Šta je novo?

Preporuka za sokovnik

Dimitry86

Poštovan
Učlanjen(a)
18.08.2017
Poena
60
Zdravo svima,

Potrebna mi je preporuka za sokovnik (za hladno ceđenje) u cenovnom rangu od oko 20-ak hiljada RSD.
Sva iskustva su dobrodošla.

Neke od karakteristika koje su bitne kod ovakvih sokovnika:
Snaga, broj obrtaja (što manji to bolje), lakoća čišćenja, buka, prečnik otvora za voće i povrće, kapacitet posude i ono standardno - kvalitet izrade i garancija.

Neki modeli koje sam gledao:

Vegavita F-10000S, Vegavita VSJ-240 PRO (Ova Vegavita je izgleda neka naša marka, ne nalazim ništa o njima na stranim sajtovima)
Tefal ZC420E38
Blaupunkt SJV601
Beper 90.422

Evo čisto da ostavim link za objašnjenje, da oni koji nisu upućeni mogu da shvate razliku između običnih (centrifugalnih) i (sporih) sokovnika za hladno ceđenje.
https://www.buditezdravi.info/ishrana/zdrava-ishrana/420-koji-sokovnik-je-najbolji

Pozdrav.

Od Vegavite imam krš blender i zaobišao bih, em zbog nekvaliteta a i zbog lošeg servisa (Netiks).
Ja sam gledao Lidlov, mada mi ne treba, znatno je jeftiniji, a sumnjam da je lošiji.

Sa linka iznad:
1. Radi na velikom broju obrtaja i tako ubija većinu nutritivnih elemenata.
2. Mnogo je glasan i ima jako iritirajući zvuk.
3. Ne može da cijedi lisnato povrće, i travu.
4. Veoma mala iskoriščenost procijeđenih biljaka.
5. Plastika koja se koristi kod ovih sokovnika je kancerogena.
6. Kratak rok garancije.
7. Pravi previše pjene.
8. Troši više struje.

Ne treba biti stručnjak za ishranu da se vidi koliko je ovo neozbiljno. Razumem da su ovi drugi (možda) bolji, ali ovako napisan tekst nikako ne mogu uzeti za iole ozbiljan.

Hvala na info za Vegavitu, i ja sam istog mišljenja da je to verovatno neki prepakovani Kinez koji treba zaobići, samo im specifikacije nisu bile loše kada sam gledao.

Što se linka tiče, nebitan je, može i bilo koji drugi koji objašnjava razliku izmedju jednog i drugog tipa sokovnika.

Ja sam pre par meseci pazario Bosch, zadovoljan sam ali ne mogu da ti uporedim sa bilo čim drugim jer nisam koristio druge. Mogu samo da ti kažem da je izrada solidna, otvor za voće je mali pa mora sitno sa se secka i pranje je muka ali to je verovatno kod svih tako.

Mi imamo tefal, OK je po svim kriterijumima osim veličine otvora.

I uzmi u obzir ako ti je stalo do "zdravlja" ds cedjenjem soka unosis jako puno secera u organizam i eliminises vlakna koja vi treba da pomognu varenju, tako da po meni to nije najsrecnija kombinacija.

Za Bosch (model MESM731M) sam pročitao negativne komentare na samom Bosch sajtu da se dooosta teško čisti, pa sam ga izbacio iz izbora.

@danijel00 Kakva je situacija sa čišćenjem Tefala?

Znam za ovo sa unosom šećera, ograničiću se na povremenu upotrebu, i to umesto gotovih sokova koji sigurno imaju još više šećera.

Rastavi, operi, 2 minuta. Ali ne smeš ostaviti da se osuši

Da li je neko koristio slow juicer iz Lidla, cena je valjda pedesetak evra a na YT recenzijama kažu da je odličan za uložen novac.

Dobar, kvalitetan, jak... električni sokovnik koji, naravno, cedi gnječenjem a ne seckanjem i centrifugom, i koji može cediti npr. i šargarepu, cveklu, peršunov list, celer, pšeničnu travu isl. - tako da pulpa ostane suva kao barut, košta nov od 250-300 € pa na gore... I to, koliko znam, takvi se ne uvoze kod nas. Npr. ovako nešto.

Za 50-ak jura ili i manje, pa možda i kod nas, se još uvek mogu naći ručni sokovnici. Češki "Porkert" je npr. nekada pravio odlične - to izgleda ovako. Postoje još razni.

Šta znam, mi u kući imamo oba - električni "Omega 8003" (ima ga na gornjem linku) kupljen pre 15-ak godina... a imamo i neki "Сделано в СССР", kupljen pre više od 30 godina za "jednu črvenu" od Rusa/Ukrajinaca kada su dolazili kod nas i prodavali svašta nešto. Ovaj je sličan češkom sa linka iznad, ali je mnogo bolji jer je napravljen od aluminijuma, te je znatno lakši od gvozdenog Čeha koji ima možda i 5 kila.

Mi koristimo električni, jer se tako potrefilo a i malo nas mrzi da okrećemo dršku... Ali kada bih morao da se odreknem jednog, ja bih zadržao ručni. Tu nema šta da se pokvari, može trajati 100 godina. I tako...

Da li ima neko iskustva sa ovim Tesla blenderom, vidim ima opciju ice crushing ali da li je 1400W malo ? Na šta još obratiti pažnju kod blendera ?

Trazim dobar sokovnik, vidim da se na nasem trzistu probija brend Kuvings. On je oko 500e

Iskreno sam se nadao da se moze naci nesto za oko 200e.

@boka003
Ja sam uzeo Gorenje JC 4800 VWY i mogu reci da sam zadovoljan. Sokovnik za hladno cedjenje je u pitanju. Uzeo sam ga kako bih pravio cedjenu narandzu i grejp ali i za ispijanje sokova za detoks, dakle cedjenje *******ca, spanaca, djumbira, celera, kelja itd. Sve to radi besprekorno, a za ukus detoksa, recicu samo da nista ogavnije u zivotu nisam probao. 😅 Lako se rasklapa i lako se cisti. U slucaju da se nesto zaglavi, postoji dugme za rad motora "unazad" ali za sada nisam imao ikakvih problema sa istim. Mane su mu sledece: manji otvor za ubacivanje namirnica, dakle ne mozes ubaciti polovinu pomorandze vec ces morati da je secnes/otcepis na cetvrtinu, gumica koja drzi posudu odozdole da ne curi a samim tim sluzi i kod filtracije soka je potrosna roba koja ce u nekom trenutku popustiti pa je bitno obratiti paznju svaki put kada se posuda pere da li je gumica i dalje "funkcionalna" i da se lepo vrati na svoje mesto. Osim navedenog, jako lepa i povoljna stvar.

Nazad
Vrh Dno