Šta je novo?

Preporuka graficke za video montazu

Shale

Čuven
Učlanjen(a)
19.10.2000
Poena
619
Vako
Skalpam neku mashinu za kucnu video obradu
tj prebacivanje vhs-a na cd
Koju bi mi graficku preporucili za tu mashinu
Graficka bi radila uz Miro DC30
Unapred Hvala
Ajd...

Nekog Matrox-a naravno, da li g400, g450 ili g550 to vec zavisi od tebe, ali svi su odlicni.

Mislis da je to sasvim dovoljno?
Jos jedna stvar:
Mashina ce biti P IV platforma tako da je vazno da kartica moze u AGP port PIV ploce...
Da li G550 moze u PIV plocu?
Ajd...

cini mi se da je to bilo samo do nekih gf kartica, ne secam se da li je matrox bio spomenut

Pazi 'vako. Uglavnom si dobio korektan odgovor, znači Matrox :), ali ... kada se sklapaju ozbiljne mašine ide se namenski od glave ka repu, tojest od kartice ka ostalom hardveru i periferijama. Prvo izabereš opremu, što si ti vidim već uradio, pa onda sve ostalo poštujući proizvođačeve zahteve i preporuke što je više moguće.

S obzirom da si se odlučio za DC30 trebalo bi da odeš na Pinnacle-ov sajt i pogledaš compatability listu i druge detalje vezane za ovu karticu. Tako ćeš se najbolje osigurati da će tvoja konfiguracija biti u potpunosti kompatabilna sa VE karticom, čime sebi možeš uštedeti mnogo truda i izbeći neprijatnosti.

Drugo, ne mogu a da ne prokomentarišem tvoj, najblaže rečeno, čudan izbor opreme s obzirom na namenu. DC30 ti je prilično "overqualified" za taj posao ( VHS-to-VCD ). Sa današnjom procesorskom snagom i naprednim video kodecima, za taj posao ti ne treba ništa više od dobre capture kartice, a DC30 je "malo" više od toga. NPR: Haupage WinTV je TV-tuner karta sa BT878A čipom, ima bolje drajvere od PCTV i malo je bolje izrade, a bez problema može da capture-uje u 768x576x25fps bilo preko kompozitne ili S-video konekcije. Iskusni video majstori koji je imaju kažu da zaista pruža visok kvalitet, u svakom slučaju sasvim na nivou tvog zadatka. Ta kartica je u cenovnom rangu PCTV, znači oko 150-200DM što je preko pola soma jeftinije od DC30 a istovetno će ti obaviti posao.

DC30 košta toliko zato što ima hardverski MJPEG kodek, koji tebi savršeno ne treba, a sam po sebi košta mnogo zbog licenci i.t.d. On ti omogućava da capture-ovani materijal komprimuješ u realnom vremenu čime ti štedi prostor na disku i druge resurse. Naravno da takav materijal možeš da rekomprimuješ u koji god hoćeš format ( MPEG2, DivX, ...), ali ćeš tako dobiti nešto lošiju sliku nego da si capture-ovao u YUV ili Huffyuv formatu, pa potom kompresovao. Drugi aspekt više cene te kartice je podrška, tj drajveri, softver i plug-in'ovi za softver i.t.d. Da ne širim priču, za cenu DC30 možeš kupiti WinTV, napraviti RAID 0 vezu od dva diska po 40GB ( 80GB ), kupiti nešto jači CPU ili ko zna šta. A nije ni to poenta, već činjenica da je DC30 karta za posebnu namenu i da nikako nije pravljena za rad sa buđavim VHS-om, tj prebacivanje materijala na CD. Kao što rekoh ona je za to "overqualified" a samim tim i "overpriced". Ako si baš zapeo za taj HW codec postoji i DC10+ koji ga takođe ima, a košta upola manje.

Ma razmisli ti još jednom i dobro izanaliziraj sve pre bilo kakve kupovine. Ako ti treba još neki savet šibni mi kontakt na mail, pa možemo i da popričamo uživo. Rado ću ti pomoći kol'ko je u mojoj moći.
:wave;

Sto se tice Magick-ove primedbe na "predobrost" Miro-a za zadati posao, apsolutno su na mestu. Ali ipak ako imas mogucnost nemoj oklevati, jer je komfor u radu ogroman. Ipak imaj na umu, da Miro DC30 nikada nece moci da radi pod Win XP-om. Jednostavno Pinnacle nema nameru da izbaci drajvere za taj OS. Ili ti, drugim recima, tera nas da predjemo na DV500.
Sto se tice izbora graficke karte, vise nego dovoljno ti je, bilo koji GF ili ATI. Rezolucija kojom ces se baviti pri montazi i obradi, odavno nije vise prepreka za 99% grafickih kartica, a s obzirom na rezoluciju VHS-a, nemoj se plasiti ocajnih slika koje ces dobijati na monitoru, jer je ipak VHS pravljen za TV. Tako da je najbolje da obradjene snimke pregledas na TV-u

Nesto najsvezije.
Ako ti treba uredjaj za prebacivanje analognog signala na CD, obrati paznju na Pinnacle bungee. Mislim da je to upravo ono sto ti treba. A i po ceni ce biti jeftiniji od DC30.
Treba danas da "drpim" jedan za test.

