Šta je novo?

Privilegije pod win2k

• Začetnik teme Začetnik teme Sasa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Kako useru, tj. nalogu pod win2k zabraniti pristup mrezi ili odredjenim izvrsnim file-ovima (startovani "kroz" mrezu).

Naime, odredjeni ljudi treba da rade odredjeni posao i za to im je neophodan Power ili obican User nalog, ako ih stavim kao "Guest" nemogu da rade taj predvidjeni posao.

A kad im dan visi stepen onda vuku igre kroz mrezu sa drugog racunara, ciji disk opet mora biti shareovan jer ga koristi druga grupa ljudi. Mangupi 🙂

Any ideas ?

Kad bi moglo ono kao kod guesta, da ne moze da svrlja kroz mrezu, vec samo da kroz mrezu ide po vec namestenim shortcutovima-konekcijama bilo bi idealno.

Pozdrav!

Zar nije varijanta da se na odredjeng usera - grupu doda polisa koja zabranjuje to i to (recimo network) a za .exe fajlove ne znam da li bas moze preko polise, ali ima raznoraznih programcica koji ti omogucavaju (onemogucavaju) pristup odredjenim aplikacijama. Uzgred, jel u pitanju domen ili workgroup? Da pogledam sta imam od programa za ogranicavanje pristupa? Mislim da i tweak-eri rade posao...?

Ako imas na disku NTFS onda nije nikakav problem. Jednostavno u security dijalogu za taj folder stavi deny za usere kojima hoces da zabranis pristup.

Dandy je napisao(la):
Ako imas na disku NTFS onda nije nikakav problem. Jednostavno u security dijalogu za taj folder stavi deny za usere kojima hoces da zabranis pristup.

Ne moras da stavis deny,jednostavnoj odcekiraj allow.
A mozes i u kombinaciji sa sa share dozvolama

OS-ova ima raznih, pa i Win98SE/ME.

Dakle, allow/deny ne radi posao.

Te polise me interesuje, gde to kako sta ? 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Pa i Win98/ME mora da ima usera koji postoji na 2K/XP-u da bi mogao da pristupi nekom folderu. I dalje mislim da onda mozes da iskombinujes nesto sa deny.
Sto se polisa tice, to zahteva domen, a to tek nema sanse da uradis sa Win98/ME kombinacijom (tj. ima, ali je mnogo zeznuto).

Kako useru, tj. nalogu pod win2k zabraniti pristup mrezi ili odredjenim izvrsnim file-ovima (startovani "kroz" mrezu).

Najbolje je , ako je to malo ozbiljnija mreza, da stavis domen kontroler, pa se svi korisnici loguju na domen (moze w95,98,Me,NT4,2k,XP). Tada imas mogucnost da svakom korisniku iz domena dodeljujes odredjena prava, ili grupama korisnika dodeljujes prava.
Jeste komplikovano na prvi pogled ( narocito korisnicima),a ali je vrlo efikasno. Na pocetku ima dosta posla, ali je kasnije uzivanje za rad - dodajes korisnike, prava i gotovo.

Postoje i programi koje odrade taj (i jos mnoge druge poslove) te vrste. The Lock je prvi koji mi pada na pamet.

Sale u admin opcijama kreiraj novu grupu, te user-e ubaci u tu grupu i po grupi kreiraj pravila za pristup programima ili folderima... naravno vazi za ntfs particijie.

Sasa, pisi mi na mail, imam literaturu koja ce ti pomoci. Jednostavna je i sve ti pise. Mogu da ti narezem na cd.

Pozdrav

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Start => Run => poledit

Ova komanda se koristi za starije OS-e kao 95,98,NT pa tu sredjujes sve sta se moze srediti bez *******cije sa regedit-om. sledeca fora ti je importovanje na ostale masine ali mislim da ces uspeti to i sam...

Pozdrav

cheers

Nazad
Vrh Dno