Šta je novo?

pristup internetu i ostalim računarima preko switcha

sbatke

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2008
Poena
304
Zanima me da li može sledeća varijanta:
Ako imam mrežu od 3 računara uvezanih preko switcha.E sada na Host kompjuteru imam samo jednu mrežnu koja je nakačena na switch i preko njega povezana sa ostala 2 računara.Zanima me da li mogu na taj isti switch preko ADSL modema da dovedem internet,da li može da se dijeli internet konekcija preko standardnog podešavanja preko ICS-a ili moram na Host kompjuter ugraditi još jednu mrežnu i tek preko njega da dovedem internet na Host kompjuter pa onda da dijelim preko ICS-a?

Ne razumem sta hoces da kazes sa ovim host komp ali switch se ponasa kao najobicniji produzni kabl.Samo u njega ubodi kabl iz adsl modema i sve kompove prikaci na switch i svi ce imati internet bez potrebe za ICS-om.

Poz

Ukoliko imas ADSL "modem" sa LAN prikljuckom onda sam siguran da je to u stvari ruter. Potrebno je povezati ruter na switch, podesiti IP adresu rutera da bude u istom opsegu sa adresama na racunarima, dodati IP adresu rutera u default gateway i dns na racunarima i to bi trebalo da bude sve od mreznih podesavanja (pod pretpostavkom da je pppoe konekcija na ruteru vec podesena)

Imam modem sa LAN kablom i sada imam internet na svim računarima ali sada želim ujedno da omogucim razmjenu fajlova i zajedničko korištenje štampača između računara.Zanima me da li će da bude omogućen i internet na svim računarima i razmjena fajlova?Naime negdje sam pročitao da bi ovo funkcionisalo Host kompjuter treba da ima direktan pristup internetu tj.da ima jednu LAN karticu za internet i još jednu LAN karticu preko koje se veže za switch i uvezuje sa ostalim računarima u mreži.

Nista te ne sprecava ako su vec povezani da pristupas podacima kao i da jedan od tih racunara koristis kao print "server".Samo ispodesavaja file i printer sharing i to je to..

Poz

Ukoliko imas ADSL "modem" sa LAN prikljuckom onda sam siguran da je to u stvari ruter. Potrebno je povezati ruter na switch, podesiti IP adresu rutera da bude u istom opsegu sa adresama na racunarima, dodati IP adresu rutera u default gateway i dns na racunarima i to bi trebalo da bude sve od mreznih podesavanja (pod pretpostavkom da je pppoe konekcija na ruteru vec podesena)

Na koji način da podesim IP adresu rutera?

I eto..:)Samo ti podesavaj ruter..
Poz

U shkolu.....

Na koji način da podesim IP adresu rutera?

Po onome sto si do sada napisao IP adresa rutera ti je dobro podesena i imas izlaz na net sa svih racunara, pa bi promena IP rutera bila nepotrebna. Samim tim je moguca i bilo kakva razmena fajlova, koriscenje stampaca u mrezi i sve ostale stvari koje mrezno okruzenje pruza.
Ono sto si negde citao za Host racunar i dve mrezne kartice se generalno odnosi na mrezu sa serverom gde isti preko jedne mrezne karte ima izlaz na internet preko modema/rutera, odradjuje ics, firewall i nat a preko druge mrezne kartice ima vezu sa lokalnom mrezom. Tebi tako nesto nije potrebno jer imas nekoliko ravnopravnih racunara u mrezi i tu nema nikakvih host/client kategorija.

Pre svega proveri nekoliko stvari:
1. kako su podesene IP adrese na racunarima, rucno ili preko dhcp-a?
2. da li su svi racunari u istoj workgrupi?
3. da li je na firewall-u racunara ukljucen file and printer sharing?

Za tako mali broj racunara praktikujem rucno upisivanje IP adresa, gateway-a i dns servera, to predlazem i tebi. Sa obzirom da vecina rutera ima defaultnu adresu 192.168.1.1 adrese racunara bi bile u opsegu 192.168.1.2-192.168.1.4
Potom je potrebno da izvrsis mapiranje mreznih diskova, tj. da na racunarima sa kojih hoces da pristupas tudjim podacima mapiras mrezne diskove/particije/foldere racunara na kome se ti podaci nalaze. Takodje mozes povezati i stampac na sve racunare u mrezi.

Sto se tice bilo kakvih podesavanja rutera pogledaj uputstvo za tvoj model, ako ga nemas u stampanom obliku sigurno ga imas na cd-u koji si dobio ili pronadji na netu.

Rešen problem.Greška u koracima (početnička):smash::smash:

Nazad
Vrh Dno