Šta je novo?

Prenos video materijala preko DV/Firewire-a

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Probao sam sa Windows Movie Makerom. Imam ponudjeno nekoliko formata medju kojima je DV-AVI u rezoluciji 720x576@25fps (1536kbps) gde 1 minut zauzima oko 225MB sto mu dodje na cifr od 13GB za sat sto otprilike i jeste kapacitet DV kasete od 60 minuta koliko znam.
Video (i audio:)) prebacujem preko IEEE 1394 tj. FireWire porta za koji sam mislio da prebacivanje ne radi klasicnim grebovanjem (pogresio sam?) tako da mi se desava da izgubim po neki frejm (skoro da se i ne primeti, ali ipak). Masina je Athlon4 1Ghz sa 512MB rama, a HDD je 20GB, ali ne znam koliko obrtaja (2.5 incha; u notebooku).
Od ostalih ponudjenih formata prvi losiji je 320x240@30fps (768kbps) gde grebovanje prolazi bez problema, ali je kvalitet ipak dosta losiji.

Da li neko ima iskustva sa ovim stvarima i kakva su? Koji software preporucujete? Sta je vas mucilo? Neki saveti?

BTW
Sa Premierom 5 nisam uspeo nista da uradim.

PJ je napisao(la):
Probao sam sa Windows Movie Makerom. Imam ponudjeno nekoliko formata medju kojima je DV-AVI u rezoluciji 720x576@25fps (1536kbps) gde 1 minut zauzima oko 225MB sto mu dodje na cifr od 13GB za sat sto otprilike i jeste kapacitet DV kasete od 60 minuta koliko znam.
Video (i audio:)) prebacujem preko IEEE 1394 tj. FireWire porta za koji sam mislio da prebacivanje ne radi klasicnim grebovanjem (pogresio sam?) tako da mi se desava da izgubim po neki frejm (skoro da se i ne primeti, ali ipak). Masina je Athlon4 1Ghz sa 512MB rama, a HDD je 20GB, ali ne znam koliko obrtaja (2.5 incha; u notebooku).
Od ostalih ponudjenih formata prvi losiji je 320x240@30fps (768kbps) gde grebovanje prolazi bez problema, ali je kvalitet ipak dosta losiji.

Da li neko ima iskustva sa ovim stvarima i kakva su? Koji software preporucujete? Sta je vas mucilo? Neki saveti?

BTW
Sa Premierom 5 nisam uspeo nista da uradim.

Treba ti Premiere 6.0. Sa peticom ne mozes nista uraditi.

Mada ja svakom ko je amater premorucujem U lead Media Studio 6.5. Bolji je od Premiera za kucnu upotrebu.

Zatim skini plug in sa Adobe sajta,. i ako imas sony Vaio, plug in sa Sony - jevog sajta.

Zatim prouci dobro pdf. prirucnik koji ces dobiti na premiere 6 cd - u i sve ce ti biti apsolutno jasno...

Re: Re: Prenos video materijala preko DV/Firewire-a

Mica je napisao(la):
Treba ti Premiere 6.0. Sa peticom ne mozes nista uraditi.

Mada ja svakom ko je amater premorucujem U lead Media Studio 6.5. Bolji je od Premiera za kucnu upotrebu.

Zatim skini plug in sa Adobe sajta,. i ako imas sony Vaio, plug in sa Sony - jevog sajta.

Zatim prouci dobro pdf. prirucnik koji ces dobiti na premiere 6 cd - u i sve ce ti biti apsolutno jasno...

Slažem se sa Micom.

U suštini, i Premiere 6 i Media Studio Pro 6.5 su solidno dokumentovani i podržavaju DV capture.
Buduci da je HDD brzina potrebna za DV punog PAL formata cca. relativno skromnih 3.6MB/s, ne bi trebalo da imaš izgubljene frejmove, pod pretpostavkom da ti je sistem novijeg datuma.
HDD sekcija ipak predstavlja usko grlo pa obrati pažnju na nju.

Pored toga, evo malog programa sa kojim bi trebalo lako da obaviš capture
DV_IO

Dejan

Ulead Media Studio imam negede medju diskovima, ali ne znam koja verzija. Nacicu AP6.

Istripovaop sam se oko dropnutih frejmova, jer mi je racunar bio predugo uukljucen/neresetovan, pa se desavalo da kada pas pocne naglo da se krece zasecka, ali samo u full screenu. Posle resetovanja je sve OK.

Nego sada imam drugi problem! Izgrebovani fajl ne mogu da ucitam ni u Virtual DUb niti neki sl program, a Premier ga ucita, ali ne mogu nista da mu uradim (da ga konvertujem i sl).
Izgleda da sutra idem u potragu za novim softwareom i skidanjem tih pluginova (jeste Sony Vaio:))...

