jeste lakše, ali skidati headshell svaki čas nije baš zabavno...može da dosadi, ali u svakom slučaju ako ti to nije teško i to može biti rešenje...Hvala na savetu.
U početku bih preslušao starije ploče, da vidim koja valja a koja ne. One krš bi poslušao jednom i video sa čime se ne vredi zezati. Vrlo brzo bi se to probralo nove ploče i dobro čuvane stare.
Problem bi bile povremeno neke polovne ploče koje bi bile nabaljene na raznim berzama, a tu može biti poprilična lutrija šta si kupio.
Zašto misliš da skidanje headshella nije ništa komfornije? Ako imaš dva identična headshella sa dve već montirane glave (naprimer AT-VM95C i AT-VM95EN) identičnih dimezija, i težine, zamena je procedura od pola minuta maksimalno.
Koju iglu/kertidž ti imaš?
Interesantan gramofon po toj ceni. Ručica je OK, ima VTA što je retkost u cenovnoj klasi pa bih bio fleksibilniji za eksperimentisanje sa kertridžima. Verovatno su i morali da ga dodaju zbog visine Ortafone OM10 kertridža.Pozdrav!
Ako nije kasno, da se ukljucim. Imao sam i sam slicnu dilemu prosle godine, razmisljao, slusao, citao, na kraju je moj izbor pao na NAD C558. Nov je bio u trenutku kupovine oko 50,000 dinara sa Ortofon OM10 (jes da je ruznjikava ali ima lak upgrade put sa ostalim iglama iz serije i identicna je prakticno kao 2M red zvucno). Stakleni tanjir, sasvi korektna izrada, ima VTA podesavanje, solidna rucica i motor, Pro-Ject prakticno radio za NAD. Tako je sve radilo jedno mesec dana i onda mi je izletela nova Ortofon 530 mk II za 80e i eto ga, svira za medalju sto se mene tice, ne vidim trenutno potrebu za boljim.
Od zvucnica koje su mi je jos dopale mogu da preporucim i AT VM95ML, mislim da microlinearna igla vredi razliku u ceni, mada mi se cela serija VM95 dopala zvucno. Pre ovoga sam imao Pioneer PL-12D sa Shure M75ED, koji sam uzeo polovan, podmazivao, sredjivao, menjao ozicenje... i na kraju opet zvuk nije bio ni pribilzan ovom sa NAD-a. Ne kazem da nema dobrih vintage gramofona, samo je meni prosto bilo privlacno da imam ovakav minimalisticki. Takodje sam imao prilike da se sretnem i sa AT LP-140, imam takodje odlicno misljenje o njemu a mislim da upada u budzet, uporedo izgleda dovoljno bolje od LP-120 da po meni opravda razliku u ceni.
Ne bih rekao da je OM kertridž čudan, više da je jednostavno - ružanInteresantan gramofon po toj ceni. Ručica je OK, ima VTA što je retkost u cenovnoj klasi pa bih bio fleksibilniji za eksperimentisanje sa kertridžima. Verovatno su i morali da ga dodaju zbog visine Ortafone OM10 kertridža.
Doduše oni zaobljeni uglovi i kockasti poklopac se baš ne uklapaju plus onaj čudni Ortafon kertidž kvare ukupan vizuelni utisak.
Svojevremeno sam vozio Multiplu. Ona nekome jeste možda medju najružnijim automobilima, ali je meni fenomenalno služila, izuzetno zgodan i praktičan auto za moje potrebe i nisam imao problem što se vozim u njoj. Isto mislim i o OM Ortofonima, jer ne smatram da su nešto zvučno lošiji od novije 2m serije, ali im izgled solidno kvari rejtingPa ružan sam i mislio nego rekoh čudan da se neko, ko ga ima, ne bi uvredio. To je valjda cena koju plaćaš kod Ortafona da bi imao izmenljivu iglu.
Što se RPM-a tiče, prvo stvarno je mnogo čudan () a sa onim poklopcem je smejurija, pogotovo sa cenom od dodatnih 150US$/e.
Cover it RPM 1 / 3 Carbon – Pro-Ject Audio Systems
www.project-audio.com
Ne bih baš rekao da je to čest slučaj sa gramofonima da su tanki na basu...možda malo tanka na basu ali to je valjda čest slučaj sa gramofonima.
Napiši i cene, da budemo u toku.Konačno kompletirano i svira veoma lepo, Rega P3 sa Elys kertidžom + Pro-Ject Phono Box DS2. Veoma zadovoljan zvukom u celini. Tražiti nešto više od ovoga nema smisla, što se mene tiče.
Malo me je iznenadilo da je prosečna broj obrtaja veći za cirka 0,8% (33,63 rpm prosek nekoliko merenja pomoću aplikacije na telefonu), ali je WOW solidnih ±0,1%.
Sad još neki osnovni sistem za pranje starih ploča, kod nas je oko 65e. One neke četkice sa sprejom daju polovičene rezultate.