Šta je novo?

Preporuka za dobre intake non-rgb 14ice

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Pozdrav ljudi,

Pošto planiram da montiram 2 14ke u kućište ( CM Q300L ) kako bi uvlačile vazduh potrebna mi je vaša preporuka.
Skontao sam da se ne razumem u fan-ove , ne znam šta da tražim a da ne probija neki budžet...

Dakle ne treba mi RGB itd itd, samo da su 4pin, 14ice, glasnoća i nije toliki problem samo da ne tandrču :D

Trenutno mi stoji samo jedna 12ica Arctic Cooling P12 PWM PST kao izbacivač vrućeg vazduha

Artic Cooling P14 je upravo ono što tražiš mislim da sam i video dve na oglasima kp Novi Sad

Послато са MI PLAY помоћу Тапатока

Nestaše sa oglasa tj piše prodato :/ Videću da pronađem ove Arctic P14 PWM (PST) , valjda ima kod nas

https://www.kupujemprodajem.com/kom...ix-p14-value-pack-5-piece-set/oglas/109611020

Možda ovako nešto, i dalje mislim da je pametnije uzeti ove P14 zbog pritiska vazduha, znam koje je kućište u pitanju i znam da želiš što bolji protok vazduha i trebalo bi da ventilatori koji mogu da obezbede dobar pritisak iza sebe budu bolji izbor jer će gurati kroz prilično gustu mrežu.

Ima i kod nas P14 PWM za 1300 dinara komad. Ima i taj 5 pack za 4500 dinara.

Ne mogu da pišem ovde prodavnice, protivno je pravilima ali Gugl lako pronalazi obe stvari. Jedna prodavnica je Dragoslava Popovića, druga u Starca Vujadina.

https://www.kupujemprodajem.com/kom...ix-p14-value-pack-5-piece-set/oglas/109611020

Možda ovako nešto, i dalje mislim da je pametnije uzeti ove P14 zbog pritiska vazduha, znam koje je kućište u pitanju i znam da želiš što bolji protok vazduha i trebalo bi da ventilatori koji mogu da obezbede dobar pritisak iza sebe budu bolji izbor jer će gurati kroz prilično gustu mrežu.

Mislim da si pomesao malo loncice. Case fanovi po pravilu ne trebaju da imaju jak staticki pritisak, to je stavka potrebna za ventilatore koji se kace na radijatore ili na hladnjake sa gustim rasporedom rebara za hladjenje.

Na takva pitanja ovdje na ovom forumu po defaultu ide instant odgovor "P14 PWM PST". Za te najmene bolji je F14, ako vec mora od tog brenda. Za intake uopste nije bitan staticki pritisak, osim ako ne ciljas bas neki dio ploce da hladi ili nesto.... Za intake fan moze bilo koji fan, normalno da je sto tisi i da pravi bilo kakav airflow na 700-800rpm. Cilj intake fan je da ubacuje hladniji zrak u kuciste, tako da mu staticki pritisak uopste nije potreban. Meni licno za intake case fan najbolja opcija moguca su Eloop fanovi, jer oni zrak bas raspsuju na sve strane.

Poslednja izmena:
Mislim da si pomesao malo loncice. Case fanovi po pravilu ne trebaju da imaju jak staticki pritisak, to je stavka potrebna za ventilatore koji se kace na radijatore ili na hladnjake sa gustim rasporedom rebara za hladjenje.

Nije pomesao loncice, po 200,000-ti put, to sto pricas je kompletno netacan mit, koji je je razbijen odavno. Svakom ventilatoru za svaku upotrebu osim one gde mozes da gurnes ruku od ulaza kucista i da pipnes kuler prstima je bolje da bude optimizovan za staticki pritisak/potisak, odnosno bolje da ima jak pritisak/potisak na rasponu brzina koji se poklapa sa podnosljivom bukom (700-1100RPM@<[email protected] razdaljine) ili vecem nivou obrtaja ako je u pitanju Sterrox-materijal specijalni ventilator kao novi Thermaltake Toughfan i najnovija Noctua NF-A12x25.

Na overclock forumu objasnjeno, dokazano, VSG na thermalbench-u, techpower/tomshardware, dokazao/objasnio, GamersNexus dokazao/objasnio, evo sad vidim Aris hardwarebusters/tomshardware/techpower ima svoj setup, pa ce od njega da bude dokazano/objasnjeno, ... Na srpski prevedeno i prosiren post na onom nasem drugom plavom forumu pre 10-godina, ... Ja nezavisno od tog clanka isto preveo, pokusao da objasnim na istom tom forumu pre ~3-5godina.

