Šta je novo?

Privremeno oduzimanje PIB-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

gaga75

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2008
Poena
345
Ukoliko je neko imao iskustvo da zbog nekog neizmirenog poreza od prošle firme gde je vlasnik ili suvlasnik, privremeno mu se oduzme PIB na novoj firmi, bilo bi lepo da to iskustvo napiše.
Konkretno me interesuje da li se pre oduzimanja PIB-a obaveštava obveznik ili mu se samo blokiraju računi a da on to sazna kada ode u banku!

Moj je slučaj da sam suvlasnik od 1% u nekoj firmi koja nikada nije radila, ali je na ime akontacije poreza i doprinosa za penziono, napravila dugovanje prema državi.
Sada mi je problem kada sam otvorio svoju firmu, preti mi oduzimanje PIB-a zbog tog 1% i firme koja nikada nije radila, a vlasnika nema jer su u inostranstvu i zabole ih!

Napisi molbu poreskoj upravi i objasni situaciju. Pre oduzimanja PIBa su poslali upozorenje na adresu preduzeća i potom rešenje. Ukoliko niko nije primio poštu, pismo se vraća nazad u PU. Tada smatraju da je u pitanju fiktivna firma i onda oduzimaju PIB.
Imao sam sličan problem zato što za neaktivni DOO nisam podneo završni račun jer forma nije prihvatila 0 kao profit i sajt nije hteo da verifikuje takav obrazac. Kasnije sam saznao da treba da se upiše -1. Svakako, zakasnio sam sa prijavom, oduzeli su PIB. Napisao sam molbu PU sa obrazloženjem šta se desilo, privremeno su vratili PIB, ponovo sam popunio formu koju je sajt prihvatio sa -1.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Radi se o tome da je firma u blokadi skoro 3 godine, nisu placani doprinosi ni akontacije jer nije nikada radila ni dinara prometa.
Bio sam kod inspektora i on zali moj slucaj, ali mora pokrenuti postupak zaduzenja i kazne, a za novu firmu oduzimanje PIB-a.
Sada mi jedino preostaje da kao i do sada radim na crno, jer u ovoj drzavi samo tako je jedino i moguce, jer sve je lepo samo na tv!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno