Šta je novo?

Prenos GPT diska u drugi računar bez incijalizacije - nemoguće?

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + Corsair H100i PRO XT
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
Kingston Beast 2x16GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, ne mogu da verujem da na Win7 nije moguće prebaciti GPT hard iz jednog računara u drugi bez gubitka podataka. Sve što sam uspeo da izguglam jeste da Initialize disk opcija koja se pojavi kada prikačim disk na novi računar briše sadržaj diska, pa da se onda igram sa nekim recovery programom - nad živim podacima mi i nije baš neka opcija.

Inače, u pitanju su WD Red 3TB diskovi formatirani kao jedna particija u komadu, sa GPT. Otkačim disk sa jedne Win7 mašine i prikačim na drugu i traži da se inicijalizuje, probao sa praznim diskom i nešto malo podataka, uredno je obrisao sve i napravio unallocated space. Sad kopiram preko mreže 5TB već treći dan, ali i dalje ne verujem da nema neka caka da se disk prepozna na novom računaru. Nije sistemski, nije boot, običan disk sa muzikom, filmovima, slikama...

verovatno jer je veci od 2Tb.
a mozda moze sa nekim Linux-om da se prebaci?

jesi probao da kloniras postojeci GPT disk i da ga ubacis na njegovo mesto?

Nisam te najbolje razumeo, kako misliš da ga ubacim na njegovo mesto kad samo selim 2 harda u novu mašinu? Da pojasnim šta radim - imam 2x3TB u jednom compu i samo hoću da izvučem oba diska iz te mašine i stavim ih u drugi comp. Kada se povežu, Win (na obe je Win7Pro) kaže da nisu prepoznati i da moraju da se inicijalizuju na tom novom compu. Kad ih vratim u stari, vide se bez problema.

Probao sam i sa novim 3TB diskom, inicijalizovao na starom compu, prekopirao malo podataka, stavi u novi - traži da se inicijalizuje i tu, prihvatim i dobijem prazan disk sa 3TB unallocated space. Dalje sam probao s nekim alatima, ali nisam uspeo iz prve da opravim taj 'pregaženi' GPT, optiku nemam da dižem gparted sa njega, a i to mi je sve škakljivo na podacima koje ne želim da izgubim. Evo, ostalo još 1.5TB da se prekopira (***, trenutno nemam Gb net pa ide 11.5MB/s preko običnog lana), ali mi je i dalje neverovatno da ne može samo da se isključi disk i nakači na novi comp.

Inače, mora GPT ako hoćeš da se ceo vidi kao 1 particija, inače je max 2TB + ostatak, a pošto ih ima više, ne želim gomilu slova pa da bunarim gde ima koliko mesta i šta mi je gde. Najradije bih ih stavio sve u JBOD kada bi u slučaju otkaza ostajao samo bez podataka na jednom od diskova, ali i tu koliko sam čitao je diskutabilno šta ostaje ako jedan disk otkaže. Tako da mi se najviše sviđa RAID5, ali da ne gnjavim s time sad...

Prvi put čujem za takvu glupost da traži inicijalizaciju diska koji već ima particije i podatke!?
Ja prebacivao moje 100 puta, nosio ih kod drugih, a i većina su mi GPT zbog bolje zaštite fajlsistema nego li kod MBR, i normalno se vide. Šta li je kod tebe pitam se..? Možda neki seting u BIOSU, prelaz sa klasičnog na UEFI?
A da probaš na novom kompu 8?

Ne vredi, nemam licence, a oba Win7Pro su legalni i na firmu tako da otpada za sad. Nisam 100% siguran da je i na novoj mašini sistem podignut kao UEFI. Proveriću pa javim rezultate kad završi s kopiranjem, za sad ne diram tu mašinu dok se ne prebaci sve i veriifkujem da je uspešno.

Probaj update sata drivera. Kod nekih AMD-ova stari sata driver ume da pravi navedene probleme.

Nazad
Vrh Dno