Ne znam sta vise treba da prestane mit, isti problem kao sa 50% opterecenjem za napajanja, Covek koji je napisao originalni PSU clanak od kojeg su napravili mit vec 15+ godina prica svuda da su netacni zakljucki koje su ljudi izvukli iz njegovog clanka, i da celo vreme vrte polu-istine, ... I ljudi se 15+ godina svadjaju sa njim ubedjuju ga da nema pojma sta je hteo da kaze u svom clanku, svojim recima, nego da oni bolje znaju sta kazu njegovi rezultati, i sta on misli u sopstvenoj glavi, ...

@whiplasher staticki pritisak je nerazdvojiva stavka funkcionisanja svakog ventilatora, reci da nije potreban je ici kontra zakonima fizike(m3/h+mmh2o+dB su u istoj matematickoj jednacini, samo spojeno u uzajamnom odnosu se mogu posmatrati i nikako drukcije i nikako odvojeno), i Airflow optimized ventilatori imaju solidnu veliku brojku mmH20, inace nikakav vazduh ne bi mogli da obrcu, samo sto Pressure Optimized imaju jos vecu.

Nije bitno dal se vazduh rasprsuje, nije bitno da li je fokusiran, brojke koji proizvodjaci pisu su sarena laza, jedino sto je bitno za niske temperature su:

1) zapusene sve rupe u prednjem delu kucista, da vazduh ulazi samo na prostoru gde naleze filter/mesh za prasinu na ventilator, i da ne moze nigde da izadje pre nego sto prodje pola kucista (odnosno pre nego sto kompletnu kolicinu svezeg vazduha ne usisaju CPU kuler i GPU kuler.

2) ventilatori sa sto jacim statickim pritiskom/potiskom, da bi mogli sto vise vazduha da guraju na sto manjem broju obrtaju, sa sto manjom bukom, a sto vecim ukupnim potiskom vazduha (Airflow m³/​h)

3) da postoji dovoljno velika povrsina za izbacivanje vazduha u zadnjem/drugom delu kucista, da moze toplota efikasno da izadje i da se ne prave dzepovi zbog graficke i slicno. Kad kazem povrsina za izbacivanje, to ne znaci iskljucivo drugi ventilatori, mesh/resetka, to je sve povrsina isto, pasivna umesto aktivne, i sasvim adekvatna sa pravilno podesenim prednjim ventilatorima da u 75%+ slucajeva(ATX i uATX kucista) zadnji ventilatori za izbacivanje nisu ni potrebni.

Direktan primer, vecina grafickih koji su veliki potrosaci (svaka 3080/3090 osim Founders Edition recimo), imaju vertikalne fin-ove na hladnjaku, topao vazduh se gomila na maticnoj i na vrhu graficke kao levoj strani kucista(staklenoj na primer). Samo, i iskljuvo samo sa ventilatorima koji ima adekvatni staticki pritisak/potisak, je moguce konstatno gurati to toplotu ka zadnjem delu kucista, gde ce ona izaci pre nego sto napravi toplotni dzep, i krene graficka da reciklira sopstevni topli vazduh, ...

U zavisnosti od tipa i kvaliteta kucista i monstruoznosti potrosnje same graficke, potrebno je skloniti nekoliko PCI-E limcica oko graficke, jer ne moze toplota dovoljno brzo da izadje.

Ljudi tu stavljaju 80mm ventilatore ispod graficke zasrafnjene na ostale PCI-E slot-ove, zatim stavljaju fine dust filtere, ali eto opet zasto treba jak staticki/pritisak potisak, jer sa tim ventilatorima ne moze pozadi kroz prazne PCI-E slot-ove da udje prasina, jer jaki static pressure prednji/donji ventilatori prave vazdusnu barijeru

Poslednja izmena:
Ukratko, gro kućišta ima toliko ograničen intake da im bukvalno trebaju SP fanovi, ima suviše prepreka između njih i vazduha spolja. To je celi razlog što se preporučuju za kućišta i što ih praktično svi koriste za to. Čak su i proizvođači ventilatora počeli da se fokusiraju u tom pravcu ili da prave fanove koji su makar all-rounderi.

Plus, gro SP fanova ionako imaju bolje karakteristike od airflow fanova, pa što da ne...

