Shale je napisao(la):Mislio sam da uzmem 2x120gb, da li bi bilo dosta brze da ih postavim u raid?
Znaci G550 + DC30 + PIV + 1Gb SDRAMA
Da da li mi je Sd ram ok ?
Ili da uzimam ddr ili rimm
Naravno ne bih uzimao 1Gb ddr ili rimm-a
Da li bi bilo bolje recimo 512 ddr ili 1gb sd??
Ajd...
Šta ti Shale zapravo hoćeš, da se praviš važan ili da obaviš posao? Je l' se ti to samo ložiš ili si stvarno toliki lovaner koga ovih dana nešto svrbe pare?
Prvo, za video montažu ti uopšte ne treba brz sistemski RAM ma šta ti pričali, tako da ti RDRAM uopšte ne treba. Sa druge strane uparivanje P4 sa SDRAM-om je ravno samoubistvu jer se time guši brza Quad-Pumped sistemska magistrala. Ako ćeš da uzmeš P4 onda je minimum i845D + DDR, a i850 + RDRAM bi ti značilo u pogledu opštih performansi sistema. Sa RDRAM-om se bolje iskorišćava procesorsko vreme tj P4 bolje radi sa njim. Znači svakako da je bolje da staviš 512MB DDR-a nego 1GB SDRAM-a koji će ti ionako zvrčati prazan ( za to ti ne tereba toliki RAM ).
Drugo, ako uzmeš dva diska od 120GB ( 7200rpm ) i vežeš ih u RAID ( isključivo Promise ) ne treba ti nikakav hardverski kodek jer možeš da kepčeruješ ( lossless ) preko 3 sata nekomprimovanog videa ( 720x576x25 ) u YUV formatu ili oko 6 sati korišćenjem Huffyuv kodeka koji je takođe lossless ( bez gubitaka = idealno ). Kvalitet takvog videa je maksimalan i sigurno je bolje rešenje nego skidanje u MJPEG pa rekompresovanje, jer je JPEG sam po sebi izvor šuma u slici. Ipak MJPEG stream od 5MB/s se smatra lossless
Izvini, nisam hteo da te uvredim, samo mi je toliko bio shokantan taj megalomanski izbor opreme i konfiguracije uopshte da prosto nisam znao ni shta da kazem ni shta da mislim. Jednostavno navedena oprema toliko prevazilazi potrebe kucnog videa da se to da porediti sa kupovinom preskupih audiofilskih zvuchnika od vishe hiljada DM za slushanje nekog "tuc tuc"-a ili kaseta sa lekcijama stranog jezika. Zahtevnost zadatka i to shto sklapash je toliko disproporcijalno da je to pravo bacanje para, narochito ona pricha sa DC30 i RAID masivom od 240GB !!!! Prvo chemu tolika brzina HDD-a kada ima HW codec, a drugo shta ce to da prebaci na te diskove i gde postoji VHS traka od preko 80 sati kol'ko moze da stane na tih 240GB?!?!?!? To je kao da neko dete u shkoli dobije zadatak da napishe sastav na temu "prolece", a objavi sabrana dela u 3 toma.Shale je napisao(la):Prvo to koliko ja imam novaca i koliko sam spreman da potrosim na mashinu nije tovja stvar i misli da te se ne tice
Drugo mashinu sklapam po porudzbini i uopste nije za mene
Taj shto ti je to naruchio il' nema pojma il' je pun ko brod pa ne zna shta ce sa parama.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari