Šta je novo?

Prestanak proizvodnje za ti4600?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Our sources with knowledge of the matter told me that NVIDIA had stopped producing the GeForce4 Ti4600 graphics processors at TSMC fabs and the company’s closest partners confirmed the information. Moreover, some retailers indicated the tight supply of the GeForce4 Ti4600 based products in the channel.

A week ago we reported that NVIDIA cannot fulfil the demand on the GeForce4 Ti4600, Ti4200 and GeForce4 MX440 chips with AGP 4x support. Apparently, the Santa Clara, California-based fabless semiconductor developer started to produce the GeForce4 MX with AGP 8x support instead of the same GPUs but with AGP 4x. This caused temporary shortage of the graphics chips, but everything should be on track soon. The lack of the GeForce4 Titanim processors was caused by the shift of the GeForce4 Ti4200 to AGP 8x specifications and end-of-life (EOL) for the GeForce4 Ti4600 GPUs.

Currently GeForce4 Ti4600 based graphics cards cannot compete with the ATI’s RADEON 9700 PRO powered solutions in terms of performance and sometimes price-performance ratio. Moreover, in a couple of weeks NVIDIA announces the highly-anticipated NV30 VPU and the advanced users will wait for the newer graphics cards to come, as a result they will not buy the GeForce4 Ti4600 now. Unfortunately for enthusiasts, our sources now indicate that NVIDIA will not be able to supply the NV30 shortly after the announcement at the Comdex Fall and their closest and most loyal partners had been told about it before. As a result, for example, Medion AG from Germany purchased 400 thousands of the GeForce4 Titanium GPUs, causing the tight supply for the rest companies and the prices on the GeForce4 Ti4200 and Ti4600 chips rose up $11 and $19 respectively per one chip.

I should note that the GeForce4 Ti4600 based graphics cards will not cease to exist in a or two week. One will still be able to buy them in certain retail stores for about $299 or lower. Nevertheless, it seems that NVIDIA will not be able to provide $399 graphics cards in mass quantities this year.

Navodno ce izbaciti novi GF4 4800 koji ce biti samo stari 4600 sa 8X AGP-om, a 4800SE bi trebao da bude 4400 na 8X.

Izgleda da su se gadno ucvrckali zbog R300. Finally they are loosing the gap!

Combuster je napisao(la):

Stvarno ne razumem cemu mesta radovanju. Karte nikad nisu bile skuplje. Sad se za medium resenje mora odvajati nekih 250-370 DM (namerno pisem u markama, jer evri vole da prevare). Sad ja trebam da se veselim jer je Ati od 400E skinuo sa trona NV od 330E.

Tako je Brutalni... nV30 cemo videti pre bozica (na benchmarku)... a celu gamu GF5 kartica na prolece (ukljucujuci MX modele). Provereno.

Valjda će konačno i u MX svet stići podrška za pixel i vertex shadere?

byMaX je napisao(la):
Tako je Brutalni... nV30 cemo videti pre bozica (na benchmarku)... a celu gamu GF5 kartica na prolece (ukljucujuci MX modele). Provereno.
.... samo da ne bude kao sa ATI8500... bili su ga istestirali i pigmeji i bushmani dok nije stigao na bench.....

Ma daj bre sta se lozis ko malo dete... to sto ti pricas veze nema.

Amon_Ra je napisao(la):
Ma daj bre sta se lozis ko malo dete... to sto ti pricas veze nema.

Kao prvo i vi se secate koliko je Radeon 8500 kostao kad je po prvi put izasao... Tako da mislim da cene nisu nishta uvecane i da je svaka nova TOP GK apsolutno kostala UVEK 400E jos od GF3-ke... A na srecu imamo lepo resenje u vidu ATI Radeon 9000 Pro koja kosta krajnje prihvatljivo za tu klasu. Zbog cega se lozim:

- Imao sam Hansol-a 710P i Vantu kantu. SLika sa vremena na vreme krene da drma. Znam da Hansol ima problema sa visokonaponskim regulatorom ali zasto se to desava i u mnogim igracnicama po kraljevu? Ortak mi radi u jednoj i kaze da mu je slika na jednom samsungu tako igrala dok nije presao sa MX400 na ATI Radeon 9000. Onda je sve prestalo. Ja kad sam presao sa Vante na Rage128 i onda je sve prestalo a mrave koje sam imao po obodima prozora su chudom nestali. Problem se javlja na vise vrsta GK-ova nVIDIA-inih prema tome pretpostavljam da je neki bug u detonatorima. Ako je neko imao slichnih problema neka kaze. Ne hvalim ni ATI-jeve drajvere...