Poslednja izmena:
@jurodivi tacno tako gro SP ventilatoru imaju, i oduvek su imali bolje performanse tamo gde je bitno, na PQ krivi se vidi tacno koji raspon je najbitniji za ventilatore, bez PQ krive+normalizovanih dB za buku se ne moze nista diskutovati jer je sve sarena laza (posto nema standardizacije, zakonom je dozvoljeno da svaki proizvodjac testira kako on smatra najboljim za sebe, da proizvoljno izabere priozvoljan opseg i te brojke stavi na kutiju)

Jedino razlog zasto se provlaci MIT i ignorise da su SP ventilatori uvek bili, jesu sad, i uvek ce biti superiorni su marketinska odeljenja velikih-srednjih kompanija, (dok inzenjeri iz tih kompanija ***** zbog toga 25+ godina vec)

cougarvsgt15part4.png

pqcurve.jpg

Poslednja izmena:
Slažem se sa komentarima iznad. Primena ventilatora veoma zavisi od položaja montaže. Prednji lim na Q300L ima otvore u obliku kružnih rupica preko kojih ide namagnetisana mrežica što zbirno smanjuje količinu vazduha koji ventilator može da ubaci. Klasičan case fan ima krilca koja su dizajnirana da pomere što veću količinu vazduha ali ako postoji prepreka iza ili ispred ventilatora protok značajno opadne.
Ventilatori dizajnirani za visok statički pritisak manje trpe na efektu prepreke. Kada je prepreka iza ventilatora viši statički pritisak praktično tera vazduha kroz prepreku bilo da je to radijator vodenog hlađenja, vazdušni hladnjak sa gustim rebrima ili gusta mreža na kućištu.
U slučaju da je prepreka ispred ventilatora stvara se efekat usisavanja tj polje niskog pritiska ispred ventilatora je jače pa više vazduha može da se ubaci i efekat pozitivnog pritiska unutar kućišta je snažniji a većina voli ovaj način montaže ventilatora jer filteri odvoje dobar deo praši e te se unutrašnjost ređe treba čistiti jer prašina teže prodire.
Klasini case fan ima smisla kada je u pitanju mash kroz koji vazduh lako prodire i na onim kućištima koji imaju guste perforacije bez filtera sa ispupčenjem prema napolje kakva su bila zastupljena na starijim modelima.
Sve u svemu temperatura komponenata brzo validira izbor ventilatora, a želja mi je da smanjim lutanje i pomognem u izboru.

Iskreno, čitajući preporuku za ventilator na sopstvenu temu krenuh da učim od vas.

Da, kućište je Q300L , ali sam mu odradio reverse, tako da je sada napajanje gore a matična dole ( znam ubica za temperature ) ali tako mi odgovara zbog leve pozicije kućišta koje se nalazi na stolu. Inače ubih se tražeći manja kućišta koja su tzv left oriented ( ali to je druga tema )

Elem imao sam od prethodnih mojih izleta P12 pa sam ga zamenio sa onim CM fabričkim što dolazi uz kućište.Ali plan mi je dobar intake i da stvorim airflow tj kako kažu pozitivni pritisak?

I naravno u dogledno vreme zamena CPU kulera :D

Ne znam sta vise treba da prestane mit, isti problem kao sa 50% opterecenjem za napajanja, Covek koji je napisao originalni PSU clanak od kojeg su napravili mit vec 15+ godina prica svuda da su netacni zakljucki koje su ljudi izvukli iz njegovog clanka, i da celo vreme vrte polu-istine, ... I ljudi se 15+ godina svadjaju sa njim ubedjuju ga da nema pojma sta je hteo da kaze u svom clanku, svojim recima, nego da oni bolje znaju sta kazu njegovi rezultati, i sta on misli u sopstvenoj glavi, ...
Ne bih da skrećem sa teme ali me interesuje o čemu se radi tu radi, nisam u toku?

@jonesba

ako sam dobro shvatio ti imas ovaj setup:

https://pcpartpicker.com/b/n3ykcf

307134.30e22c724779e65bb2da42f05e1b98ad.1600.jpg

Q300L generalno, a pogotovo kako si ti namestio je skolski primer potrebe ventilatora sa najvecim statickim pritiskom/potiskom zbog uzasno odradjene prednje strane tog kucista, ljudi masovno rade ovo (uz podrsku cooler mastera cak), da bi mogli da koriste obicne ventilatore (prvenstveno zbog rgb-a):

maxresdefault.jpg

TLDR: Moj savet je Phanteks ventilatori, i pozitivan pritisak, prednji levo da uvlace, gore zapecaceno, sa solidnim CPU kulerom ce biti sasvim ok (detaljno o tome ispod).

