Šta je novo?

Prestigio GPS devices GeoVision

Ovo je review za 430 i bogami su ga nahvalili. 350 ima 3.5" ekran i 300mhz procesor, a 430 ima 4,3" ekran i 400mhz procesor. Ako je razlika u ceni samo 50e i da sam na tvom mestu, uzeo bih jaci model zbog displeja, a ne verujem da i brzi procesor moze da skodi :).

Poslednja izmena:
Juce sam ih gledao u Eurolinku u Bulevaru mape su iste ekran je veci na 430. Kvalitet izrade onako, Garmin nuvi 200w izgleda kao ozbiljniji uredjaj.

A koja je cena tog garmina u odnosu na ove i koje su mu prednosti?

Nedavno sam kupio Prestigio GeoVision430. Prilicno sam zadovoljan , mogu ti ga toplo preporuciti.
Sto se tice Garmina, mislim da je malo izvikan. Gde god da se okrenes samo Garmin !
Kvalitet GPS prijemnika je vise manje svuda isti- SiRF StarIII chipset-
Prestigio GV430 je tek izasao na trziste i daleko je jeftiniji od Garmina Nuvi 200w.
Sto se tice samog izgleda Garmin nema nikakvu prednost u odnosu na GV430.

Poslednja izmena:
Ali su problem mape koje se pretpostavljam kod garmina redovno azuriraju....a kod ostalih.....I ja sam u dilemi dali garmina ili presitigio.

Odlucio sam se za Prestigio GPS devices GeoVision 430, sutra cu ga uzeti pa javljam utiske kada ga malo istestiram.

Ja sam uzeo Prestigio za sebe. Dolazi sa mapom za istocnu evropu. Cekam sutra i detaljnu mapu zapadne evrope koja stize za njega. Misli mda bolje kupovine trenutno nema.

Ja sam uzeo Prestigio za sebe. Dolazi sa mapom za istocnu evropu. Cekam sutra i detaljnu mapu zapadne evrope koja stize za njega. Misli mda bolje kupovine trenutno nema.

A jel mozes ti mapu zapadne evrope da podelis sa nama :)

Igo mape koje koristi prestigio se periodicno azuriraju, svaka 3-4 meseca. Mislim da sa tim nema problema.

Da se i ja malo umesam obzirom da radim sa tim profesionalno :)

Geovision 350 je korektan uredjaj za te pare - ne bih se slozio da izgleda jeftino. Mada naravno ne moze da se poredi sa Mio ili Garmin modelima
Geovision 430 je izuzimajuci Galeb najjeftiniji 4,3 inchni uredjaj.
Oba trenutno dolaze sa 2007.07 kartama istocne koje su sasvim korektne (izuzimajuci to sto nove ulice fale - meni se prodavnica bas nalazi u jednoj od takvih :( )
Ove godine je bilo par update-ova karte koja je sad pristojna. Gube trku sa Garmin kartografijom koja se svakih par meseci update-uje.
O Garmin nuvi 200 (3,5 ekran) i 200W (4,3 ekran) je vec bilo govora - definitivno su najkvalitetniji uredjaji ne samo po izradi nego i po pouzdanosti softvera - za razliku od ostalih uredjaja na WindowsCE platformi koja jos gura navigacioni softver, kod garmina program se gura direktno iz firmware-a (srecom update-i istog su cesti)
Ko hoce iGO platformu a hoce najbolji kvalitet onda i treba da plati MIO uredjaje - Nova serija sa oznakama TB (C320 i C520 verzija 2) je FANTASTICNA. Radi se o reviziji sada vec godinu dana starijih modela - sa dosta ispravki u samom firmwareu i prepremljenosti firmware-a za nove 3D karte koje vec koristi C620T model - gde vidite svako brdo u zapadnoj evropi i dosta zgrada.
Malo OFF TOPIC-a ali cisto poredjenja radi - na istoj iGO platformi kao sto je prestigio su i na nasem trzistu prisutni takodje jeftiniji modeli (od MIO):
Evertone 492 i 442 modeli (4,3 i 3,5 inca) sa kompletnom istocnom i zapadnom evropom (nesto skuplji od prestigia - prakticno za razliku u ceni karti - po par hiljada
Blaupunkt luca 3.3 EE - takodje na igo platformi - 3,5 incha - karte istocne evrope - kvalitetan uredjaj koji je dugo na trzistu.
Galeb gnd 001 - 4,3 incha - karte istocne evrope.

A sto se tice izgleda - nemoje previse da sudite o tome - npr Mio C230 ne izgleda skupo ali je odlican i pouzdan uredjaj koji dolazi sa full europe kartama.
Kvalitet komponenti koje su ugradjene je presudan. Ista prica kao i kod racunara.
Npr. Kod Mia pri prebacivanju fajlova u internu memoriju imate transfer od 700-900 Kb/s a kod galeba 30-80 Kb/s, kod prestigia 50-130 Kb/s. Kad neko ulozi u toliko brzu flash memoriju - koliko onda ulaze u kvalitet ploce na kojoj se nalazi ostatak elektronike i sam chip GPS risivera?
Ne bih nikog da uvredim sa poredjenjima ali bolje kupiti najjeftinij BMW nego najskuplji Opel. Sa druge strane svi mi zelimo da dobijemo optimum za nase pare - sada postoji izbor... Na vama je da odaberete

Da se i ja malo umesam obzirom da radim sa tim profesionalno :)

Geovision 350 je korektan uredjaj za te pare - ne bih se slozio da izgleda jeftino. Mada naravno ne moze da se poredi sa Mio ili Garmin modelima
Geovision 430 je izuzimajuci Galeb najjeftiniji 4,3 inchni uredjaj.
Oba trenutno dolaze sa 2007.07 kartama istocne koje su sasvim korektne (izuzimajuci to sto nove ulice fale - meni se prodavnica bas nalazi u jednoj od takvih :( )
Ove godine je bilo par update-ova karte koja je sad pristojna. Gube trku sa Garmin kartografijom koja se svakih par meseci update-uje.
O Garmin nuvi 200 (3,5 ekran) i 200W (4,3 ekran) je vec bilo govora - definitivno su najkvalitetniji uredjaji ne samo po izradi nego i po pouzdanosti softvera - za razliku od ostalih uredjaja na WindowsCE platformi koja jos gura navigacioni softver, kod garmina program se gura direktno iz firmware-a (srecom update-i istog su cesti)
Ko hoce iGO platformu a hoce najbolji kvalitet onda i treba da plati MIO uredjaje - Nova serija sa oznakama TB (C320 i C520 verzija 2) je FANTASTICNA. Radi se o reviziji sada vec godinu dana starijih modela - sa dosta ispravki u samom firmwareu i prepremljenosti firmware-a za nove 3D karte koje vec koristi C620T model - gde vidite svako brdo u zapadnoj evropi i dosta zgrada.
Malo OFF TOPIC-a ali cisto poredjenja radi - na istoj iGO platformi kao sto je prestigio su i na nasem trzistu prisutni takodje jeftiniji modeli (od MIO):
Evertone 492 i 442 modeli (4,3 i 3,5 inca) sa kompletnom istocnom i zapadnom evropom (nesto skuplji od prestigia - prakticno za razliku u ceni karti - po par hiljada
Blaupunkt luca 3.3 EE - takodje na igo platformi - 3,5 incha - karte istocne evrope - kvalitetan uredjaj koji je dugo na trzistu.
Galeb gnd 001 - 4,3 incha - karte istocne evrope.

