Šta je novo?

Preporuka za usisivac

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Postivani forumasi,

Molim vas za preporuku najboljeg usisivaca za stan u budzetu do 40.000 RSD.
Moze i jeftinije naravno, ali kupujem na duzi rok.
Ne znam mnogo o njima, ali mi je bitno da ono sto usisa ne vraca u prostoriju (kao kod jeftinijih sa kesom).
Sa vodenim filterom mi nije problem da perem svaki put posle usisavanja, tako da dolazi u obzir.
Bitno je da nije previse bucan i gabaritan (zbog prostora).
Ono sto su mi u prodavnicama preporucivali je sledece:

PHILIPS Usisivač PowerPro Expert FC9744/09​

MIELE Usisivač Blizzard CX1 Parquet PowerLine​

KARCHER Usisivač DS 6​

karcher wd 4 (gabarite su problem ali su mi preporucilu)

Da li su ovi ok?
Bitno je da sve usisava, do najsitnijih cestica i da ne moram tako cesto da dokupljujem filtere i dodatke.

Unapred hvala na preporukama

Imam Philips FC9729-09, stariji model i rodjak tom Philips FC9744-09.
Usisava dobro ALI "da sve usisava, do najsitnijih cestica" je vec mozda preteran zahtev.
U kom smislu preteran, pa iz tepiha ili cupavijeg itisona i nece moci "da sve usisava, do najsitnijih cestica", moraće se drljati s četkom sa i bez dlaka iz četke da bi baš, baš puno isčistilo a i tada neće biti "da sve usisava, do najsitnijih cestica".
Dakle za normalno usisavanje bez ocekivanja perfektne cistoće i nepostojanja delica prljavstine, poneke mrvice, dlake i sl. je dobar.
Ima jedan filter izmedju posude i motora, nesto poput memoriske pene (na to nalik sunđerasti deo filtera) u plasticnom ramu i to vrši glavnu filtraciju izlaznog vazduha, predstavlja skoro nepremostivu barijeru za najsitniju prasinu. FIlter se mora vaditi i prati vodom povremeno i to počesto. Recimo na 3-4 mozda 5 punih posuda usisanih bi bilo dobro ga izmeniti (oprati, osusiti pa ponovo koristiti). Pri pranju treba ga mnogo rukama stiskati, ispirati, samponom (nekim penilom) natrljati da bolje izbaci prasinu iz sebe, a za sta ja koristim sampon za kosu Mycoseb koji je i antimikotik (protiv gljivica).
Ja sam veoma brzo kupio drugi filter pa ih koristim naizmenicno, dok se jedan susi (po 2-3 dana, na vazduhu, bez sunca, toplote dodatne, samo da stoji i isparava sam od sebe) i nije jeftin bio, 3-4krsd je sam filter.
Nije naprakticnija posuda kad je treba prazniti, onaj poklopac nije lako i ergonomski palcom drzati dok smeće (prasinu) istresas u kesu. Obaška što se onaj fiter gore spominjani nalazi na posudi i vadi se s posudom pa kad nagnes posudu u kesu hoce poluprljav (a vala i prljav) filter da spadne i eto prasine kojekude okolo nogu, kante za smece, usisivaca, po plocicama (na njima samo istresam kutiju, lakse se cisti posle).
Sam usisivac ne izbacuje prasinu dok radi. Kad se zaprlja "onaj" filter snaga usisavanja pada, pa je i to razlog za njegovu zamenu i hitno pranje.

Imam Miele C3 koji koristi kese. Usisivač je jako dobar, sa odličnom filtracijom. Mislim da i inače važe za usisivače koji su najbolje zaptiveni i sa odličnom filtracijom.
Taj sa oznakom parquet powerline ima pored standardne četke i posebnu za parket i druge tvrde površine. Super je za tu namenu.
Ali ako imaš dosta tepiha u kući, bolja je opcija model "cat & dog" uz koji pored standardna četke dolazi i rotaciona-turbo četka STB 305. Sa turbo četkom usisavanje tepiha je neuporedivo bolje. Skoro da smo prestali da koristimo običnu kada usisavamo tepihe. Imao sam ranije i Philips turbo četku FC8005, ali to nije ni za poređenje - bačene pare.
Dobra stvar je što su svi usisivači isti, istih performansi, a razlika u ceni je samo na osnovu tih četki koje dolaze u kompletu i nekih detalja (npr. Comfort drška i sl.).
Ne znam ništa oko filtera i održavanja tog modela bez kese. Verovatno ćeš dobiti dobru informaciju u njihovom salonu.

Poslednja izmena:
Jel taj Karsher DS6 sa vodenim filterom?

Ja bih bežao od tih sa vodenim filterom. Imali smo to kući i totalno je, da prostiš, s'anje. :(

Problem je što pre svakog usisavanja moraš da ga napuniš vodom.
Odmah posle završenog usisavanja moraš da isprazniš taj rezervoar, opereš i raskopljenog osušiš, i tek kada se osuši možeš da ga sklopiš i odložiš.
Cela ta procedura usvinji kadu, WC šolju, ili gde već to radiš. Sem ako nemaš dvorište sa česmom. :(

Ako ga slučajno odložiš sa tom prljavom vodom, posle dva tri dana se toliko usmrdi i ubuđavi, bože sačuvaj.

Nije sve to toliki problem ako ga sporadično koristiš za velika spremanja, usisavaš 1-2-3 sata, 2-3x mesečno.
Ali je totalno neupotrebljiv kad npr. prospeš nešto u kuhinji i treba evo sada časkom da usisaš.

...

U kući imamo neki Gorenje, tada davno jedan od jačih modela.
Kese nisu jeftine, ali su velikog kapaciteta. A ima i zamenskih i to na pijaci.
Loše kese je cepao, bolje nije. Ali sam to rešio uklanjanjem neke glupe plastike na mestu gde leže kesa. Sada više ne cepa. :p :D
Ima HEPA filter na izduvu, i sada 8-9 godina kasnije i dalje koristimo taj prvi, iako sam dobio dva u paketu.
Točkovi su se raspali, i sada dere pod gde ga vučemo (ok, uglavnom su nam pločice po kući). Ušrafio sam neke plastične iz Uradi sam radnje. Izgleda k'o Frankenštajn, ali kotrilja se.
Ali vuče ko blesav, mislim da je najjači što sam probao u životu, a i nije toliko bučan.

Uglavnom, da je malo bolja izrada, bio bi super. Ovako, njanja...

Imamo u ostavi i Karsher WD3, kupili ga kada je na veliko renoviran stan, ono, za šut, prašinu, majstore, sve sa namerom da ga prodam kada prođe renoviranje.
Ostao je, za usisavanje kola, terase, ostave... Vuče jako, kesa jeste skupa, ali gigantska (ok, ako usisavate šut posle el. instalacije, napun se brazo sa 15-ak kg šuta :p ).
Dok usisava normalnu kućnu prašinu, filtrira jako dobro. Ima i on HEPA na izduvu.

Poslednja izmena:
Eh da, spomenuti Gorenje, dobio sam i kutiju sa filterom umesto kese. I upotrebio samo jednom.
Jako jako, ali baš jako smara pranje tog filtera, slična procedura kao što je Zeha opisao. I zaista mora počesto.
Meni je lakše da 2-3x godišnje zamenim kesu.

Tepisi i itisoni? Kao i mebl štof...
...svakako (bilo koji usisivač), nabavite turbo četku. To je ona što pod dejstvom mlaza vazduha rotira neka četka napred u papuči. I jako dobro trese i usisava tepih i mebl. Slično ovome što je desp opisao za Miele. Ima tih četki i third-praty.
Ne može da se koristi samo za one najčupavije, jambolija tipa.
Problem(čić) je što usisivač mora biti zaista snažan i ozbiljan da ta četka ne priguši (previše) usisnu snagu.

Poslednja izmena:
Da ukradem temu malo.

@NShappy

Ovaj "turbo cetka" se montira na bilo koji usisivac? Imam neki Gorenje od 50ak eur-a. Nemam tepihe ali sam na terasu stavio 15 kvadrata vestacke trave, verujem da ce super sluziti i za to.

Tepisi i itisoni? Kao i mebl štof...
...svakako (bilo koji usisivač), nabavite turbo četku.
Da, četka je bitna bar koliko i sam usisivač. Slabiji usisivači kao što su npr. štapni, usisavaju dobro jer su opremljeni turbo četkom, i to često električnom.

