Šta je novo?

Pretnje ISP-a o download-u piratskih torrenata

zeljko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,030
MediaWorks je poceo pod provajderima da salje informacije o prituzbama od strane Paramounta i Entertainment Software Association sa IP adresama i nazivima igara/filmova sa javnih torrent trackera koje su kao skidana sa doticnih adresa..

Posto nasi "posteni" wifi i ostali provajderi jedva cekaju kako da saseku P2P i smanje troskove, interesuje me gde su prava korisnika i kako da se zastite od ovakvih manipulacija i cak da li postoji mogucnost da se proveri validnost ovih optuzbi?

Kod mog wifi ISP-a svi korisnici su iza jedne javne IP adrese tako da bi sankcionisanje svih korisnika bilo suludo, a kao zabranu torrentima svima nisam spreman da prihvatim....

Koji to jos nasi "provajderi" salju slicne pretnje?

I da li je mozda doslo vreme da se napravi lista crnih provajdera?

Juhuuu, ja mislim da SBB dobija takve mailove unazad vec godinama, pa nista...
Ma samo opusteno. Ne verujem da su nasi provajderi spremni da iskeshiraju $ za opremu koja je potrebna za filtriranje odgovarajucih protokola. Ono sto rade, i sto je normalno, da daju prioritet http, https, ftp, pop3, smtp, itd. portovima naspram ovih drugih. Problem nastaje kada puno ljudi koristi p2p, a spoljni link to ne moze da podnese.

posto smo mi na ovom wifi iza nat rutera, markiranjem paketa (torrent) moguce ga je podosta usporiti i do 80%, video sam u praxi kako to izgleda...

Nikakve veze nema dal je neko iza NAT ili ima javnu ip - svaki ISP moze da limitira vecinu p2p protokola na svojim ruterima bez obzira kakva mu je unutrasnja mreza. Sad postoje jeftiniji (manje efikasni) i skuplji (prilicno efikasni) nacini da se suzbije p2p. Sve je do provajdera...

Nemoj uopste da se brines, evo ti par pravnih saveta.

Mi smo 2005. godine potpisali evropsku konvenciju o cyber kriminalu, ali je jos uvek nismo ratifikovali. Sa druge strane, piraterija je u nasem zakonu veoma slabo definisana, i obuhvata ISKLJUCIVO (ulicne) dilere.

Prema tome, opusti se i skidaj sve sto stignes, a kada ratifikujemo gore pomenutu konvenciju, lagano predji na News ili Rapidshare.

Ja upravo radim strucne elaborate na ovu temu, slobodno pitaj ako te jos nesto interesuje... :D

MediaWorks je poceo pod provajderima da salje informacije o prituzbama od strane Paramounta i Entertainment Software Association sa IP adresama i nazivima igara/filmova sa javnih torrent trackera koje su kao skidana sa doticnih adresa..

Posto nasi "posteni" wifi i ostali provajderi jedva cekaju kako da saseku P2P i smanje troskove, interesuje me gde su prava korisnika i kako da se zastite od ovakvih manipulacija i cak da li postoji mogucnost da se proveri validnost ovih optuzbi?

Kod mog wifi ISP-a svi korisnici su iza jedne javne IP adrese tako da bi sankcionisanje svih korisnika bilo suludo, a kao zabranu torrentima svima nisam spreman da prihvatim....

Koji to jos nasi "provajderi" salju slicne pretnje?

I da li je mozda doslo vreme da se napravi lista crnih provajdera?
Provajder dobije prijavu od nekog filmskog studija da je sa odredjene IP adrese skidano nesto, recimo novi Indijana Dzons. Po IP adresi zna ko je provajder i uputi mu zahtev da to spreci. Posto provajder mode preko IP adrese i tacnog vremena kad se skidao doticni fajl, da zna da li sam to ja ili ti, posalje ti upozorenje da to ne radis. I to je sve. Ti, kao ni ja, nemamo tu nikakva prava, jer skidamo nelegalni sadrzaj. Drugo je pitanje to sto "svi to rade", ali cinjenica je da ja gledam HOUSE M.D. sa engleskim prevodom 12h nakon emitovanja, a kablovski racun za neku tamo USA TV nisam platio... I tako u krug. Generalno te opomene se salju pro forme i od toga nece biti nista.

Poslednja izmena:
evo sta mi nadprovajder odgovara:
Postovani,

Hvala Vam na iskazanoj brizi. Ocigledno niste razumeli znacenje prosledjenih poruka klijentima i provajderima.
Naime, sve prosledjene poruke sadrze zvanicne prituzbe velikih svetskih kompanija Paramount,Columbia Pictures,EA Games, etc.
sto znaci da se radi o ozbiljnim upozorenjima., posle kojih moze uslediti tuzba protiv nas ili klijenata..
Media Works dodeljuje svojim klijentima javne,staticke IP adrese i u dosta slucajeva su one prijavjlene na same klijente,
tj. podaci o korisniku mogu se dobiti WhoIs upitom.
Saobracaj se, dok god je u granicama zakona, ni na koji nacin ne filtrira, osim ako klijent sam to ne zahteva.
Posto je Vas mail nepotpisan, ne mogu da znam Vase zvanje i funkciju, ali mogu da Vam preporucim da slobodno
prosledite sve nase prijave na forume koje ste pomenuli i zamolite neke od starijih/iskusnijih/strucnijih clanova foruma
da Vam objasne sta one zaista znace.
Na kraju, dostavljam Vam link Zakona o autorskim pravima, pa Vam savetujem da ga bar jednom procitate:

www.tefter.c*o*.yu/d*o*kumenta/*zakon*i/*Zakon* *o* *autorskim* i sr*o*dnim *pravima*.d*o*c

Srdacan pozdrav.

Samo ne obracati paznju ...
Zvao je mene sbb sa slicnim zahtevima samo sam reko - hvala na obavestenju dovidjenja i nemojte vise da me uznemiravate.

Autorska prava nisu vlasnistvo provajdera vec pomenutih filmskih studija,tako da ne moze provajder da se brine o tome da li je neki njegov korisnik prekrsio zakon o autorskim pravima.Tek ako bi vlasnik autorkih prava pokrenuo tuzbu pred nasim sudovima provajder bi bio duzan da na zahtev suda i MUP-a dostavi podatke o odredjenim korisnicima koji su krsili zakon.
U prevodu ovo znaci da cemo mi jos dosta GB skinuti pre nego sto ovakve zabrane budu mogle da uticu na nas net.........

Ja sam kod SezamPro-a na ADSL i nisam dobijao nikakve poruke upozorenja, dok recimo ortak kod Neobee jeste, da li se to meni cini ili Sezam bash boli uvo za ono sto korisnici skidaju?
A uostalom neka i saseku p2p uvek cemo imati direktan download sa odredjenih sajtova koji to podrzavaju i to za dz.

News definitivno ili RapidShare, torrenti su cesto pravo mucenje za download.

Ja sa torrenta samo anime skidam, a za to jos nisam cuo da je neko dobijao upozorenje...osim ako nece japanci da me jure. :D

??? kakav je poenta privatnih ?
pa privatne torrente trackere je najlakse zabraniti pratiti ukinuti port

dok za news i http je vec teze

ma ako ISP to zeli moze on sve zabraniti, nista u boljem polozaju nije news od private tracker-a pogotovo sto na privatnim trackerima ne postoje ili se teze infiltriraju BSA mutanti

ma ako ISP to zeli moze on sve zabraniti, nista u boljem polozaju nije news od private tracker-a pogotovo sto na privatnim trackerima ne postoje ili se teze infiltriraju BSA mutanti

Kad uključiš SSL konekciju za news, računaj da ti ne mogu ništa.

News ionako koristi standardne portove (http, pop, smtp).

