Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za soundbar

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Mare011

Cenjen
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
569
Poena
180
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samaung A52s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec duze vreme gledam soundbarove ali nikako da se odlucim za neki, pa ako neko moze da preporuci nesto do 250eur?

Znam da ne treba da ocekujem neki vau zvuk ali uglavnom ce se korisiti za filmove mrzi me da ravlacim kablove po celom stanu za 5.1 sistem i bitno mi je da ima hdmi arc da mogu sa daljinskim od tv da kontorlisem soundbar

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 
Rešenje
Vredi li Samsung HW-B440 uzeti za 130€? trenutno je snižen na nemačkom amazonu, imam mogućnost da mi donesu, verovatno je to ustvari HW-B450 ali nisam siguran, pošto je model kao za nemačko tržište.
Ne mogu da se protegnem više, nažalost, a spram VOXovih zvučnika od 3W ovo će mi biti simfonijski orkestar
Kad budeš imao vremena daj malo više detalja kolega, čekam ih ko ozebli sunce :D Koja je površina dnevne sobe, koliko su udaljeni rear zvučnici od soundbara (pitam zbog čuvenih dropova koje pominju po netu), jesi imao prije iskustva sa nekim soundbarom ili HT sistemom pa da uporediš?

PS: Da te služe dugo, dobar si izbor napravio što nisi čekao ovogodišnji Q990C npr, nikakvih poboljšanja nema što se zvuka tiče. :)
 
Zašto bi uzimao soundbar zbog muzike samo? Niti jedan soundbar ne može imati zvučnu sliku koju ima neki klasičan stereo.
Pa sad

Imam Pionier vsx 924 i 2 kvalitetna mb quart zvucnika

Samsung a550 soundbar daje bolji zvuk,internet radio 1.FM

Zbunjen sam,jedino ako sub ne pravi tu razliku
Kupujem sub za avr radi testa
 
Poslednja izmena:
Vidim da sam u manjini ali da prenesem i svoje iskustvo sa Q990b. Sve ukupno gledano, nisam bio oduševljen. Vratio sam ih pred istek 2 nedelje od kupovine.

Mali disclaimer. Setup mi nije idealan. Nemam uslova da postavim zadnje zvučnike iza troseda koji je naslonjen uz zid pa su bili pored malo iskošeni ka unutra. Takođe, tokom testiranja koristio improvizovane stalke koji nisu baš bili u visini ušiju. Što se sobe tiče, pravougaona, 17.5m2 sa betonskim zidovima, koji bi trebali biti odlični za odbijanje zvuka, takve sve strane sem jedne koju većinski čine prozori.

Izgled - odiše kvalitetom, teški i iznenađujuće veliki sb i woofer uživo. SB ne može da stane ispred C1 jer blokira donji deo ekrana pa na to obratite pažnju. Ko ima LG neka planira kačenje na zid. Samsung tv-i generalno imaju više nogice pa verujem da se tu bolje uklapa. Iako kvalitetni ne mogu reći da su lepi. Nisu ružni, q950 mi je recimo ružan na slikama, ali nisu ni lepi pa sa te strane ni + ni -. Woofer mi najlepše izlgeda u tom paketu.

Povezivanje je bilo problematično i potrajalo je. Uputstvo sa kojim je došao sb je dosta tanko i na taj način nisam uspeo da povežem zadnji desni zvučnik. Jednostavno odbijao da se poveže i samo je treptalo plavo svetlo. Tek kada sam na netu našao full manual sam skontao drugi način a to je da se sb uključi poslednji pa se konekcija napravi automatski (bez pritiskanja, čini mi se, volume up 5s na daljincu). Nakon inicijalnih problema, sve je radilo odlično što se konekcije tiče i nijedan naknadni drop. Nisam uspeo da provalim datum proizvodnje, navodno su u avgustu nešto menjali. Ne zaboravite da aktivirate eArc na tv-u i podesite passthrough zvuka. Na daljincu postoji malo 'i' dugme čijim pritiskom će napisati format zvuka koji trenutno pušta - Stereo PCM nije ono što želite kada gledate film. Napisaće dolby atmos, dts... mislim i true hd ili to bude override-ovano sa atmos natpisom zaboravio sam. Uputstvo je moralo biti bolje.

Za filmove odlični ali teško je da se u potpunosti iskoriste bar na C1 koji ne radi passthrough lossless audia sa usb-a. Ne odbija samo dts koji LG bojkotuje već ni truehd ne može. Morao passthrough audia sa PC-a hdmi-ijem na soundbar pa on sliku na tv. Radi ok tako. Kontam ko ima Shield isto tako, samo eto u elegantnijoj kutiji. Drugi audio formati sa rip-ova su ok ali se oseti razlika.

