Šta je novo?

Prestanite sa špekulativnim poslovima!

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X Pascal 12GB
Prestanite sa špekulativnim poslovima, Stop with the Spec work!
Ima li ovoga u vašim životima?

Špekulativni poslovi? Da nisi pobrkao pojmove..špekulacija i ovo što ovaj lik radi na klipu su dve potpuno različite stvari...one i nemaju nikakve zajedničke tačke..

Nije:
Work done "on speculation" ("on spec"), meaning that the person or company that did the work did so at their own expense, with the hope that the demonstrable results would spur sales, convincing customers to pay for future such work

On znaci trazi firme koje bi radile posao besplatno, u nadi da ce dobiti mnogo vise posla, jer je jako dobro odradila "spec" work.

Nije pogresio rec, pogresio je zemlju za tako nesto doduse :D

Špekulativni poslovi? Da nisi pobrkao pojmove..špekulacija i ovo što ovaj lik radi na klipu su dve potpuno različite stvari...one i nemaju nikakve zajedničke tačke..
jedno su spekulativmi poslovi u ekonomiji ma na berzi na primer ali nisu jediini koji postoje

"Шпекулативно" у српском, баш као и остале стране речи, које нису дошле право из изворног језика, у овом случају латинског, већ из углавном неког од германских језика, може значити скоро па што год ти воља.
Значење таквих речи је више договрно, него што их заиста користимо у њиховом правом значењу. Рецимо пример речи, "функција" и колико год хоћеш још.
Разлог, што сам искористио дословни превод је тај, што је ово прави пример "шпекулације", ако ти је садржај овог кратког филма познат из личног живота.
Јер, шпекулација то и јесте!
Већ имамо тему из правописа, па је најбоље причу о речима, наставити тамо.
Поздрав!

Pa ja znam za samo jednu špekulaciju, a to je ta ekonomska, berzanska..za ove ostale ne znam da se tako zovu

Mislim da nije rec o spekulacijama nego o SPECIMEN-u
To mu dodje reprezentativni, probni uzorak.
"...an example of something such as a product or piece of work, regarded as typical of its class or group...."
A Ameri kao Ameri, crki bi da ne koriste skracenice...
Pa je od specimepn nastao spec

A ceo klip se odnosi na onu foru - aj ti meni to sada uradi pa ako zadovoljis, onda cemo da saradjujemo..
Ili podvarijanta - daj mi sada sa popustom, pa kada udjes u firmu, onda ces da naplatis punu cenu....

Klip nema veze sa "shpekulacijama". Nikakve.

Ima naravno, sto je i logicno, samo u SRbiji vecina misli da je spekulacija samo jedno.

http://www.nospec.com/articles/why-speculation-hurts

Mislim da nije rec o spekulacijama nego o SPECIMEN-u
To mu dodje reprezentativni, probni uzorak.
"...an example of something such as a product or piece of work, regarded as typical of its class or group...."
A Ameri kao Ameri, crki bi da ne koriste skracenice...
Pa je od specimepn nastao spec

A ceo klip se odnosi na onu foru - aj ti meni to sada uradi pa ako zadovoljis, onda cemo da saradjujemo..
Ili podvarijanta - daj mi sada sa popustom, pa kada udjes u firmu, onda ces da naplatis punu cenu....
Ne , nema ovo veze sa probnim uzorkom niti sa Amerima.
Rec je o speculative (spec) work
Ne o specimen. Mozes i na sajtu videti.

Poslednja izmena:
Dzaba, postavio sam i definiciju reci, ne vredi :D

Vrh Dno