A sto se tice izgleda - nemoje previse da sudite o tome - npr Mio C230 ne izgleda skupo ali je odlican i pouzdan uredjaj koji dolazi sa full europe kartama.
Kvalitet komponenti koje su ugradjene je presudan. Ista prica kao i kod racunara.
Npr. Kod Mia pri prebacivanju fajlova u internu memoriju imate transfer od 700-900 Kb/s a kod galeba 30-80 Kb/s, kod prestigia 50-130 Kb/s. Kad neko ulozi u toliko brzu flash memoriju - koliko onda ulaze u kvalitet ploce na kojoj se nalazi ostatak elektronike i sam chip GPS risivera?
Ne bih nikog da uvredim sa poredjenjima ali bolje kupiti najjeftinij BMW nego najskuplji Opel. Sa druge strane svi mi zelimo da dobijemo optimum za nase pare - sada postoji izbor... Na vama je da odaberete

Covek je lepo objasnio i drago mi je da se konacno neko javi ko se profesionalno bavi. Hvala na ovim informacijama, za sve ostalo postoji google kao i gps srbija, ja bih se verovatno odlucio za MIO ili na kraju za Garmina zbog pozudanosti :wave:

@ Bacid

Covek nije davao " preporuke " nego informacije na nama je da odlucimo ... ako nemas dovoljno para uzmes najeftinije pa posle mucis muku a ako imas lovu uzmes najbezbolniju varijantu da se najmanje cimas a imas najpouzdaniji uredjaj. Po mom nekom rezonu treba ti uredjaj na duze staze, POUZDAN sa redovnim azuriranjem mapa ... e sad ...

Poslednja izmena:
Evo malo sam ga istestirao :) i vrlo sam zadovoljan sa uredjajem u globalu. Presao sam nekih 2000 km po hrvatskoj s njim i odlicno je posluzio za snalazenje po gradu koji covek ne poznaje (koristio sam ga prevashodno u Zagrebu i Splitu), putanje su mu mozda malo cudne i po nekima koji poznaju dobro grad nelogicne ali uvek me je doveo na cilj :) Uredjaj nije savrsen, pogotovo onaj glas koji navodi i koji vrlo cesto daje totalno beskorisne informacije tipa "drzite levu stranu" (dok vozim ulicom sa tri ili cetiri trake u istom smeru) i sl. Desilo mi se da sam promasio skretanje s autoputa jer mi je suvise kasno sugerisao da treba da skrenem (doduse verovatno jer sam u tom trenutku isao malo brze, 130-140 km/h) ali u principu ako i pogresi uredjaj ili vozac vrlo brzo uredjaj uradi rekalkulaciju rute i nastavlja da navodi ka cilju. Sve u svemu uredjaj nije savrsen ali je vise nego dovoljno dobar i koristan za snalazenje u nepoznatom okruzenju. Mapa hrvatske je odlicno uradjena i bilo je svega par gresaka ali s obzirom na tempo izgradnje puteva u lepoj njihovoj dobro je :) Po Beogradu uredjaj je dosta precizan i tacan mada ga nisam koristio u modu navigacije nego samo pracenja kretanja po mapi i tada pogotovo pri pogledu iz cockpita krene da se sumanuto rotira pogled kada se uredjaj pogubi pri nekom skretanju i sl., meni je mnogo drazi pogled na mapu odozgo i to kada je sever uvek okrenut na gore. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan uredjajem i vrlo je koristan u nepoznatim sredinama. Ne mogu da ga poredim sa drugim uredjajima posto je ovo jedini koji sam koristio :)

Bitno je da razgranicimo sta je do karti, sta je do o navigacionog programa a sta je do samog kvaliteta uredjaja.

1. Sto se karti tice (od njih zavisi najvecim delom i rutiranje) one se manje ili vise cesto obnavljaju i zato je bitno navesti verziju i verziju koriscene karte. Razlika u ceni uredjaja je velikim delom zbog verzija (starih ili novih) karti i koliko karti dobijate uz uredjaj.
2. Sto se tice navigacionog programa za nasa podrucja su samo dva iskoristljiva Garmin i iGO/MioMap/MyGuide i svi ostali bazirani na njima
3. Kvalitet uredjaja, ugradjenog GPS prijemnika i antene je posebna prica. Da li prikaz na karti tj. informacija o trenutnoj poziciji kasni, zatim kvalitet prijema u gradu kada ste okruzeni visokim zgradama, vreme potrebno da se uredjaj poveze na satelite, kvalitet ekrana, zvuka, dodatni luxuzi tipa BT itd. pa sve do dizajna drzaca - e to se dodatno placa. Zasto ako poredimo neki opel i neki mercedes sa identicnom dodatnom opremom niko ne postavlja pitanje zasto je mercedes skuplji toliko? Prestigio je kvalitetan uredjaj za te pare i dobija se dosta opreme i to je sasvim OK. Ima i malo skupljih (mozda i boljih) sa kompletnom evropom. Ima i dosta skupljih sa manje karti.
Trenutno se u Srbiji nalazi u prodaji bazirano na iGO softveru (verovatno sam zaboravio neki):

Mio C220 (stariji modeli)
Mio C250 (stariji modeli)
Mio C520 (stariji modeli)
Mio C720 (stariji modeli)
Mio H610
Mio C230tb
Mio C320tb
Mio C520tb
Mio C620
Evertone CE-N442 (3.5 inca istocna i zapadna evropa)
Evertone CE-N492 (4,3 inca istocna i zapadna evropa)
Blaupunkt Lucca 3.3 EE
Prestigio 350
Prestigio 430
Galeb 001
Bluepanther
Easylite 3600GO TMC
Crypton
(pda sa gps nisu navodjeni)

i svi koriste iGO karte (neki starije neki novije) neki su vrhunski a neki su tek da se nazove GPS.
Tek kada ih stavite jedan pored drugog u kolim a vidite razliku u kvalitetu - i zato to sto vredi obicno i kosta

Ovo je prevashodno IT forum - isto je i sa GPS-om - vec sigurno znate da sam procesor ili chipset na ploci ili grafici ne cini kvalitet i krajnji rezultat racunara

Mio su super uredjaji, juce sam gledao 320 i od ovih na Igo platformi Mio je po meni najkvalitetniji. Ja sam uzeo Garmin 200w i za sad sam ga probao samo po Beogradu,zadovoljan sam precizan je brzo se snalazi kad skrenem sa zadate rute preracunava novu ,juce me poveo nekim putem kojim nikad ne bih vozio a izgleda da je najkraci.Update Scg mape je bespatan i update izlazi na par meseci. Trenutno je Blaunpunkt Lucca 3.3e 17000 u Idei sto se tice mapa ne znam koje idu uz njega.

Poslednja izmena:
Prestigio 430-Veliki Problem

HELP !!! :wall:
Pre par dana sam kupio GPS Prestigio 430,sve je radilo ok do juce.
Kada ga upalim sve je sasvim u redu,prikazuje mi moguci izbor: muzika,filmovi,slike i navigacija.Problem nastaje kada aktiviram "navigacija",pojavi se uobicajeni meni ali se pojavila i drugacija ikonica u gornjem delu ekrana-crna satelitska antena sa crvenim uzvicnikom pored nje-i uopste nema gps signala.Kada sam ranije pritiskao tu ikonicu (dok nije bilo crvenog uzvicnika) pojavljivala se slika preko celog ekrana koja predstavlja zemaljsku kuglu,satelite,njihove brojcane oznake i jacinu signala a sada ima samo zemlja bez satelita i nema nikakvih ocitavanja.U gornjem levom uglu je ikonica satelitske antene koja je precrtana crvenim "x" i ispod nje trepce zuta tacka (pre je bila zelena).U uputstvu od uredjaja pise da ako se pojavi zuta:ili crvena tacka, umesto zelene,znaci da je uredjaj neispravan.Probao sam na neki "Recover" sa cd-a koji sam dobio uz njega ali opet nista.Ima li ovde pomoci ili da ga nosim na servis (nov novcijat uredjaj kuku-lele)? Samo da napomenem da je softver fabricki -igo2006 plus- "Sep.21.2007" .
Puno hvala !!!

Da li na Prestigio 350 moze da se instalira IGo08?

Bitno je da razgranicimo sta je do karti, sta je do o navigacionog programa a sta je do samog kvaliteta uredjaja.

.....

Mio C220 (stariji modeli)
Mio C250 (stariji modeli)
Mio C520 (stariji modeli)
Mio C720 (stariji modeli)
Mio H610
Mio C230tb
Mio C320tb
Mio C520tb
Mio C620

...

Ne kojoj platformi se zasnivaju novi Mio Moov modeli?

Kao profesinalno zainteresovan da li bi mogao da nam kažeš svoje preporuke u tri klase:

1. do 200€
2. od 200€ do 400€
3. preko 400€

Ne treba ni da obrazlažeš. Samo čista tvoja preporuka.

Na Mio sigurno može da se instalira IGO8, što je najluđe, na torrentima postoji kompletan language pack sa sve srpskim jezikom. Uz malo muke i rondanja po forumima može da se iskopa i srpski glas za navođenje (Nevena), veoma dobar. Pretpostavljam da i na 350icu može nešto od toga da se instalira, pa istraži malo. Mio uređaji mogu da se u potpunosti pretvore u PDA sa dodatkom koji se veoma lako instalira i može se besplatno skinuti - MIOPOCKET. Ja ga još uvek nisam instalirao - iz čiste lenjosti, a i ne treba mi PDA. IGO8 na C520 radi perfektno, samo sad moram da ujurim neku čestitu verziju, ova moja je prepuna bagova.

Moze sigurno. Samo da znas da je IGO8 vrlo zahtevan i da se moze desiti da je procesor slab da ga tera. Radice ali mozda ce sporo iscrtavati sliku, vise trositi bateriju itd.
Bekapuj sve sa svog uredjaja pre nego sto pocnes da ubacujes IGO pa ako ne bude radio kako treba, vrati mu posle fabricki SW.

Inace IGO8 kada radi na odgovarajucem uredjaju mi se mnogo vise svidja od Garmina. Garmin je nekako mracan, konzervativan, zatvoren a od IGO mozes da napravis sta hoces, vrlo jednostavno. A cene karti da i ne poredimo. AutoAdria za garmin kosta preko 10.000 k din!! Polovina cene uredjaja na kome radi! A gde je ostatak evrope? Jesu dobre karte ali ne vrede toliko.

Meni IGo8 radi na p3300 sa procesorom od 200mhz bez problema.

Pretpostavljam da ce raditi i na Prestigio koji ima procu od 300mhz

Na IGO sajtu, minimum je 300MHz, preporuka je 400MHz. Video sma kako radi na 200MHz... Ono, može da se koristi. Kod mene na 400MHz, po mojim nekim kriterijumima, može da prođe, ocena 3-.

U svakom slučaju treba uzeti i probati, pa ako vam se ne sviđa, uvek možete da vratite fabrički setup.

Samo jos jedno pitanje, da li mogu da koristim iGo08 koji sam instirao na PDA (p3300)?

Navigacija mi je dao prijatelj da probam da mu sredim, pa ne bi da posle bude daj 150 evrica :D

Vrlo verovatno da možeš. Promeni ime originalnom IGO i umesto njega turi novi. Ako ne bude radilo, lako ćeš sve da vratiš kako je bilo.

Samo jos jedno pitanje, da li mogu da koristim iGo08 koji sam instirao na PDA (p3300)?

Navigacija mi je dao prijatelj da probam da mu sredim, pa ne bi da posle bude daj 150 evrica :D

Ja imam P3300 i igo08 radi savrseno,kazem to zato sto je neko pomenuo da mu radi sporo na 200 mhz.Inace instaliran mi je wm6.1 a rom je 4.02 ako ima neke veze.
Jedna druga stvar me naterala da se javim i da priupitam nesto:D

1.Posto je zadnji update iz januara08 jel ima negde nesto svezije?
2.Pitam zato sto recimo NOVI PUT S.Mitrovica-Sabac ne postoji u toj mapi a to je ustvari sada glavni put za Sabac kojim se izbegnu sela i stize se za 15-20 minuta.

Nazad
Vrh Dno