Šta je novo?

preporuka za overclock procesora iz potpisa!!!

danas sam probao jos jednom i digao sam fsb na 240mhz i radi!
sto se tice kloka memorije od kad sam stavio na auto od tad mi se klok memorije sam povecava kako povecavam i fsb.jel to znaci da mi je vezan klok memorije sa fsb?sad cu malo da istestiram onim programima za stabilnost pa cu da probam da ga dignem na 250mhz.
e da i jos jedno pitanje.jos uvijek nisam dizao voltazu,mada ni ne bih ukoliko ne bude potrebe ali ako zatreba u kolikim koracima to da radim?
Upravo to znaci, klok memorije ti je vezan za FSB. Voltazu dizi po najnizem mogucem stepenu koji ti dozvoljava. Ja bih ti preporucio da vec podignes voltazu malo cisto radi stabilnosti i veceg prostora za overklok, to sigurno nece skoditi ali budi pazljiv sa temperaturama. Imas dobar kuler za procesor bez obzira sto je box, pa ces verovatno moci da izvuces dobar overklok sa nekim normalnim temperaturama.

e da i jos jedno pitanje.koliko dugo treba da pustim programe za testiranje stabilnosti da rade?sinoc sam pustio da prime95 radi skoro 10 sati misleci da ima kraja da bi na kraju shvatio da on moze da radi do iznemoglosti.
p.s.vise mi se svidja interfejs orthos-a tako da sad koristim njega
Ja licno kad totalno zavrsim sa overklokom svega pustim da se testira nekih 12 sati a nekad i duze. Sto se tice testiranja pri eksperimentiasnju overkloka dovoljno je i pola sata da vidis sta se desava.

danas sam probao jos jednom i digao sam fsb na 240mhz i radi!
sto se tice kloka memorije od kad sam stavio na auto od tad mi se klok memorije sam povecava kako povecavam i fsb.jel to znaci da mi je vezan klok memorije sa fsb?sad cu malo da istestiram onim programima za stabilnost pa cu da probam da ga dignem na 250mhz.
e da i jos jedno pitanje.jos uvijek nisam dizao voltazu,mada ni ne bih ukoliko ne bude potrebe ali ako zatreba u kolikim koracima to da radim?

Memoriju treba da skines sa auto , tj. da ti se ne klokuje kada dizes fsb. Treba da se skinu sve auto opcije i za napon i za klok...Klokujes jedno po jedno.. kad pocne da puca onda dizes napon za to sto klokujes(ako je to NB onda napon za NB)... test i pratis temperaturu. Pre toga proveri na netu koje su max. temperature za cpu koji klokujes....:type: i da pre svega treba da se iskljuci cool and quiet opcija

Poslednja izmena:
fsb trenutno na 250mhz.radi ali nisam stigao da ga istestiram kao ni da promjenim klok memorije sa auto.

e da jos jedno pitanje za sve,kako da mijenjam voltazu?cackao sam po bios-u ali bas i nisam uspio da nadjem gdje se mijenja.

bogami i nije stabilan na 250mhz.vec dva puta se restartovao sam od sebe.

fsb vracen na 240mhz pa cu sutra da pokusam dalje sa povecavanjem fsb-a.

Poslednja izmena od urednika:
Kad si u BIOS-u pritisni Ctrl+F1 da odkljucas ostale funkcije poput voltaze i ostalih stvari.

Pozdrav!

Kad si u BIOS-u pritisni Ctrl+F1 da odkljucas ostale funkcije poput voltaze i ostalih stvari.

Pozdrav!

ma znam to.bez te dodatne opcije u biosu ni ne mozes da se bakces sa fsb-om ali ja i dalje ne mogu da nadjem opciju gdje se mijenja voltaza.gledao sam vec xy puta i ne mogu da nadjem.ne mogu da vjerujem da sam toliko retardiran pa da ne vidim. :(

ma znam to.bez te dodatne opcije u biosu ni ne mozes da se bakces sa fsb-om ali ja i dalje ne mogu da nadjem opciju gdje se mijenja voltaza.gledao sam vec xy puta i ne mogu da nadjem.ne mogu da vjerujem da sam toliko retardiran pa da ne vidim. :(

tu je negde potrazi malo :)

Moguce je da je ploca osakacena i da jednostavno te opcije ne postoje. Mada mi je opet bas cudno da nemas nikakvu opciju da menjas barem neke voltaze.
Ti si izvukao solidan klok bez podizanja voltaze, overklok memorije ce ti verovatno biti problem osim ako nemas neku blesavu kao ja...

Moguce je da je ploca osakacena i da jednostavno te opcije ne postoje. Mada mi je opet bas cudno da nemas nikakvu opciju da menjas barem neke voltaze.
Ti si izvukao solidan klok bez podizanja voltaze, overklok memorije ce ti verovatno biti problem osim ako nemas neku blesavu kao ja...

opet sam trazio i ne mogu da nadjem gdje da dizem voltazu!?
hoce li se sta promjeniti po tom pitanju u bios-u ako flash-ujem noviju verziju.trenutna verzija bios-a na mojoj ploci je F3 a skinuo sam sa gigabyte-ovog sajta F8 i F9d(to je neka beta verzija pa ne znam dal da je ubacujem).medjutim i tu mi se pojavljuje problem jer ne mogu da pokrenem flash-ovanje bios-a ni sa jednom od ove dvije verzije.kad ih pokrenem iskoci mi prozor koji kaze "xxxxx.exe has stoped working"!?
da nije mozda do windows-a?koristim win7 ultimate x86 pa kontam da mozda ne zeza zbog sedmice i da bi mozda radilo kako treba pod xp-om.

e da a sto se tice memorije sta mislis koliko su transcendt i kingston dobri za klok?imam 2*1GB transcendt@800mhz i 2*512MB [email protected] koliko bih eventualno mogao da izvucem iz njih?znam da moze dosta da koci sto su razliciti proizvodjaci i sto su im default-ni taktovi razliciti.

Zdravo, izvini sto ranije nisam mogao da odgovorim.
Ovako, samim tim sto imas 4 modula memorije potencijal overkloka iste se smanjuje. Vece je opterecenje na chipset sto zahteva vecu voltazu i bolje hladjenje.
Kingson i Transcend nisu neke memorije za overklok, koci te upravo Kingston jer radi na manjoj frekvenciji pa ti sad i Transcend radi na 667MHz-a umesto na 800 po specifikaciji. Eventualno mozes da klokujes obe do 800MHz-a ako uspes ali to zavisi i od latencija koje ta memorija moze da podrzi na tom kloku, a mozda ce joj trebati jos malo voltaze da bi radila stabilno.

Sto se tice flash-ovanja BIOS-a, nesto ne verujem da ces odkljucati tj. videti vise opcija nego sto sad vidis. Takodje flash-ovenje BIOS-a je u neku ruku rizicno, jer ako se proces iz nekog razloga ne zavrsi uspesno (nestanak struje ili sl.) pokvarices plocu. Flash BIOS-a se nikad ne radi iz Windows-a osim ako nemas ni jednu drugu opciju. Isto, ako forsiras flash pogresnog BIOS-a pokvarices plocu.
Kad nedaj boze dodje do loseg flash-a popravka nije bas sjajna. Postoje dve varijante da popravis istu:
1. Nadjes nekog ko ima indenticnu plocu i uradis "hot swap" (prebacivanje cipa iz jedne u drugu pre pocekta flash-ovanja).
2. Kupis BIOS cip za tu plocu ili nadjes pokvarenu plocu sa ispravnim BIOS cipom.

Ja ti preporucujem da ostavis stabilni klok od 240MHz-a i kloknes memoriju do 800MHz-a ako je uopste moguce, a ako nije onda vidi da zategnes latencije malo.

Eto toliko, pozdrav!

@vicious-deeds

ma opusteno brate,svejedno ni ja nisam nista radio po pitanju oc-a odavno.uzeo sam neke zvucnike(microlab solo 7c) pa su mi oni sad zanimacija.:d ponasam se kao klinac kad dobije novu igracku.
sta mislis o ovoj ploci : DFI Infinity NF550-M2/G!?
prodaje je lik u oglasima pa sam mislio da je uzmem.zbog zvucnika mi treba jedan vise pci slot nego sto ja imam.uzimam audigy es karticu a nemam gdje da je stavim jer su mi oba pci-ja zauzeta,a ova ploca ima 3.a usput ploca ima bolji chipset od moje,nforce550 naspram nforce430.kontam da je i bolja za klok.
ajd javi sta mislis.

@vicious-deeds

ma opusteno brate,svejedno ni ja nisam nista radio po pitanju oc-a odavno.uzeo sam neke zvucnike(microlab solo 7c) pa su mi oni sad zanimacija.:d ponasam se kao klinac kad dobije novu igracku.
sta mislis o ovoj ploci : DFI Infinity NF550-M2/G!?
prodaje je lik u oglasima pa sam mislio da je uzmem.zbog zvucnika mi treba jedan vise pci slot nego sto ja imam.uzimam audigy es karticu a nemam gdje da je stavim jer su mi oba pci-ja zauzeta,a ova ploca ima 3.a usput ploca ima bolji chipset od moje,nforce550 naspram nforce430.kontam da je i bolja za klok.
ajd javi sta mislis.

