Šta je novo?

Probajte Jpeg2000 kompresiju.

Artz

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
619
Ako neko zeli da proba novi Jpeg2000 moze da skine besplatan programcic za gledanje slika (Slican AcdSee -u) IrfanView na:
http://www.irfanview.com/
mada je ogranicen do 640x480 dok se ne registruje. Ako neko nadje serial nek baci ovde.

Javite utiske!!!

Version: 3.61

Name: CZY s/n: 146333102

Evo citata iz danasnjih vesti:
Za par meseci korisnici interneta ce biti u prilici da koriste novi JPEG2000 standard koji ce kako njegovi tvorci kazu ubrzati download web grafike u odnosu na danasnje standarde. Sto je vrlo bitno uticace i na veci kvalitet slika. Ovo je prvi veci update standarda koji se pojavio pocetkom devedesetih. Nova tehnologija ce imati osobinu slanja fajlova bez gubljenja podataka o istom, sto nije slucaj sa sadasnjim JPEG fajlovima jer se cesto javljaju greske. Za prelazak na JPEG2000 standard u web pretrazivace ce morati da se instalira Plug-in koji ce biti dostupan u drugoj polovini godine. Ekstenzija novih fajlova ce biti ".jp2".

Ako je tacno da je JP2000 standars koji radi BEZ gubljenja podataka prilikom kompresije, nameche se zakljuchak da bi to mogao biti uzrok mnoogo vecheg kompresovanog fajla

Za onaj plugin za IrfanView ima krakovana verzija na astalavista.box.sk
Samo upisete IrfanView Jpeg2000 i izaci ce.

Inace kompresovao sam sa njim 800x600 sliku.
Lossless je ok uradjen mada sam negde dobijao manji fajl samo sa zip kopresiom bmp-a. Dok sa obicnim Quality settings -om sam sa 98 dobijao prilicno dobre rezultate skoro ko lossless.

specifikacije Jpeg2000 zvuce zanimljivo ali nisam provalio da li ce i kakvu vrstu transparencije imati.da li ce biti ovo gifovsko sr*** ili mozda nesto slicno png tipu sto bi meni odgovaralo ko kec na desetku.Nazalost sem opere (ne znam za NS 6) nije podrzana transparencija u png fajlu kako treba....znaci antialias

jp2 =221 kb
jpg=39 kb

Sad, ne znam algoritam kompresije jp2 standarda, ali jpg radi po sistemu predikcije i dolazi do gubitka kvaliteta. Sudeci po velicini dobijenog fajla, jp2 nije takav.

salac je napisao(la):
jp2 =221 kb
jpg=39 kb

Sad, ne znam algoritam kompresije jp2 standarda, ali jpg radi po sistemu predikcije i dolazi do gubitka kvaliteta. Sudeci po velicini dobijenog fajla, jp2 nije takav.

Sta si podesio u Settings pa si dobio tako velik file. Verovatno si izabrao lossless.

Vrh Dno