Šta je novo?

Laptop Preporuka za laptop

Koji laptop kupiti?

Ddee

Cenjen
Učlanjen(a)
15.08.2021
Poena
165
Molim preporuku za laptop,klinac krenuo na engleski pa mu je domaci slusanje pesmica,neke igrice i slicno,uglavnom bi laptop sluzio za to,ako se zena ne nakaci da prebacuje slike od dece kojih ima zilion. Budzet,sta znam do 300e,gledam na KP ali ne razumem se ni malo sta valja da ne preplacujem.

Rešenje
Aha, sad mi je jasno. Sve u svemu, prodavac lupa gluposti. :) Doduše, za rangiranje cena tih polovnih laptopova na našem tzv. tržištu je možda i donekle u pravu, mada opet mislim da je i tu sve pitanje preferencija i slučajnosti ponude.
Tri glavne linije laptopova za poslovne korisnike tri velika proizvođača laptopova koje ćeš lako naći kod nas su Lenovo ThinkPad, Dell Latitude i HP EliteBook, razlike su u konfiguracijama, portovima i mogućnostima proširenja, ali izmišljanje "naprednih funkcija" koje jedna linija ima, a druga da nema, i to razlika od 90%, to je jednostavno mambo džambo. Evo npr. teksta za poređenje od pre godinu i nešto dana.
Inače, taj HP Pavilion će klincu sigurno biti dovoljan, važno da je problem rešen. :)
Ovako pise:
Minimum Hardware/Software spec
-P|||/Amd 400Mhz, 128MB of RAM
-A 48x Multi-ROM
-SVGA graphic card with 16M memory,800x600 Minimum screen resolution
-Soundblaster compatible soundcard
-Windows
•Windows 98 or newer (eg 2000, XP, Vista)
•Linux Distributions Debian 3.1 R / Woody 2.6/ Sarge / Max 2.0 / Linex 2006 / Guadalinex / Linkat / Suse 9.2 and 10.
• Mozilla / Firefox 1.5 or newer / Galeon 2.0
• Flash plugin 7 or higher.

Nisam skontao na prvu loptu, mislio sam da su igrice, a ne interkativno učenje engleskog i da su te igrice ustvari u sklopu nastave engleskog.
Okay...za to može bukvalno bilo koji laptop koji se danas pravi (ako se ide na nov), svi će raditi i više nego dobro.
Pitanje? Ako se kupuje novo, da li je bitna pisana garancija ili ne? Ako jeste, onda se ne gleda KP, već po radnjama, a tamo su cene značajno veće za modele koji se prodaju na KP. Prednost je što može na rate, čekovi, kredit,...
Da li je važno da ima legalan operativni sistem Windows ili može da se instalira u "domaćoj radinosti"? Dosta laptopova, pogotovo jeftinih, se prodaje ili bez operativnog sistema ili sa instaliranom nekom od distribucija Linux-a koja je besplatna, nije uvek tu Windows "po defaultu".
Kupovina polovnog laptopa na KP je nezgodna, pogotovo za nekoga ko nije verziran šta da gleda, lako može da upadne "mućak".

Znam,zato sam se obratio ovde sa pohvatam neke smernice,sto se tice da li nesto mora ili ne,bitno da radi posao ydal novo ili polovno,uglavom bi sluzilo za engleski i ako se ja pitam samo za to,jer i mlađe dete krece sledece godine pa na vreme da uzmem nesto sto ce potrajati bar 3-4 god.

Do 300€ možeš da nađeš polovnu biznis klasu da i5 procesorom 6-7 generacije, IPS ekranom, 8gb RAM-a, SSD-om... To je neka "klasika" za obične korisnike. Konkretne modele ne bih nabrajao jer ih ima stvarno dosta, ali Dell Latitude ili Lenovo Thinkpad modeli su odličan izbor.

Logicniji je izbor Latitude jer na Thinkpd-u nece iskoristiti sve funkcije koje nudi...ali igrom slucaja jutros sam saznao da malom na poklon oko nove godine stize HP pavilion koji je placen 1000+ eura pre 3 god,to ce zavrsiti posao. Hvala na odgovorima

Čisto informativno, koje su to funkcije koje razlikuju Thinkpad od Latitude-a i koje bi ostale neiskorišćene?

Odgovor prodavca na kp

Sve zavisi koji model tacno gledate. Ako cete moj iskren savet latitude. Thinkpad je bolji ali ako je za klinca on nece iskoristiti ni 10% naprednijih funkcija poput enkripcije i ostalih biznis funkcionalnisti, a kod della za isti novac dobijate prosto vise - u tehnickom smislu gledano.
Na primer dell mozete naci sestu generaciju i7 procesora za ove pare dok thinkpad mozete za isti novac uzeti max i5 pete/seste generacije jer kvalitet izrade kod thinkpada je daleko veci. i7 kod thinkpada je dosta skuplji, jednostavno lap top je optimizovaniji i ima naprednije funkcije za programere, dizajnere itd.

Aha, sad mi je jasno. Sve u svemu, prodavac lupa gluposti. :) Doduše, za rangiranje cena tih polovnih laptopova na našem tzv. tržištu je možda i donekle u pravu, mada opet mislim da je i tu sve pitanje preferencija i slučajnosti ponude.
Tri glavne linije laptopova za poslovne korisnike tri velika proizvođača laptopova koje ćeš lako naći kod nas su Lenovo ThinkPad, Dell Latitude i HP EliteBook, razlike su u konfiguracijama, portovima i mogućnostima proširenja, ali izmišljanje "naprednih funkcija" koje jedna linija ima, a druga da nema, i to razlika od 90%, to je jednostavno mambo džambo. Evo npr. teksta za poređenje od pre godinu i nešto dana.
Inače, taj HP Pavilion će klincu sigurno biti dovoljan, važno da je problem rešen. :)

Ovaj prodavac ima 10tak thinkpad-a i skoro isto toliko Dell-a. Ma da,bitno da ce mali dobiti ok laptop kroz koji medec,okacicu ovde konfiguraciju pa cu te iscimati na pp da vidimo da li nesto tu treba da se dogradi i slicno,servis znam da treba jer nista nije dirano od kupovine a sluzio je za filmove i serije. Hvala ti

Vrh Dno