Inače, nije loše znati, svi usisivači sa kesom phillips/aeg/electrolux (mislim i još neke marke) koriste s-bag kese. Znači svi modeli pomenutih proizvođača koriste iste kese. Pa je lako za pronalaženje kese kasnije.
Electrolux trenutno daje 5 god garanciju, što nije loše znati, mislim i Phillips.

Da li moze preporuka za regularan kucni usisivac bez kese (sa posudom) cene 15-40k? Veliki raspon, da, jer svasta sam gledao i ne mogu bas da shvatim neku veliku razliku izmedju recimo 36k Bosch i 17k Bosch sem da je ovaj od 36k premium aparat (veca posuda, tisi, "samocisteci" filter, itd.). Nije problem da se "ispruzim" ali me zanima i sta cu da zaista da dobijem za 2x cenu.

E sad veca posuda... i na ovom od 17k je dovoljna. Skuplji je i tisi za par dB ali i dalje bruji (>70) samo eto, malo manje. "Samocisteci" filter koji jelte opet mora da se izvadi i opere da bi "to bilo to", znaci stedi nesto malo odrzavanja ali u sustini i ne bas.

Deklarisana jacina ista ("2400W ekvivalent" ali su oba ustvari 700W), duzina garancije (na motor) ista, 10 godina. Za dizajn usisivaca nesto i ne hajem zaista, zivotinje ne drzim pa da mi trebaju nastavci ovog skupljeg (svi se koliko vidim vrte oko "pet care"). Da li objektivno ima razloga uzeti ovaj duplo skuplji?

Koji brand uopste gledati kad su ciklonski usisivaci (sa posudom) u pitanju? Svi pominju Dyson, je li to opravdano?

Imam LIV2000 na vodu,to je usisivač i mašina za pranje.Ogroman je jak i odlično radi ali je problem sklapanje i rasklapanje.posle usisavanja treba ti pola sata da ga opereš.Žena stalno kuka da joj treba neki manji i jednostavniji.Odlučim se za Karcher Usisivač VC 3 bez kese:
Karcher usisivač VC 3 je kompaktni usisivač s multiciklonskom tehnologijom koja omogućuje usisavanje u potpunosti bez filterske kese. Providini rezervoar omogućuje da se vidi kada je potrebno pražnjenje.

• Snaga 700W
  • Volumen rezervoara za nečistoću (l) : 0,9
  • HEPA higijenski filter, koji pouzdano filtrira najsitniju nečistoću poput polena i drugih čestica

• Temeljno čisti ne samo tvrde podove i tepihe već, zahvaljujući mlaznici za fuge i četki za nameštaj, i uske međuprostore i osetljive površine
  • Ostala obeležja opreme usisivača su integrisani u, koji pouzdano filtrira najsitniju nečistoću poput polena i drugih čestica što izazivaju alergije, kao i praktični parkirni položaj.
Ovaj mali ususvač je prava aždaja.Usisava odlično ne puni se brzo a pražnjenje je jednostavno.Sve u njemu je perivo i imam ga već tri godine a cena mu je 17.000 što je smešno za ovu marku.

Postivani forumasi,

Molim vas za preporuku najboljeg usisivaca za stan u budzetu do 40.000 RSD.
Moze i jeftinije naravno, ali kupujem na duzi rok.
Ne znam mnogo o njima, ali mi je bitno da ono sto usisa ne vraca u prostoriju (kao kod jeftinijih sa kesom).
Sa vodenim filterom mi nije problem da perem svaki put posle usisavanja, tako da dolazi u obzir.
Bitno je da nije previse bucan i gabaritan (zbog prostora).
Ono sto su mi u prodavnicama preporucivali je sledece:

PHILIPS Usisivač PowerPro Expert FC9744/09​

MIELE Usisivač Blizzard CX1 Parquet PowerLine​

KARCHER Usisivač DS 6​

Da li su ovi ok?
Bitno je da sve usisava, do najsitnijih cestica i da ne moram tako cesto da dokupljujem filtere i dodatke.

Nista kao Miele. Ako vec imas budzet idi na ovaj

Miele Complete C3 TotalCare to je onaj plavi.​

Zasto kazem ovaj, a ne npr CX1 Cat and Dog koji je isto odlican, a to je dodatan nivo filtracije kod Miele usisivaca sa kesom.

Ako ipak zelis CX1 odnosno usisivac sa posudom, onda obavezno Cat and Dog verziju, jer ima turbo cetku koja je blizu 100e kada se posebno kupuje.

