Šta je novo?

Preporuka za inverter

Hani

Zapažen
Učlanjen(a)
03.10.2024
Poena
1
Pozdrav, grejni prostor mi je 35kv + hodnik od oko 15 jer se vrata otvaraju na 10ak minuta, goli blok je u pitanju i prozori nisu neki, koji bi mi inverter preporucili do 100k bez ugradnje

Poslednja izmena:
Tesko ce njega naci.. Ja sam trazio i na kraju uzeo amber premium 12

Pozdrav svima! Nov sam ovde pa mi je ovo prva tema koja mi je naletela vezana za ovo što tražim.

Priča je sledeća - par godina smo se grejali na neki stariji Megal kotao koji je radio posao, ali je ugalj postao užasno skup, nekvalitetan, drva takođe i razmatrali smo da pređemo na alternativan tip grejanja.

Sad, nemamo keša da uložimo u kotao na pelet pa smo razmišljali o inverter klimi. Tačnije, o dve klime.

Kuća u kojoj živimo ima oko 77m2, izolaciju 10ku stiropor, PVC stolariju (sem ulaznih vrata, ali tu je u planu da se pregradi ulaz ispred vrata i smanji gubitak toplote na taj način. Tavan nema izolaciju sem naređanih stiropora nekih. Ispod cele kuće je podrum koji je preko zime prilično topao.

Razmišljali smo da kupimo jednu veću klimu (18/24) za ovu veliku spojenu prostoriju (dnevna, kuhinja, trpezarija) odakle bi topao vazduh išao u hodnik, dok bi u spavaću stavili neku 12 ili 9, pošto je ona prilično mala, ali u njoj spavaju dvoje male dece.

Priložiću i plan kuće, a ako sam omašio temu, molim vas da me usmerite ka pravoj kako bismo se lepo raspitali pre odabira prave klime za nas.

Inače, u dnevnoj sobi imamo i jednu malu peć na drva koji smo ranije koristili za dogrevanje.

Imate li predloge koje klime bi bile pogodne za nas i da li smatrate da je grejanje ovakve kuće na inverter klimu dobra ideja generalno? Pored toga, može li mi neko okvirno reći koliki račun bi dve takve klime pravile u jeku sezone.

Unapred hvala svima na pomoći :)

Prilozi

• IMG_20210704_223426.jpg
    IMG_20210704_223426.jpg
    277.6 KB · Pregleda: 157
Sličan prostor (dnevna kuhinja i trpezarija) grejem pomoću mitsubishi srk35zs-wf. Ova vrata iz dnevne sobe ka hodniku ne bi zatvarao i namestio bih je baš naspram tih vrata da baca i u hodnik. Za sobu neka jeftina vivax aehi ili aeri ili neka još slabija.

Vi iz najgoreg u gore, sa uglja na pelet :)

Ja bih je stavio na sredinu trpezarije i dnevne, tako da leva krilca bacaju ka kuhinji, desna ka dnevnoj, zasto bi grejao ogroman hodnik, a u dnevnoj da bude hladno.

Za spavacu mozes neku Fujitsu 12icu najjeftiniju K seriju, jer nisko moduliraju, a za ovo drugo neku jacu klimu, mozes i gore pomenuti srk35zs, a jos bolje Fujitsu LTCE 12 ako nadjes..na kraju, sve zavisi od tvog budzeta i koliko si spreman da se istreses, moze ovo i jeftinije i dosta skuplje.

Racune niko ne moze tacno da zna, ali barem duplo manji od cene grejanja na cvrsta goriva, pa i do 4x jeftinije zavisno od toga koliko se luftira, koliko stepeni drzite i koliko je zapravo dobra ta izolacija, koliko je i zbog cega topao bio taj podrum, da li sam od sebe ili od grejanja na cvrsta goriva...opet, najgora solucija je 50% ustede po nekom mom iskustvu.
Racunaj da ti treba i neka grejalica za kupatilo, ja licno palim kad god sedam na wc solju ili ulazim u tus kabinu ventilatorsku grejalicu koja odmah ugreje malo kupatilo, neko samo kada se kupa, neko stalno greje kupatilo...

