Šta je novo?

Printer na 2 racunara ?

wispi

Cenjen
Učlanjen(a)
26.07.2011
Poena
169
Poz svima, kacim se sa ZyXEL-om 418N na drugi router putem WIFI-a . Iz zyxel-a pruzam 2 kabla (lan 1 i lan 2) na dva racunara i tako koristim net . Na jednom od ta 2 racunara je instaliran printer . Interesuje me da li u ovoj situaciji moze raditi printer i sa drugog racunara (putem mreze) i ako moze sta i kako treba podesiti ? Na oba racunara je win 7 sp1 64bitni .

Hvala

na racunaru sa stampacem

odes u devices and printers, desni klik na printer pa printer properties. sharing tab i tu cekiras share this printer.
takodje, treba da odes u Advanced sharing settings i tamo podesis share files and printers.
osim toga, isto u Advanced sharing settings postoji opcija password protected sharing. ukoliko se logujes na komp uz password, onda mislim da nema veze ova opcija, ali ukoliko ne koristis sifru, share negde brljavi i trazi sifru iako ista ne postoji pa bi bilo dobro da podesis turn off password protected sharing.

na kompu bez printera, odes u devices and printers, add printer, network printer.
ja obicno prekinem njegov search jer nikada nista ne nadje. klinem na "the pritner that i want isnt listed" i onda u novom prozoru na browse (ili na by name i onda kliknes na browse dugme. u oba slucaja otvara isti prozor) i tu nadjes printer pod network, ime kompa sa printerom. ukoliko je sve ok, trebalo bi da se printer pojavi pod tom network lokacijom i dvoklik dodaje printer.
dodatni driver nije potreban jer se deli onaj sa host kompa. Ukoliko nesto ne radi, mozes instalirati driver i na tom drugom kompu, a ne preko hosta.

Generalna konfiguracija mreze nije posebno bitna dokle god su racunari u istoj mrezi, odnosno vide jedan drugog pod network opcijama.
Naravno, host komp mora biti ukljucen da bi print radio sa drugog racunara. Nisam bas siguran da li moras biti i ulogovan u sistem

Tako sam pokusao , ali na racunaru 2 mi ne pronalazi printer , kad odem na browse prikaze ime samo jednog racunara , a nema ovog gde je printer instaliran .

Nisam uspio podesiti da radi , ili negde gresim ili nesto nije uredu , jednostavna procedura , ali ne radi ...

otvori cmd.exe i ukucaj "ipconfig /all". pronadji default gateway, ipv4 address i subnet mask i vidi da li su racunari na istoj mrezi.
Nema razloga da se ne vide ako su na istoj mrezi i u istoj grupi.

Vrh Dno