XT razlika u 1024x768 HQ bice manja od 5 FPS izmedju Bartona i Thoroughbred-a na istom taktu.

drfedja je napisao(la):
Pa mislim da nisi bas u pravu za doom. XP2500+ ima u DOOM-u vise FPS nego Thoroughbred @2.2 Ghz FSB 220 Mhz.
Jedini je problem da li imas graficku kartu koja moze da prikaze toliku razliku. Sa jednim 9800XT razlika u 1024x768 HQ bice manja od 5 FPS izmedju Bartona i Thoroughbred-a na istom taktu.
Pa ja i govorim sa jakom grafikom da je takva razlika, niko nije ni rekao da se u velikim rezolucijama sa slabim grafikama vidi razlika.

@GoranM: evo ja sam probao i to u vise navrata jer mi najbolji ortak ima bartona i cesto setamo graficke itd. i mogu ti reci da je razlika ogromna izmedju mog XP-a 2.2ghz i njegovog bartona 2.2ghz, mislim da je cak 2fps !!! 🙂

gx-x je napisao(la):
@GoranM: evo ja sam probao i to u vise navrata jer mi najbolji ortak ima bartona i cesto setamo graficke itd. i mogu ti reci da je razlika ogromna izmedju mog XP-a 2.2ghz i njegovog bartona 2.2ghz, mislim da je cak 2fps !!! 🙂
😀 kad ti kazes...

Odradili smo test...

Abit NF7-S i Barton - 200x11 @ 2200 Mhz 1.85V JAKO nestabilan
Epox 8RDA3+ i Barton - 200x11 @2200 Mhz 1.85V JAKO nestabilan
Soltek 75FRN2L i Barton - 200x11 @ 2200 Mhz 1.825V prodje 3D Mark ladno

Abit NF7-S i Athlon 2000+ zakljucan - 205x12.5 @ 2562 Mhz 1.85 V JAKO nestabilan
Epox 8RDA3+ i Athlon 2000+ zakljucan - 203x12.5 @ 2537 Mhz 1.85 V JAKO nestabilan
Soltek 75FRN2L i Athlon 2000+ zakljucan - 200x12.5 @ 2505 Mhz 1.8V nestabilan

Onaj otkljucan Athlon i nije bas neski primerak, nece preko 1.8Ghz ali smo ga zato sa 133x12.5 stavili na 200x9 (1800 Mhz) na 1.8V i dobili 1000 3D Marka 2001 vise....

Bas sam se razocarao jer sa Aurora 350W napajanjem od 9 Eura postizem iste rezultate kao sa ovim Chieftecom...

Napravicemo jos jedan mali test za nekih mesec dana ali sa TT12+ i Enermax 460W pa cemo da vidimo 😉

Prilozi

• 2.webp
    2.webp
    320.7 KB · Pregleda: 43
  • 3.webp
    3.webp
    234.4 KB · Pregleda: 44
Kakav je to primerak Bartona koji nece na 2200MHz sa 1.85V ???
To bi moralo da radi kako god okrenes! 1.85V, bre!

Moj Barton 2500+ se ne racuna nesto posebno dobrim a radi na 2200MHz (11x200) i 2250MHz(13.5x166) sve na 1.65V (!!!) 24h Prime-a k'o od sale!

Da niste vi kojim slucajem ostavili AGP da prati FSB na tom Abit-u i Epox-u?

trx je napisao(la):
Kakav je to primerak Bartona koji nece na 2200MHz sa 1.85V ???
To bi moralo da radi kako god okrenes! 1.85V, bre!

To i mene jako brine, prvo sam mislio da je zbog napajanja, kad sam stavio Chieftec ista stvar, pa sam mislio da na Epoxu nesto ne odradim dobro, pa onda i na Abitu ista stvar...

Jedino se ovaj Soltek bar meni cini da je nesto uradio...

Inace, kada namestam magistralu i mnozilac, ispod mi stoji ono CPU Interface, Optimal ili Aggresive, sta da stavim? Ceo dan smo testirali sa Aggresive, ali ja sam sutradan probao Solteka opet sa Bartonom i zaboravim to da ukljucim, ostane na Optimal i radi super na 3200+ sa ovim usranim napajanjem? U cemu je tu sad fora? Ajde pomagajte skroz sam se izgubio!

BOX je Barton, dobio sam i 3 god. garancije i sve je islo u kutiji, jedva sam je otpakovao...

Ja ne znam zasto to tako lose ide, on radi i na 185 i na 190 Mhz magistrali bez problema, ali cim stavim 200 ne vredi... kolko god da povecam voltazu nestabilan je, 3d mark pukne a ne stigne ni da ucita prvi test...

Ajde samo mi objasnite ono Optimal/Aggresive, mozda ja ne radim nesto dobro? (aj da se utesim malo)

Sve sam probao bez PCI kartica, samo sa grafickom i to na 66 Mhz AGP, i voltazu cipseta sam dizao na 2V ali ne vredi...

Pazi ovako:

stavi napon za CPU na recimo 1.7V, AGP 66MHz, FSB 200MHz, opusti sve memorijske settings-e na default (auto), stavi OPTIMAL za CPU interface, a sve ostalo na default (chipset...)

Pusti Prime i ostavi ga bar 5 - 6 sati!
Javi sta je bilo...

Sto se tice tog Optimal/Aggressive, to ti ne znaci mnogo - mnogo ti vise znaci da ti Barton radi stabilno na 3200+. Recimo, probaj da uradis neke testove (3D Mark, Prime banchmark...) sa Optimal a posle sa Aggressive sa Bartonom 2500+ i vidi da li ima razlike...

Sve sam uradio kako si napisao, na default voltazi nema sanse ni da se upali, na 1.7V dodje do welcome screena, na 1.75 stane na welcome screenu a na 1.8 radi, evo upravo sad stoji na 1.8, ali to je malo mnogo...

Ne znam kolko je stabilan jer nemam prime, ali zato imam neki drugi test, medjutim necu da ga pustam jer imam osecaj da se i windows jedva podigao...

Pa sad cu da ga uzmem i da ga polijem benzinom i da ga zapalim 😡

Evo CPU Stability Test (ne znam verziju) sam pustio da radi, odradio je zagrevanje i MMX test, radio je 10 minuta i nije nasao gresku, ali se zato proc "malo" zagrejao, sa 44 Idle je za 10 sekuni skocila na 65 (Speeze 3200+, TT stize...ha)

Sad cu da idem da gledam film i da ga pustim da radi pa sta bude, ali me opet brine ova voltaza....

A da pozajmis ti od nekoga neki drugi Barton, cisto da probas da vidis da li je do CPU-a ili gresis negde drugde...?

Ja sam sve sam ti rekao za moj Barton izveo na KT-600 chipset-u i mislio sam da sam najgori jer nemam NF2... ccc... Moras nekako to da sredis!

OK hvala za savete, probacu nesto da sredim, ako nista onda na pumpu po benzin...

GoranM je napisao(la):
😀 kad ti kazes...
Evo na ovoj slici se to lepo vidi... 2500+ ima 2fps više od 2400+, a ima manji takt, veći keš i veći FSB.
Takođe ne znam gde su oni silni procenti o kojima pojedinci pričaju kod razlike sempron vs A64, kad je razlika 3.5 fps na istom taktu 🙂

Prilozi

• 3452.webp
    3452.webp
    38.6 KB · Pregleda: 49
Nazad
Vrh Dno