Šta je novo?

Preporuka za program za kloniranje

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, potrebna mi je preporuka za program kojim bi isklonirao hard disk koji ima bad sektore na drugi hard disk. Pokusao sam sa Symentec Ghost ali ne ide. Neki koji bi uspesno preskocio bad sektore. Ideja mi je da na drugi prebacim sistem i da pokusam da nastavim da radim sa njime. U pitanju je mehanicki hard ne ssd.

Evo ovaj

Mada bih ja to licno izbegavao da uradim. Ili da bar ako mogu te sektore izolujem kroz mini particiji.

Potrebno mi je da odradim to, imam bekap samih podataka ali ima mnogo podesavanja koja ne bih da izgubim.

Clonezilla, meni je uspesno odradila u slicnom slucaju.

Malo sam popravio hdd koristeci programcice, sada cu da kloniram, s obzirom da ima oko 400gb zauzetog koji je program najbrzi od gorepomenutih.

Ma razlika u vremenu je u minutima, daleko više zavisi od tipa diskova u pitanju, količine podataka i načina povezivanja.

Malo sam popravio hdd koristeci programcice, sada cu da kloniram, s obzirom da ima oko 400gb zauzetog koji je program najbrzi od gorepomenutih.
Ako nije OS u pitanju nego samo podaci, savetujem da bolje uradiš čisto kopiranje, možeš i sa copy/paste a možeš i sa Free file Sync:

Ako nije OS u pitanju nego samo podaci, savetujem da bolje uradiš čisto kopiranje, možeš i sa copy/paste a možeš i sa Free file Sync:

Podaci nisu u pitanju, treba mi ispravan sistem jos neko vreme da covek koji radi na njemu zavrsi posao. Inace uspeo sam nesto ali Symanntec Ghostom, prvobitno mi je kloniranje puklo na samom kraju preko Macriuma pa sam probao sa Symantec Ghost-om i uspeo sam s tim sto je Macrium dosta brze radio sto me je zacudilo. Prethodno sam uspeo nesto bad sektora da ispravim. Sada se sistem podigao preklonira na zdrav hdd, postoje iyvesna ostecenja u sistemu pustio sam mu SFC /SCANNOW ali nije uspeo sve da popravi sto je nasao.

Hvala za preporuku za ovaj FreeFileSync isprobacu za druge stvari, ja koristim SyncToy i odlican je i to ga koristim za bekap podataka sa kompa na NAS, jedan klik i sve sto se promenilo u folderima na levoj strani (komp) sinhronizije se sa desnom stranom (mapirani drajv na NAS-u).

prvobitno mi je kloniranje puklo na samom kraju preko Macriuma
Probaj opet, nije lepo mapirao bad sektore, ili su se javljali novi. Instaliraj hard disk sentinel i prati stanje, vidi koliko ima sada bs i prilikom kopiranja da li se povećavaju.

Nisam iskusan a baš mi treba. HDD 3TB na NAS u ima 1 bed sektor. Planiram da na njegovo mesto ubacim jedan HDD od 4 TB. Kako ovo najbolje da uradim ? Ja nemam mesta da kloniram, možda samo da kopiram ? Kako je najbolje da to odradim, da taj HDD na NAS u odmah počne da radi gde je stao ?

Za kopiranje Roadkil's Unstoppable Copier mama. Selektuješ šta da kopira, odrediš destinaciju i ide iz cuga koliko god hoćete podataka a da ne smara svako malo sa overwriteom ili da izbaci grešku da je ime nekog fajla predugačko u sred kopiranja. :) Zgodno dok recimo niste tu.

Što se kloniranja tiče a i automatizovanog bekapa - AOMEI Backupper, ooodličan sa vrlo preglednim GUI-em.

Poslednja izmena:
Vladat1
Da li su diskovi u NAS-u u raidu, ako jesu odradice sam rebuild. Daj vise informacija, koji je NAS i koliko diskova ima. Sem raida-0 u svim situacijama gde ima vise diskova oni su najcesce u raidu.

U pitanju je Synology DiskStation DS115j sa HDD 3 TB WD Red. Planiram da zamenim taj disk sa 4 TB WD Red, ili neki drugi bolji po vašoj preporuci. Kako je najbolje da to uradim, a da zadržim podatke ?

Radi najnormalnije pod Windows 11, izaberi za download installer za Windows 8.

Što se tiče prvog pitanja, onako na prvu mi pada na pamet s obzirom da je 1-bay model, jedino da zakačiš neku dock stanicu na NAS pa da stari disk repliciraš na novi.

Što se tiče prvog pitanja, onako na prvu mi pada na pamet s obzirom da je 1-bay model, jedino da zakačiš neku dock stanicu na NAS pa da stari disk repliciraš na novi.

neće da spodigne NAS jer ima 1 bed sektor. Zato sam mislio ako ima neki drugi način.

Onda Synology C2, tj. njihovo cloud rješenje za backup čitavog NAS-a u cloudu i restore posle s istog. Dakle, odradiš backup NAS-a, izvadiš stari disk, inicijalizuješ novi i "spustiš" restore.
Free trial je mjesec dana tako da imaš fore samo nadam se da imaš dobar upload. :)

Obzirom da ti treba recovery oštećenog diska preporučujem da probaš sa ddresque, alat kopira sektor po sektor i radi retry sa oštećenim sektorima.
Najjednostavnije ako ne koristiš linux je uzeti bilo koju live distribuciju i u live modu instalirati ddrescue.
Ako ti rad u konzoli predstavlja problem, postoji i GUI za ddrescue: https://www.hamishmb.com/html/ddrescue-gui.php

Poslednja izmena:
Obzirom da ti treba recovery oštećenog diska preporučujem da probaš sa ddresque

Probaću sa ovim programom. Nisam neki poznavac Linuxsa, ali mogu da probam sa nekom Live verzijom. Za toliko umem.

Macrium Reflect Free se uskoro penzionise i nece se update-ovati. Ima li neka dobra free alternativa?

Pre će biti narodna verzija Macriuma Reflectora opcija u narednim godinama ili Acronis.

Još jedan glas za Clonezilla.
Instalirao jednom, bez opravdanja usvinjeni Macrium Reflect i pokajao se.
Keep it simple!

Sa Macrium Reflect -om.naj bolje napraviti backup pa onda restore na drugi disk čak i drugi kompjuter jer ima opciju za automatsko podešavanje za novi HW a takođe i kada se prebacuje systemsa HDD na SSD. MR takođe pravi Rescue disk/USB ss kojim se mogu rešavati problemi sa butovanjem. Može i da reguliše prebacivanje manjeg na veći disk tako da ne ostane unalocated particija kao kod ostalih. Čak ima mogućnost perbacivanja sa i na VM.a-.

Vrh Dno