Rear zvučnici se nekako ne aktiviraju dovoljno. Da, znam da su samo dopuna za atmosferu ali čak 3 kanala ima tu pa sam očekivao više. Atmos, osetio sam razliku kada puštam takav sadržaj ali nijednog trenutka nisam da mi zvuk dolazi od gore čak ni kad preleće avion u novom Top Gun. Pojačavao sam i atmo i rear kanale, igrao sa se mnogo podešavanja. Adaptive deluje najbolje kakav god sadržaj da je bio pa čak i za muziku. Bas u filmovima je baš dobar, galop konja u The Last Duel je bio sjajan.

Za normalno gledanje kablovskih kanala, nepotrebni. Muzika youtube i flac pesme puštane preko BT sa telefona, bolje to od tv-a zvuči ali vidi se da nije za to namenjeno. U poređenju sa Edifier 1700bt, bolji je Edifier što sam se baš iznenadio jer je razlika u ceni ~x10. Zanimljivo ali za muziku se woofer dosta manje aktivira i nije mi to to. Moram dodati da ugrađeni zvučnici na C1 uopšte nisu loši i da bi možda drugačiji utisak bio sa nekim drugim tv-om.

Baš sam se razmišljao šta da radim ali presudilo je to da mi ne vrede te novce. Ovo mi je prvi i jedini sb pa ne mogu da uporedim sa jeftinijim modelima. Očekivao sam da se oduševim kao npr. prvi put slikom na oled ekranu ali ni izbliza takav osećaj. Ko razmišlja da kupi, neka pogleda i q930b. 2 kanala manje i otprilike 300eur jeftinije a pitanje ko će osetiti baš tu razliku.
 
Imao bih vise komentara, ali za pocetak:
  • Od g se pita ne pravi - iliti, ako je izvor zvuka los, nema tog sistema koji ce od njega napraviti dobar zvuk.
  • Nema A od Atmosa bez zvucnika na plafonu. Sve te varijante sa refleksijom su kevin q.
  • Soundbar, pa i najskuplji je "sirotinjska" verzija pravog surround sistema. Ne moze to nikog oboriti sa nogu ni sa najboljim mogucim audio materijalom
  • Za muziku je potrebno nesto sasvim drugo, a i ako neko od muzike ocekuje da tutnji bas - promasio je "sport"
  • Goli zidovi su najgori moguci uslovi za pravljenje dobrog zvuka.
 
Imao bih vise komentara, ali za pocetak:
  • Od g se pita ne pravi - iliti, ako je izvor zvuka los, nema tog sistema koji ce od njega napraviti dobar zvuk.
  • Nema A od Atmosa bez zvucnika na plafonu. Sve te varijante sa refleksijom su kevin q.
  • Soundbar, pa i najskuplji je "sirotinjska" verzija pravog surround sistema. Ne moze to nikog oboriti sa nogu ni sa najboljim mogucim audio materijalom
  • Za muziku je potrebno nesto sasvim drugo, a i ako neko od muzike ocekuje da tutnji bas - promasio je "sport"
  • Goli zidovi su najgori moguci uslovi za pravljenje dobrog zvuka.
Ne bih se slozio sa tobom. Slusao sam uzivo u audio4you ( njihovoj audio sobi ) pravi Atmos ( zvucnici na plafonu ) i Sennheiser Ambeo Plus sa bezicnim Ambeo Subwooferom. Pustali smo naizmenicno jedno pa drugo i zvuci podjednako impresivno. Zvuk je dolazio sa svih strana. Odlucio sam se za Ambeo jer mi se svidja jednostavnost svega toga. Ne zelim da montiram xx zvucnika po dnevnoj i spavacoj sobi. A i muzika zvuci odlicno mada me to ne interesuje i nece se koristiti u te svrhe.
 
Sta je "audio4you"?

Ne znam koji sistem je svirao (to mi ti mozes reci), ali i Ambeo kao jedan od najjacih soundbar-ova je realno apsolutno nekonkurentan za bilo koji iole ozbiljniji full surround sistem. Nema apsolutno nikakvog poredjenja. To da li zvuk dolazi sa svih strana je samo vrlo mali deo price - tacno pozicioniranje pojedinacnih zvukova u prostoru iliti detektovanje tacnog izvora je ono sto je bitno. Lako je napraviti "salatu" od zvuka koji dolazi sa svih strana - to nije poenta, naravno.

BTW, srecno sa Ambeo-om - drugaru su 3 (i slovima: TRI) crkla u garanciji i na kraju je odustao od zamene i trazio pare nazad :(
 
Koliko košta ozbiljan surround sistem, koji je opet nekonkurentan sa ozvučenjem u ozbiljnijem bioskopu recimo? Dakle, ako bi tako sagledali situaciju, filmove bi gledali samo u IMAX salama. :)

Poenta priče je da se i u kućnim uslovima stvori neki pristojan doživljaj bioskopa a Q990B je možda i najjeftinija ulaznica za tako nešto. Iz nekog čudnog razloga kod nas je Q990B jeftiniji duplo nego u USA recimo i po toj cijeni je realno best buy i apsolutno nema konkurenciju. Sonos u toj postavci košta preko 2k EUR i pitanje je li uopše bolji, čak se više naginje ka Samsungu.
 
Previsoko misljenje o bioskopima imas ;)
Ili nisi slusao prave HT sisteme...

Upravo to sto si u poslednjem paragrafu napisao je sustina - radi posao za vecinu ljudi i ne treba ocekivati cuda ni za taj format / velicinu, a ni za cenu. Ali i to da bi radilo potreban je izvor zadovoljavajuceg kvaliteta.

I nista nije cudno oko cene - 99.9% stvari je u USA debelo jeftinije nego u ostatku sveta, pogotovo matori modeli, a 990B je sada vec mator.
 
Poslednja izmena:
Do prije neki dan (do momenta kad je najavljen Q990C) se Q990B kretao u USA oko 1800$. Što se tiče formata i veličine, apsolutno sam saglasan.
Sumnjam da ću na njemu slušati muziku uopšte, koristiće se isključivo za filmove/serije, naravno ako ikad stigne do mene 😆

Btw, back on topic u zadnje vrijeme sve više čitam komentare da Sonos Beam Gen 2 bolje/ljepše zvuči nego Arc, da su konkretno vokali jasniji, na Beamu ?
Pripisuje se tome što je u Beam Gen 2 noviji procesor, tehnologija generalno.
 
Muzika zvuči odlično na Q990B. Naravno da ima i bolje, ali ovo je odlično.
Tačno tako, cena kod nas je značajno niža nego u USA. Tako je bilo i kada sam ja kupovao, pre ~5 meseci. Plus karticom na rate, i milina 😎
 
Btw, back on topic u zadnje vrijeme sve više čitam komentare da Sonos Beam Gen 2 bolje/ljepše zvuči nego Arc, da su konkretno vokali jasniji, na Beamu ?
Vokali ne mogu biti jasniji i čistiji na Arc-u, ne znam stvarno šta su tu mogli dodatno da poboljšaju. Viđala sam i ja pojedine komentare gde su se žalili na vokale, ali kod mene su kristalno čisti.
 
Do prije neki dan (do momenta kad je najavljen Q990C) se Q990B kretao u USA oko 1800$. Što se tiče formata i veličine, apsolutno sam saglasan.
Sumnjam da ću na njemu slušati muziku uopšte, koristiće se isključivo za filmove/serije, naravno ako ikad stigne do mene 😆

Btw, back on topic u zadnje vrijeme sve više čitam komentare da Sonos Beam Gen 2 bolje/ljepše zvuči nego Arc, da su konkretno vokali jasniji, na Beamu ?
Pripisuje se tome što je u Beam Gen 2 noviji procesor, tehnologija generalno.
Prevideh da pricas da je u USA skuplji. Ma te zvanicne cene macki o rep. Tamo su popusti na "akcijama" ogromni (a "akcije" su skoro non-stop) - pogotovo na "matore" modele, kao sto rekoh. Ne gledaj cene na Amazonu...

Place mi se kad gledam cene automobila i tehnike u USA :(
 
Gde porucujete kad na Mi sajtu pise od juce da nema na stanju? :D
 
Kad budeš imao vremena daj malo više detalja kolega, čekam ih ko ozebli sunce :D Koja je površina dnevne sobe, koliko su udaljeni rear zvučnici od soundbara (pitam zbog čuvenih dropova koje pominju po netu), jesi imao prije iskustva sa nekim soundbarom ili HT sistemom pa da uporediš?

PS: Da te služe dugo, dobar si izbor napravio što nisi čekao ovogodišnji Q990C npr, nikakvih poboljšanja nema što se zvuka tiče. :)
Soba je površine oko 30m2, pravougaonog oblika, tako da su TV i ugaona max udaljeni. Iza ugaone ima još do 1m prostora i tu su veliki prozori i terasna vrata. Taman tih metar za smeštanje rear zvučnika. Jedno 7m je razmak između sb i rear zvučnika.

Ovo mi je prvi soundbar. Imao sam prilike da poslušam više Sony, JBL i Samsung modela u jednom od tržnih centara, ni jedan nije zvučao dobro kao Q990B. Nemam iskustva sa HT sistemima, iako sam imao prilike da ih čujem.

Oseti se "dubina" prostora kada u numeri koja ide, izvori zvuka kao da su dalji ili bliže slušaocu (više vokala), što je vau efekat upoređujući s TV zvučnicima.

Q990C šminka, računam ništa bolje od B verzije. Da čekam pad cene kod nas, načekao bih se, tad bih vijao verovatno neki noviji model.
 
Sta je "audio4you"?

Ne znam koji sistem je svirao (to mi ti mozes reci), ali i Ambeo kao jedan od najjacih soundbar-ova je realno apsolutno nekonkurentan za bilo koji iole ozbiljniji full surround sistem. Nema apsolutno nikakvog poredjenja. To da li zvuk dolazi sa svih strana je samo vrlo mali deo price - tacno pozicioniranje pojedinacnih zvukova u prostoru iliti detektovanje tacnog izvora je ono sto je bitno. Lako je napraviti "salatu" od zvuka koji dolazi sa svih strana - to nije poenta, naravno.

BTW, srecno sa Ambeo-om - drugaru su 3 (i slovima: TRI) crkla u garanciji i na kraju je odustao od zamene i trazio pare nazad :(
To je radnja u A-bloku na NBG-u. Isao sam tamo da slusam. Prodaju audio opremu. Ne znam koji su tacno zvucnici bili ali mislim da su subovi bili Monolith, 4 plafonska zvucnika i jedno 6-8 surround ali nemoj me drzati tacno za rec.

A Ambeo Plus se pojavio tipa pre dva meseca fazon. Mozda mislis na prethodni model koji se sada zove Ambeo Max koji mi se estetski ne uklapa u prostor i poprilicno je glomazan.

Da li oni mogu da se porede ili ne sa pravim surround sistemima mene iskreno ni ne zanima jer ono sto sam ja cuo, za moje potrebe i vise nego dovoljno. Odlican i impresivan zvuk. Uvek je tu bioskop ako hocu da se uzivim u full-u. Za moje licne potrebe ( gaming i filmovi/serije ) koristim sluske HD800S i ADI-2 Pro a TV i soundbar kada mi neko dodje ili kada sa devojkom gledam nesto. Do sada smo gledali samo preko TV-a i preko projektora sa integrisanim zvukom i sve je bilo ok. Ovo sada ce biti next level u paru sa 83" G2.
 
Ocekujem da neko zna kako se zove radnja u kojoj je nesto pazario.

"Salon" do moga i nazad. Nije on tamo cuo "z" od zvuka koji moze i treba da pruzi HT sistem. Nazalost.

Monolith subwoofer-i u 4audio? Bilo bi lepo, ali ne bih rekao.
 
Poslednja izmena:
Mozda glupo pitanje posto se bas ne razumem u soundbarove: Jel stvarno bolje dati 1000eur za soundbar umesto za neki 2.1 ili 5.1 sistem kada pricamo o TV-u?
 
Ocekujem da neko zna kako se zove radnja u kojoj je nesto pazario.

"Salon" do moga i nazad. Nije on tamo cuo "z" od zvuka koji moze i treba da pruzi HT sistem. Nazalost.

Monolith subwoofer-i u 4audio? Bilo bi lepo, ali ne bih rekao.
Opremam stan zadnja 3 meseca pa se ne secam imena svih radnji gde sam bio i gde sam sta kupio. Ali to nije ni bitno.

Rekao sam mislim ne znam tacno. Nisam toliko upucen u audio opremu. Ali ni to nije bitno koji su. Bitno je da sam slusao i jedno i drugo i da meni oba sistema zvuce odlicno samo mi vise odgovara soundbar + sub zbog jednostavnosti svega toga.
 
Xiaomi koji smo spominjali na popustu ima fabricku gresku kod neke serije koja je meni zapala. Sam se iskljuci, pojaca na max i tu zakuca, daljinski ne reaguje, kao ni tasteri na soundbaru. Servis kaze da znaju za jadac, nadam se da ce zamenski biti ok. Nije euforija dugo trajala.
 
Xiaomi koji smo spominjali na popustu ima fabricku gresku kod neke serije koja je meni zapala. Sam se iskljuci, pojaca na max i tu zakuca, daljinski ne reaguje, kao ni tasteri na soundbaru. Servis kaze da znaju za jadac, nadam se da ce zamenski biti ok. Nije euforija dugo trajala.
Ja sam hteo da kupim iako imam LG sj2 koji je super mali soundbar sa vuferom, ali videh na netu da se gomila žali da xiaomi 3.1 crkava i čudno se ponaša. Pa sam odlučio da se pojačam sa samsungom b650. Za mene i više nego dovoljno za sobu od 20kvm.
 
Nazad
Vrh Dno