Blacknoise ne bih preporucio, obicni nemaju dovoljan SP, a i Eloop su infeorni od opcija koje navedoh u pasusu ispod, takodje ce praviti probleme sa bukom pri namestanju zbog ispupcenog prednjeg dela, a od odlicnih SP:
Preko madjara ima nekoliko koji ce ti pomoci da ohladis taj komp, Arctic P14 su jedni od njih, ali ima bolja opcija, ako ti je ok bela boja, najbolji izbor bi bili PHANTEKS PH-F140MP.

Oni su najbolji SP ventilatori koji mogu da se uzmu kod madjara, najtisi takodje. Druge opciju su CORSAIR ML140 - Twin pack, odlicna cena, isto SP, ali bucniji, BE QUIET! Silent Wings 3 140mm High Speed su isto solidna opcija, ali malo manje SP optimizovani i skuplji. Moja preporuka je Phanteks. Arctic P14 i Corsair su dobra druga/treca opcija, ali Phanteks su bolji. Takodje, kada prednji ubacuju vazduh u kuciste veoma je bitno da gore pored kucista nemas ventilator, i jos bolje, da zapusis to (prelepis selotejpom, ili ne-lepljivom trakom/duct-tape i onda ukrasnim papirom u boji kucista)

Jedino sto je problem, je sto je manje kuciste i kad je napajanje prepreka, klasicno podesen airflow ne mora da znaci da ce biti najbolja opcija za temperature. Ovako namesteno tvoje kuciste je blize starim Metis miniITX ili slicnim, i vrlo je moguce da ces imati bolje performanse ako obrnes ventilatore, i vazdusni kuler. Elem zadnja dole desno 12-ca, da uvlaci u kuler za CPU, i onda prednji levi 2x14cm da izbacuju, a i gore pored napajanja isto da izbacuje (u ovom slucaju ti treba otvoren gornji, za razliku od prehodnog). Vise prasine=vece performanse.

Razlika nece biti previse velika, tako da sam odluci sta ti je bitnije, da bude pozitivan pritisak u kucistu, manje prasine, da ostanu filteri, ili da bude negativan pritisak, i najnize temperature. Opet bi preporucio Phanteks svejedno, jer kuciste, orijentaciju ces menjati mozda, a ventilatori ce te dugo sluziti kroz vise promena komponenti (I onda si miran da ako istestiras obe opcije i za koju god da se odlucis, imas najbolje SP ventilatore svejedno).

TLDR: Moj savet je Phanteks ventilatori, i pozitivan pritisak, prednji levo da uvlace, gore zapecaceno, sa solidnim CPU kulerom ce biti sasvim ok.

Kod madjara takodje ima da se uzme Sharkoon Rev100, koje je isto invertovano kuciste kao kod tebe, i stari Silverstone Raven-i:

1513237_sharkoon_rev100.jpg

Takodje ako hoces/mozes sad, ili budes prelazio u buducnosti na miniITX maticne, Raijintek Metis Evo TGS isto ima prozor sa desne strane, mozda da se promeni orijentacija, ALS model je bez prozora (CPU kuler visina je <135mm). Ima dobrih 130mm vazdusnih kulera, evo bas u temi za miniITX kod nas na forumu se vidi kod jednog clana najbolja opcija Silver Arrow 130.

2169313-n0.jpg

Poslednja izmena:
@ Dogzilla

Da bukvalno si pogodio , takav je moj setup. Dobro je ima ko me razume kad kažem levo orijentisano :)

Znam kućište nije savršeno ali kod mene je problem sledeće prirode:

- Visina kućišta ne sme preko 40cm , dubina što manja to bolja. Zato je upalo Q300L jer je jedino microATX a koje je moglo da se ispodešava da bude levo orijentisano a da upada u moje gabarite

Što se tiče miniITX .... heh em sam imao ovo kućište em zbog mog neznanja odustao sam od miniITX sistema jer nikako nisam mogao da iskontrolišem temperature, pa sam prešao na neko srednje rešenje.Ne volim ogromna kućišta a ne bi miniITX

Za kulere sam za svaki predlog otvoren :)

Ovo Sharkoon Rev100 mi se čini baš dobro ali nažalost je malčice preveliko za mene tj ne može stati na predviđeno mesto ( već je sto dizajniran i uklopljen za one dimenzije :/ )

Cooler Master NR200/NR200P je bukvalno isto sa temperatura kao ovaj Q300L, mislim cak i bolje malo.

A za ventilator moras preko madjara za nesto bas dobro, ili ako neces ici na neke velike potrosace u buducnosti, stiglo je Alpenfohn Brocken 3 kod nas u jednoj domacoj firmi i to samo za 1000 din skuplje nego kod madjara sto je extra, sve pohvale za firmu prvo 1-2 komada Zalman CNPS17X koji je odlican, onda SilentiumPC Fortis 3 koji je solidan, i sad ovo sto je u rangu sa Fortis-om, dacu ti link na privatnoj poruci.

Ispravka previsok je ovaj Alphenfohn, moras Scythe Mugen 5 rev.B, Scythe Ninja 5 ili Scythe Fuma 2, poslacu ti linkove kojih ima da se uzmu, po visini mogu da stanu i u NR200/NR200P ako ikad odlucis da prebacis.

3-36.jpg

Ne bih da skrećem sa teme ali me interesuje o čemu se radi tu radi, nisam u toku?

Mit da je za svako napajanje najbolje da bude na 50% opterecenja, da se tempira da koliko u igrama/zahtevnom koriscenju koristi komp da to bude uvek sto blize 50% na koliko je deklarisano napajanja. (I zbog buke, i zbog starenja, i zbog efikasnosti (uticaj efikasnosti najvece laicko pogresno shvatanje 21-og veka)).

Cak i onda pre 15,20 koliko vec ima godina kad je taj lik napisao Clanak od kojeg je krenuo mit, on nije mislio svako napajanja mora/najbolje mu da bude na 50%. Nego samo da je tad najefikasnije, i da je to najvise vidljivo za krs napajanja bazirana na platformama koje su u izumiranje i treba svi sto pre da prestane da proizvode na njima, ... Sto je kvalitetnije napajanje generalno, i sto ima vecu efikasnost 80+bronze, 80+gold, 80+platinum, 80+titanium, to je onda sve mizernija razlika za efikasnost na famoznih ~50%.

Toliko mala da je neprimetna van sintetickog testa, a kompletno ocigledno, kad se pogleda zvanicni grafikon bilo kog kvalitetnijeg napajanja, da se na njemu jasno vidi da je efikasnost lupam 90% skoro svuda (u rasponu od 10%-90% iskoriscenosti), i onda tu na 50% skoci na 91%,92%, i za to se uhvatili ljudi ko pijan plota, i vrag odneo salu ( ovo je primer za platinum/titanium, malo je veca razlika za bronze, al opet i 10% razlike u efikasnosti kompletno nebitno).

i takodje za efikasnost za ATX obicno napajanje, koje je solidno odradjeno unutra, absolutno nebitna, jedina stvar na sta utice efikasnost je razlika u racunu za struju u situacijama ogromne potrosnje, konstatnog koriscenja i ekstremnih cena struje (cak ni Nemacko ludilo cena nije dovoljno veliko)

Tad je krenula ta sertifikacija i to jedan od razloga zasto je bio napisao clanak, da iznese zapazanje koliko ce jos vise neoborivo nebitno biti u buducnosti zbog veoma efikasnijnih napajanja, jer je znao kakve se nove platforme razvijaju u fabrikama, i sta donosi novi nivo sertifikacija tih sa proizvodne strane.

Takodje isto sto je kvalitetnije napajanja (ne nesto specijalno, nego samo da nije kung fu krs, i da nije najeftinije ne-krs), to je ventilator bolje podesen i buka je adekvatna, i nema potrebe ostavljati nikad vise lufta od 20-30% maksimum i to samo za pojedina napajanja, i samo ko hoce da koristi isto napajanje 10 godina.

Poslednja izmena:
Šteta što nije uzeo Raijintek Thetis...manje kućište od Q300L ali ATX i staje dosta u njega, lepše, bolje temperature...
NR200 je isto dobar ali ne znam da li ga je bilo u prodaji kad je nabavio Q300L.

Zaboravio sam na Phanteks F140XP, odlični ventilatori. P14 ima jači statički pritisak i bučniji je jer se vrti brže, pomera manje vazduha ali je skoro duplo jeftiniji.

Setih se...shameless plug: imam 3 komada Noctua P14s-redux 1500 PWM koje bih da prodam, ako nekom treba...negde su između Phanteksa i Arctica, pomeraju više vazduha od ova 2, buka za nijansu veća od njih a pritisak između...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno