Šta je novo?

Prioriteti koriscenja bandwidth-a

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Da li postoji neki program koji moze da podesi prioritet procesa koji koriste internet vezu?

Problem je to sto kad mi radi neki heavy download tipa torrent, sve ostalo je jako usporenu (nemogu da browsujem, mail sporo skida, poruke preko mirande dobijaju time out, msn primanje fajlova je sporo....) ili cak neradi u opste (miranda se diskonektuje, nemogu ni jednu stranicu da otvorim u operi itd).

Dakle NE treba mi NetLimiter, njega vec koristim ali ne resava problem efikasno ako limitiram torent, uz to cesto zaboravim da skinem limit kad odem od racunara pa mi torent celu noc skida sa 50% propusne moci :wall:

Idealno bi bilo nesto tipa da mogu da poredjam programe po prioritetu koriscenja veze, npr
1. opera
2. the bat
3. msn
4. miranda
5........
6........
7. utorrent
8. dc++

Inace imam SBB cable 128/64

Koju verziju NetLimitera koristiš? Ja imam verziju NL 2 Pro (2.0.8.1) i ona pored Limits sekcije ima i Grants (dole na dnu ekrana imaš tabove Limits, Grants i Firewall).

Ako imaš tu verziju stavi za Operu i ostale programe koji samo povremeno šalju podatke recimo 10 KB/s za DL i 5 KB/s za UL.

Meni radi baš to što tebi treba i ja sam isto SBB.

Ne radi se o tome kojem ces koliko da dozvolis, radi se o tome koliko utorrent otvara portova. Koliko konekcija pravi.
Moze on meni da skida i 2kbps, kada je <250 otvorenih konekcija.
Cim to ugasim, ostalo poleti.
Tako daprobaj da ogranicis broj konekcija, mahom TCP. Mada, ili je prepolovljen broj konekcija [zadato max 100] i dalje prevelik, ili nesto nije u redu, mada mislim da je ono prvo.
Opera mi recimo ne moze otvoriti vise od 20, a torrent preko 200.
Pa ti gledaj.

Ok izgleda da to pomaze malo, ogranicio sam broj konekcija na max 50 (max 20 po torentu) ali i download sam ogranicio iz samog uTorrenta na 10. Imam neku stariju verziju 1.3 NetLimitera jer mi ovaj novi pravi neke probleme.

Medjutim i dalje sam zainteresovan za neki softver ovog tipa ako postoji.

Ako moze neko ukratko da mi objasni ovde kako da regulisem upotrebu BW-a sa dva racunara vezana na jedan ADSL ruter?

Naime, da li je moguce da se namesti da kada se sestra uloguje na svoj racunar, da joj se automatski dodeli zagarantovan BW da bi mogla normalno da surfuje, iako npr moj komp nesto drugo skida za to vreme...

neo geo je napisao(la):
Ako moze neko ukratko da mi objasni ovde kako da regulisem upotrebu BW-a sa dva racunara vezana na jedan ADSL ruter?

Naime, da li je moguce da se namesti da kada se sestra uloguje na svoj racunar, da joj se automatski dodeli zagarantovan BW da bi mogla normalno da surfuje, iako npr moj komp nesto drugo skida za to vreme...

Ovako nesto i mene interesuje. Postoji li nacin da se svakom racunaru garantuje pola bandwidth-a (ili vec odgovarajuci deo), a da ipak svako moze da povuce i znacajno vise od toga ako onaj drugi u tom trenutku nista ne vuce? Ima li neki ruter (ili jos bolje neki sw) koji to moze da obezbedi?

