Šta je novo?

Problem, ali ne znam sa cim...

srkee

Slavan
Učlanjen(a)
29.09.2005
Poena
304
Pozdrav,

Upravo sam montirao sledece komponente, ali imam problem:
- C2D 6300
- Gigabyte DQ6
- 1Gb Kingstone 667
- Gainward 7600GS GLH

U pitanju je problem sa CPU cooler-om (a mozda i sa necim drugim)...
Naime kad pokusam da upalim masinu, venilator kao da se samo "trzne" i ne pocne da se okrece, deluje kao da nema dovoljno snage da ga pokrene, pomislih da je do napajnja. Medjutim to mi je cudno, jer nisam montirao ni optiku, ni drugi hard disk, niti bila sta drugo, samo ono najneophodnije. Proverio sam i sve konektore i kablove, deluje mi sve u redu...
E sad sta je problem, ne znma. Ako ima neka zackoljica oko ovoga ili je neko imao slican problem, molim za pomoc.
Sve ovo je u kucistu Chieftec 360W.

Ranija masina sa A64 3000+, 1Gb rama, 2 sata hdd-a, 2 rezaca, tv kartica, sb live je radila bez problema sa ovim ovim napajanjem, tako da ne verujem da je do toga... Ali zaista en znam sta moze biti...

P.S. Hard disk se upali i cooler na grafickoj, i ventilator od napajanja, ali cpu cooler jok...

Eto, pa pomagajte...

tnx

A da probas samo sa memorijom i grafickom - a sve ostalo iskljuceno ( i svi ventilatori, sem naravno na CPU ), ako se ukljuci - bice ti jasno. Uvek mozes da probas i drugo napajanje.

Iskljucio sam i hdd, ostale su samo graficka i memorija, ali opet isto, cpu cooler kao da krene da radi, ali bukvalno na sekund, kao sto rekoh, samo se "trzne" i dalje nista...

Jel moze da bude da je neispravan cooler (to je onaj intelov stock cooler)?

EDIT

Ovo sam nasao na gigabyte-ovom site-u:

Upon powering up the system, why doesn’t my CPU fan spin up immediately?

The bios will first detect the CPU temperature and then set the speed according to the temperature detected. Therefore upon boot-up you will notice the fan will not spin right away.

Poslednja izmena:
Moguce je.
Mada, da bi bio siguran - probaj sa jos nekim napajanjem.
Pretpostavljam da je sve novo kupljeno - ako si uzeo sve to novo - idi u servis tog prodavca sa plocom, CPU, memom i grafickom, nek ti oni isprobaju na svom napajanju - pa da vidis sta ce da se desi. Makar da znas koga da hvatas za gusu!

Ej, sve je to OK,
Ima automatsku regulaciju i ne okrece se kada nema potrebe. Kada se zagreje CPU onda se pali i povecava se broj obrtaja. Meni isto cima kada ga upalim i onda polako pocne da se okrece.

Moguce je da se desava kao i meni sto se desavalo na ovoj konfi:
-cpu je pri startupu dovoljno 'ladan da BIOS ne pokaze zelju uopste da pokrene kuler.Kod mene sad kad je hladnjikavo u sobi cpu kuler se pri startu samo zavrti i onda stane.I tako bude nekih 5-6minuta i kad se CPU dovoljno zagreje, proradi i kuler.
-problem nastaje kada je u biosu chekirana opcija "CPU low speed fan warning" (ili slicno) koja ide do najnize vrednosti od nekih 800obrtaja...e sad: sistem netje da butuje ako ta opcija ostane ukljucena.Tek iz drugog-treceg puta se sistem pokrene.
-Proveri kako stoji kod tebe u bios-u, mozda je to slican problem kao ovaj...
edit: ako komp normalno radi, ondak uzivaj- to je ovo sto kaze i johnny b.

Poslednja izmena:
Ja sam se onda malo zbunio - skontao sam da covek ne moze uopste da upali masinu. ?

:D mozda saznamo kad je sklopi skroz...al ja sam skoro siguran da je sve u redu.

Ma daaaaa, iskljucio sam tu automatsku kontrolu fan speed-a i sad se vrti...
Da budem iskren nisam znao za to...

Ali je resen problem...

Ajd onda da pitam jel bolje drzati na automatic tu kontrolu ili je iskljuciti pa da se uvek vrti u full speed-u?

Sada reci ti meni gde si to sikljucio?

Da probam ja da vidim da li ce mi biti bolje da se stalno vrti brze.
Koliko ti se sada vrti kada si iskljucio automatsku kontrolu, na koliko ti ide obrtaja fan?

Po meni je nekao zgodnije da bude na automatic - ako ti je bitna tisina, zasto da se vrti na max ako nema potrebe - na primer dok si na netu i sl.

P dobro, mislio sam da probam. :)

Naravno da je bolje da se vrti zavisno od load-a, tj temp...vise tisine nikad nije naodmet.

U "PC Health Status", pa u "FAN Speed Control Method" stavis na "Disabled"
Oko 1600 obrtaja... E sad zaista ne znam koliki je neki optimum...

Dobro, sad kad znam sta je, mogu ga vratiti i na automatic :)

Huh! Vec sam krenuo da se nerviram misleci da nesto ne radi...

Poslednja izmena:
Zato smo mi ovde!!!
:d :d :d

Nazad
Vrh Dno