- imam opako odbojan stav prema nVIDIA zato shto: njihove graficke kartice imaju izuzetno osedan pad procentualno kada se predje na vece rezolucije. Pa menjaju antialiasing tehnike ko dobar dan. Pa su toliko u opticaju da mi je vise muka kada moram da sklopim jos samo jednu masinu sa nekim MX400.

Pa se itekako radujem sto smo dobili graficku karticu koja je najbolja desktop GK a koja je kostala isto kao i nVIDIA-ina najnovija kartica pri izlasku na trziste.

Mogao bi sto sta da kazem i o losim stranama ATI-ja ali o tome u nekom drugom prikladnom postu i ovaj se oduzio...

PS. Samo jos jedan sklapac kojeg vise hvata muka od ugradjivanja Vanta/M64/MX200/MX400 gk.

Originally posted by Combuster [/i]

imam opako odbojan stav prema nVIDIA zato shto: njihove graficke kartice imaju izuzetno osedan pad procentualno kada se predje na vece rezolucije.

A koja graficka nema?

Pa menjaju antialiasing tehnike ko dobar dan.

Supersampling, Multisampling, Smartsampling - logican razvoj tehnika FSAA... Istim putem je krenuo Voodoo, ali nazalost stao kod prve. ATI-jev je bio malo drugaciji - Supersampling, Supersampling, Multisampling, kvazi-Smartsampling. I tek ce sledeca generacija ATI karti imati pravi SmoothVision (tj. ono sto je prvi SV trebalo da bude). Accuview je logicna stvar - koprocesor za smartsampling metod. Po meni je najpametnija tehnika ubedljivo Matrox-ov Fragment Antialiasing...

Mogao bi sto sta da kazem i o losim stranama ATI-ja ali o tome u nekom drugom prikladnom postu i ovaj se oduzio...

B]Ajde i to da vidim...[/B]

PS. Samo jos jedan sklapac kojeg vise hvata muka od ugradjivanja Vanta/M64/MX200/MX400 gk.

Welcome to the club... Ugradi neki Gainward, Triplex, Leadtek i sl. pa te nece boleti glava, I promise!

byMaX je napisao(la):

Daj Boze. Mada ce i to kostati djavo i po, dzaba sve i da se radujem :)

Sto se Radeona 8500 tice naravno da je ovde kasno testiran jer ovde Atija ima ko i Busmana i Pigmeja ctp; - sve je powered by.

Sto se tice moje primedbe za cenu ona se odnosila na neka ranija vremena od pre konkurencije ATi-NV jer su tada vrhunske karte kostale 350-400 DM po izlasku (mozda i do 500 DM ali samo prve nedelje i vrlo su brzo padale na nivo od oko 350-400DM) U vreme GF3 koje combuster pominje vec se iskristalisala situacija u NV-ATi odnosima i dobro su podelili trziste te su sada jedni drugima vrlo slaba konkurencija jer su manje-vise podelili segmente trzista.

Ostale primedbe combustera ne bih komentarisao, max je rekao dosta toga, doduse ne i dovoljno :) ali neki drugi put

byMaX je napisao(la):
ako bude bila ta kartica na prodaju KUPUJEM JE !!!!

Nv30 nece prije januara februara sljedece godine biti u stores. Ati ima spremnu karticu kao odgovor r350 sa dva TMU 400-500Mhz core i 1gb mem (ddr2) kad se tome doda da je mem 256bit to je preko 50gb memory protok, danasnja r300 ima 20gb. DDR2 kao i GDDR3 je najvaljen od Ati na njihovom official situ, na techTV sjeverno americka emisija donjeli su u studio sample sa r300 chipom itd...

nv30 mem je 128bit i nije mi bas jasno kako misle da izvedu karticu brzu od r300, neki govore da ce biti l2 cashe slicno nesto kao p4 procesor ali vidjecemo. Zna se da ima 125miliona tranzistora r300 ima 107 nije velika razlika, to opet ne znaci nista. Zvanicna izjava Nvidie u vezi nv30 je da je 2x brza od geforce 4ti 4600 opet jako neasno kad se zna da u kombinaciji sa AA i AF radeon 9700 je brzi od 2-3x puta od geforce 4ti 4600. Izgleda razlike izmedju r300 i nv30 ce biti u nijansama
Vrijecem ce pokazati :) da napomenem obe kartice su directx 9.0

Kao prvo i vi se secate koliko je Radeon 8500 kostao kad je po prvi put izasao... Tako da mislim da cene nisu nishta uvecane i da je svaka nova TOP GK apsolutno kostala UVEK 400E jos od GF3-ke... A na srecu imamo lepo resenje u vidu ATI Radeon 9000 Pro koja kosta krajnje prihvatljivo za tu klasu. Zbog cega se lozim:

- Imao sam Hansol-a 710P i Vantu kantu. SLika sa vremena na vreme krene da drma. Znam da Hansol ima problema sa visokonaponskim regulatorom ali zasto se to desava i u mnogim igracnicama po kraljevu? Ortak mi radi u jednoj i kaze da mu je slika na jednom samsungu tako igrala dok nije presao sa MX400 na ATI Radeon 9000. Onda je sve prestalo. Ja kad sam presao sa Vante na Rage128 i onda je sve prestalo a mrave koje sam imao po obodima prozora su chudom nestali. Problem se javlja na vise vrsta GK-ova nVIDIA-inih prema tome pretpostavljam da je neki bug u detonatorima. Ako je neko imao slichnih problema neka kaze. Ne hvalim ni ATI-jeve drajvere...

