Šta je novo?

Hardver Preporuka oko upgrade-a

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Burek95

Poznat
Učlanjen(a)
20.12.2022
Poena
40
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 2600x
Matična ploča
Asus ROG B350 f Gaming
RAM
Viper 16 Gb 3000 Mhz
GPU
GTX 1060 6 Gb
Storage
Samsung 870 Evo 230 Gb Hdd Toshiba P300 2TB Samsung 970 EVO Plus 500 Gb
PSU
Thermaltake 530w
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav forumasi potrebna mi je vaša preporuka oko odabira komponenta počela je maticna da me zeza neki portovi i reko bolje da menjam dok još nije kasno.Kad već menjam ploču mogao bi i procesor i napajanje i grafu pa sam otvoren za ideje a budžet je da delovi ne prelaze 700€ max i ostao bi na AMD platformi za CPU.
Ovo je moj build sada: https://pcpartpicker.com/list/m9ZMDZ

@Burek95 Sa najeftinijom grafom ako stignes da uzmes ispadne ispod 700 eur, pa mozes i malo jace mozda napajanja da uglavis, a sa druge dve 700, ili malo preko 700 eur

CPU - ~191 eur

MOBO - ~ 110 eur

RAM - ~ 126 eur

GPU - ~ 205 eur

GPU 2 - ~ 224 eur

GPU 3 - ~ 230 eur

PSU - ~ 51 eur

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da dodam da je i KP opcija 😅

Nije ni KP neka velika opcija više sem ako ne želiš nešto što ovde nema, nisu više mnogo jeftiniji takvi delovi a neki su i skuplji. Ako i gledaš po KP, uvek se raspitaj za pravu cenu jer nisu ažurni, nekako uvek ispadne više nego što je napisano.
Prvo pogledaj šta ti valja pa onda cene.

Nije ni KP neka velika opcija više sem ako ne želiš nešto što ovde nema, nisu više mnogo jeftiniji takvi delovi a neki su i skuplji. Ako i gledaš po KP, uvek se raspitaj za pravu cenu jer nisu ažurni, nekako uvek ispadne više nego što je napisano.
Prvo pogledaj šta ti valja pa onda cene.
bas naprotiv mislim da prvo treba da se pogledaju cene preko Madjara. Sve cene za KP se znaju (samo ne na KP sajtu), koje su, nema dileme niti treba da se pitaju prodavci na KP, ono sta pise na ipon . hu, iponcomp. hu to je cena, i kad se odluci sta uzeti preko madjara, onda napisati madjaru da to hoces da ti poruci
KP postao skuplji za sve osim za SSD i RAM,
Ploce su jeftinije, odnosno vise je to sto nema kod nas jos uvek nekih modela, kao gore sto sam naveo

Nepotrebno komplikovano za nekoga ko se ne bavi time. Za naj običnije stvari ima povoljno i kod nas. Nisu to neke ekstravagancije. Sužiš izbor na par/nekoliko od svakog dela pa uporediš cene makar morao da pitaš "mađara" ali uštede su skoro nikakve ako ima kod nas.

Može i 2x8 GB RAM-a za sad ako će sa tom uštedom da dobaci do bolje grafike ili napajanja...16GB je i dalje dovoljno za igre i casual upotrebu i lakše je zameniti memoriju kasnije nego pomenute delove.
Ako ne pravi razliku, ništa onda...

KP postao skuplji za sve osim za SSD i RAM, tako da sve moze ovde a ovo tamo, plus napajanje, maticna, gpu, garancija kod nas a must.
Pa ne bih se složio za GPU, oko 100e je jeftiniji KP nego domaći, , u segmentu preko 300e...

Nepotrebno komplikovano za nekoga ko se ne bavi time.
na koji nacin ?, zar nije zongliranje prodavaca, i pisanje i pamcenje razlika u ceni komplikovanije ?

Ovako samo copy paste sa ipon-a (koji ima odlicne filtere)

Jedan sajt, sa svim delovima koje bilo koji KP prodavac moze da dostavi, kao domaca prodavnica, samo se izabere deo, i 1 rezervni eventualno, i to posalje neko prodavcu

Poslednja izmena:
To je već istraživanje tržišta, posao za prodavca.
prodavac ?, kakvo istrazivanje trzista ?, ne razumem, Isto je cak i da neko trazi samo 1 deo i da je samo njega namerio da kupi, nema razlike u pristupu. sve sto sam rekao je da je zivkanje prodavaca pre provere cene na sajtu odakle im uvoznik uzima gubljenje vremena.

svaki savet, i svaki kupac bio novi kupac, stari iskusan, sa vec izabranim delom za komp, bez ideje sta tacno uzeti jos, nebitno, uvek je ista procedura najefikasnija. Prva stvar sto mu kazu na stranim discord-ima, forumima, je: koja zemlja, koji sajt/sajtovi, ? izaberi neki deo, tamo gde si namerio da kupis ,ako nisi siguran pitaj da li je dobar, dobices savet za slican deo.

A to je, kao sto ovde vec 4 godine, je moja prva recenica (a takodje i od nekolicine drugih clanova na forumu) skoro svakom:

1. nadji na iponcomp sta hoces, ili
1b. evo to link za stvari koji si video,
2. sledeci put slobodno gledaj odmah na Iponu, pretvaraj se kao da je domaca prodavnica ne gledaj KP, ne koristi KP pretragu
3. kad si se odlucio za proizvod samo kopiraj link ili napisi tacno ime proizvoda prodavcu (ili par njih ako mislis da su te bas zakinuli sa cenom)

Poslednja izmena:
1. nadji na iponcomp sta hoces, ili
1b. evo to link za stvari koji si video,
2. sledeci put slobodno gledaj odmah na Iponu, pretvaraj se kao da je domaca prodavnica ne gledaj KP, ne koristi KP pretragu
3. kad si se odlucio za proizvod samo kopiraj link ili napisi tacno ime proizvoda prodavcu (ili par njih ako mislis da su te bas zakinuli sa cenom)
sam izracunaj cenu tako sto ces konvertovati u eur i skinuti 10-11%

Ili samo "Poštovani prodavcu, koliko dinara za ovu ploču ?"

Da ne bih otvarao temu, jer je jos u fazi razmatranja situacija, interesuje me sledecei :

MSI B450 TOMAHAWK MAX II - na njoj imam Ryzen 1600AF, koliko je pametno raditi update BIOS-a za neki noviji procesor i koj bi bio neki preporuceni ulozeno/dobijeno procesor ili ostati na istu verziju sa nekim jacim procesorom ? Uz to imam 2x8gb 3600 Evo forza ram, rx 470 (imam u planu neku grafiku cenovno oko 250e).

Update Biosa-a i stavis koji god zelis iz 5xxx serije i uzivas u boostovanim perfomansama.

Best buy 5700x definitivno, osam jezgra, ne greje se, odlican, ili ici na 5800x3d zarad dodatnih perfomansi u igrama.

Vrh Dno