Šta je novo?

Preporuka za program za kloniranje

Sa Macrium Reflect -om.naj bolje napraviti backup pa onda restore na drugi disk čak i drugi kompjuter jer ima opciju za automatsko podešavanje za novi HW a takođe i kada se prebacuje systemsa HDD na SSD. MR takođe pravi Rescue disk/USB ss kojim se mogu rešavati problemi sa butovanjem. Može i da reguliše prebacivanje manjeg na veći disk tako da ne ostane unalocated particija kao kod ostalih. Čak ima mogućnost perbacivanja sa i na VM.a-.
Tesko da ce neki free program ovo da moe da uradi...

MR free baš to i radi
Ili nisam puno istraživao ali mi se čini da kloniranje većeg na manji disk nije moguće sa MR, a česta je situacija da se npr 500gb hdd koji ima zauzeće 20% klonira na 240ssd i ta mi opcija ne radi u MR free, za takve situacije koristim Mini Tools Partition Wizard Free.

To je tačno ali može da se prevaziđe tako što se napravi backup pa backup restaurira na manji disk ako ima dovoljno mesta.

Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo da nadjem pretragom, na koji nacin da kloniram postojeci SSD na novi, prazan? U pitanju je SSD na kome je instaliran Windows i taj je butabilan, hteo bih da na novi SSD prebacim apsolutno sve i da on bude taj umesto starog. Da li mora da se pokrene neki OS sa fleske ili ne?

Najbolja ti je varijanta, ako možeš da nabaviš, neki dock station. Pre par godina sam uzeo nekakav LC Power, odlična investicija.
Ubaciš disk kojeg kloniraš u slot 1, diska na koji kloniraš u slot 2, stisneš dugme i sam odradi posao bez računara, softera, zapucavanja... klonira i HDD i SSD...
Jedina mana je što nema menjanja veličine particija, disk na koji se klonira mora biti jednak ili veći po kapacitetu od diska koji se klonira.

Najbolja varijanta je sa fleske da pokreneš program kloniraš hard na hard i to ti je to. U međuvremenu sam se naklonirao pa mogu da preporučim. Nekako sa butabilne fleške je najsigurnije a programi sa kojima radim su Macrium Reflect i Mini Tool Partition Wizard (Free). Uglavno se posle kloniranja sistem podiže a kada se ne diže odradim u Macriumu Fix MBR sa sistemsku particiju novokloniranog diska i diže bez problema.

Skinuo sam Macrium Reflect FREE Edition ver. 8.0.7783 koja je ujedno i poslednja free verzija i direktno sam klonirao postojeći aktivni disk na laptopu na externi disk koji je bio u usb fioci (i to usb 2.0). Potom sam izvadio postojeći disk iz laptopa i ubacio klon i sve je diglo iz prve. Znači radi poso iz prve i džabe je program. Inače je u pitanju bio MBR disk i win 7 na njemu, pretpostavljam da bi bio uspešan i sa win 10 i GPT diskom i da ne bi bilo nikakve razlike.

Хехе, клониран стари ССД на нови, већи, уједно повећана партиција на новом ССД-у. Коришћен Mini Partition Wizard са Стрелецовог УСБ. Ради к'о сат, нови диск значајно бржи, подиже систем за час. Инвестиција оправдана.

Nazad
Vrh Dno