Ukljucite enkripciju torrent protokola i koristite peer guardian 2. Jos jedna mera zastite je da iskljucite Peer exchange. Enkripcija torrent protokola ce onemoguciti providera da throtluje konekciju, pg2 ce da odbija komunikaciju sa IP adresama iza kojih se nalazi antipiratske organizacije. Ako se iskljuci peer exchange onda cete nove peer-ove dobijati od trackera u suprotnom dobijacete i od ostalih clanova grupe a medju njima moze biti i antipiratskih organizacija.
Pre downloada proverite tracker na http://fenopy.com/fakefinder/

SjBB je jedno vreme definitvno radio filtering (usporenje) P2P sadrzaja. U koju svrhu ne znam, ali tada ni enkripcija nije pomagala.
Nije providerima svejedno za prava - kompanije mogu da tuze samog providera ako nece dalje da prosledi upozorenja i/ili preduzme akcije. Jeste da kod nas (mozda) ne mogu direktno da tuze recimo SjBB, Neobee, Sezam etc. ali mogu njihove nadprovidere.

Nego, Zeljko, svaka cast za izraz: "Gde su tu nasa prava da skidamo ilegalno?!" ;)

@alfaunits pogresno si me razumeo ja tu ne ubrajam ilegalu ipak mi najvise gresimo kad sami poistovetimo torrent sa ilegalom jer prvo treba da dokazu da skidas ilegalan materijal u suprotnom sve je 1000% legalno ;)

mslio sam na privatnost korisnika po tome da ne zelim da iko zna sta ja radim na net-u a ne da cuvaju log fajlove sajtova koje sam posecivao i sl...

inace sa isp-om sa pricao (pod provider mediaworks-a) i posto su iza nat rutera svi korisnici on nema pojma ko je skidao problematican materijal jer necuva logove za koje kaze da ih na mesecnom nivou ima preko 100GB i da ne postoji zakon koji bi ga primorao da on te logove cuva

PS: a i taj koji skida priateriju valjda mora da ima neka prava majku mu :)

Koliko ja znan, torrent se bazira na "ja dajem tebi da skines fajl sa mog racunara", a koliko znam to nije nikakav zakonski prekrsaj, jer nista ne prodajem, vec svesno dajem licno svoj fajl...nacin na koji sam ja isti dobio nema veze, jer moze i pera sa coska da mi ga je dao, to je moj problem...

Meni su ovi likovi sa piratebay-a mnogo jaki...
Evo proverite i sami :)
LINK

:D

Od danas poslepodne ne mogu da otvorim www.mininova.org i piratebay.org.

Blokirane su ip adrese.Imam SBB 512/64.Dali je jos nekom blokirao SBB ovo ili samo mene drkaju.Inace torrent download i dalje radi dobro a na mininovu i bay idem preko proxyja.

KAko mogu da zabrane samo news kad je ukljucen ssl i koristi isti port kao http
sta iskljuce ceo internet - bas su lepo zabranili

i ne lupaj kad ne znas

news je u mnooooogo je u mnogo boljem polozaju od torrenta koji koristi poseban port

ne lupam ja vec iznosim cinjenice ako nisi znao torrent-u nije neophodan port (a i moze se menajti) a sto se tice news-a on trenutno nije u zizi interesovanja jer ga u odnosu na torrent jako malo njih koristi i zato za sada nema pokusaja da se on uspori..... a kad bi torrent izgubio popularnost na udaru bi bio news ili bilo koji drugi servis...

Generalno gledajuci oni sa ovakvim vidom poraterije nece nikada izaci na kraj, iz mnogo razloga. Prvo, razmenu fajlova ja tebi ti meni da bi kontrolisali 100%, to je potpuno ugrozavanje prava privatnosti i to im niko nece dozvoliti. Mogu samo da rade na proganjanju sajtova koje ustvari samo okupljaju ljude gde se fajlovi razmenjuju(torenti).
Jer kada bi zaveli totalnu kontrolu razmene fajlova, onda bi mogli mene da 'apse sto sam kod komsije Pere otisao i poneo(tek kupljeni) film da ga zajedno pogledamo. To je piraterija i smes da gledas samo kod svoje kuce. Kada bi gledali idealisticki to mozda i jeste tako, kao pokusaj da se prosvercujes u bioskop. Ali dali je tako nesto rigorozno uopste moguce zamisliti a kamoli sprovesti. Mislim tesko.

Poslednja izmena:
ne lupam ja vec iznosim cinjenice ako nisi znao torrent-u nije neophodan port

nisam znao

objasni kako moze da funkcionise bez porta

mozda nije potrebno da bude upisan u program a da nije potrebno uopste ....

uglavnom koji god port mogu da zatvore dok standard - http smtp port nemogu ...
i zato news ne mogu da ogranicavaju i kontrolisu

Poslednja izmena:
pa kod mog ISP se nalazim iza nat rutera tako da ni jedan port nije prosledjivan nam moj lokalni IP, jedina je razlika ta sto torrent prijavljuje not connectable ali na privatnim trackerima nisam primetio usporenja zbog toga...

znam da rapidshare mogu uspesno usporiti jer je poznata lokacije i lako se napravi filter koji markira rapidshare kao i youtube za news mislim da bi isto po tom principu mogli nesto uradit jer koliko sam ja video, news provajdera ima nekolicina popularnijih (poznatih)

Od danas poslepodne ne mogu da otvorim www.mininova.org i piratebay.org.

Blokirane su ip adrese.Imam SBB 512/64.Dali je jos nekom blokirao SBB ovo ili samo mene drkaju.Inace torrent download i dalje radi dobro a na mininovu i bay idem preko proxyja.
Ради без проблема. :wave:

Slobodno reci tom gospodinu sledece. Ni Paramount, ni Columbia Pictures, ni EA Games, ni njegova firma Media Works nisu sud, zakon ili policija. Bez pravog pravnog postupka oni nemaju pravo da tebi prete ili da te optuzuju da radis nesto ilegalno. Onog trenutka kada se dokaze da si ti nesto radio protivpravno na sudu i pred zakonom drzave Srbije tada mogu odgovarajuce zakonske mere da se propisu. U medjuvremenu, ako u ugovoru koji si potpisao sa njima jasno ne stoji sta smes a sta ne smes da radis sa zakupljenim mreznim prikljuckom oni nemaju prava da te uznemiravaju. Na tebi je naravno da vidis kojim ces radnjama da se bavis i da li su one u suprotnosti sa zakonom drzave Srbije. Do tada - ova "dobronamerna upozorenja" od "velikih kompanija" su bezpravna uznemiravanja od strane tog gospodina koji ti je pisao taj mail.

evo sta mi nadprovajder odgovara:
Postovani,

Hvala Vam na iskazanoj brizi. Ocigledno niste razumeli znacenje prosledjenih poruka klijentima i provajderima.
Naime, sve prosledjene poruke sadrze zvanicne prituzbe velikih svetskih kompanija Paramount,Columbia Pictures,EA Games, etc.
sto znaci da se radi o ozbiljnim upozorenjima., posle kojih moze uslediti tuzba protiv nas ili klijenata..
Media Works dodeljuje svojim klijentima javne,staticke IP adrese i u dosta slucajeva su one prijavjlene na same klijente,
tj. podaci o korisniku mogu se dobiti WhoIs upitom.
Saobracaj se, dok god je u granicama zakona, ni na koji nacin ne filtrira, osim ako klijent sam to ne zahteva.
Posto je Vas mail nepotpisan, ne mogu da znam Vase zvanje i funkciju, ali mogu da Vam preporucim da slobodno
prosledite sve nase prijave na forume koje ste pomenuli i zamolite neke od starijih/iskusnijih/strucnijih clanova foruma
da Vam objasne sta one zaista znace.
Na kraju, dostavljam Vam link Zakona o autorskim pravima, pa Vam savetujem da ga bar jednom procitate:

www.tefter.c*o*.yu/d*o*kumenta/*zakon*i/*Zakon* *o* *autorskim* i sr*o*dnim *pravima*.d*o*c

Srdacan pozdrav.

Edit: pogledao sam neka od tih pisama "velikih kompanija" na piratebay site-u i njihove odgovore istima. Ovde cu samo delic da kopiram jer je to jedina prava istina u ovom slucaju (zameniti Sweden sa Srbija i northern Europe sa southern Europe):

"As you may or may not be aware, Sweden is not a state in the United States
of America. Sweden is a country in northern Europe.
Unless you figured it out by now, US law does not apply here.
For your information, no Swedish law is being violated.

Please be assured that any further contact with us, regardless of medium,
will result in
a) a suit being filed for harassment
b) a formal complaint lodged with the bar of your legal counsel, for
sending frivolous legal threats."

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno