Šta je novo?

Preporučite lightweight browser

• Začetnik teme Alt+F4
  • Datum pokretanja
A

Alt+F4

Guest
Staaaaari komp je u pitanju:

- Celeron koji radi na 1.6 GHz
- nVidia FX5200 128MB
- 1GB DDR 400
- XP

FF, Opera, Chrome... svi se vuku... Ima li kvalitetne alternative koja je lagana na resursima?

K-Meleon je vidim mrtav projekat. Postoji li nešto slično u ponudi danas?

Ubaci jos 2 giga rama i svi ce super da rade.

Uh da, valjalo bi da doda. Ali problem je sto se ne isplati ich. Za pare koje ce da kupi 2 gb ddr1 (ako je nadje) moze da uzme 8gb DDR3. Ali *** to je najbolje resenje.

Moja preporuka Firefox 3.6.3 koji ja koristim.

Skini ga, instaliraj i probaj. Ja ga koristim na 1.6Ghz mašini i radi odlično.
Najnoviji flash player 11 radi na ovoj verziji a AdBlock plus 1.3.10 je poslednja verzija koja je kompatibilna sa Firefox 3.6.3

Uvek ti ostaje opcija da skineš i Firefox 2.

Firefox 3.6.3 skini klikom ovde (Engleska verzija)

Meni je od svih mainstream browsera na 512MB rama sa AMD Turion procesorom na 1,8GHz najbolje radio Google Chrome, tj. najbrže je oslobađao memoriju, jer me je swap najviše usporavao. Kod tebe izgleda nije problem memorija nego je spor procesor ili disk za keširanje stranica ili previše programa držiš pokrenuto. Proveri u Task Manager-u čega ti manjka. Flash sadržaji mogu da uspore i jače mašine, ako imaš mnogo tabova.

Mogo bi malo i da pojasniš, šta ti znači vuku se sajtovi, sporo se učitavaju, seckaju kada se skroluje ili kada se prebacuješ sa kartice na karticu da li se radi samo o pojedinim stranicama ili svim.

Probaj starije verzije Opere, pre 11. S tim sto je mozda od v.10 postala zahtevna, a koliko se secam sa v.9 je sve bilo ok. Skini sa filehippo, tamo je najbolja preglednost starijih verzija.

Hvala svima na pomoći!

Kupovina stare memorije ne dolazi u obzir iako je to najelegantnije rešenje. Lepo je rečeno: ne isplati se.

SlimBoat obećava, ali još uvek nema AD Blocker, biće uskoro po najavama, videćemo.

Kao najbolje rešenje mi se ipak čini Firefox 3.6.28, poslednja verzija iz familije 3.6.x koja je izašla u martu ove godine. Šteta što su prestali sa održavanjem.

Mogo bi malo i da pojasniš, šta ti znači vuku se sajtovi, sporo se učitavaju, seckaju kada se skroluje ili kada se prebacuješ sa kartice na karticu da li se radi samo o pojedinim stranicama ili svim.

Ne učitavaju se sami sajtovi sporo, već dok FF krene sa učitavanjem bilo kog sajta treba da prođe nekoliko sekundi bar. Seckanje skrola ide redovno, sve dok se sajt potpuno ne učita. Prebacivanje sa taba na tab isto ide kilavo. I da, fleš zeza.

Napomena: Nikada mi nije otvoreno više od 2-3 programa simultano (računajući i FF), kao i više od 5-6 tabova u FF-u. Najčešće je manje od toga.

Poslednja izmena:
Mali off...

Najnoviji flash player 11 radi na ovoj verziji a AdBlock plus 1.3.10 je poslednja verzija koja je kompatibilna sa Firefox 3.6.3

Nove verzije ABP-a i ovako ne koristim (čak ni na svom kompu koji je sasvim dovoljno jak), ova poslednja je katastrofa - recimo, usporava podizanje FF-a za nekoliko sekundi. Oduvek mi je bilo daleko bolje rešenje ili starija verzija ili ono što koristim već duže vreme: Adblock Lite.

Poslednja izmena:
jesi li probao chromium? ukljucuju ga u lightweight linux distribucije.

K-Meleon projekat izgleda ipak nije mrtav... pojavio se K-Meleon Twin+:

http://kmeleon.sourceforge.net/forum/read.php?1,123763

1) It's double portable build (1.7 folder inside 1.6 folder) - it was conceived that 1.6 is the main browser and 1.7 is secondary one on demand (sometimes it renders sites more correctly, but 1.7 branch still has more crucial bugs)

2) It's based on 1.6beta2.5 from JamesD and db+ builds from dugbugoffice. No new binaries - we still need C++ coders and this is problem

3) But KM Twin+ has all the modern compatibility thanks to incorporated GoogleChromeFrame. This part of pack was inspired by disrupted's work.

Now, you can install ChromeFrame by pressing just one button on toolbar (with blue Chromium icon) - simply press and answer 'Yes' and 'OK' to get it installed.
Next time you'll start KM the same button will open currently opened page in new tab inside KM with Chrome engine!
No more incompatible pages!

4) Other original stuff are

the Icon Selector toolbar, which lets you to select 1 of 7 icons for you KM (you can assign 2 different icons to Twins in order to distinguish them easy in simultaneous work (when you open 1.7 from 1.6 - new window is created, so you can use two different KMs in parallel);
button to quickly switch opening diverted windows/tabs from fore- to background (corresponding bug is now fixed in kmprefs.jar)
Privoxy webfilter is here to replace AdBlock in KM-1.7 or even add more content filtering power for KM-1.6. The only one drawback of using Privoxy is that it prevents you from using Keyword Autosearch and thereby it blocks the possibility to open pages by simply typing some peculiar keyword in URLbar and hitting Enter (my favourite trick in KM!)
upgraded AppLauncher (by disrupted and Alex Tarantul) which has now button for every App (IE, Mark text editor and KM1.7). Feel free to add more other apps by changing kmm-file! But remember - you'll need bmp-icons!

More useful stuff are bookmarklets - 5 different online bookmarking services (highly recommended to add site to your cloud bookmarks by 2-3 clicks!) and about 20 different JavaScript-tools for some useful (or just funny) operations with pages and content.

A da li si ti siguran da usko grlo nije sama Windows instalacija ?
Sa 1 GB rama surfovanje bi trebalo da je "prihvatljivo" brzo, bez obzira na Celeron na 1.6 Ghz
Skoro instalirah XP na Socket A Sempron na 900 Mhz sa 768 MB rama, sa najnovijim instalacijama browsera Opera, FF i Chrome, naravno da je bilo sporije od normalnih kompova današnjice, ali brže, mnogo brže od toga što ti opisuješ

Najveći problem je po svoj prilici bio AB+. Bez njega (AdFender kao sasvim solidna alternativa) najnoviji FF radi skroz OK (sa AB+ je FF trošio duplo više memorije). Chrome sa nekoliko tabova proždire previše memorije i počinje da se vuče. Opera v12.00 mi je bila bagovita, možda su je sredili u međuvremenu - svaka čast ali to nikada nije bio moj browser...

Nazad
Vrh Dno