Ta DFI Infinity NF550-M2/G bi trebala da ima dobar potencijal za overklok bar po opisima sa interneta, ali ne drzi me za rec. DFI je poznat po plocama namenjenim za overklok, a i jako su kvalitetne izrade... Ja sam odusevljen mojom!
Ne znam koliko ti se isplati uopste da menjas plocu, mozda je bolje da furas tu konfu jos neko vreme pa onda sve to lepo prodas i sklopis sebi nesto bolje.
Ti odluci!

Ta DFI Infinity NF550-M2/G bi trebala da ima dobar potencijal za overklok bar po opisima sa interneta, ali ne drzi me za rec. DFI je poznat po plocama namenjenim za overklok, a i jako su kvalitetne izrade... Ja sam odusevljen mojom!
Ne znam koliko ti se isplati uopste da menjas plocu, mozda je bolje da furas tu konfu jos neko vreme pa onda sve to lepo prodas i sklopis sebi nesto bolje.
Ti odluci!

to ja svejedno mislim da uradim na ljeto nego sad nesto imam zelju da izvucem max iz zvucnika a to sa integrusom ne mogu.jedino kad bih uspio da nadjem dobru usb wireless karticu a da nije mnogo skupa.u toj varijanti bih oslobodio jedan pci i imao bih mjesta za audigy-ja.a ako mi vjerujes ni sam ne znam sta da radim.ne daje mi se vise para jer sam vec za zvucnike dao poooodosta.mozda mi je najbolje da se iskuliram i da pustim zvucnike da sviraju kako sviraju i gotovo!ako bih kupio onog dfi-ja onda bih prodavao moju plocu,za koju cisto sumnjam da mogu da uzmem vise od 20e.

@Vicious-Deeds
sta mislis sta bih mogao da uzmem kad budem mijenjao konfu,neka tvoja preporuka.kontam da ne dajem vise od 200e za plocu,proc i ram.razmisljam da predjem na neku ddr3 platformu(4GB),mozda neki x4 athlon ili phenom.skontao sam da su zadnje vrijeme sve stvari dosta poskupile.ja sam ljetos uzeo ove moje transcendt-e(2*1GB) za 1500 din,polovne naravno.a sad vidim da 1GB ddr2 prodaju za 15e.znaci skoro duplo!
mada od ovoga nista nema prije ljeta,tacnije krajem avgusta,pocetkom septembra.radim dosta za Exit pa se skupi malo kesa.a isplate budu tad nekako.

Pa sta znam, najbolje bi ti bilo da sacekas Jun/Jul da cene padnu a blagi porast cena ce biti Sep/Okt...obicno je tako. Doduse skoro sam se vratio u Srbiju ali sam to uspeo da primetim.

Sto se tice konfiguracije, mozda je i previse rano da sugerisem sta bi bilo najpametnije i najisplativije kupiti. Mislim da ces i5 sa solidnom plocom i memorijom na leto moci da kupis za 200 eur. ili nesto poput x4 955be sa nekom jacom plocom, memorijom i kulerom za 200 eur.

Koliko sam mogao da vidim, x4 se bolje pokazao u igricama dok je i5 bolji za "multitasking", "encoding" i sl. Oba se klokuju odlicno, ali opet to zavisi i od ploce/memorije tako da bi verovatno bilo bolje uzeti x4, dobru plocu, memoriju i kuler i sibnuti jedan lep overklok.

Pozdrav!

Pa sta znam, najbolje bi ti bilo da sacekas Jun/Jul da cene padnu a blagi porast cena ce biti Sep/Okt...obicno je tako. Doduse skoro sam se vratio u Srbiju ali sam to uspeo da primetim.

Sto se tice konfiguracije, mozda je i previse rano da sugerisem sta bi bilo najpametnije i najisplativije kupiti. Mislim da ces i5 sa solidnom plocom i memorijom na leto moci da kupis za 200 eur. ili nesto poput x4 955be sa nekom jacom plocom, memorijom i kulerom za 200 eur.

Koliko sam mogao da vidim, x4 se bolje pokazao u igricama dok je i5 bolji za "multitasking", "encoding" i sl. Oba se klokuju odlicno, ali opet to zavisi i od ploce/memorije tako da bi verovatno bilo bolje uzeti x4, dobru plocu, memoriju i kuler i sibnuti jedan lep overklok.

Pozdrav!

ok.naravno da je sad rano ali reko samo da cujem neko tvoje trenutno misljenje.
tnx

@Vicious-Deeds
e a sta mislis koja ploca bi bila ok po tebi za taj procesor(mislim na ovog phenom-a)?

Nazad
Vrh Dno