Šta je novo?

Preporucite plocu

Tony Montana^

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2007
Poena
301
Uzimam celu konfiguraciju, za sada sam se odlucio za Intel 6750 i Asus 8800GT (stize ovih dana).
Treba mi neka mainstream ploca, na kojoj ce ovo sve lepo raditi, nisam bas neki overclocker.
Neka sa P35 chipsetom, bez SLi, bez 2 lan kartice ...

I jos dva pitanja:

1. da li je velika razlika izmedju DDR2 memorije na 677 i 800 MHz ? procitao sam negde da vecina ploca ne omogucava potpuno iskoriscenje ovih na 800, pa se sve svodi na ove od 667MHz.
2. hoce li biti za sve ovo dovoljno napajanje CHIFTECH od 650W ?

odgovor

Ja imam GA P35 DS3L, i [email protected] gHz, i 2x1gb transcend667@780.
Nekako mislim, citajuci o hardveru, podosta u poslednje vreme, pogotovo pre kupovine moje GA ploce, da manje problema imaju GA ploce od ASUS. Ako imas para, mozda neki novi chipset... Ova ploca koju sam uzeo, je dosta jevtina, a podrzava sve intelove cpu, i memoriju do 1066. Znaci jednog dana quad, i mozda nova memorija, kad joj padne cena.
Sto se memorije tice, mislim da svaka 667 moze da ide na 800, a ako uzmes 800, moze i mozda na 1066 :). U svakom slucaju, uzmi bolje 800, jer nema razlike u ceni, ali procitaj postove i nadji bas neku dobru. Moj prijatelj serviser, covak velikog iskustva, mi je preporucio daobavezno uz GA ploce uzmem kingston memoriju, jer je po njegovom misljenju to sjajna kombinacija. Na zalost, sklopio sam sve nakon saveta, tako da imam transcend ram. Skoro sve P35 ploce su vrhunske, nijanse su u pitanju, tako da bolje datu malo ustedis, a tih 20-50e dodas za nesto drugo, recimo dobrog misa, zvucnike ili monitor.

Napajanje

Zaboravih napajanje... ma ne da ce ti biti dovoljno nego... ja imam neko od 400... doduse i slabiju graficku. Nisi razmatrao ove nove ATI 3850?70 ?? Dosta su povoljne...

Ma sve je to vrh...

Graficke su sve fenomenalne, naravno, ko ima da pljune pare. Pitanje je samo koliko se stvarno isplati dati 200e za graficku, kad moze i sa 100 da se napravi odlican gaming pc. No, to je vec filozofija :). I stvar ukusa. Sto rece jedan sa foruma, kupi PS3, a normalan pc za 200e, pa se igraj sledecih 5 godina bez problema :).

Uopste se ne slazem da ces biti miran 5god sa PS3 i da je za gaming PC dovoljna graficka od 100e. Na zalost, igranje je skup hobi. Skoro jedan drugar tvrdio kako je gamer onaj koji igra igre a nije bitno na cemu igra i sta igra....pa teoratski da ali to znaci da ako ja uzmem loptu i stanem ispred kosa tupkajuci loptu da sam sta....kosarkas? heh.... PS3 daje extra sliku ali ne ispod FullHD, znaci ne ispod 1920x1080 sto je min jos 100k din za HDTV i neki 5.1 sistem za decoderom sto znaci min Z-5500 i eto cene oko 2k evra. A za te pare mozes nabudziti pc koji ce davati bolju grafiku u igrama. OVo je bilo off ali sto se tice ploce lepo je to kada neko zeli da ustedi ali na napajanju, monitoru i ploci nikada ne stedi. Ploca je osnov sistema i u principu najredje se menja. Uzmi neku PCI-E 2.0 plocu, toliko.

Ja imam GA P35 DS3L, i [email protected] gHz, i 2x1gb transcend667@780.
Nekako mislim, citajuci o hardveru, podosta u poslednje vreme, pogotovo pre kupovine moje GA ploce, da manje problema imaju GA ploce od ASUS. Ako imas para, mozda neki novi chipset... Ova ploca koju sam uzeo, je dosta jevtina, a podrzava sve intelove cpu, i memoriju do 1066. Znaci jednog dana quad, i mozda nova memorija, kad joj padne cena.
Sto se memorije tice, mislim da svaka 667 moze da ide na 800, a ako uzmes 800, moze i mozda na 1066 :). U svakom slucaju, uzmi bolje 800, jer nema razlike u ceni, ali procitaj postove i nadji bas neku dobru. Moj prijatelj serviser, covak velikog iskustva, mi je preporucio daobavezno uz GA ploce uzmem kingston memoriju, jer je po njegovom misljenju to sjajna kombinacija. Na zalost, sklopio sam sve nakon saveta, tako da imam transcend ram. Skoro sve P35 ploce su vrhunske, nijanse su u pitanju, tako da bolje datu malo ustedis, a tih 20-50e dodas za nesto drugo, recimo dobrog misa, zvucnike ili monitor.
Pa nije bas da nema razlike u ceni, ona je oko 500, 600 dinara po GB:) Mislim da je na 800 mHz mnogo bolja memorija za tu malu razliku u parama...