Ako neko ima jos neki savet/predlog bilo bi lepo da ga napise ovde.....zatrebace jos nekome:)

capture-ovani video material preko firewore-a ces moci samo u Premiere da ucitas.
A kakve konkretne probleme imas odnosno kakvo konvertovanje hoces da izvrsis ?
Ja preko firewire-a uradim capture u Premieru, isecem, izmontiram sto treba (malo duze potraje rendering jer sve radi procesor) i onda exportujem u divx.
File>Export>movie
parametre koje koristim su 720x576 (PAL) 16-bitni mono sound (no sound compression). Tako da mi od oko 3Gb materijala napravi oko 200Mb. Obrati paznju da ako radis pod W2k ili XP na fat32 da imas ogranicenje na 4GB po fajlu. Izracunaj koliko je to minuta pri 720x576, tako da ako neces da budes ogranicen na tih 4GB moras preci na NTFS filesistem (moja preporuka).
To sto ti je ispalo oko 3-4 frame-a nek te ne brine, neces nikad to primetiti.
Kad radis capture pobrini se da je HDD defragmentisan (najverovatnije zato dolazi do dropped frame-ova... ispravite me ako lupetam)
ako te interesuje jos nesto pitaj, nadam se da cu ti mojim skromnim znanjem moci pomoci...

drugarski :wave;

Thanx for tips:)
Videcu da ovih dana uzmem nege Premier 6 (jel moram u CETu?:)), pa cu morati ponovo da isparticionisem HDD, jer mi je fabrcicki stigao 2x10GB...prilicno glupo...
Nego sta bi sa onim ogrnaicenjem za AVI fajlove do 2GB?
Frejmove sam gubio u reprodukciji, a ne u grebovnaju:)...naknadno utvrdjeno...

Preimiere 6 nema ogranichenja u velichini fajla prilikom capture-isanja

Ja nisam rekao da Premiere ima ogranicenje (jer ga nema) vec operativni odnosno fajl sistem.
2Gb po fajlu je ogranicenje za Win98 i mislim za ME (nisam siguran), win2k i win xp imaju ogranicenje na 4Gb ako koristis FAT32, a ako koristis NTFS onda nema ogranicenja odnosno ogranicen si jedino velicinom HDD-a koji imas u kompu...

Marsovac je napisao(la):
capture-ovani video material preko firewore-a ces moci samo u Premiere da ucitas.
A kakve konkretne probleme imas odnosno kakvo konvertovanje hoces da izvrsis ?
Ja preko firewire-a uradim capture u Premieru, isecem, izmontiram sto treba (malo duze potraje rendering jer sve radi procesor) i onda exportujem u divx.
File>Export>movie
parametre koje koristim su 720x576 (PAL) 16-bitni mono sound (no sound compression). Tako da mi od oko 3Gb materijala napravi oko 200Mb. Obrati paznju da ako radis pod W2k ili XP na fat32 da imas ogranicenje na 4GB po fajlu. Izracunaj koliko je to minuta pri 720x576, tako da ako neces da budes ogranicen na tih 4GB moras preci na NTFS filesistem (moja preporuka).
To sto ti je ispalo oko 3-4 frame-a nek te ne brine, neces nikad to primetiti.
Kad radis capture pobrini se da je HDD defragmentisan (najverovatnije zato dolazi do dropped frame-ova... ispravite me ako lupetam)
ako te interesuje jos nesto pitaj, nadam se da cu ti mojim skromnim znanjem moci pomoci...

drugarski :wave;

Budi ljubazan pa navedi koji DivX kodek koristiš, koje parametre za kodek navodiš prilikom izvoza i kakve rezultate (kvalitet slike) dobijaš.

Dejan

hendsome je napisao(la):
Budi ljubazan pa navedi koji DivX kodek koristiš, koje parametre za kodek navodiš prilikom izvoza i kakve rezultate (kvalitet slike) dobijaš.

Dejan

aha, vidis to sam zaboravio... evo ovako...
Divx kodek 4.12
Parametri kod exportovanja:
Video settings:
compressor Divx MPEG4 (DVD Video Codec) Fast Motion, Frame Size 720x576, Frame Rate 25. Data rate 3000kbits/sec.
Audio settings:
11025 Hz, format 16-bit mono, uncompressed. (nekoristim kompresiju kod zvuka jer nakon renderovanja uvek dobijam piskav glas, nesvidja mi se. Ako neko ima resenje za ovo molim nek postuje), Interleave 1 second
Kod Special processing imam chekiran Deinterlace ON, ostalo off.

Marsovac je napisao(la):
aha, vidis to sam zaboravio... evo ovako...
Divx kodek 4.12
Parametri kod exportovanja:
Video settings:
compressor Divx MPEG4 (DVD Video Codec) Fast Motion, Frame Size 720x576, Frame Rate 25. Data rate 3000kbits/sec.
Audio settings:
11025 Hz, format 16-bit mono, uncompressed. (nekoristim kompresiju kod zvuka jer nakon renderovanja uvek dobijam piskav glas, nesvidja mi se. Ako neko ima resenje za ovo molim nek postuje), Interleave 1 second
Kod Special processing imam chekiran Deinterlace ON, ostalo off.

Hvala.
Pozabavicu se malo DivX eksportom pa ako pronađem nešto pametno za zvuk, javicu.

Dejan

Nazad
Vrh Dno