- imam opako odbojan stav prema nVIDIA zato shto: njihove graficke kartice imaju izuzetno osedan pad procentualno kada se predje na vece rezolucije. Pa menjaju antialiasing tehnike ko dobar dan. Pa su toliko u opticaju da mi je vise muka kada moram da sklopim jos samo jednu masinu sa nekim MX400.

Pa se itekako radujem sto smo dobili graficku karticu koja je najbolja desktop GK a koja je kostala isto kao i nVIDIA-ina najnovija kartica pri izlasku na trziste.

Sve bi to bilo u redu da nisi poceo da pricas nebuloze, samo zato sto ne gotivis nVidia-u. Razgranici osecanja/misljenje od realnih cinjenica i stvari.

Hansol 710P i Diamond Viper V770 TNT2 32MB = isti problem.
Viper na Sony 15sfII i Viewsonic PF775 nije pravio problema, pa sam sumnjajuci na monitor ubrzo ustanovio pomenuti problem sa visokonaponskim regulatorom kod Hansola. Slucajnim (privremenim) prelaskom na Matrox Mystique problem je u potpunosti nestao :)
Za 10-tak dana ce se na tu masinu nakaciti ATI 7500, pa cu videti da li ce se problem vratiti (sumnjam).

Ej ljudi ovaj problem se reshava tako shto svi pokushamo da reshimo problem. Eto ja sam taj monitor prodao i bash mi je trulo shto mu se drma slika i znam da je do GK-a ali mi opet nije milo iako mi kupac veruje. Moracemo da zamenimo tu nVIDIA-u za neshto drugo recimo nekog ATI-a R900Pro :D ALi ako neko misli da je do monitora neka kaze. I kako bi se taj problem resio. Da li je do detonatora jer mi to pri restartu ne radi dakle dok je u DOS-u to mi se ne deshava. Izgleda kao da mu pobrljavi refresh u Windows-u i to traje malo pa stane... Nishta mi nije jasno osim da to ne radi sa gk-ovima koji nisu nVIDIA....

Sto se svi primaju na 9000-darku em je 8500LE jeftinji em brzi ;)

Radeon 9000 me je pomalo razocharao ipak na masini koja nije bash neshto.
Inhel 667
FIC FA11 na VIA chipset-u
256 SDRAM-a
Win98
najnoviji drajveri su instalirani...
U UT-u istina nepatchovanom average je 42 fps-a
a na Jedi Knight-u 2 krcka samo tako????????
Istina je da je magistrala 66 MHz i da SDRAM radi na HCLCK+33 a to je 100 (99 :)) ali ne mogu da verujem da opet daje tako slabe rezultate. Inhell nije neki kralj brzine ali SAMO 42 FPS-a u UT-u je premalo.

Ej ljudi ovaj problem se reshava tako shto svi pokushamo da reshimo problem. Eto ja sam taj monitor prodao i bash mi je trulo shto mu se drma slika i znam da je do GK-a ali mi opet nije milo iako mi kupac veruje. Moracemo da zamenimo tu nVIDIA-u za neshto drugo recimo nekog ATI-a R900Pro :D ALi ako neko misli da je do monitora neka kaze. I kako bi se taj problem resio. Da li je do detonatora jer mi to pri restartu ne radi dakle dok je u DOS-u to mi se ne deshava. Izgleda kao da mu pobrljavi refresh u Windows-u i to traje malo pa stane... Nishta mi nije jasno osim da to ne radi sa gk-ovima koji nisu nVIDIA....

Problem sa sirenjem i suzavanjem slike pri promeni prikaza na monitoru ima svaki Hansol, a zavisi od serije gde je to manje a gde vise izrazeno. Ja sam imao srece pa se to kod mene skoro i ne vidi. I uopste ne zavisi od graficke karte vec od visokonaponskih regulatora

delimir je napisao(la):
Valjda će konačno i u MX svet stići podrška za pixel i vertex shadere?
I ja se nadam, ovako osakacene kartice su pravo njesra...vise mi se ispalti da uzmem ATIja nego osakaceni MX

Nazad
Vrh Dno