PS3 daje extra sliku ali ne ispod FullHD, znaci ne ispod 1920x1080 sto je min jos 100k din za HDTV i neki 5.1 sistem za decoderom sto znaci min Z-5500 i eto cene oko 2k evra.
Ma evo odmah :)
Z5500 je na konzoli potreban isto koliko i na PC-u.
A sto se HDTV-a tice potpuno je dovoljan 720p ekran.

Da se vratim na temu,
@Tony ako neces uzimati X38 plocu, dovoljna ti je i P31.

minimalna razlika!

Pa i ja sam se mislio izmedju GA P31 i P35, covek mi je nudio P31 za 67, a P35 sam dobio za 74. Ma, za 7 evra, dobijes mnogo, mozes videti razliku u plocama na GA sajtu. Kakav P31... J***s 600 dinara. :)

Z5500 je na konzoli potreban isto koliko i na PC-u.
A sto se HDTV-a tice potpuno je dovoljan 720p ekran.

Pa sto se tice ekrana ok....ako si dovoljno udaljen onda moze i 720p da odradi posao mada je ipak lepse da si blize FullHD ekranu. Sto se tice zvucnika, pa PS3 nema analogni 5.1 izlaz vec HDMI i Opticki sto znaci da ti treba ext decoder a zvuk a PC ima zvucne koje mogu da salju 5.1 i analogno. A porediti uzivanje u igricama na 5.1 i stereo sistemu je jednostavno neuporedivo.

Pa i ja sam se mislio izmedju GA P31 i P35, covek mi je nudio P31 za 67, a P35 sam dobio za 74. Ma, za 7 evra, dobijes mnogo, mozes videti razliku u plocama na GA sajtu. Kakav P31... J***s 600 dinara.
Hm, ne znam u kojoj si prodavnici bio, ali u dve gde sam gledao razlika je 23 evra. Ne kazem da sad treba da stekari, ali kad uporedim GA P31 i GA P35, ja ne vidim neku bitnu razliku za Tonya.
Ako uzme P35 svejedno ce morati da je menja kad bude hteo novu graficku zbog PCI 2.0 standarda.
Pa sto se tice ekrana ok....ako si dovoljno udaljen onda moze i 720p da odradi posao mada je ipak lepse da si blize FullHD ekranu.
Hm, pa podrazumeva se da ukoliko imas ekran od 80 cm igras sa pristojne udaljenosti ;)
A sa druge strane (nazalost) i nema toliko igara koje su full 1080, sto bi opravdalo kupovinu 1080p televizora.

Sto se tice zvucnika, pa PS3 nema analogni 5.1 izlaz vec HDMI i Opticki sto znaci da ti treba ext decoder a zvuk a PC ima zvucne koje mogu da salju 5.1 i analogno. A porediti uzivanje u igricama na 5.1 i stereo sistemu je jednostavno neuporedivo.
Mozda sam bio malo nejasan, ali ono sto se tice zvucnika odnosi se na sledece:
Kazes za pare za koje ti treba Z5500 i HDTV mozes da sastavis "pc koji ce davati bolju grafiku u igrama." To je mesanje dve razlicite stvari. Ako na PS3 kacis Z5500 onda ga poredi sa PC-em na koji je prikacen Z5500. Ne mozes porediti dve razlicite stvari.

Bila neka tema o PS3 igrama i ispalo je da ima dosta naslova u 1080p a bice ih jos vise, mada licno tvrdim da oko ne primecuje razliku izmedju 720p i 1080p slike sa odredjene udaljenosti, npr 37" ekran 2.5m udaljenosti. A sto se tice zvucnika meni je Z-5500 bio izbor zbog decodera za 5.1 a za PC nisam racunao odmah njih jer moze da pusti visekanalni zvuk i analogno. U tom slucaju da ne gledamo ni monitor za PC vec takodje neki FullHD Samsung mozda? ;) Ako zvucnici i ekran budu isti onda ostaje jedino pitanje izmedju samog PS3 i kucista. Za iste pare PS3 je def bolji (oko 40000din ako se secam dobro) ali PC mozes da upgradujes dok ovo drugo moras celo da menjas a stalno najavljuju neke dodatne verzije sa nekim izmenama.

Poslednja izmena:
1. da li je velika razlika izmedju DDR2 memorije na 677 i 800 MHz ? procitao sam negde da vecina ploca ne omogucava potpuno iskoriscenje ovih na 800, pa se sve svodi na ove od 667MHz.

Ima male razlike, ali isplati se uzeti 800mhz zato sto nije mnogo skuplja. 2x1gb na 800mhz kosta 50 evra. Konkretno GEIL ultra 4-4-4-12

2. hoce li biti za sve ovo dovoljno napajanje CHIFTECH od 650W ?

650W je dovoljno za taj tvoj komp, i jos bojler da prikljucis i super ce da ti radi :D

Preporuka je oko 450W - 500W da budes siguran. Reci ce ti neki 400, po meni to je vec rizik, jer ko zna koliko ces hard diskova posle da stavljas, da li ces stavljati koje kakve dodatne PCI kartice, overklok i ko zna sta jos, i zasto da rizikujes krasheve sistema zbog 15ak evra. Uzmi barem 450W napajanje i kuciste zajedno, imas za ispod 100 evra.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno