Šta je novo?

Prikazivanje rasvete

Abraham

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2006
Poena
605
Imam tlocrt prostorije (industrijska hala) i luksmetar.

Želim da prikažem intenzitet rasvete u prostoriji. Ustvari, da pokažem razliku između dnevnog i veštačkog svetla.

Moja ideja je da izmerim intenzitet svetla u dovoljnom broju tačaka u toku dana i isto to da uradim kad se uključi svetlo, tj. u toku noći.

I sad mi treba pomoć. Na neki način bih hteo da vizuelizujem rezultate tog merenja, da npr. dam taj tlocrt na kojem će intenzitet svetla biti prikazan nekim "gradijentom" od bele do neke nijanse sive boje. Ili nešto slično tome. Npr. da prostor koji je bliže prozorima bude svetlija nijansa a da po ćoškovima bude tamnija nijansa sive. I da po mogućnosti, unosim neku brojnu vrednost. Bar da mogu da odaberem iz palete nijansu sive na osnovu intenziteta. Ne znam koji bih softver mogao da "upregnem", baš ništa mi ne pada na pamet. Apsolutna tačnost nije bitna. Važno je da se vidi poenta i razlika u kvalitetu osvetljenosti.

Valjda sam bio dovoljno jasan.

Molim admine da prebace temu ukoliko nije na pravom mestu.

Hvala svima na pomoći!

Contour grafikoni (Excel ili bilo koji prog za grafike). Unesi X-Y pozicije (npr. udaljenost od ko-ordinatnog početka -- referentna tačka hale koju ti izabereš), a 3D vrednosti su osvetljenost (lux). Kasnije interpoliraj grafikon na halu i to je to.

PS. da bi grafikon imao smisla, moraćeš obaviti priličan broj merenja tj. da konturne linije spajaju sve tačke (naravno, ne "sve" već dovoljan ili potreban broj) gde je intenzitet svetla jednak.

Poslednja izmena:
Mozes nesto da uradis i u Acad-u

isplaniraj koliko nivoa osvetljenja ces da prikazes i usvoj predefinisane granice (npr od 50 do 550 lux-a sa korakom od 50)
isplaniraj nekakav grid na tlocrtu i u presecnim tackama izvrsi merenje. sad posto tvrdis da ti preciznost nije toliko bitna, zaokruzi dobijene vrednosti na gore predefinisane vrednosti (npr od 75 do 125 zaokruzujes na 100)
tacke sa istim vrednostima spoj jednim spline-om i tako ces dobiti zatvorene povrsi koje mozes da srafiras (izmedju linije koja spaja tracke od 100 i linije koja spaja tacke od 150 stavis jednu nijansu sive i tako dalje)

Ova ideja u excel-u je i meni pala prva na pamet al ako imas prostoriju nepravilnog oblika bices u problemu.

Da. Već imam problem. Prostorija je nešto kao L i uz to je jednim delom zauzeta mašinama. Sinoć sam gledao te grafove iz Eksela koje je Anđelko pominjao i vidim da je potrebno da mreža bude unapred definisana i potpuno pravilna. A ja na svim tim mestima neću moći da izmerim svetlo.

Sa druge strane, ova ideja sa ACad-om ostaje da se proba ali mi izgleda poprilično netačna. Kad sam rekao da mi nije presudno bitno koliko će tačno biti to prikazano, mislio sam na to na mi nije bitno koliko će interpolacija između tačaka biti precizna, pretpostavljajući da ću u tačkama unositi tačnu vrednost. Takodje, mislio sam a i sad mislim da bi mi bila olakšavajuća okolnost kad bih mogao da merim na nekoj nepravilnoj mreži te da obuhvatim i pojedinačna radna mesta (kao najkvalitetnije osvetljena).

Dobra strana prikaza u Ekselu je mogućnost direktnog prikaza po variranju vrednosti kao i promena načina prikaza. U ACad-u bi se sve svelo na eventualno korigovanje splinova, a to ide dosta sporo.

Pao mi je na pamet PS ali bih tako dobio (i kad bih uspeo da uradim) nesto sto nikako ne može da se menja.

Na kraju mi treba nesto sto radi vektorskom grafikom i može da na osnovu vrednosti u unapred definisanim tačkama uradi interpolaciju za sve ostale tačke koje nemaju definisanu vrednost. COREL?

Al sam smorio...

Ako nekom još nešto padne na pamet, neka kaže a ja ću javiti ako nešto iskopam. Možda nekad, nekom u dalekoj budućnosti zatreba... 🙂

Nazad
Vrh Dno