Hvala na vrlo korisnim savetima
Sto se tice dc30 imam par ponuda u cenovnom rangu od 500-800 dem sto ja mislim nije mnogo za ovu kartu
Budzet za ovu mashinu je vrlo rastegljiv ali se radi upravo o tome da bi to trebalo da radi `` iz prve``
Stos e tice raida
Da li mi je to neophodno?
Mislio sam da uzmem 2x120gb, da li bi bilo dosta brze da ih postavim u raid?
Znaci G550 + DC30 + PIV + 1Gb SDRAMA
Da da li mi je Sd ram ok ?
Ili da uzimam ddr ili rimm
Naravno ne bih uzimao 1Gb ddr ili rimm-a
Da li bi bilo bolje recimo 512 ddr ili 1gb sd??
Ajd...

Ukoliko imas mogucnosti, stavi RAID. U svakom slucaju radice mnogo lepo.:D

Shale je napisao(la):
Mislio sam da uzmem 2x120gb, da li bi bilo dosta brze da ih postavim u raid?
Znaci G550 + DC30 + PIV + 1Gb SDRAMA
Da da li mi je Sd ram ok ?
Ili da uzimam ddr ili rimm
Naravno ne bih uzimao 1Gb ddr ili rimm-a
Da li bi bilo bolje recimo 512 ddr ili 1gb sd??
Ajd...

Pa najbolje je da stavis tih 2x120gb u raid 0 zbog brzine, ali radi cesti back-up, to ti kazem iz iskustva.
Drugo nikako SDR nemoj da stavljas odmah vidi da uzmes DDR ili RIMM, SDR je mnogo spor u toj kombinaciji i dodtano usporava masinu, DDR je najbolji izbor u kategoriji cena/performanse, a ako hoces najbrze uzmes lepo RIMM i vozis.

Nemojte ljudi da pričate svašta, kakav komfor u radu? Znaš li ti djvaske čemu uopšte služi DC30? Da li si ikada radio sa tom karticom? Kakav bre komfor pri capturingu? I DC10+ ima hardverski MJPEG codec pa po čemu je to onda veći komfor sa DC30?

Drugo, kod grafičke karte nije sporan kvalitet prikaza kao što se da pomisliti već kompatabilnost i overlay mogućnosti. Matrox i dan danas pruža podršku za svoje G200 grafičke karte, pa ti sada zaključi kakvi su im drajveri. Stabilnost, robusnost, bezkompromisna pouzdanost i funkcionalnost, to je ono što se traži u ovom slučaju, a kvalitet prikaza je samo šlag na tortu. GF kartice imaju izvesnih problema sa overlay prikazom naročito u kombinaciji sa Pinnacle karticama. Već je ovde na forumu bilo priče o GF + DC10+ kombinaciji i overlay-u za koje postoji nekakvo rešenje u vidu izmene registry-a, ali ipak ....

Na kraju, "uzmi sve najskuplje ako možeš" nije neki savet, zapravo nije nikakav.

Šta ti Shale zapravo hoćeš, da se praviš važan ili da obaviš posao? Je l' se ti to samo ložiš ili si stvarno toliki lovaner koga ovih dana nešto svrbe pare?

Čak i znatno slabije konfiguracije od te što ti predlažeš rade reklame, spotove i svečanosti, sa S-VHS snimcima, na čemu se uzima dobra lova. Znači takve VE mašine sebe isplaćuju i bez ikakvog apgrejda godinama obavljaju posao za koji su sklopljene.

A sada malo konkretnije:

Prvo, za video montažu ti uopšte ne treba brz sistemski RAM ma šta ti pričali, tako da ti RDRAM uopšte ne treba. Sa druge strane uparivanje P4 sa SDRAM-om je ravno samoubistvu jer se time guši brza Quad-Pumped sistemska magistrala. Ako ćeš da uzmeš P4 onda je minimum i845D + DDR, a i850 + RDRAM bi ti značilo u pogledu opštih performansi sistema. Sa RDRAM-om se bolje iskorišćava procesorsko vreme tj P4 bolje radi sa njim. Znači svakako da je bolje da staviš 512MB DDR-a nego 1GB SDRAM-a koji će ti ionako zvrčati prazan ( za to ti ne tereba toliki RAM ).

