Šta je novo?

Preporuka iz ličnog iskustva, dodavanje particija

Bishop

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
350
Kojim programom mogu da dodam jednu particiju na disku, tačnije da jednu veću malo skratim i tako dobijem još jednu particiju?

Želeo bih da oprobam Win7, ali mi se ne briše još uvek XP.

HDD mi je 750Gb podeljen na 150 sistem + 600 podaci

Na tom većem delu ima dosta mesta, pa me zanima kojim programom, da skratim malo ovu particiju i napravim još jednu, BEZ RIZIKA GUBLJENJA PODATAKA SA TE PARTICIJE:wave:

Ne igraj se sa tim programima za particionisanje iz Windowsa, pokajaćeš se, a i ostali će ti reći isto.;)
Kako se kaze: MANI SE ĆORAVA POSLA!

Kojim programom mogu da dodam jednu particiju na disku... ...da skratim malo ovu particiju i napravim još jednu... BEZ RIZIKA GUBLJENJA PODATAKA SA TE PARTICIJE

Takav program, nazalost, ne postoji. Backup je jedino sto te moze spasiti glavobolja u ovakvim slucajevima i smanjiti rizik od gubljenja podataka na najmanju mogucu meru.

Koja je sansa da se uradi defrag. pa onda da se smanji particija?

Partition Magic 8 ili Acronis Disk Direktor svejedno.

A uuuu, brate, pa nisam pitao "sa kojim programom cu sigurno izgubiti podatke":d
Salu na stranu, nemam nacin da uradim back-up, tako da ta solucija otpada.
Ako ne bude nekih preporuka do subote rusim XP i tu prvu particiju delim na 50+100 za Win7 i XP

Dignes Hiren b**t disk i sta ti dusa iste :p (licna preporuka izbegavaj Norton/Partition Magic ako ti je zivot mio!!!)

Najbolja iskustva imam (za sada sa paragon partition managerom).

E da zaboravih fdisk :D

Takav program, nazalost, ne postoji. Backup je jedino sto te moze spasiti glavobolja u ovakvim slucajevima i smanjiti rizik od gubljenja podataka na najmanju mogucu meru.

Acronis-om to radim sedam godina bez greške. Pretpostavka je naravno, da to što odvajaš je prazan prostor na hdd-u. Preporučljivo je pre toga defragmentirati particije, mada to retko kad sam radio. Rizik uvek postoji, za one koji su početnici.

Poslednja izmena:
Radio sam to sa Acronisom par stotina puta i nikada nisam izgubio nikave podatke, neznam cemu ta fama kao da je toliki problem.

I šta onda? :)

Nije u pitanju dinamicki disk.

Pa ako nije konvertovao disk iz basic u dynamic, nema te opcije, mora da koristi 3rd party software

acronis disk director suite, nema potrebe za Hirens verzijom ili dos-om, ni defregmentacija netreba, on ce ionako posle restarta i dizanja sistema uraditi resize i premestanje podataka..

U mom slucaju, preporuka je koriscenje softvera kroz Hirenov butabilni Mini XP. Stabilno i pregledno, uz gomilu drugih utilsa pri ruci, prestabilno multi task okruzenje. Cak mi se cini da sam particije iz njega krojio brze nego butovanjem softvera na suvo.

Kad god sam nesto slicno pokusao iz Win-ovsa da odradim u 95% slucajeva sam zeznuo stvar,ili disk vise nije mogao da se prepozna ili je bio poremecen MBR,pa sam morao u repair konzolu sa instalacionim diskom ili uz pomoc Hirena da dignem sistem(samouk sam,sta reci...).Jedino pouzdano resenje koje u poslednje vreme koristim i nisam imao problema je iz dosa sa hirenom i acronis disk director suite(na mojoj masini je pravio zez jer ne radi sa usb laserskim misonjom,a nemam ps2 prikljucak za misa na ploci,pa sam morao sve sa tastature,tada sam koristio i paragon partition manager i sve je bilo ok).A najgori ubedljivo Partition Magic-sa njim sam u 60% slucajeva nesto zeznuo,ali nije ni to frka podaci uvek ostaju na hdd dok se ne formatira,pa se da ispraviti.Pozajmi neki HDD za backup ili napravi image C: particije pre bilo kakve akcije,poz.

Pa ako nije konvertovao disk iz basic u dynamic, nema te opcije, mora da koristi 3rd party software

U kom Windowsu ga nema?

To shrink a basic volume using the Windows interface:
In Disk Manager, right-click the basic volume you want to shrink.
Click Shrink Volume….
Follow the instructions on your screen.
Note: You can only shrink basic volumes that have no file system or use the NTFS file system.

O bože, pa kad ne bi imao file sistem mogao bi i delete pa da napravi kako mu odgovara.
Ceo problem je što čovek ima particije sa podacima.... ;)
Evo sad gledam, u win 7 možeš da uradiš shrink particije sa podacima, ali u XP ne.

Poslednja izmena:
Ne znam što gledaš XP koji je izašao pre 8 godina :) Ima u Visti.

Mozda zato sto covek koji je postavio pitanje ima instaliran samo XP?

Upravo tako, imao sam samo XP:D

E sad da ne bih komplikovao život sebi i rizikovao da izgubim sve podatke, išao sam dužim ali sigurnijim putem.

Formatirao sam C particiju, podelio je na dve na jednoj ponovo podigao XP, a na drugoj W7.

Vistu sam zaobišao i nije mi krivo što je tako, windows 7 mi se dopada, readi jako lepo, ali razlog zbog koje nije i jedini operativni sistem na mom računaru je taj što to nije konačna verzija i ne želim da rizikujem da izgubim neke podatke, nekim slučajnim padom.:wave:

Partition Magic izbegavati... :S:
Nazalost - iz licnog iskustva :wall:

p.s. Cak i kad vam nisu bitni podaci - meni je ubio MBR iz nevezuse. Jedva ga oporavih.

Ranije sam koristio Partition Magic, ali već jedno 3-4 godine samo Acronis sa Hirens' diska i nijedan jedini problem (za bitne stvari uvek radio bekap, naravno). PM napravio par puta problem i prestao sam da ga koristim.

Poslednja izmena:
PM8 plus 8.01 Patch i nikad nisam imao problema, a koristim ga godinama i to ne bas samo ponekad (cesto, jelte :d).

Poslednja izmena:
Prilikom instalacije w7 imas njegov partition manager. On je na nivou ovoga iz my computer/manage, tako da mozes direktno tamo da uradis shrink.

Windows malo drugacije shrinkuje, jer nikad ne nudi da se shrinkuje particija bas do kraja, navodno zbog hybernate, swap i system recovery fajla - ali to nije tacno jer nisam imao ni jedno od ta tri, a particiiju od 200gb je hteo da mi smanji samo do 130... na kraju sam stvar doradio acronisom...

Vrh Dno