Poslednja izmena:
Ja sam se zezao oko toga dugo i nisam uspeo da namestim. Naime na mom ADSL ruteru postoji QoS (Quality of Service) podesavanje - sto bi trebao bar u teoriji da bude mehanizam za prioritiranje paketa. Link je 256/64 Beotel. Neka se na primer na jednom kompu igra WoW, a na drugom se torrentuje. Nema apsolutno nikakve vidljive razlike u tome ako dodelim visok prioritet protoka paketima sa portom 80, u odnosu na pakete sa portom koji mi je za torrent protokol i ovima dodelim nizak prioritet u odnosu na default podesavanja rutera (svi na normal prioritetu). Cim sa onog kompa sa koga se torrentuje krene download ili ne daj boze upload (makar bio i 2 kB) ode WoW ping u pm.
Posto sam vec kukao i diskutovao na ovom forumu u vezi ovog problema, a kao sto rekoh i sam svasta probavao postoje 2 resenja za koja znam:
1. Uzmes neki stari komp preko kojih se ova druga dva vezuju na net i na njemu instaliras i podesis neki QoS softver.
2. Kupis Cisco ruter :) ili neki drugi pravi, "profesionalni" ruter; sto je naravno bezveze za kucne uslove sa 2 kompa na netu. Cijena prava sitnica :). Koliko sam shvatio ova obicna konfekcija od rutera (do 100 e) samo "radi" osnovni posao, a QoS je na njima samo etiketa, tj reklama koja nista ne znaci.

U principu ili prva varijanta ili losija -Net Limiter (nije optimalno iskoriscenje bandwidth-a).

Ako neko zna neko bolje resenje... mnogo bi znacilo.

Pozdrav

P.S. Posto imam ADSL ruter US Robotics 9105 - embedded Linux + iptables da li je neko uspeo da se zeza sa ovim i podesava stvari iz konzole i da napravi nesto korisno sa tim. Na eMule forumu je neki lik razglabao o ovome ali govorio nesto uopsteno i nisam ga bas razumeo, ali me je zainteresovalo.

Poslednja izmena:
E tako nesto treba ... zanima me koju imas konekciju, i kakva je brzina surf-a na tvoj kompu, odnosnom maminom dok se radi download, odnosno koliko je redukovana brzina download-a ..

I ovo pretp vazi samo za torent

Pa fora je da torrentu ogranicis max download npr.

imam adsl 256/64 max download mi je oko 26-27 bez ogranicenja, ja mu stavim da je 23-24 max a upload 4 i sa tim setovanjem surf je normalan na oba kompa a to sto sam ustinuo download 3-4 ne znaci mnogo

Za generalni download je ista fora. Koristim flashget i stavim speed limit mode na manual i max brzina 23

A da zaboravih, ima jos par podesavanja u samo torrentu i to je sve napisano i objasnjeno na onom linku

Poslednja izmena:
@ uad: ovo deluje kao ok resenje kad se na drugom kompu lagano surfuje, ali na zalost ne resava mi problem sa World of Warcraft pingom. Kad krenem download ogranicen sa NL na 20kB, ping na WoW ode u crveno - 1000ms, lako moze i vise, uglavnom dovoljno da ne moze da se igra. Izgleda da je to dosta zahtevnija stvar - pitanje odziva.

@ ubojan

Probaj sa cFossSpeed-om ali ja nisam video neka poboljsanja.
Meni je i logicno da ne mozes da skidas nesto sa 20kB i plus da igras wow ako imas adsl 256. Probaj da smanjis torrent download na 15kB upload na 3-4, posto wow-u treba i jedno i drugo, cinculiraj malo sigurno moze da se nadjes neko kompromisno resenje.

@ uad

Tesko da tu moze bilo sta da se uradi sem neceg sto sam gore pomenuo.

cFosSpeed ne moze da mi pomogne jer on vrsi prioritiranje paketa na racunaru na kome je instaliran i tu bi imalo efekta (na jednom kompu i WoW i torrent), ali ako imas dva kompa - na jednom WoW a na drugom torrent, e tu je bespomocan. Probao sam i ta cinculiranja :) , ali nista od toga... u tom slucaju surf na drugom kompu je koliko toliko komforan ali WoW ping samo raste...