Drugo, ako uzmeš dva diska od 120GB ( 7200rpm ) i vežeš ih u RAID ( isključivo Promise ) ne treba ti nikakav hardverski kodek jer možeš da kepčeruješ ( lossless ) preko 3 sata nekomprimovanog videa ( 720x576x25 ) u YUV formatu ili oko 6 sati korišćenjem Huffyuv kodeka koji je takođe lossless ( bez gubitaka = idealno ). Kvalitet takvog videa je maksimalan i sigurno je bolje rešenje nego skidanje u MJPEG pa rekompresovanje, jer je JPEG sam po sebi izvor šuma u slici. Ipak MJPEG stream od 5MB/s se smatra lossless.

Ako stvarno imaš tol'ko para i hoćeš mašinu koja će komforno obavljati konkretan posao, iskopaj negde dotičnu Haupage WinTV karticu i jednu dobru Turtle Beach zvučnu, recimo Santa Cruz. Uzmeš Abit BD7-RAID ( i845D ), 512MB DDR-a i P4 Northwood 1.6A. Interesanta je ona mogućnost zaključavanja vrednosti PCI i AGP magistrale kod Abita što ti je za stabilnost sistema, naročuto u radu sa videom, jako važno. Zatim se poslužiš "prljavim trikom" i klokneš tog Northwooda na 2133MHz ;) il' na kol'ko već može da radi stabilno. Sa takvom mašinom možež da kepčeruješ sa VHS-a i pržiš na DivX CD u realnom vremenu. :D Šta će ti DC30 koji služi za video montažu sa sve svojim preskupim hardverskim kodekom, koji ti ni ne tereba ako imaš brz i veliki HDD podsistem, čak ti ni ne trebaju diskovi od 120GB. Dva brza i velika diska vezana u RAID 0 će premostiti potrebu za korišćenjem bilo kakvog kodeka pri capturingu.

Znači:
  • Abit BD7-RAID
  • 512MB DDR-a
  • P4 Northwood 1.6A
  • 2 ista HDD ( 7200rpm ) veličina prema potrebama i mogućnostima
  • Turtle Beach zvučna
  • WinTV TV kartica
  • bilo koja grafička karta, G4x0/550 bi bilo O.K. mada imaš slobodu pri izboru veću nego sa DC30
  • Win2k SP :) [/list:u] Razmisli ti još tri put i javi se da proćaskamo, ovako je prilično teško diskutovati o takvim stvarima.

Šta ti Shale zapravo hoćeš, da se praviš važan ili da obaviš posao? Je l' se ti to samo ložiš ili si stvarno toliki lovaner koga ovih dana nešto svrbe pare?

Prvo to koliko ja imam novaca i koliko sam spreman da potrosim na mashinu nije tovja stvar i misli da te se ne tice
Drugo mashinu sklapam po porudzbini i uopste nije za mene

Sad kada smo zavrsili sa tim , nesto konkretnije:

Prvo, za video montažu ti uopšte ne treba brz sistemski RAM ma šta ti pričali, tako da ti RDRAM uopšte ne treba. Sa druge strane uparivanje P4 sa SDRAM-om je ravno samoubistvu jer se time guši brza Quad-Pumped sistemska magistrala. Ako ćeš da uzmeš P4 onda je minimum i845D + DDR, a i850 + RDRAM bi ti značilo u pogledu opštih performansi sistema. Sa RDRAM-om se bolje iskorišćava procesorsko vreme tj P4 bolje radi sa njim. Znači svakako da je bolje da staviš 512MB DDR-a nego 1GB SDRAM-a koji će ti ionako zvrčati prazan ( za to ti ne tereba toliki RAM ).

To sam hteo da cujem - znaci 512mb ddr

Drugo, ako uzmeš dva diska od 120GB ( 7200rpm ) i vežeš ih u RAID ( isključivo Promise ) ne treba ti nikakav hardverski kodek jer možeš da kepčeruješ ( lossless ) preko 3 sata nekomprimovanog videa ( 720x576x25 ) u YUV formatu ili oko 6 sati korišćenjem Huffyuv kodeka koji je takođe lossless ( bez gubitaka = idealno ). Kvalitet takvog videa je maksimalan i sigurno je bolje rešenje nego skidanje u MJPEG pa rekompresovanje, jer je JPEG sam po sebi izvor šuma u slici. Ipak MJPEG stream od 5MB/s se smatra lossless

Ma to je meni savrseno jasno , ali je lik trazio da u mashini bude dc30 iskljucivo, uostalom pitanje je bilo `` koju graficku uz dc30``
Na to pitanje sam dobio odgovor g550

Ljudi stvarno vam hvala na vise nego opsirnim postovima, pogotovo tebi Magic.
Sigurno si covek kojeg cu kontaktirati sto se tice jos nekih pojedinosti
Ajd...

Shale je napisao(la):
Prvo to koliko ja imam novaca i koliko sam spreman da potrosim na mashinu nije tovja stvar i misli da te se ne tice
Drugo mashinu sklapam po porudzbini i uopste nije za mene
Izvini, nisam hteo da te uvredim, samo mi je toliko bio shokantan taj megalomanski izbor opreme i konfiguracije uopshte da prosto nisam znao ni shta da kazem ni shta da mislim. Jednostavno navedena oprema toliko prevazilazi potrebe kucnog videa da se to da porediti sa kupovinom preskupih audiofilskih zvuchnika od vishe hiljada DM za slushanje nekog "tuc tuc"-a ili kaseta sa lekcijama stranog jezika. Zahtevnost zadatka i to shto sklapash je toliko disproporcijalno da je to pravo bacanje para, narochito ona pricha sa DC30 i RAID masivom od 240GB !!!! Prvo chemu tolika brzina HDD-a kada ima HW codec, a drugo shta ce to da prebaci na te diskove i gde postoji VHS traka od preko 80 sati kol'ko moze da stane na tih 240GB?!?!?!? To je kao da neko dete u shkoli dobije zadatak da napishe sastav na temu "prolece", a objavi sabrana dela u 3 toma. :D Al' bukvalno je taj trip.

Ta karta ( DC30 ) i koshta tol'ko zato shto je specijalno izradjena da moze da barata sa video signalom veceg frekventivnog opsega ( veca rezolucija, sitniji detalji ) shto nema nikakve svrhe ako radish sa VHS-om. Kvalitet video materijala se grubo moze opisati brojem tkz "video linija", S-VHS i Hi8 format sa kojima DC30 moze da se nosi imaju oko 400 video linija dok VHS nosi svega 240. Geting the point? Nije dovoljno imati samo dobru opremu za obradu, vec i izvor signala.

Taj shto ti je to naruchio il' nema pojma il' je pun ko brod pa ne zna shta ce sa parama. Mozda je neki Montgomeri Bruster koji tek treba da dobije pravo nasledstvo. ;) :D U svakom sluchaju DC30 mu ne treba za capturing sa VHS-a i snimanje na CD, a ako ga vec ima ili je bash zajovio onda mu svakako ne treba RAID, a kamo li od 240GB.

Ja sam ti u svom prvom postu odgovorio na pitanje u prva dva pasusa, a onda dodao komentar na celu stvar jer sam video da tu neshto ne shtima. Nema ljutish? Sorry josh jednom.
:wave;

Samo josh da dodam da ne radish nishta bez prethodnog konsultovanja Pinnacle-ovog sajta, kao shto sam vec napomenuo u svom prvom postu.

Inache mislim da bi G450 bio bolje reshenje od G550 i ne pitaj zashto. :D Kazem josh jednom, pogledaj Pinnaclesys sajt i vidi shta preporuchuju od grafichkih kartica za DC30, oni sigurno najbolje znaju. :)

Nisam bas obratio paznju

Evo ovako stoje stvari

ATi 8500 Rade
P4 [email protected] Ghz
Abit BD7II
Raid 2x40 7200 Maxtor
256 Mb DDR Samsung 2700
Miro DC30+ & Miro DC10+

Nisu zajedno u masini, naravno. A zbog cega... Miro DC10+ gubi sinhronizaciju zvuka i slike u vecini slucajeva posle 10-15 min. pa navise. Sto znaci da ti ako budes kupovao Miro DC10+ mozes samo da zaboravis da radis prebac VHS-CD. Zato sto 10 tka nema zvuk na sebi i moj savet ti je da kupis DC30+ i Intel masinu i neces imati nikakvih problema. U slucaju da se odlucis za miro DC10+ trebace ti ovaj link mnogo (miroINSTANT video za miro DC10+ neka vrsta reeltime rezima u premier-u)... http://plugins.members.easyspace.com/dll.htm

Izvinjavam se ali nisam gledao druge odgovore mozda je to vec neko napisao ....

Life is to short to be angry all the time...

Za grebovanje duzeg video materijala treba razmisliti o upotrebi
Pinacle BUNGEE ili Hauppauge PVR
Ovaj drugi snima u MPEG 2 formatu sto prakticno omogucuje on_the_fly konverziju u SVCD format koji moze da se pusta na kucnim DVD playerima.

Po mojim iskustvim (za duze grebovanje) DC30 ili grebovanje sa obicnom video karicom ( bez obzira na RAID) je recept za glavobolju.

Amen

O tome ja svo vreme pricam ali mene niko nece da slusa.... Any way driveri su sra... za sve pinnacle ove proizvode jer imaju fantasticnu podrsku... svi vas volimo (ne zasluzuju ni da im napisem veliko slovo na pocetku...) Damn

Nazad
Vrh Dno