Šta je novo?

Problem AMD Radeon HD 7560D

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
Imam konfiguraciju:
Proc: AMD A8-5600K sa integrisanom Graphic AMD Radeon HD 7560D
Ploca: ASROCK FM2A85X Extreme4
Ram: KINGSTON 8GB (2x4GB) 2400MHz DDR3 Hyper X (KHX24C11T2K2/8X)
Windows 7 64 bit.

Djetetu sam instalirao igrice:
"League of Legends" i "Team Fortress 2"- neka igrica preko "Steam-a"??????? nadam se da znate o cemu pricam.
Kad igra igricu "League of Legends" rijetko se desava ali se desava da komp. zablokira. Znaci jednostavno se slika zamrzne i mora da se komp. restartuje preko dugmeta za "restart".
Sa igricom "Team Fortress 2" se desava ista stvar samo jako cesto, bukvalno posle odigranih max. 5.min. komp. se zablokira. Onda ponovo dugme "restart".
(Igramo na najmanjoj rezoluciji koju dozvoljava igrica - 1280X720)

Pitanje je, dali su ove igrice prejake za ovu integrisanu graficku i dali ona pravi problem ili je problem negdje drugo?

Pozdrav

Poslednja izmena:
Verovatno je pregrevanje, proveri temperature.
I koje napajanje imas?

Napajanje sam zaboravio da upisem:

PowerLine VP-530W (P/PFC).

Kad sam provjerio temperaturu CPU-a isla je preko 80 stepeni, tako da sam usisivacem ocistio prasinu koje i nije bilo nesto posebno.
Videcu dali ce se nesto promijeniti.
Inace u normalnom radu komp. ne steka, sve radi OK.

A da li je ta temperatura u stanju mirovanja ili kada se igraju igre? Pod opterecenjem ne bi trebala da prelazi 65c tj. za sve preko toga se treba zabrinuti..

Skini HW Monitor i upali ga. Posle toga upali igru i igraj je nekoliko minuta. Nakon toga, izadji iz igre i vidi sta pise u HW-u, kolika je maksimalna temperatura procesora a kolika je minimalna.

Imamo sam amd apu i nenormalno se griju bez obzira na napajanje. Imao sam A-8 6600k sa radimax napajanje mogularno i posle 1h računar u leru dostigne visoku temp toliko da se znatno oseti prstima kad dodirnem hladnjak. običan hladnjak slobodno menjaj bez imalo razmišljanja moj savet!

Imamo sam amd apu i nenormalno se griju bez obzira na napajanje. Imao sam A-8 6600k sa radimax napajanje mogularno i posle 1h računar u leru dostigne visoku temp toliko da se znatno oseti prstima kad dodirnem hladnjak. običan hladnjak slobodno menjaj bez imalo razmišljanja moj savet!

Slazem se u potpunosti sa tobom, APU se znatno vise greje od CPU-a. E sad, postoji i druga mogucnost a to je da drajveri za grafiku nisu dobro instalirani.

A da li je ta temperatura u stanju mirovanja ili kada se igraju igre? Pod opterecenjem ne bi trebala da prelazi 65c tj. za sve preko toga se treba zabrinuti..
Temperatura je provjerena u biosu nakon igranja.
Interesantno je da program koji je dosao uz maticnu plocu, radi se o programu za monitoring rada sistema, pokazuje nize temperature nego koje se vide u biosu.
To me zbunjuje, kome da vjerujem?
Napomenucu da sinoc, posto sam ocistio komp. od prasine nijednom nije zablokirao racunar.
Vrlo je moguce da se radi o visokoj temperaturi. Zamijenicu hladnjak?

Da, kupi neki aftermarket kuler tipa cm 212 evo ili slicno.. :)

da li je stavljena pasta na proc?

temperatura procesora ti ide i do 80 stepeni, što je uzrokovalo restart .

vreme je da odrešiš kesu

http://emmi.rs/hladnjaci-cpu-hladnjak-lga1150-1155-2011-am3+-fm2+-raijintek.11.html?productId=37120

absolut beng 4 a bak http://www.techpowerup.com/reviews/Raijintek/Aidos/8.html

Relative_perf.gif

Poslednja izmena:
sta god da kupi iz navcedene ponude moci ce da ga koristi i kasnije tako da to nije preveliki kiks sto se tice novca a donosi ti sigurnost ako nista drugo.....

Raijintek . pročitaj recenziju u postu iznad.

temperatura procesora ti ide i do 80 stepeni, što je uzrokovalo restart .

Ne bih rekao. Ne postoji način da vidiš temperaturu APU-a. Samo eventualno socket-a.

14cy69i.png

Pre ovoga, sam imao A10-5700, temperatura preko 80 (nemoguće), a cevi malo toplije od toplog, socket jedva video 50 i to isključivo pod punim opterećenjem (Linx AVX).

Ne bih rekao. Ne postoji način da vidiš temperaturu APU-a. Samo eventualno socket-a.

14cy69i.png

Pre ovoga, sam imao A10-5700, temperatura preko 80 (nemoguće), a cevi malo toplije od toplog, socket jedva video 50 i to isključivo pod punim opterećenjem (Linx AVX).

Ne razumijem sta hoces da kazes.
Mislis da je nesto drugo problem?

