Šta je novo?

preporuka diskova za RAID0

novoprepeceni

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2005
Poena
319
Hteo bih da stavim dva HDD-a u RAID0 . Kojeg proizvođača preporučujete
i koji konkretan model .
Vrlo verovatno da ću da uzmem 2 diska Hitachi Deskstar 7K160
tj. 160GB , 7200rpm ,SATA II , 8MB cache .
Najviše me zanima mišljenje ljudi koji imaju hardove vezane u RAID .
Generalno do sada sam od diskova imao Maxtora , WD i sada Seagate .
Maxtor se grejao kao šporet , a WD se čuo kao mlin za kafu . Seagate je ok ,ali će da
se seli na drugu mašinu , pa je pitanje šta sada . Zašto da ne Hitachi ?

Ja imam novi WD 250gb i mogu ti reci da se necuje uopste. E sad video sam da od njih imas da kupis neku seriju koja je pravljena posebno za RAID (sami diskovi imaju oznaku raid edition).

Ne znam koliko ti je budzet ogranicen ali zasto ne 2 * 250 sa 16m kesa. Razlika u ceni je jako mala, kesa ima dosta vise (blagotvorno deluje na rad), a i visak prostora nece da se baci...

Nisam imao mnogo iskustva sa novijim Hitachi HDD-ovima, imao sam sa Sata 80icama, koje su mlele i krkljale, i imale veliki % reklamacija. Ne znam kakva je sada situacija sa njima, vidim mnogi ih hvale i na vecini sajtova su pokupili Best Buy nagrade.....
Moja preporuka je wd.

Imao sam 2x250GB Samsung SP2504C, godinu i vise dana, RAID0. Sada sam zamenio sa 2x320GB Barracuda 7200.10. Nikakvih problema ni sa jednom ni sa drugom kombinacijom.. tiho rade, nema vibracija u leru, ne cujem ih u kucistu (svi ventilatori na 5V).

Eto...

Postoji WD Raid serija diskova, kod nas ih ima u verziji 250, 320, 400 i 500GB. Kako su nešto skuplji ljudi ih zaobilaze, ali kako sam nedavno imao problem sa jednom raid konfiguracijom odlučio sam se za njih - fantazija. 250GB - 5700 din 400GB - 10100 din. 500GB - 12700 din.
To su meni poznate cena sa PDV-om i garancijom 3 god.

Tacnije postoje
WD RE , EIDE 160 i 250 Gb
i SATA 3 Gb/s, 16 MB Cache, 7200 RPM 160,250,320,400 i 500 Gb 1 million hours MTBF at 80% duty cycle

WD RE2 3 Gb/s, 16 MB Cache, 7200 RPM 400 i 500 Gb ,1.2 million hours MTBF at 100% duty cycle

Sto se garancije tice ona se krece od 3-5 godina u zavisnosti od modela i odakle se uveze ..

Inace raid edition diskovi se ne razlikuju u mehanici od onih obicnih , razlikuju se po :
"Q: What is time-limited error recovery and why do I need it?
A: Desktop drives are designed to protect and recover data, at times pausing for as much as a few minutes to make sure that data is recovered. Inside a RAID system, where the RAID controller handles error recovery, the drive needn't pause for extended periods to recover data. In fact, heroic error recovery attempts can cause a RAID system to drop a drive out of the array. WD RE2 is engineered to prevent hard drive error recovery fallout by limiting the drive's error recovery time. With error recovery factory set to seven seconds, the drive has time to attempt a recovery, allow the RAID controller to log the error, and still stay online. "

Nazad
Vrh Dno