Šta je novo?

Preporuka za wireless pci-e karticu za Suse

iwcham

Čuven
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poena
660
Instalirao bih Suse 64 najnoviji, i voleo bih preporuku za wireless karticu koja bi bila fully kompatibilna, i radila out of the box, sto se kaze. Trenutno sam na D-link DWL G122, koji fenomenalno radi pod Winom i OSX-om, ali ga nisam mogao naterati da radi pod Suse nikako pre oko pola godine, tada mi je bio zadnji attempt. A isti USB wireless Ubuntu recimo prepozna cim zavrti install DVD :wall: Znaci, potrebno je nesto sto se moze naci lako, a da vrsi posao dobro. Namerno sam ovde opstavio temu, a ne u Sta da kupim podsekciji, jer ovde savet mogu dati samo ljudi koji koriste Linux Suse, ili se razumeju u Linux ;) Kad ste tu, bacite pogled i na moju makinu, mada mislim da nema problema sa kompatibilnoscu bilo cega sa Suse...

Poslednja izmena:
Pogledaj koji su sve chipsetovi podrzani, pa juri karticu sa tim cipom.....atheros ralink ima tu jos proguglaj

Pre nego sto potrosis pare, instaliraj najnoviji opensuse 12.1, podesi da ti budu aktivni repozitorijumi update, oss, non-oss. Odradi update sistema komandom "zypper dup", restartuj, pa proveri da li radi taj D-Link.
Ako ne radi, ubaci ovaj repozitorijum komandom
Kod:
zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/driver:/wireless/12.1-update/driver:wireless.repo
pa instaliraj rt73 paket. Pri instalaciji obrati paznju na verziju kernela koji imas, te shodno tome odaberi odgovarajuci rt73 paket.
A ako te bas zulja novcanik, onda gledaj da bude nesto sa atheros chip-om.

Poslednja izmena:
Ok, probacu. Hvala. Ma ne daju mi se pare, ali ako nece ili ako ja ne umem....

A i problem je kako odraditi update bez interneta :) Cilj je da net prvo proradi :)

Vidi da ovo odradis konektovan na net kablom. Posle toga se zezaj sa Network Managerom i podesavanjem WiFi konekcije. A vezano za kartice i chipove, baci pogled i ovde http://en.opensuse.org/HCL:Network_(Wireless) Lista nije bas najazurnija, ali velika je verovatnoca da ono sto je radilo u proslom, pa i pretproslom izdanju, radice i u najnovijem.

@iwcham

Zasto trazis PCI-E varijantu kada je izbor PCI i USB modela znatno veci,a rade isti posao ???

Probacu ovo sto je Recoba predlozio, znaci install i update preko lan kabla, pa onda da vidim da li ce da proradi sa D-Linkom mojim. Zapravo vec sam probao, sa prekinutim download-om na 1.5Gb i tako narezanim Suse na DVD :S:

Probacu ovo sto je Recoba predlozio, znaci install i update preko lan kabla, pa onda da vidim da li ce da proradi sa D-Linkom mojim. Zapravo vec sam probao, sa prekinutim download-om na 1.5Gb i tako narezanim Suse na DVD :S:

Ajoj, dobro je da je uopste uspeo da se instalira i podigne sistem. :S:

btw. Opsta preporuka za instalaciju openSUSE-a je da to bude sa DVD instalacionog diska. Iako moze i sa live verzije da se instalira, nije bas idealno jer kasnije ne moze se uraditi upgrade na narednu verziju.

Pa ko kaze da je uspeo da instalira. Puko je kada je pokusao da mountuje DVD rom hehe. Sada opet zavrsio dload, ali je ovog puta tezak 4.4Gb :) Probacu veceras install pa javljam gde budem zapeo, a to je neminovno :D

Poslednja izmena:
Pre nego sto sprzis image na dvd, proveri mu md5sum, cisto da sa te strane budes siguran. Nema gde da zapnes, instalacija openSUSE-a je piece of cake.

Da, to znam. Zapecu posle. Prvo kada treba da instaliram Ati drivere pa posle redom :)

E ovako. Instalirao sam goli sistem, bez interneta. Dlink blinka, prepoznaje ga Suse kao g11 adapter u network devices. Mozda mogu da konfigurisem bez da selim komp do lan kabla, pa kad proradi net da odradim update, sta mislite? ne znam da konfigurisem sad. Sta treba ovde? Kad pritisnem scan, pronadje sve mreze u komsiluku, i moju naravno. E sad koje su wep transkripcije, itd, to ne bih znao... Zanm da stavim iz yasta na dynamic Ip i da ukucam sifru za wireless...Koristim Telekomove usluge... Grafika se dere jer nema drivera, ali cudno, za zvuk mi pise Barts Hdmi Audio :)
Stavio sam: Dynamic adress DHCP, both dhcp 4 and 6. potom operating mode: managed, authentication wpapsk i moja lozinka... Probavao ovde i razne druge kombinacije, bez uspeha...

Poslednja izmena:
Jej. Proradilo. Stavio DHCP4, ali j eauthentication wep shared, i lozinka ASCII ;) Sada ide update ;)

Nazad
Vrh Dno