Šta je novo?

Laptop Preporuka za laptop od 17,3"

Koji laptop kupiti?

Tom^Cat

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poruke
228
Poena
320
Pozdrav svima,
kao što naslov kaže, trebala bi mi pomoć oko kupovine laptopa od 17,3" za neko svakodnevno korišćenje. Iako imam komp nekih 20 godina, i izmenjao sam gomilu konfiguracija, nikada nisam imao laptop tako da sam tu baš slab.
Ono što mi je zapalo za oko je Lenovo Ideapad 3 17alc6.
Ryzen 7 5700U, 8 giga rama, 512 SSD, IPS ekran.
Trenutno u radnji na W* na akciji do sutra.
Da li je to ok izbor ?
 
taj od 73.770 uzmi, moj drugar je dao za isti ali ryzen 5 83k

mada mozes naci odlican polovan za 300 350e
 
Kod polovnih me odbija garancija od mesec dana, mada još uvek nisam prelomio, jer je velika ušteda...
Hteo sam prvo Dell jer daju 5 godina garanciju, ali oni nemaju ništa u ponudi od 17", kao što The Filozof reče - baš je slaba ponuda 17ica kod nas.
Nadao sam se da ću imati više vremena da proučim ponudu, ali ova akcija traje još sutra pa sam sad u frci da ću je propustiti i posle neću naći ništa bolje.

Sada sam ga pogledao u radnji, ladno stavljaju istu tastaturu na model od 15 i 17, samo kod modela od 15 tastatura dolazi do ivice, a kod 17 ima praznog prostora levo i desno. Umesto da na veći laptop stave veće i preglednije tastere :confused:
 
~ znam samo da je Y dole levo a Z umesto njega u sredini

bolje novo za te pare ne mozes naci sem ako ne spuste cenu dodatno
 
sacekaj jos malo mozda ipak vrate u toku dana [cim ga ima u tehnomaniji na stanju],, ovo je sa tog ryzen 5 modela
 

Prilozi

  • Untitled.png
    Untitled.png
    749.6 KB · Pregleda: 7
Bilo bi lepo videti poređenje između Ryzen 5 i 7 varijanti i da li se to uopšte oseti pri korišćenju. Razlika u ceni je 6000, da mogu da sklapam sam mislim da bih dao te pare na malo više memorije. Na desktopu mi je iskustvo da je uvek bottleneck bila memorija a ne CPU... možda grešim.
 
Isteklo vreme za edit pa moram dve poruke.
Sada sam video jednu veliku manu , Lenovo Ideapad 3 17alc6 ima HDMI 1.4 što znači da kada se poveže sa TV može da pusti 4k video na 30Hz umesto na 60Hz :(
 
U specifikaciji da piše "HDMI supports up to 4K@30Hz".
Kapiram da je to refresh rate, mislim da je TV na 60Hz.
Možda sam nešto pogrešno skapirao, a ne znam ni koliko je to bitno ?
 
Onda je to to. NEkom je bitno, nekom ne. Ja nisam primetio razliku sa 60 na 120, na telefonu. Neki primete izmedju 60 i 90.
 
Sutra hoću da pustim film na TV-u sa laptopa, ili da koristim TV kao monitor, i dobijem lošiji kvalitet zbog HDMI porta na starom standardu... malo mi je to bezveze za nov komp. U svakom slučaju prođe mi akcija, sad imam vremena da razmišljam. Možda uzmem i polovan ipak.
 
Izvinjavam se svim ljudima dobre volje koji su me ovde savetovali a ja zezam, ali shvatio sam da je izbor 17" baš slab. A sve više mislim da to nije ni bilo pametno jer je ipak glomazan previše da se ponese negde u rancu. Tako da - može li neki savet za 15" laptop sa sličnim performansama kao onaj prvi koji sam gledao ?
Da li se isplati uzeti Dell zbog garancije ?
Naprimer DELL Vostro 3510 - i5, 8 giga rama, Intel® Iris™ Xe Graphics?
Pročitao sam da su AMD bolji od Intela u toj klasi, da li je to tačno ?
 
Kada vidis tako akciju, mozes da napravis porudzbinu i da porucis pa da se premisljas posle. Dok oni posalju dok stigne, imas vremena da se predomislis i otkazes sve, kupac si na daljinu pa uzivaj tu privilegiju. To je prvo.
Drugo, za herce, ne znam sta je gospodin iznad hteo da kaze kada je rekao da nisu herci nego frejmovi, jer nisu frejmovi, dzizs. Sto se tice 30Hz za filmove u odnosu na 60hz, filmove koje pustas nisu 60fps da bi iskoristio 60Hz nego 30fps sto je taman tih ~30hz koliko imas na 4k. Jedino bi video veliku razliku pri normalnom koriscenju i snimcima koji su izvorno 60fps. Igre ne pominjem jer ti laptopovi jedva guraju nesto low na fullHD. Tako da nemoj da te to koci ako ima 1.4hdmi.
Trece, najbolje je pogledati reviews na netu za svaki model konkretno sta su prednosti i mane, tako ces najbolje odluciti. Ako uzimas novo, 5god garancije je super ako planiras prodaju u tih 5 godina. Ako ne, meni to ne igra neku ulogu, nije kvarljiva roba.
Cetvrto, prica se za ryzen da se manje greje i manje trosi bateriju, ali nisam imao da uporedim. Koristio sam i5 10th gen Ultra low-voltage CPUs u zenbook DUO i kratko ryzen zenbook 14, meni je sve to isto bilo, nema razlike za to sto trazis. Svakako imas throttle stop da disablujes turbo pa izvuces dodatno bateriju :)
Nadji sta ti se svidja i da je cena dobra, pa kucaj na netu reviews, to ti je sigurica. Tesko da ce se ovde neko javiti da je imao ili ima bas model koji ti trazis, a mogu velike razlike da budu medju generacijama, od raznih mana pa nadalje.
Ako te nesto konkretno zanima, pisi i u PM slobodno
 
Nazad
Vrh Dno