Neki maks koji imamo trenutno jeste oko 170k (tj. 200, ali treba i za ruke majstorima) tako da mislim da su Fujitsu i Mitsubishi malo iznad našeg platežnog ranga nažalost. :)

Pošto ti je dnevna i kuhinja/trpezarija spojene koliko vidim i okvirno nekih 30kv (ako sam dobro na brzinu proračunao), imaš i ok izolaciju, to možeš da greješ i nekom jeftinijom varijantom tipa, midea xtreme 12btu, oko 60tak crvene. Ja ugradio kod mene juče u 32kv slican raspored kao kod tebe. Klima modulira relativno nisko i dosta dobro održava zadatu temperaturu.
U manju sobu može ista klima koja bi ti pokrivala i hodnik. To mu dođe nekih 120crvene i ostaje ti za ugradnju, a verovatno i kusur 🙂. Ovo je neka budzet srednja klasa.

Ja bih rekao da oko 40-45m2 ima ta kombinovana prostorija, zato i spomenuh 12 LTCA Fujitsu koji je 120k dinara, a zver je od klime po snazi i radu.
U spavacu moze bilo koja, ljudi su zadovoljni sa Voxom, ima ih za oko 40k, a ima i Midea za 50k.

Ako je 30-35m2 ta veca prostorija, onda bih ja licno isao na Hisense Pro X tu.

Ja bih rekao da oko 40-45m2 ima ta kombinovana prostorija, zato i spomenuh 12 LTCA Fujitsu koji je 120k dinara, a zver je od klime po snazi i radu.
U spavacu moze bilo koja, ljudi su zadovoljni sa Voxom, ima ih za oko 40k, a ima i Midea za 50k.

Ako je 30-35m2 ta veca prostorija, onda bih ja licno isao na Hisense Pro X tu.
Šta mislite o ove dve iz priloga? Izađe oko 150k plus ugradnja.

Prilozi

• Screenshot_20241011-151915.png
    Screenshot_20241011-151915.png
    461.4 KB · Pregleda: 102
  • Screenshot_20241011-152247.png
    Screenshot_20241011-152247.png
    188.8 KB · Pregleda: 112
Hisens nije sklon da ide nisko u grejanju. Mogu misliti kakva bi greška bila staviti Hisens 18-cu u tu malu sobu. Pali-gasi rolerkoster. Ja takođe dajem glas za Fujitsu 12LT u veću prostoriju i bilo koju 12-cu (ill neku bolju 9-ku) u tu manju sobu.

Znam da sam smorio i boga i narod, ali ovo nam je jako važno pa mislim da mi od čitanja o klimama i guglanja raznih modela reklame za klime izlaze iz frižidera kad ga otvorim.

Velika (dnevna+trpezarija) soba ima 35kvm. Mala ima nepunih 11kvm. U spavaćoj ćemo imati od januara bebu, a ideja je da klima bude naspram vrata u spavaćoj i da vazduh tera u hodnik pored same sobe.

Da li bi bila dobra ideja da stavimo dve Energy Pro X 12, jednu u dnevnu, jednu u spavaću?

Žena misli da ta 12ca ne bi bila dovoljna za sobu od 35kvm, mada ona zna tek malo manje nego ja o klimama, što je faktički 0. Znam koliko sam čitao vas i po svemu što sam čitao tu klimu ljudi ovde baš hvale.

Naravno da nam je važno i koliki će računi biti, zbog čega i gledamo što bolju energetsku klasu, ali isto tako bi bilo lepo da se i ogrejemo. :)

Zato je neko moje pitanje koja od sledeće 3 kombinacije koje mi trenutno možemo priuštiti po vašem mišljenju najbolja:

1. 2x Hisense Energy Pro X 12btu (jedna u spavaćoj da greje nju i hodnik, druga u dnevnoj + trpezariji postavljena prema vratima hodnika)

2. 1x Hisense Energy Pro X 12btu za spavaću sobu i jedna npr. Midea Xtreme 18btu/Hisense Energy Expert 18btu za dnevnu + trpezariju

3. 1x neka klima 9ka za spavaću sobu (npr. Hisense Energy SE 9btu ili nešto sličnog ranga) i 1x Hisense Energy Pro X 12btu za dnevnu sobu + trpezariju; lično i sam brinem da li će ovo biti dovoljno da kuća bude dovoljno topla

Just in case, mi imamo u dnevnoj staru klimu 12cu koja bi eventualno uskočila ako zagusti (mada radije ne bismo i nju palili), kao i čarobna peć koja generalno lepo ogreje celu tu dnevnu sobu ako baš zatreba.

Unapred hvala svima na odgovorima, zaista znači svaka pomoć :)

Hisense 12btu da greje dnevnu i trpezariju 35kv, pozicija klime da što bolje zagreje te prostorije (spojene beše) a u spavaću neka koja modulira niže a taj hisense to nije.

Hisense 12btu da greje dnevnu i trpezariju 35kv, pozicija klime da što bolje zagreje te prostorije (spojene beše) a u spavaću neka koja modulira niže a taj hisense to nije.

Može neki predlog koja bi bila dobra? Generalno me muči razumevanje te modulacije.

Pa neke iz Daikin ili Fujitsu tabora recimo, zavisno od budžeta, jeftinija varijanta neki LG 12EQ npr.

Modulacija je najniža snaga koju klima može da ostvari prilikom grejanja ili hlađenja (kada dostigne zadatu i treba da održava temperaturu), znači pogotovo u manjim prostorijama, tačnije obično održava temperaturu i manje radi u pali-gasi režimu kada su temperature u plusu.

Pa po budžetu vidim da ova LG može da se uklopi. Daikin, Fuji, Toshiba rado, ali mislim da neće biti novca sad, treba se spremiti i za dolazak bebe :)

Hvala na pomoći!

Pozdrav drugari. Ajde da ozivim temu i da ne otvaram novu. :) U potrazi sam za inverter klimom. Uzeo bi nesto do otprilike 110k, ali naravno, ne mora biti taj iznos, moze biti i manji, bitno mi je da je klima efikasna i pouzdana. Gledao sam Gree amber Premium, Fujitsu ASEH12KGTG/AOEH12KGCA, Haier i Mitsubishi. Vuce me vise ka japanskim, ali one su i skuplje. Mitsu me malo odbija u deklaraciji sto grejanje radi do -10c a to mi je nesto malo, Tadiran on/off koji imam je star 18 godina pa radi do -15. Prostor koji bi hladio i grejao je tu negde do 50m2. Interesuju me iskustva i preporuke ali realne, voleo bih da izvucem maksimum za ulozeni novac. Hvala na izdvojenom vremenu i trudu.
na slici je raspored prostorija koje bi inverter hladio/grejao. Ove dve sobe desno nece se da hlade i greju mada je Tadiran hladio i njih. :)

Prilozi

• skica kuce.jpg
    skica kuce.jpg
    20.3 KB · Pregleda: 31
Baci pogled na specifikacije. Unutrašnja 20kg, spoljašnja 41kg.
Reci mi molim te, kakva je situacija ako kojim slucajem je minus preko -15? Pitam zbog toga sto mi majstor koji mi odrzava klimu pricao za Daikin da je po deklaraciji -15 a bio slucaj da je bilo -20 i da klima nije htela da radi. Moja ON/OFF Tadiran stara 18 god. tera na -15 po deklaraciji a i u realnom.

Reci mi molim te, kakva je situacija ako kojim slucajem je minus preko -15? Pitam zbog toga sto mi majstor koji mi odrzava klimu pricao za Daikin da je po deklaraciji -15 a bio slucaj da je bilo -20 i da klima nije htela da radi. Moja ON/OFF Tadiran stara 18 god. tera na -15 po deklaraciji a i u realnom.
NocriaX je TOP model Fujitsu klime. KG je viša srednja klasa, a sve ostalo srednja ili ispod toga. Imam od 2012-te Fujitsu 12LTCA, isto ima 41kg spoljašnju sa (isto kao i NocriaX) dvostruko rotacionim kompresorom. Te godine kad je ugrađena zimi je bilo -19°C i klima je grejala kao trofazni kalorifer! Prilično znači masa spoljašnje u smislu kapaciteta za grejanje na minusu. Kad se to upari sa odličnim kompresorom, eto klime zveri koju NE ZANIMA vremenska prognoza. Jedina devetka (sem NocriaX) sa tako masivnom spoljašnjom je Mitsubishi SRK25ZSX, i košta 180.000din. Zato kažem da se ova ponuda ne propušta (ako ih još ima, bilo je 4kom na stanju). Da mi treba, sutra bih je kupio. Imam ukupno 9kom Fujitsu klima, i ova stvarno nema gde.

Poslednja izmena:
NocriaX je TOP model Fujitsu klime. KG je viša srednja klasa, a sve ostalo srednja ili ispod toga. Imam od 2012-te Fujitsu 12LTCA, isto ima 41kg spoljašnju sa (isto kao i NocriaX) dvostruko rotacionim kompresorom. Te godine kad je ugrađena zimi je bilo -19°C i klima je grejala kao trofazni kalorifer! Prilično znači masa spoljašnje u smislu kapaciteta za grejanje na minusu. Kad se to upari sa odličnim kompresorom, eto klime zveri koju NE ZANIMA vremenska prognoza. Jedina devetka (sem NocriaX) sa tako masivnom spoljašnjom je Mitsubishi SRK25ZSX, i košta 180.000din. Zato kažem da se ova ponuda ne propušta (ako ih još ima, bilo je 4kom na stanju). Da mi treba, sutra bih je kupio. Imam ukupno 9kom Fujitsu klima, i ova stvarno nema gde.
Pa iskren da budem naginjem najpre na fujitsu, ali nesto sam na netu naisao na neki problem sa tim klimama u 2-3 slucaja i to bas na ovom forumu pa sam negde procitao da hoce praviti problem kombinacija general unutrasnje i fujitsu vanjske (mislim na to da se desavaju neki kvarovi) ako se ne varam a cini mi se da je bas nocria x kombinovana fujitsu-general.

Ne znam za to. Bio je problem davno sa nekim 09LLC modelima (model iz dna ponude Fujitsu u to vreme) sa elektronikom, gde je fan duvao prejako. To se rešavalo u garantnom roku. Kako god, tu je garancija, a i ne bi je stavljao u malenu sobicu, ako se dobro sećam planiraš 50kvm da klimatizuješ

Ne znam za to. Bio je problem davno sa nekim 09LLC modelima (model iz dna ponude Fujitsu u to vreme) sa elektronikom, gde je fan duvao prejako. To se rešavalo u garantnom roku. Kako god, tu je garancija, a i ne bi je stavljao u malenu sobicu, ako se dobro sećam planiraš 50kvm da klimatizuješ
Stavio bih je u predsoblje koje ima oko 12m2 i odatle duva pravo u dnevni boravak 18m2 a desno od nje je kuhinja i trpezarija oko 18m2 i kupatilo koje je uglavnom otvoreno i to je 5m2, visina do plafona oko 2.5m. PVC prozori na kuci, zidovi oko 60cm + 8cm stiropor. Gore na tavanu zemlja, mozda nekih 20-30cm.

evo postova koje sam nasao sa problemom
nocria problem 1 post, nocria x problem 2 post

Nazad
Vrh Dno