Pozdrav

Jako cudno posto ljudi kazu da igraju wow preko modema znaci max 5kB a ti imas 26-27?

Da li si u torrentu podesavao sve one "number of connections"?

Ako i to ne pomogne ja onda stvarno ne znam. :S: Idi na bench internet pa tamo pitaj, ima sigurno za to neko resenje

Sorry

@ uad: hvala ti na komentarima, pogotovo za onaj link, uz malo eksperimentisanja uspeo sam da postignem manje vise zadovoljavajuci efekat.

Najbitnije je koliko vidim podesiti broj konekcija i ostale Bittorrent parametre, mada sam malo uposlio i NetLimiter.

Poslednja izmena:
neo geo je napisao(la):

uzmi neku staru masinu, stavi joj neki linux firewall koji moze da pokrene tc sa cbq ili htb

imas na
http://sourceforge.net/projects/cbqinit/
skriptu koja donekle automatizuje posao

lako mozes da ogranicis protok po portu, IP-u
ili jos bolje da napravis prioritete za razne klase saobracaja
malo je slozenije, ali se trud moze isplatiti

Ja sa limewire ne mogu apsolutno nista da skinem, sa emule upadam u queue koji se danima ne mrda, a slicno je sa torentom, tipa skidam 600MB vec 5 dana, DC++ ponesto i skine, ali dosta varira ..

sve u svemu, ne mogu npr ni netlimiter da skinem kako treba, cekam u redu vec ceo dan, imam adsl 256/64 ...

Zanima me da li i koliko smetaju jedan drugom razliciti p2p programi koji rade u isto vreme .. stavio sam svima iz cfosspeed low prioritet, da bi kao omogucio firefoxu prioritet, ali i to ne pomaze nesto narocito

I da li je dovoljno koristiti netlimiter, ili mi treba i ovaj cfosspeed ili jos nesto pa da se koliko toliko normalizuje protok?

neo geo je napisao(la):
Ja sa limewire ne mogu apsolutno nista da skinem, sa emule upadam u queue koji se danima ne mrda, a slicno je sa torentom, tipa skidam 600MB vec 5 dana, DC++ ponesto i skine, ali dosta varira ..

sve u svemu, ne mogu npr ni netlimiter da skinem kako treba, cekam u redu vec ceo dan, imam adsl 256/64 ...

Zanima me da li i koliko smetaju jedan drugom razliciti p2p programi koji rade u isto vreme .. stavio sam svima iz cfosspeed low prioritet, da bi kao omogucio firefoxu prioritet, ali i to ne pomaze nesto narocito

I da li je dovoljno koristiti netlimiter, ili mi treba i ovaj cfosspeed ili jos nesto pa da se koliko toliko normalizuje protok?

Ja mislim da kod tebe nesto debelo nije u redu. Sa torrentima nema sta da čekaš, jer oni odmah počinju da se skidaju.

Kao što sam napisao u poruci gore. Treba ti samo NetLimiter i to ova verzija koja ima mogućnost da nekom programu garantuješ protok. Ako ti je veza 256/64 namestiš u NL za firefox da mu je Grants recimo 15 KB/s za DL i 4 KB/s za UL i čim kreneš nešto da učitavaš u FF, svi ostali programi će od NL-a automatski dobijati manji bandwith.

Kod mene ovo radi savršeno, osim što nisam uspeo da podesim prioritet za OnLine igranje. Očito, pošto tu i ping važan, NL ne može da obezbedi tečno igranje. Doduše ja sam na 128/64. Moguće da imam bržu konekciju da bi bilo drugačije.

