Šta je novo?

Pristum zasticenim folderima

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Znam da je bilo proci o ovome ali nisam mogao da pronadjem detaljno uputstvo.

Racunara u zgradi ima vise, ali pokusao sam da to uradim samo na dva.
Napravim nalog na jednom racunaru (winXP) isti takav na drugom racunaru sa istom sifrom. Bez obzira na to, folderu windows, program files, document and... ne mogu da pristupim. Prvo sam probao sa ukljucenim simple file sharig, posle sa iskljucenim. Dodavao u listu administratora, system,... dodelio im full pristup ali ne vredi. Ovo pravilo radi sa folderima koje napravim sam na root-u ili dublje. Znaci: foldere koje kreira korisnik na jednom racunaru, njima moze da pristupi drugi, za raznim pravilima, moze da pise, ne moze da brise, moze da cita ne moze da menja... Kako to izvesti sa navedenim folderima?
Zaboravio sam da kazem, mreza je naravno bez domena.

Hvala.

zar ne moze...

Mozes da za svaki folder dodas odredjenog user sa kojim zelis da pristupis. Znaci desni click, security, itd...

probaj u run da upises \\ime kompa kojem zelis da pristupis\paticija $
znaci u mom slucaju \\malisa\d$
trebao bi da ti se pojavi prozor za autentifikaciju, pa posto znas komsine akreditive upisi ih i cepaj...

Ima tu jos par stvari, javi kako ovo radi pa cemo da vidimo sta i kako dalje...

Poslednja izmena:
mastercula je napisao(la):
probaj u run da upises \\ime kompa kojem zelis da pristupis\paticija $
znaci u mom slucaju \\malisa\d$
trebao bi da ti se pojavi prozor za autentifikaciju, pa posto znas komsine akreditive upisi ih i cepaj...

Ima tu jos par stvari, javi kako ovo radi pa cemo da vidimo sta i kako dalje...

Nasao sam resenje. Ali postoji jedan mali problem.
Na racunaru kojem pristupam mora da bude iskljucen simple file sharing. U listi prava ptistupa mora da bude dodat user koji pristupa (admin prava) i mora da bude definisana sifra. Sve to radi. Ali, problem je sto pri prvom pristupu kad upises sifru a ne cekiras da sifru zapamti, sledeci put pristupa bez pitanja za sifru. Gde moze da se ovo promeni. Znaci kad god pokusas da pristupis c$ da trazi pass?

start>control panel>administrative tools>local security settngs>local polisies>securiti options>interactive logon:number of previus logons to cache

Mislim da bi ovo sredilo stvar, postavi vrednost na 0 pa se javi...

mastercula je napisao(la):
start>control panel>administrative tools>local security settngs>local polisies>securiti options>interactive logon:number of previus logons to cache

Mislim da bi ovo sredilo stvar, postavi vrednost na 0 pa se javi...

Nije to. I dalje pristupa bez pitanja za pass.

Suvi je napisao(la):
Ali, problem je sto pri prvom pristupu kad upises sifru a ne cekiras da sifru zapamti, sledeci put pristupa bez pitanja za sifru. Gde moze da se ovo promeni. Znaci kad god pokusas da pristupis c$ da trazi pass?

Trebalo bi pri restartu racunara da zaboravi credentials pod kojima je pristupao....

Nisam bas siguran sta bi trebalo uraditi, evo cackam kod mene na mrezi...

Brate upao mi neki virus ne mogu da startujem ni jedan program, mogu samo da gledam foldere i fajlove.
Win mi je skroz ******, a nemam nikakav anti virus.
Veceras ga sredjujem i trazim i dalje!
poz

Suvi je napisao(la):
Nije to. I dalje pristupa bez pitanja za pass.

Dovoljno je da se user odloguje. Kada se ponovo uloguje moraće da unosi par user/password.

Prosto nisam pametan sta da radim, nikako da dodjem do nekog resenja.
:lupko:
Kod mene isto tako logujem se samo prvi put i kada opet hocu da pristupim otvara opusteno.
Koliko ti je bitno da se user pita za autentifikaciju svaki put??

Idi na:
Start/Run/cmd - Enter

Kucaj:
net use w: \\computername\Admin$ /USER:computername\Username

Posle toga kucaj password i trebalo bi da ti se pojavi W: u MyComputer i da pokazuje na Windows folder tog racunara...

W - bilo koje slovo na koje ces da mapiras Windows folder
Computername - ime (ili IP) racunara na ciji Win folder ulazis
Admin$ - skriveni share za Windows folder, C$, D$... su skriveni share-ovi za particije...
Username - neki username na tom racunaru sa admin pravima

Ovo ce raditi na default podesavanjima, odnosno ako nije explicitno iskljuceno, sto ne verujem da je u tvom slucaju...

Poz

Poslednja izmena:
nidzuka je napisao(la):
Idi na:
Start/Run/cmd - Enter

Kucaj:
net use w: \\computername\Admin$ /USER:computername\Username

Posle toga kucaj password i trebalo bi da ti se pojavi W: u MyComputer i da pokazuje na Windows folder tog racunara...

W - bilo koje slovo na koje ces da mapiras Windows folder
Computername - ime (ili IP) racunara na ciji Win folder ulazis
Admin$ - skriveni share za Windows folder, C$, D$... su skriveni share-ovi za particije...
Username - neki username na tom racunaru sa admin pravima

Ovo ce raditi na default podesavanjima, odnosno ako nije explicitno iskljuceno, sto ne verujem da je u tvom slucaju...

Poz

Radi, ali mi ne trazi password. Zasto? Racunaru kojem pristupam je iskljucen simple file sharing.

Ovako, ja imam slican problem koji vec neko vreme ne mogu da resim. Imam kod kuce mrezu od dva kompa koja je ranije radila po principu da svako moze sve da vidi, promeni, obrise i sl posto kompove koristimo ja i otac pa smo sve share-ovali bez ikakvih usera i passworda. Problem je nastao kad je na jednom kompu uzet veci hard disk i obe particije (C i D) formatirane kao NTFS. Na drugom je C FAT32, D NTFS. Racunaru koji ima FAT32/NTFS hard mogu da pristupim apsolutno svim fajlovima bez ikakvog problema, dok ovom koji je skroz NTFS ne mogu da otvorim Documents and Settings\user, Windows i svim ostalima koje ste naveli gore, a D particiji istog diska mogu bez ogranicenja da pristupam.
Trazeci malo po netu dosao sam do zakljucka da je problem u nekim NTFS permissions.
Pomoc?

Evo kako da sa svog racunara "obrisete" keshiran pass na tamo-nekom racunaru:

[15:31] <jaksa> sa svog pc
[15:31] <jaksa> na koji se kaci tamo-neki
[15:31] <jaksa> odes na manage my computer
[15:31] <jaksa> pa desni klik na computer management (local)
[15:31] <jaksa> connect to remote com
[15:32] <jaksa> i onda upravljas resursima na tamo-nekom
[15:32] <jaksa> uradis restart workstation service-a

i pri ponovnom pristupu resursima na prvom racunaru, pojavice se prompt za unos username/passworda

Nazad
Vrh Dno