Šta je novo?

pristup internetu iz workgroup

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
dakle imam workgroup od sa 5 racunara pod windows xp pro i jednim racunarom pod linuxom i opsegom fiksnih adresa od 192.168.0.1 do 192.168.0.21 doveden je internet preko lokalnog internet providera koji je omogucio internet za linux masinu,ali je adresa iz opsega 10.80.41.x. Kabal koji je dosao od providera zaboden je u swich,a na linux masini je na mreznoj kartici napravljen eth0:1 tj. nesto kao u windowsu alternate adress, tako da masine u workgroupe vide linux,a istovremeno linux izlazi na internet. Mene interesuje da li je to moguce napraviti i na windows masinama i kako? Kako resiti ovaj problem izlaska na net za windows masine koje su u razlicitom opsegu adresa od onih koje je zadao provider?
Hvala

a da li postoji jos neko resenje,a da se nista ne dira od hardware-a?

A odakle ide taj kabl, što je uboden u switch, mora da ide iz nekog modema ili routera ?

kabal ide od provajdera. Dao mi je javnu staticku adresu. Za linux masinu mi je dao ip adresu subnet masku, gateway, dns. Ip adresa nije iz opsega adresa kojoj pripada moja workgroupa.

Ovako, na Win mašini, pošto linux comp radi, u TCP/IP podešavanjima ubaciš IP 192.168.0.x ( ovo x je različito za svaku win mašinu ), subnet mask je obično 255.255.255.0, na svim, kao i gateway, koji ti je dao provajder, ubaciš i DNS servere, i to će raditi.
Gateway je ustvari taj LAN adresa provajderovog routera, ili proxy servera, koji je ustvari izlaz na net

probao sam u gateway racunara u workgroup ubacim ip adresu routera 10.80.x.x i u dns ubacim dns servera providera ali ne radi

Nazad
Vrh Dno