Uz Complete C3 TotalCare ne dolazi turbo četka za tepihe. Taj model dolazi sa onom za parkete i malom turbo četkom za nameštaj. Mislim da samo uz "cat&dog" modele dolazi turbo četka za tepihe.
Nivo filtracije jeste veći u odnosu na modele bez kesa, ali ipak da se zna ponešto o održavanju usisivača;
Pakovanje koje sadrži 4 kese košta oko 1600din. Kese su zapremine 4.5lit. U tom pakovanju dolazi i filter za motor i izduvni filter koji nije hepa. Hepa izduvni ko želi, mora posebno da kupi i po preporuci proizvođača menja se na godinu dana; košta oko 4200din. Postoje razni setovi gde može malo da se uštedi (npr. hepa filter + 2 pakovanja kesa za ~6.5k, ili set sa 4 pakovanja kesa za 5400 din). Ko ima kućne ljubimce, umesto hepa filtera može da stavi filter sa aktivnim ugljem, koji košta oko 2200din. Sve u svemu, nije jeftino...
Model Blizzard CX1 koji je sa posudom, reklamiraju da ima doživotni hepa filter. Nešto i nisam baš siguran u to... ali bez obzira, održavanje je svakako jeftinije u odnosu na model sa kesom.
Da živim u kući i imam dvorište, verovatno bih uzeo model bez kese, ali za stan praktičniji nam je model sa kesom. To je ipak samo moj način razmišljanja... ne mora ništa da znači :)

Koji brand uopste gledati kad su ciklonski usisivaci (sa posudom) u pitanju? Svi pominju Dyson, je li to opravdano?
Dyson mislim da je top izbor za bežični - štapni usisivač. Ali ima i top cenu :) Kada su u pitanju standardni usisivači, ništa posebno da bi opravdao cenu od 400+eur kod nas. Mislim da ih više i nema u prodaji ovde.

Poslednja izmena:
Da ukradem temu malo.

@NShappy

Ovaj "turbo cetka" se montira na bilo koji usisivac? Imam neki Gorenje od 50ak eur-a. Nemam tepihe ali sam na terasu stavio 15 kvadrata vestacke trave, verujem da ce super sluziti i za to.

Da, može na bilo koji. Ali treba da jeste ozbiljan usisivač da bi to u kompletu radilo kako treba. Nešto sumnjam na taj od 50€.

Treba da pazis i na prečnik cevi na koju se stavlja. Ima 2-3 standarda.

I jako lepo radi na mebl štofu, na itisonima i kratkodlakim tepsima. Na iole čupavijim podlogama ne radi dobro.

Poslednja izmena:
Trenutno je u toku akcija sa produženom garancijom do 10 godina na Miele Blizzard usisivače bez kesa. Traje do kraja Avgusta.

Mi imamo štapni Dreame T20, I ne može da se izbori sa dlakama od psa na tepisima. Pas je kratkodlaki, ima dosta oštru dlaku i zabode se u tepih i bez obzira što usisivač ima motorizovanu turbo četku, nema šanse da ih izvuče, pa smo se pomagali običnim usisivačem, ipak 2kW znači.

Sad smo uzeli Miele c3, kad smo bili na odmoru smo videli kako čistačica koristi Miele C1 i devojka se oduševila, pa smo malo istraživali I uzeli C3, bez te četke. Razlog za taj je što nismo imali dobro iskustvo sa tom četkom, a cx1 je značajno slabiji, dakle uzeli smo samo za tepihe da ga koristimo. Prednost ovoga sa kesom je ozbiljno veća snaga od onog sa posudom. Da je skuplje za kasnije korišćenje, jeste, ali je naša logika bila da ga nećemo koristiti svakodnevno, nego recimo dva puta nedeljno i to samo za tepihe, ostatak stana se svakako bar jednom dnevno usisa sa štapnim. Inače, Miele je bukvalno najtiši od svih ovih jakih usisivača (>2kW).

...

Da li su ovi ok?

WD4 je mislim nešto najbolje, za malo preko 100€
Kupljen za mastore, pa pretekao i ostao da čisti. Kažu majstori "koji preživi prašinu od gleta, taj je pravi" :)
Jeste nekome bučan, većih gabarita ( 20L bunker ), ali za ostale u toj ceni je babaroga.

