Šta je novo?

prikaz desavanja na mrezi

frenky

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
619
Radim u firmi koja ima mrezu sa domenom. Kako mogu da znam da li prate neke sadrzaje poslate sa mog racunara na net,da li postoji neki remote desktop ili sl? Nemam nista posebno da krijem osim mozda nekog kratkog chatovanja koje moze da izgleda neukusno nekome ko posmatra. Imam admin nalog za svoj racunar. Koji programcic bi mogao da posluzi? Mozda neki firewall?

Ako sve ide preko nekog gateway-a ili proxy-ja, bojim se da nemaš načina da prikriješ to što delaš online, kao i IP ili web adrese kojima pristupaš sa bilo kojim klijentom (browser, web, chat...).

Teoretski bi mogao da se preko remote desktopa ili VPN-a kačiš na neki drugi računar, i odande da pokrećeš klijent programe, tada bi se na gateway računaru u firmi videli logovi osnovne konekcije, ne i šta ti radiš tamo. Verujem da tolika komplikacija nije neophodna.

Kad je prikrivanje u pitanju - to u redu. Shvatam da mogu da vide sve web adrese kojima pristupam. Ali mene vise zanima kako mogu da saznam da li mene neko osluskuje i da li mogu da vide npr. sadrzaj chatovanja.

Pa pitaj domenskog administratora da li vrši analizu mrežnog saobraćaja.

I da se uzda da ce mu ovaj posteno reci ? Time ce samo potpasti pod sumnju kod admina ... meni je tako stavljen neki local policy pa ne mogu da radim remote desktop na server..

Najbolje je da ne chatuje (ako vec postoji sumnja da ima njuskala), jer cak i da nadje odgovarajuci nacin da ga ne vidi, mogu mu staviti neki key logger ili neki program za remote nadzor i rasomonisati do mile volje

Možeš da koristiš Skype ili Trillian recimo, na obe strane (od skora i Miranda to podržava). Trill i Miranda idu preko klasičnih ICQ, MSN, Jabber... protokola. Ako ti i sagovornik koristite isti program, moguće je ostvariti Secure konekciju i nemoguće je da admin snifuje sadržaj chata.

Sa druge strane, ako mu je sumnjivo, on to može da zaobiće nekim keyloggerom kako je ranije rečeno. U principu, batali chat, sem za neke najosnovnije konsultacije, tj. vodi računa šta pričaš i sa kim pričaš. Ne znam gde radiš i sa koliko senzitivnim podacima, ali ako je neka manje ozbiljna firma u pitanju, vrlo lako ima i manje ozbiljnog admina, tako da sve što radiš može da prođe i neprimećeno.

Firma je prilicno ozbiljna. Po tome sudeci sigurno njuskaju. Ali ima stotine racunara i mislim da im je jednostavnije da ogranice prava korisnicima za koje nisu sigurni nego da sve kontrolisu. Nego da li bi mi neki firewall, na primer, javio ako je neki remote nadzor ukljucen?

Ništa nije u tvojoj moći, zato što se sva tvoja komunikacija ostvaruje preko gateway računara, a njemu ima pristup admin i može da čačka logove u najsitnica crevca. Poenta priče je da nema nikakve veze sa tvojim računarom, nego sa praćenjem sadržaja tvog saobraćaja na gateway-u.

Vrh Dno