Šta je novo?

Preporuka za pastu?

Ultimo

Čuven
Učlanjen(a)
27.11.2003
Poena
660
Pozdrav, imam laptop sledece konfiguracije:

i5 2450m ( TurboBoost 3.1Ghz)
8gb ddr3
gt 630m 2gb

problem mi je grejanje procesora, kad igram dotu cesto dostigne 95-100 i onda obara takt na 748Mhz a samim tim i fps pada, kad je takt na 2,5 Ghz radi kao podmazano i zakucano na 60fps. Sve se ovo pocelo desavati jedno 6 meseci nakon kupovine, sto je u neku ruku i ocekivano... Ne bude mi tesko uzmem rastavim ga, stavim neku pastu koju sam imao ovde i miran sam oko 3 meseca a onda moram opet.

Tako da mi treba preporuka za neku kvalitetniju pastu koja ce da traje malo duze, secam se pre 6-7 godina, kad sam overklokovao komp i zanimao se sa tim stvarima, da je ArticSilver bila dobar izbor.

Koja pasta je sada dobar izbor?

Imaš i test na sajtu Tom Hardware, test ima dva dela (10. i 20. oktobar 2013. ) i VEOMA je detaljan. Pogledaj linkove i najbolje je da budeš veoma pažljiv dok čitaš jer ima toliko informacija da ako ne budeš pazio lako ti se može desiti da nešto propustiš :

http://www.tomshardware.com/print/thermal-paste-heat-sink-heat-spreader,reviews-3600.html - prvi deo testa
http://www.tomshardware.com/print/thermal-paste-performance-benchmark,reviews-3616.html - drugi deo testa

Zaključak se sam nameće, ko hoće najbolje moguće hlađenje uzeće sebi Liquid Ultra pastu i nema tu mnogo priče. Pročitaj sve detaljno pa sam odluči.

Testovi su jedno a realna primena je drugo. Mislim da ako bi gledali dostupnost kod nas, cenu, lakoću primene i skidanja, trajanje nanešene paste, da je AC MX-4 najlogičniji izbor, naročito ako se ne radi o nekom ekstremnom OC-u.

600din je tuba od 4 grama, a pošto se jako malo stavlja i sama se lepo razmaže, treba da je dovoljna za 30ak nanošenja. Uz to je reklamiraju kao da ne gubi na performansama 8 godina, po meni neka je i upola od toga opet je super.

Ja bih ti ipak savetovao da uzmeš Liquid Ultra, ubedljivo je najbolja i nijedna joj nije ravna. Ako ne veruješ, pitaj članove koji je poseduju a i imaš posebnu temu o toj pasti koju sam ja postavio još pre 1.5 godine, potrudi se i to pročitaj. Jeste da košta 8 evra i da je ima za dva nanošenja, ali nema bolje od toga, veruj mi.

Svaka pasta koja se ne zove Liquid Ultra je sasvim prosečna, iskreno kažem jer je ja imam. Hladi fantastično i efekat je zaista neverovatan, a to se najbolje vidi kada klokneš procesor ili ga opteretiš nekim stres testom ili VEOMA zahtevnom igrom.

Uzmi AC MX-4 i miran si + prelistaj jos malo temu koju sam ti ostavio i procitaj sta se desava pri skidanju Liquid Ultra itd. A plus tebi to treba za lt na kome neces oc procesor verovatno.

Ja sam skoro uzeo AC MX4 u winwin-u i dobih koji stepen u odnosu na staru pastu. Pokusavao sam da je stavljam u X, kao tacku (kruzic), kao zrno pirinca, kao liniju. Na kraju sam naj rezultat dobio kratkom linijom duz elektronike koja se najvise greje (C2D - takva je i preporuka za ovaj procesor na sajtu thermaltake-a). A sama pasta se odlicno rasiri, plus sto je imas za vezbanje :):):)

Ako vec skidas kuler, preporucujem ti da kupis parce stakla 10x15x0.6cm (50din) i nabavis smirglu 800/1500/2000/2500 (4x40din)~- sve ukupno oko 200-250 din (skuplje finije gradacije), pa lepo nakvasis vodenu smirglu i poravnas kuler (ja cak dobih ogledalo, mada ga nisam jurio). Cisto da poboljsas situaciju.

Pozdrav.

Vrh Dno