Šta je novo?

Prepaid Ili Postpaid?

Шабанија

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.03.2007
Poena
349
Trenutno sam na prepaidu kod telenora, tarifa za poruke ali su razgovori dosta skupi.

1. Šta je po vama bolje od ta dva zarad smanjivanja troškova, koje su prednosti i mane jednog i drugog?

Gledao sam paket PRENESI 150
2jchfmh.jpg

2. Zanima me ovo uspostavljanje veze, dali se ono dodatno naplaćuje ili ulazi u besplatne minute ili kako?

3. Koliki je pdv i porez na mobilne? Tj koliki mi je krajnji račun onda?

4. Koja je procedura oko prelaska sa pripejda na postpaid?

5. Kad stižu računi?

Poslednja izmena:
28%!? :zgran:

ma doviđenja. lopovima da punim džep ne pada mi napamet.

a šta ti misliš, da je to porez na postpaid? pa i na prepaidu ga imaš...

imaš na onom telenorovom portalu aplikaciju za izračunavanje uštede pa iskoristi to, vidi koje ti pakete preporučuje. Ako koristiš telefon za više od gledanja koliko ima sati svakako je bolji postpaid, samo pitanje koji paket...

Ko trosi vise od 300 dinara na prepaidu bolje da predje na postpaid jer za te pare ima vec prenesi 60. Racuni stizu oko 6.,7. u mesecu, porez placas i na prepaidu, procedura prelaska je da odes u poslovnicu potpises ugovor dobijes novu karticu koja je za dva sata aktivna a kredit koji imas se prebacuje kao avans za placanje racuna.

Prepaid tarife TIPI i PORUKE su dobre za one koji trose mnogo vise poruka nego sto razgovoraju.
Za mene recimo 200sms-a + oko 5 min razgovora je neuporedivo jeftiniji prepaid i nema postpaid nacina da prodjem jeftinije. Zgodan je mondo web sms ko moze naravno.

Nego ljudi sracunajte sta vise trosite pa racunajte sami, nije tako tesko.

Trenutno sam na prepaidu kod telenora, tarifa za poruke ali su razgovori dosta skupi.

1. Prepaid - za primanje poziva i slanje SMSa, pozivanje nikako - u svemu ostalom Postpaid i to mnogo povoljniji (Prenesi su veoma dobri i popularni paketi). Jedina mana Postpaida je nemogucnost povratka na prepaid :eyebrows:

2. Uspostava veze se ne naplacuje dok se trose minuti u paketu. Kada se probije paket - tada nastupa naplata uspostave veze.

3. I na prepaidu i na postpaidu: 18%(pdv) + 10%(porez na upotrebu mob. tel.) = 28%

4. Procedura za prelazak na Postpaid je da se ode u najblizu poslovnicu i sve je gotovo za 10ak minuta. Ukljucenje tokom dana, neretko veoma brzo. Inace rok za ukljucenje je 24h.

5. Racuni stizu od 4.og pa nadalje u mesecu. U praksi to znaci oko 7og u proseku, varira. Presek stanja je svakog prvog u mesecu, u 00:01h

Poslednja izmena:
1. Prepaid - za primanje poziva i slanje SMSa, pozivanje nikako - u svemu ostalom Postpaid i to mnogo povoljniji (Prenesi su veoma dobri i popularni paketi). Jedina mana Postpaida je nemogucnost povratka na prepaid :eyebrows:

2. Uspostava veze se ne naplacuje dok se trose minuti u paketu. Kada se probije paket - tada nastupa naplata uspostave veze.

3. I na prepaidu i na postpaidu: 18%(pdv) + 10%(porez na upotrebu mob. tel.) = 28%

4. Procedura za prelazak na Postpaid je da se ode u najblizu poslovnicu i sve je gotovo za 10ak minuta. Ukljucenje tokom dana, neretko veoma brzo. Inace rok za ukljucenje je 24h.

5. Racuni stizu od 4.og pa nadalje u mesecu. U praksi to znaci oko 7og u proseku, varira. Presek stanja je svakog prvog u mesecu, u 00:01h

nije bas prvog nego bude zadnji dan u mesecu krene presek oko 14h

inache kao sto rece cowboy ako trosis vise od 300din mesecno prelazi odmah

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da posle tih od tih 14h pocinje novi obracunski period?

Ili se ponasaju kao i MTS - naplacuje taj saobracaj do ponoci po punoj ceni :d

naravno,pogledaj listing za bilo koji mesec i videces da krece otprilike tad...

Meni kod mts-a na listingu ide od 01. dana u mesecu do 30 ili 31. 23:xx zavisi kad sam poslednji put koristio neku uslugu.

Kad se setim prepaid-a i na šta sam bacao pare godinama... Stvarno da se čovek zapita.
Vidi koliko trošiš mesečno, podeli sa 2 i uzmi taj "prenesi" paket.

Jedina mana Postpaida je nemogucnost povratka na prepaid :eyebrows:

Ne mora da znaci. Ja sam kod Telenora godinama bio na prepaidu, pa kad sam presao na postpaid, pitao sam da li je moguc povratak i dobio potvrdan odgovor. U ugovoru koji sam potpisao takodje izricito pise da mogu da se vratim na prepaid.

Kad se setim prepaid-a i na šta sam bacao pare godinama... Stvarno da se čovek zapita.
Vidi koliko trošiš mesečno, podeli sa 2 i uzmi taj "prenesi" paket.

Potpuno se slazem, vratio bih se na prepaid samo da moram. Naveo bih jos jednu manu postpaida, a to je kradja telefona. Ako se dohvate, mogu da rade sta hoce. Ja sam imao to iskustvo, ukrali mi fon na spavanju, dok sam dojavio 9863 napravili mi 50e stete. Mada sam jos i dobro prosao. Od tad pinujem karticu.;)

Postoje pojedinacni slucajevi u kojima je Telenor na zahtev korisnika prebacio broj sa postpaida na prepaid. Obicno su to bili dugogodisnji korisnici koji su trazili da raskinu ugovor.

Naravno, ovo nije zvanicno omoguceno ali eto ima primera..

Zvanicno ne moze, nezvanicno kad se podnosi zahtev za raskid ugovora preko call centra nekad ponude prepaid nekad prebacivanje na Fun paket.

Hvala, a na koliko se vežem ugovorom i koja je procedura oko raskida tj da li je moguća uopšte?

Postoji ugovor na odredjeno i ugovor na neodredjeno.

Ako uzmes telefon po beneficiranoj ceni ili bilo kakvu drugu beneficiju - tada se ugovor potpisuje na 24meseca. Na tarifi odredjene cene. Korisnik moze da menja tarife tokom trajanja ugovora ali samo one sa identicnom ili visom cenom od prvobitne. Postoje varijante i za 12 meseci ali su redje.
Ovakav ugovor moze da se raskine pre isteka 24meseca ali korisnik mora da plati za sve preostale mesece.

Mozes da potpises i ugovor na neodredjeno, izaberes tarifu i furas koliko zelis. Svakog meseca mozes da promenis tarifu po svojoj volji. Ugovor raskidas kada pozelis, bez ikakve nadoknade.

Moja licni afinitet je prema ugovoru na neodredjeno.

Poslednja izmena:
Već imam broj koji bih zadržao pa zato pitam, akcije njihove me ne interesuju. A u slučaju da nisam zadovoljan postpaidom više nema povratka na prepaid sa tim brojem?

Postoje primeri gde su ljudi uspeli da se prebace sa postpaida na prepaid - ali tako sto im je Telenor sam ponudio nakon zelje korisnika da raskinu ugovor.

Takodje desavalo se da im ne ponude i ljudi raskinu ugovor i promene broj.

Sve bi to trebalo da se promeni uvodjenjem MNPa u martu 2010. Uglavnom, vodeci se logikom da sve sto se desava u Hrvatskoj, desice se i u Srbiji kad tad i na vrlo slican nacin.

Da si na MTSu u ovom trenutku prelaz na postpaid bi sigurno bio "bolan" sa aspekta usluge, ali posto si na Telenoru onda je sasvim druga prica u pitanju.

Izbor ostaje tvoj a vodi se onim sto je vec napisano gore:

-prepaid ako uglavnom kucas SMS i internet

-postpaid ako mobilni koristis i za razgovore, to je mnogo povoljnije nego prepaid. Preporuka je paket "Prenesi"

mozes i da menjas na nize tarifni paket u okviru ugovorne obaveze ali naravno placas razliku u ceni telefona

Vrh Dno