Pa ja mislim da je link itself ok.. kad skidam nesto sa http-a, ide 26kBps normalno

ali ovo drugo ne .. na torentu imam 75/50 konekcija maksimalno, sa ogranicenim max protokom, sad sam smanjio na emule-u sa 200 na 50 maks konekcija, takodje uz download limite

ukljucen je peerguardian2 i cfosspeed, imam nekih 7kbps bednog protoka, skida se jedan emule i jedan torent se vuce 0.1kbps, i ne mogu da surfujem nikako

ostaje samo da probam netlimiter (pretp da mi treba pro verzija)

update: odustajem!

Kad sam stavio NLpro, za pocetak je torent podivljao na nekih 24kBps, podesio sam po Magnus-ovom savetu, ali brzo je nastavio sve po starom ... iskljucio sam cfosspeed misleci da mu on mozda smeta, ali ostalo je isto ...a taman sam se ponadao

vec sam se oprostio od bilo kakvog normalnog p2p skidanja (znaci, placacu 1700 din manje vise za stvari koje sam zavrsavao na dial-up-u) samo mi ostaje nejasno, kako lepo ne radi grantovani firefox na 15/5 kBps, pored limitiranog utorenta, koji se ionako vuce ispod limita ... kad ugasim p2p program, onda normalno krene surf

..i veza mi je opet slogirana bila, iako sam mislio da sam peerguardianom2 resio taj deo, pa sam radio reconnect

Sad dva glupa pitanja za kraj:
1. Kako da nateram NL da sacuva podesqavanja vezana za limits/grants ? Citao sam i help ali nisam nasao

2. kako da torent skida vise od jedne stvati odjednom, podesio sam ga po linku sa uad-ovog posta, i dalje nisam nasao na neko poboljsanje, mozda zato sto ima jako malo peer/seed

3. cemu ustvari sluzi peerguardian, vidim samo prolecu adrese ... pretp o cemu je rec, ali nisam siguran

Poslednja izmena od urednika:
neo geo je napisao(la):
update: odustajem!

Kad sam stavio NLpro, za pocetak je torent podivljao na nekih 24kBps, podesio sam po Magnus-ovom savetu, ali brzo je nastavio sve po starom ... iskljucio sam cfosspeed misleci da mu on mozda smeta, ali ostalo je isto ...a taman sam se ponadao

vec sam se oprostio od bilo kakvog normalnog p2p skidanja (znaci, placacu 1700 din manje vise za stvari koje sam zavrsavao na dial-up-u) samo mi ostaje nejasno, kako lepo ne radi grantovani firefox na 15/5 kBps, pored limitiranog utorenta, koji se ionako vuce ispod limita ... kad ugasim p2p program, onda normalno krene surf

..i veza mi je opet slogirana bila, iako sam mislio da sam peerguardianom2 resio taj deo, pa sam radio reconnect

Sad dva glupa pitanja za kraj:
1. Kako da nateram NL da sacuva podesqavanja vezana za limits/grants ? Citao sam i help ali nisam nasao

2. kako da torent skida vise od jedne stvati odjednom, podesio sam ga po linku sa uad-ovog posta, i dalje nisam nasao na neko poboljsanje, mozda zato sto ima jako malo peer/seed

3. cemu ustvari sluzi peerguardian, vidim samo prolecu adrese ... pretp o cemu je rec, ali nisam siguran

Sad se vratih na vrh thread-a i vidim da ti imaš potrebu da podešavaš BW za sa računara. Sorry, ali tu ti NL neće pomoći. Za to moraš da imaš traffic shapper u samom routeru, što koliko ja znam, podržavaju neki modeli Linksysa, Asusa, odnosno routeri kojima može da se stavlja custom firmware. Ja sam imao ASUS WL-500gdx i nisam uspeo da namestim. Doduše moje znanje Linuxa je mizerno tako da je pre to razlog, a ne da to ne radi u samom routeru.

U vezi podešavanja NetLimitera.

U prinicpu imaš dva koraka:

1. U Networ Manageru (View/All Tools/Network Manager) podesiš kolika ti je max konekcija (npr za 256/64 ADSL, staviš 28 DL i 7 UL. NAPOMENA:U gornjem desnom ćošku izaberi KB kao jedinicu)

2. U Grants staviš grants za firefox npr 15 DL i 5 UL).

Ništa više. Nikakav Limits. Ne treba ti CFosSpeed

Što se tiče tvojih pitanja:

1. Evo i ja tražim opciju da podesim snimanje i nema je. Čim promenim opciju on je automatski zapamti. Da ti nije neka trial verzija koja nemože da zapamti opcije?

2. Zavisnosti od clienta. Pošto ja koristim BitComet i uTorrent evo za njih:
- BitComet : Options/Preferencis/Connection->Max Simultaneous Download Tasks
- uTorrent : Options/Preferencis/Queueing->Maximum number of active downloads

3. PeerGuardian služi da blokira konekcije ka IP adresama firmi/državnih ustanova i organizacija koje možda pokušavaju da provere koje fajlove ti skidaš sa neta preko p2p.

Da ti ne bi "letele" neke adrese, idi u podešavanje i isključi da ne loguje Allowed connection. Onda ćeš videti samo one koje je PG blokirao.

Hvala za trud i pomoc..

Ne drzim vise cfosspeed, na outpost-u sam proverio da mi je za utorrent i tcp i udp checkiran allow, probacu posle neki torrent sa vise seed/leech, sad ih za ove dve stvari imam po dva-tri, pa mozda zato vuce sporo (nada umire zadnja)

Za NL imam vise ip adresa na kojima se moze uneti vrednost za dl/ul , cini mi se da je to za svaku ip adresu koju je ovaj video da sam dobijao od provajdera, svima sam upisao 256/64, pa posle ostavio sam trenutno vazecoj ip adresi, a ostalima vratio nule (tu ima opcija save u dnu) ali nishta

ovo za limtis/grants je zapamtio, nisam nista odonda cackao

za utorrent sam stavio po 2 u redu i 2 za leech, PG sam umirio od letenja

Ustvari, mislim da me ovo snalazi (zato sam i rekao da cu odustati) zasluzeno, posto sam sto kaze kolega 'sporta radi' uveo adsl (mogao sam i sbb cable odavno, nego im ne dam iz principa 1500din za prikljucak) dok i dalje mnogi ne mogu da docekaju ni jedno ni drugo, a mozda ni wireless.

sad skidam bitcomet (o.7kbps iz browsera:wall: mada vec ishod :bottle:

A da ti nemas mozda NAT IP asdresu. I ja sam imao takvih problema na Beotelu dok se nisam logovao sa javnom adresom. Na Beotelu je to ovako:
username@beotel - privatna, NATovana adresa
username/ip@beotel - javna adresa

Raspitaj se malo o ovome. Na taj zakljucak me je navelo to sto ti je klasican download iz browsera OK, a torrent zeza.

evo kopam i nigde da nadjem sintaksu (ako je na ptt-u ima) za dobijanje javne ip adrese nakon logovanja ... plz hlp:crash:

Kada ides preko private torrent sajta koja je tada brzina?
Ako ides preko onih javnih gde ti ne racuna rate onda i nije cudna brzina, sve je moguce, jako je nestabilno, cas ide max a posle minut nema protoka.
Sa privatnog meni treba dan-dva da skine dvd a sa javnog nikad se ne zna, moze ida da traje po nedelju dve dana bez obzira sto seed-eva ima 10000.

Beotel 256/64

Ehm, iskreno nisam do sad ni znao za private/public torrent sajtove ... kako mogu da koristim te privatne, ako je na njima toliko bolje ...

Pa na njima moras da se ulogujes, vodis racuna o svom ratio-u da ti ne padne ispod 0.5 ili ti sledi ban. Pravilo je da koliko skines toliko i upload-ujes i vise. Vremenom kako ti raste ratio tako ce ti se i brzina povecavati od samog startovanja download-a tj. neces cekati u redu.

Nazad
Vrh Dno