Šta je novo?

Preporuka za SLR

Vucinic

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2004
Poena
604
Ok znam da ce ovaj post izazvati takmicenje ljubitelja canon, nikon, pentax i ostalih ljubitelja dobrih kamera ali bih vas molio da se ogranicite samo na preporuku i razloge za nju. Kako se dugo nisam intersovao za kamere potpuno sam izgubio iz vida sta se sada desava pa bih vas molio da mi preporucite neku SLR kameru za koju bih za sada izdvojio oko 1200-1400 usd (kupujem u USA). Nije neka suma ali ne treba mi nista profesionalno vec zelim kameru sa kojom bih mogao da pravim fine fotke na predstojecim putovanjima. Pre svega me interesuje da boje budu verne jer sa sadasnjim sony-jem ps-100 nisam uopste zadovoljan.
Hvala

pa mozda mali prosumer aparati canon daju napucane boje, ali dslr mozda ima i vernije boje od nikona u dosta situacija.
naravno ni jedan ni drugi u zavisnosti od situacije i broju boja na fotografiji ne daju vernu kopiju svake.
ne bih se gadio ni na canon 350d, prem da nemam mnogo iskustva sa njim, kao ni sa nikonom d80.

Onda definitivno ne Canon (daje malo "napucane boje")....

Ti to iz iskustva ili je i tebi to ispricao "prijatelj koji osvaja nagrade i zivi od fotografije"? :)

Svi DSLR aparati daju realne boje, neki po defaultu a nekima se moraju malo "uljuditi" parametri.

Posto si u USA, jos jedan glas za K10D. Ja imam Samsung-a GX10 koji je njegov brat blizanac, i jako sam zadovoljan istim. Pre nego sto sam ga kupio, ozbiljno sam razmatrao Canon-a EOS400D (od koga je K10D za glavu i ramena bolji), Nikon-a D80 (kao sto abdee rece, verovatno najbolji izbor u Srbiji u svojoj klasi), pa cak i Sony Alpha-u (nakon sto mu je cena pala, ustvari prilicno primamljiv izbor), i nakon hrpa procitanih review-ova po intenetu, kao i nakon sto sam ih sve drzao u ruci (u radnji), dosao do zakljucka da je K10D (odnosno u mom slucaju GX10 posto je imao apsolutno "neodoljivu" cenu od 900e za aparat sa dva kit objektiva, sve sa 2 god garancije) bas ono sto zelim.

Poslednja izmena:
Ti to iz iskustva ili je i tebi to ispricao "prijatelj koji osvaja nagrade i zivi od fotografije"? :)

Svi DSLR aparati daju realne boje, neki po defaultu a nekima se moraju malo "uljuditi" parametri.

Imao sam malo prilike da se igram sa 350D i sa D70s (kit u oba slucaja). Licno mi se vise svidjaju fotke sa 350D...medjutim mozda su boje bile malo jace.

Prestanite priču sa bojama, pošto se na svakom DSLR to može fino podesiti. Sa druge strane, ko planira najviši tehnički kvalitet fotke, koristiće RAW, i tu već postaje razlika između aparata još manja - pošto se u neverovatnim razmerama kadar može korigovati (odnosno digitalno razviti negativ;) ).

Slucajno sam naleteo na ovaj post,vidim misljenja su manje vise razlicita..Medjutim interesuje me jedna stvar vezana za polemiku oko reprodukcije boja;Na kakvim ste monitorima gledali te fotografije?Da li je odradjena kalibracija boja na njima?Mislim da je ovo jako bitno za dalju raspravu a ne samo podesavanje aparata i biranje odredjenog color profila na samom aparatu...Aparat snimi jedno a monitor prikazuje nesto trece...

Poslednja izmena:
Da....pa ja sam jos uvek na CRT-u...Svega nekoliko puta sam nosio fotke na stampanje i uglavnom to je bilo to. Kad smo kod tft-a kapiram da monitor mora pravilno da se kalibrise...

e bash nije :p

moj nikon ne daje boje uopste, recimo, moram da ga molim, tamo negde u meniju moram da ugasim B&W da bi mi uopste dao kolor

Dobro, trebao sam da kazem D70 :) On napucava pa razbija, pogledaj sve fotke na pbase, redom su "sharene", nemoguce da su svi budzili boje :) To vishe ne vazi od D50 izgleda :)

Poslednja izmena:
Na D70 je moguce jaaaako napucati boje. Kombinacija odvrnute saturacije i "esid trip" IIIa kolor moda je bas onako, jaka :)

Ako imas nekog u Zagrebu mozes mnogo jeftinije da prodjes. Ovi nasi po svemu sudeci nikada nece nabaviti iole ekskluzivnije staklo...

P.S. K10D shuta u dupe. Jedna od najboljih fotografskih masina koju sam probao... Kao da su ga fotografi pravili...

K10D shuta u dupe. Jedna od najboljih fotografskih masina koju sam probao... Kao da su ga fotografi pravili...

Jao bre abdee nemoj ovakve izjave da dajes. Meni se u poslednje vreme otvaraju neke silne karte i kombinacije i sve dolazi na svoje mesto pa planiram kupovinu u dogledno vreme! Ovako nesto kad procitam ma navodi na zle misli da se ispruzam za kes vise nego sto bi trebalo.

K10D je sada stvarno najbolja mašina na tržištu deselerova.

Ali, problem je sa podrškom na našem tržištu. Za Canone i Nikone stakala ima k'o kokica, ima i po cvećarama, ali naći novo staklo za Pentu može samo napolju.

Napamet?!

Neki ljudi ovde na forumu pricaju napamet ( svaka cast svakome posebno nekima :)). Imao sam priliku da koristim DSLR aparate Canon, Nikon, Olympus. Mogu Vam reci da je svaki za sebe odlican (ali kao sto i nema idealne zene nema ni idealnog aparata :smoke: ). Na svako je sve odlicno i nije napucano i nije sareno ako znas da radis, tj. da slikas. Nemozes sve da stavis na Auto ili Program i da radis narocito ne SLRe. Postoji jos jedna vrlo bitna stvar koja se zove objektiv. Sa Nikon-om D50 i njegovim default-im objektivom imao sam utisak da je Canon G serija za 3 klase bolja, ali kad sam stavio ozbiljan Nikon objektiv iz D serije kao da je progledao. Isto misljenje imam i za ostale na Canon-u 350d,400d,20D i 5D kad stavis zver od objektiva koji nije relativno skup a koliko vidim ti hoces da das oko 1400$ za masinu, mozes da napravis odlican izbor. Mislim da ti je odlicno resenje bas Canon 400d sa nekim dobrim zumom Canon-ovim ili ako hoces mozes da uzmes i Sigmu koja je isto uradila odlicna stakla za Canon-a. Takodje je super kombinacija Olympus e-400 jer za male pare mozes da ga uzmes sa sirokim, portretnim i tele-objektivom. Sve informacije i slike uostalom mozes da imas na www.dpreview.com jer Phil Askey to odlicno i testira i realno ocenjuje. Nije kao kod nas casopis dobije za dz nesto i onda kaze to je najbolje na svetu. Izvinte na duzini.:smoke:

P.S. Takodje treba i uzeti u obizir da je pozeljno da aparat ima Image Stabilizator:banana:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno