Šta je novo?

priprema za MTS optiku

bkovacev

Poštovan
Učlanjen(a)
20.03.2018
Poena
52
Pozdrav - Voleo bih da kroz stan koji se nalazi u sivoj fazi (renovira se) u vec izgradjenoj zgradi gde optika dolazi do kraja godine spremim buzir i opticki kabl koji ce visiti iznad stana i ukljuciti se u njihov uredjaj kada dodju. Interesuje me koji je najbolji nacin da ovo izvedem i koji bi mi kabl bio potreban? Kompletan sam newbie, tako da ne zamerite. Da li da uzmem single mode zuti koji oni daju uz ruter pa da izvucem njega skroz iz stana do potencijalnog mesta za njegovu kutiju? Da li da uzmem multimode?

Poenta price je da sam provukao cat 6a kablove, uzeo dobar switch i dobre PoE AP i voleo bih da dok je u sivoj fazi sredim to i pripremim jer ne bih voleo da mi lepe lepkom po plafonu opticki kabl :) Hvala vam unapred!

Da li da uzmem single mode zuti koji oni daju uz ruter pa da izvucem njega skroz iz stana do potencijalnog mesta za njegovu kutiju? Da li da uzmem multimode?
single mode OS2 sa SC/APC konektorom na oba kraja preferirano G.657.A2 tip vlakna unutra
multimode nije za telekomunikacije

Poslednja izmena:
single mode OS2 sa SC/APC konektorom na oba kraja preferirano G.657.A2 tip vlakna unutra
multimode nije za telekomunikacije
Hvala puno na odgovoru! Nasao sam na schracku ovde u NS kod nas ali su svi G.657.A1 tip vlakna i broj vlakana se razlikuje 4,8,12,24.. Da li moze nesto poput ovoga?

Ovi nemaju konektore na kraju, ne znam da li ce mts instaler da ih splajsuje za tebe jer onda bi morao stavljati 2 ZOK umesto samo jednog
ili si mislio da ostavis im puno metara vishka sa one strane gde izlazi iz tvog stana pa da oni to vuku do razvodne kutije umesto njihovog ?

Poslednja izmena:
Ovi nemaju konektore na kraju, ne znam da li ce mts instaler da ih splajsuje za tebe jer onda bi morao stavljati 2 ZOK umesto samo jednog
ili si mislio da ostavis im puno metara sa one strane gde izlazi iz tvog stana pa da oni to vuku do razvodne kutije umesto njihovog ?
To je to! :D Hteo bih da im ostavim puno metara kabla (mala je jako zgrada, sest stanova, 2 sprata, starija gradnja i postoji optika od sattrakta vec u zgradi, a posto su neku opremu stavili kod nas na sprat, cenimo da ce to isto uraditi MTS) ispred stana spremno za njih kad dodju, a da imam ZOK (sad sam izguglao sta je) u dnevnoj sobi pored switcha i mesta gde ce biti ruter. Ovo bi bio idealan scenario ako je moguc!

u tom slucaju, dovoljan je kabl sa samo 2 vlakna jer oni koriste samo jedno po prikljucku: http://www.netiks.rs/draka-fiber-kabl-2-vlakna-sm-bendbright-xs
ostavi im barem 2 metra gde hoces ZOK a onoliko metara vishka sa druge strane koliko treba da mogu to da dovuku do instalacione kutije na spratu
ili nekako obavesti instalatere pre nego sto krenu da ponesu deblji crni kabl koji koriste za KUCNE instalacije a ne onaj providni 1mm za stanove, i oni ce ga gurati kroz buzire (jer taj moze, providni tanki ne moze)

Poslednja izmena:
Hvala puno prijatelju - imas pice kad god pozelis, posto sam zvao i MTS i Sattrakt i prijatelje i neprijatelje, gde mi momak iz MTSa kaze mi koristimo multimode, instalater koji radi po zgradama kaze single mode, ali niko nije 100% siguran :D a nisam siguran da bih zeleo da mi sveze uradjen stan voleo da mi lepe vrucim lepkom :D

Ja bi na tvom mestu postavio kanalice ili rebrasta creva od mesta gde ulazi u stan optika pa do mesta gde bi postavio kutiju. I za mrezne kablove postavi creva da kasnije mozes da ih eventualno zamenis, bez ikakvog kopanja. Samo dobro isplaniraj sta ce gde prolaziti

Nazad
Vrh Dno