Šta je novo?

Problem baterija

davids

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2007
Poena
304
Imam sledeci problem, tj. u dilemi sam, da li treba skinuti sa lap topa bateriju ako mi je non stop na strujnom adapteru. Prosle sam godine citao u digitalu gde je bilo slicno pitanje i odgovor je glasio da baterija treba da se napuni nekih 60% i da onda treba da se skine, a ne sme da se skida kad je skroz puna ili prazna.
Interesuje me da li se baterija ovako steti, odnosno da li joj se skracuje radni vek ?
(mislim na situaciju kada je na lap topu a ukljucena je u struju )

Prelistaj malo ovaj sajt, tu ces naci SVE o baterijama.:wave:

Hvala na linku, veoma detaljno uradjeno.....
Kako vi radite, mislim na ljude sa foruma kojima je laptop non stop na stolu ?

Ja lično ne vadim bateriju, ali meni rijetko prođu dva dana, a da laptop ne koristim bez napajanja iz mreže.
Li-ion baterije stare bez obzira da li se koriste ili ne. Njihovo starenje se ubrzava ako su izložene višoj temperaturi ili provode duže vrijeme napunjene iznad 90-95% (stanje u kom su, kada se laptop konstantno napaja iz mreže). Otuda česta preporuka proizvođača, da se baterija napuni na cca 40% i izvadi, ako se laptop misli napajati iz mreže nekoliko sedmica/mjeseci. U ovom slučaju treba se zapitati "Zašto sam kupio laptop in the first place?"

Retki su oni koji laptop koriste u neke korisne svrhe, mada ce svi naci opravdanje kad treba da se brane. Ili cak i ako se iznese negde onda je to cisto poziranje. Pola bencha koristi laptop u okviru sobe, na adapteru.

Ali dobro, svako ima pravo da puni dzepove vec prebogatim kompanijama.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da ti mislis da vecina ljudi koja kupuje laptopove radi to iz prestiza...?

Poslednja izmena:
Retki su oni koji laptop koriste u neke korisne svrhe, mada ce svi naci opravdanje kad treba da se brane. Ili cak i ako se iznese negde onda je to cisto poziranje. Pola bencha koristi laptop u okviru sobe, na adapteru.

Ali dobro, svako ima pravo da puni dzepove vec prebogatim kompanijama.

Za tvoje obavestenje najveca prednost laptopa jeste u prenosivosti, a ne u bateriji!
I jos nesto, ako ne znas da kazes nesto konstruktivno, e ti onda cuti, jel stvarno ne ispadas bas pametan ovako! Doduse sta i ocekivati od coveka koji je tako ispisao svoju konfiguraciju.

E a sad konstruktivno;) Nije losa varijanta, cak i ako odlucis da vadis bateriju da nabavis neko hladjenje za laptop. Ja na primer koristim NotePal Infinite, i mogu ti reci da vrlo fino hladi komp, a samim tim i bateriju:) Doduse, dodaje gabaritu, ali nista posebno.

...U ovom slučaju treba se zapitati "Zašto sam kupio laptop in the first place?"

Za bateriju nije dobro da bude u laptopu koji je skoro uvek priključen na punjač, to govorim iz ličnog iskustva. Moj savet bi bio da ako npr. čitav dan ili duže misliš laptop držati na punjaču, izvadi bateriju.

Poslednja izmena od urednika:
Mogao bi da se malo informišeš o li-ion tehnologiji. Baterija u laptopu je potpuno (energetski) otkačena od ostatka laptopa, ako je on priključen na punjač, sve dok joj napon (zbog samopražnjenja) ne padne ispod praga na kom počinje da se puni.

Poslednja izmena od urednika:
Mogao bi da se malo informišeš o li-ion tehnologiji. Baterija u laptopu je potpuno (energetski) otkačena od ostatka laptopa, ako je on priključen na punjač, sve dok joj napon (zbog samopražnjenja) ne padne ispod praga na kom počinje da se puni.
Sad si ti ispao pametniji od proizvođača i korisnika koji kažu da za bateriju nije dobro da bude u laptopu koji je non'stop na punjaču. Izgleda da se onda ni baterija iz mog laptopa nije informisala o li'ion tehnologiji čim je drastično izgubila kapacitet zato što mi je laptop 99.99% vremena bio na punjaču.

Ja zaista ne znam u čemu je ovdje problem. Ni u jednom uputstvu nećeš naći preporuku da se baterija vadi, svaki put kad se laptop priključuje na adapter, ali ćeš naći tu preporuku, u slučaju da laptop misliš koristiti na stolu nekoliko sedmica/mjeseci (kako sam već rekao). Ja sam ti već odgovorio zašto je tvoja baterija brzo izgubila svoj kapacitet, a to što ti ne znaš normalno da razgovaraš, to je već stvar kućnog odgoja.

Nazad
Vrh Dno