Pozdrav svima, moze li pomoc oko Philips usisivaca i kakva su iskustva? Razmisljam se izmedju ovih par modela, ne vidim neku posebnu razliku niti mogu da nadjem vise ifnormacija :
to su ovi modeli :

FC9330/09​

FC9331/09​

FC9350/01

FC9333/09​

Slicni su dosta ali im je snaga razlicita. Razmisljam o 9350/01 zbog 1800W ali nisam pametan sta uzeti.

Iskustvo sa Karcher WD3 je meni odlično. Veoma dobra sila usisavanja, može da se kupi trajna kesa koja se prazni ako neko ne želi da koristi one papirne što se kupuju. Radi već 5 godina. Može i mokro i suvo, pa sam recimo kola usisavao sa njim posle pranja itd. Postoje i razi dodaci, recimo za kola, četke i tako to. Jedino što izgleda ko R2D2 na Exitu... Za 90e mene super služi.

Pozdrav svima, moze li pomoc oko Philips usisivaca i kakva su iskustva? Razmisljam se izmedju ovih par modela, ne vidim neku posebnu razliku niti mogu da nadjem vise ifnormacija :
Mislim da Philips na svom sajtu lepo navodi i usisnu snagu, protok vazduha, buku, što je dobra stvar. Sama priključna snaga ne mora mnogo da znači. Moguće je da su modeli koje si naveo (FC933x) u principu isti, a da je razlika u boji, opremi, filteru koji dolazi u pakovanju. Najbolje da proveriš na www.philips.rs

Imamo Philips FC9330/09, zivimo u stanu 60-tak kvadrata i imamo tepihe na podovima. Bili smo jako zadovoljni usisivacem sve dok nije dosao pas-koker i dok nije poceo da se linja @dabox . Stan usisavamo svakodnevno, gde pri svakom usisavanju bude puna posuda prasine i dlaka, ali problem je sto i nakon usisavanja na tepisima ostaje dosta dlaka. Pitamo se da li bi nam turbo cetka (koja ne ide uz ovaj model) pomogla u otklanjanju dlaka iz tepiha.
Ukoliko mislite da bi, da li je sve jedno koji model cetke da gledam ili imate neku posebnu preporuku, samo da bude odgovarajuci promer cevi.
Hvala

Probaj bilo kojom četkom. Sve te dodatne za usisivač rade na istom principu, vazdušna struja vrti turbinu a ona dalje četku.

Turbo četka će sigurno pomoći.
Ja bih samo izbegavao Philips FC8005 (na slici). Imao sam je i po meni je loša.

Prilozi

• philips-fc8005-01-rotirajuca-turbo-cetka~1127850.jpg
    philips-fc8005-01-rotirajuca-turbo-cetka~1127850.jpg
    42.5 KB · Pregleda: 21
A koju klasicnu (univerzalnu) cetku za Philips FC9729-09 uzeti da se zameni orginalna?

Evo dole slike orginala.
Pocela je da lose usisava dlake od kose, narpavi valjušku od dlaka i kako se pomera cetka napred-nazad tako taj guta dlaka ide ispred ili iza cetke i hoce da otpadne sa cetke i zakaci se za tepih ili itison, ima i osecaj da slabije, losije, usisava.
Zamenio bi nekom dobrom univarzalnom cetkom sa buvljana na OTC-NBG ili neke prodavnice ako ima neka preporuka.
Cetka treba da ima dugme za izvlacenje i uvlacenje ovih cetkica/resica.

1.jpg3.jpg2.jpg

Trenutno je (do sutra) u G radnji dobar popust za Miele C3 usisivač, model Active Parquet uz koji dolazi i četka za parkete. Snižen je za 10k.

Električna četka bi trebalo da može pomoći

Uzeh ovaj MIELE Complete C3 Active Parquet SGEA3 po preporuci kolege iznad, ali sada gledam na Gigatron sajtu i ovi modeli koji su na malo većem popustu su deklarisani kao 890W dok su ovi ostali (isto C3) deklarisani kao 2000W.
Znam da nije sve u snazi motora, ali ipak, da li su ova dva proizvoda isto što se tiče kvaliteta i upotrebljivosti?

Naglasio bih da nalepnice na samoj kutiji imaju ruske prevode, što možda znači da su bili namenjeni za njihovo tržište.

Nazad
Vrh Dno