Šta je novo?

Prijedlog za wireless umrezavanje objekta

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Pozdrav,
Treba da se napravi wireless mreza na jednoj etazi objekta. Brzina mreze nije presudna, koristiti ce se za interent, emailove i pristup web aplikaciji (po 512k - 1mbit svakom korisniku je dovoljno). Korisnici uglavnom koriste lap-tope sa wlanom, a ima i par desktop racunara. Ukupan broj korisnika ~ 10 - 12.

Objekat je duguacak oko 240m, sa centralnim hodnikom i 3 grupe kancelarija, na sredini i krajevima.
Izmedju se nalazi skladisni/neiskoristeni prostor gdje nije potreban net. Internet prsitup je realizovan u jednoj kancelariji, na kraju. (vidi sliku)

Zbog raznih vlasnicko/zakupljivackih problema nikakvo busenje zidova ili kabliranje ne dolazi u obzir, tako da je jedino rjesenje wireless. Takodje, potrebno je relativno pristupacno rjesenje. (da se koristi small office / home oprema)

Moja ideja je bila da se stave 1 +2 wireless routera u hodnik, kod svake grupe kancelarija po jedan, gdje ce router pored DSL veze biti "glavni", a druga dva podesiti kao repetitore signala.

Ima li neko iskustva sa slicnim setupom, koje routere, ili neki drugaciji prijedlog / ideja?

Prilozi

• sema.jpg
    sema.jpg
    21.8 KB · Pregleda: 90
Mozes sa AP 4033 planet, to da zavrsis sve.
Od ADSL rutera pustis WLAN pa na kraj hodnika stavis ovaj AP i YAGI antenu.
Antena koja izlazi iz WI-FI rutera treba da bude ovakva:
http://www.linea-nera.hr/shop/slike/velike/antena-wi-fi-d-link-ant24-0600.jpg
a koja ulazi u AP ovakva:
http://www.antennaplanet.com/images/telex_2415_yagi.jpg

e sad, verovatno cu ispod dobiti kritike i komentare: NE TE ANTENE, NE TAJ RASPORED ANTENA, TERBA ISTE.... U svakom slucaju, shvatices poentu!
Mozes i 2x onu prvu, jacu da stavljas al ta ti je kombinacija skuplja 2.000 dinara.

Ruter setujes obicno, zakljucas WI-FI, a mozes i samo da dozvolis da daje net MAC adresi AP-a.
Istu imas na poledjini AP Planet 4033

AP setujes ovako:
http://img707.imageshack.us/i/planetpodesavanje.jpg/

i to ako ne radi, ja dodjem i sve ti podesim za DZ :)

Ma uzivaj, i obavezno!!! javi sta si uradio.
Ako se odlucis za PLANET koji sam preporucio, dobices jos saveta preko poruke.
Tj, kako da ga "nabudzis" i dobijes jos bar 20% snage.

pozzzz

a mozesh i da postavish neki mikrotik, sa indoor 5dB antenama na 2.4Ghz a na 5.4Ghz turish da
ti ide veza izmedju uredjaja samih ... to kad poterash skapirash koliko su AP-ovi ogranicheni opcijama :)
naravno u razne routerboard ploche mozesh postaviti jednu karticu na 5.4GHz i recimo josh jednu ili
dve na 2.4GHz ... jedna ti radi na 11mbps jedna na 54mbp ... za kolege koji imaju loshiji bolji prijem
da jedni drugima ne krljache ... inache ako sve vezujesh u WDS ... mreze ce da ti radi onako kako
radi najslabija karika :) bilo kakav ozbiljan prenos fajlova zaboravi ... :)
mada gotovo sam siguran da jedan mikrotik sa 400mW na 2.4GHz ce da ti izuje signalom ceo objekat, pogotovo ako
ga vezesh na 5dB indoor ili 8dB antenu :)

Mikrotik jeste super ali je dosta skupo i komplikovano resenje, a ovo sto predlaze corabre aka sysinternals je skroz ok resenje bez mnogo muke u konfiguraciji.

pa da ali propusna moc te mreze od jedno na drugi kraj je ... ? .. mizerno ...
ako nekome odgovara da fajl od 100mb prebacuje 10min .. ok ja brze skinem sa neta :)
ondanema poente u ``umrezavanju`` :) ..

takodje bitna stvaka je i to da je verovatno budzet firmini ... sto ne bi na njih racun
napravio neshto sto radi kako treba, sebi smanjio posle cimanje a usput steko neko
iskustvo sa novom vrstom opreme :)

Poslednja izmena:
Korisnik je naveo da brzina mreze nije presudna, ajmo se drzati onoga sto clan zahteva i shodno tome ponuditi najbolje resenje.

Vrh Dno