Poslednja izmena:
Kažem da radi procesor na 110 stepeni i to sjajno! :d

Sad na temu, kod tebe temperatura socket-a nije prešla 40, to je toplo. Ako je to pod maksimalnim "opterećenjem", pod "opterećenjem" mislim ono što inače radiš na PC-ju, onda temperatura nije uzrok.

Poslednja izmena:
pa mi bi i kafu mogli pristavit.
salu na stranu, ali sad kad sam ocistio kuler i unutrasnjost kompa. od prasine vise ne zamrzava.
Do kad ce to da drzi neznam ali mislim da su svakako ove temperature previsoke i da se mora mijenjati hladjenje.

Poslednja izmena:
u tvom izvjestaju HW Monitora vidim da se vidi temperatura graficke dok u mom izvjestaju stoje neke minusne cifre sto nema blage veze.
pretpostavio sam da se radi o razlici izmedju obicne i pro verzije pa sam i ja instalirao pro verziju medjutim ista stvar.
izvestaj.jpg

reci mi smem li da u ovom momentu uradim test sa LinX 0.6.5., mislim da ne izgorim nesto :)
i dali ovaj program moze da pronadje moguce neki drugi problem, kako kazes ako sam te dobro razumio?

Nećeš ništa da ispržiš. Cpu će zamrznuti/restartovati kad temp dodje do ,say, 75' .

Inače, neophodno je da zameniš makar termalnu pastu na procesoru. Hladnjak sam ti već predložio, a ti kako misliš, ol best from mi !

Kralju poslušaj lepog kokana, pusti šta ti sam633 kaže ispade čovek pametniji od inženjera u AMD-u. U AMD datasheet-u za taj procesor za pismene piše max temp 74°C a tebi temp procesora prelazi 80°C što se lepo vidi iz priložene slike, a kao mera bezbednosti da ne spališ procesor mašina ide u restrart.

Uuu, zaje*ao sam i AMD. Sad se još jednom vrati na čitanje. Posebno su interesantne temperature ispod nule kod svih APU-a.

Kralju poslušaj lepog kokana, pusti šta ti sam633 kaže ispade čovek pametniji od inženjera u AMD-u. U AMD datasheet-u za taj procesor za pismene piše max temp 74°C a tebi temp procesora prelazi 80°C što se lepo vidi iz priložene slike, a kao mera bezbednosti da ne spališ procesor mašina ide u restrart.

Vec sam ga poslusao i narucio "Raijintek Aidos" .
Samo da dodam da sam u medjuvremenu skinuo stok hladnjak i dobro ocistio. Takodje sam ocistio procesor i nanio novi sloj termalne paste "arctic mx2".
Moram priznati da kad sam skinuo stok hladnjakje termalne paste je bilo jako malo, radi se o sloju koji dolazi nanijet na hladnjaku u fabrickom pakovanju.
Tada, prilikom sklapanja konfiguracije nijesam dodavao paste jer mislim da to nije potrebno kad se radi o fabrickom pakovanju.
Sada temperatura ne prelazi 62 stepena.

Poslednja izmena:
Socketa? Ako opet gledaš CPU Package, to nije merodavno, dao sam moj primer. Odnosno, koliko-toliko je merodavno, ako gledamo K15 procesore koji nisu APU. Gledaj CPUTIN pod opterećenjem, pretpostavljam da je to temperatura socket-a. Ti si ga zapravo opteretio, ničim. Jedva si dostigao 40-tak stepeni.

Što se temperatura tiče, evo još jedan primer:

xfu4gz.png

Izgleda da je hwinfo doveden u red i gotovo sam siguran je CPU 0 temperatura CPU dela APU-a. Kao što vidiš, CPU 0 se gotovo poklapa sa temperaturom socketa T1, plus dodajmo činjenicu, da što veća vrednost parametra CPU 0, znači da je njena vrednost tačnija.

Tek sada vidim vidim ovu temu, a imam slican racunar ,;) i samo da ti porucim da nisi pogersio i ako ne klokujes taj tvoj procesor temperature ce ti biti nize za desetak stepeni .
Sa Aidosom kod mene je temperatura isla na leru 20- 25 , a pod opterecenjem ( citaj nove igrice ) 50- 55 c. Kada se ubaci diskretna grafika 6670 ( da rade obe grafike HD 7560D i HD 6670) i podigne radni takt procesora preko 4.4 GHz ( 4.4- 4.8 ) sa tim hladnjkom tempretura je kod mene isla do 60- 65 C . Pasta i namestanje cpu je bitno stvar koliko god mi tome ne pridodajemo paznju. Ajde javi se kada namestis novi kuler.:type:

Nista od Raijintec Aidosa (za sada). Dobavljac preko koga sam ga narucio ne moze da ga nabavi.
Predlaze mi ovaj - Thermaltake BigTyp14 Pro.
Na sajtu itsvet-a ne vidim mogucnost da se moze instalirati na FM2.
Sta mislite o ovom kuleru? Dali i dalje da trazim ovaj Raijintec Aidos?
Pozdrav

Taj kuler koji ti nude ima tri pina , mislim da je bolja varijanta da prikljucak ima cetri pina zbog kontrole obrtaja. Ali na tebi je da odlucis.

Hvala na komentaru.
Upravo mi je javljeno da mi je obezbijedjen Aidos.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno