Šta je novo?

Preliminarna high end konfiguracija sa Ivy Bridge-om

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Ok, znam da je suvise rano... Ali sam vec polako poceo da planiram sledecu masinu sa Ivy Bridge-om. Pre svega me zanima koliko cu para morati da skupim do juna/jula, kad je ustvari najbolje vreme za kupovinu... Ustvari hteo sam da napravim jedan thread gde bi se generalno raspravljalo o buducim Ivy bridge konfiguracijama... Posto sam pre par godina presao u Mac vode skroz sam izasao iz price o komponentama, tako da mi treba bas dosta pomoci. :D Zato sam i ovako "rano" otvorio trhead za neke generalne savete... Nadam se da se modovi nece buniti. :) Pocinjem polako ozbiljnije da se bavim 3d-om, znaci planiram da kupim jednu veoma ozbiljnu masinu za rendering koja bi mi obavljala posao bar 2-3 godine u napred. .... Zanima me koliko para treba spremiti za jednu high end Ivy Bridge konfiguraciju (i7)? Sta je bolje za 3d, nvidia ili radeon? Ono sto sigurno znam jeste da bi sigurno isao i7, gtx 680 ili radeon ekvivalent (7970?) (snovi su 690 ili 7990 mada ce to kostati verovatno boga-oca) i plus "prateca oprema" koja ide uz navedene komponente... E sad, posto sam skroz ispao iz fazona, nemam pojma koliko ce recimo kostati maticna za ivy bridge, ram koliko kosta ... Sve u svemu zanima me koliko para (i plus mi treba neki dellov ips, za to racunam 400-500e)? I sta biste mi vi preporucili?

Poslednja izmena:
Ajd cpu, ram, mb, napajanje i sve ostalo...ali zar se za rendering ne koriste one FX kartice ili sta vec?

Koliko kapiram, azdaje iz 6xx nVidia i 7xxx Ati serija su vise ka gaming-u orjentisane ?

Za rendering postoje te profesionalne grafičke karte, Nvidia Quatro FX i AMD FirePro

http://www.amd.com/us/products/workstation/graphics/Pages/workstation-graphics.aspx

http://www.nvidia.com/object/workstation-solutions.html

Te zveri se koriste u profesionalnoj 3D obradi grafike, naravno mogu se koristiti i "obične" grafičke kartice, ali nisam siguran koliko su one dobre za te stvari. Sigurno nisu na istom nivou kao profesionalne.

Što se tiče procesora, i7 3770K je najbrži i radi na 3.5 GHz, pošto planiraš da potrošiš prilično para, trebaće ti i pozamašna količina DDR3 memorije i dosta veliki hard diskovi.

Memorija za profesionalni sistem kakav tebi treba je minimum 16 GB, a pošto su cene memorija danas smešno niske, preporuka je da ideš i na celih 32 GB RAM memorije.

Hard disk ispod 3 TB nemoj ni da razmatraš, moja preporuka je ovaj model Seagate hard diska: Seagate 3000GB 7200 SATA 6Gb/s ST3000DM001

Ploča neka Asus Maximus V Gene ili, eventualno, Maximus V Formula. Može i Gigabyte npr ova ovde http://www.legitreviews.com/article/1890/1/

Evo mojih preporuka:

hard diskovi, suženi izbor:

http://geizhals.de/eu/686485
http://geizhals.de/eu/588433
http://geizhals.de/eu/682487
http://geizhals.de/eu/759200 ovo je SSD, vrhunski i najbolji za sada, taman za tebe.Naravno ako ti ostane para za SSD.

matične ploče moja preporuka:

Monitor, ovako imaš ovo:

P.S. Moja preporuka je, da ako ima[ mogu'nosti, obavezno pazariš svu ovu opremu u Zapadnoj Evropi, zato sam ti i dao ove linkove sa inostranim cenama da bi kalkulisao koliko bi te koštala konfiguracija kod nas a koliko u Nemačkoj, na primer.

Za ostale komponente se snađi sam, kažem DALEKO povoljnija bi ti cena bila kad bi ovo sve kupio na Zapadu, a garancija je zagarantovana, za to se ne sekiraj. Tehnička podrška je odlična u bilo kojoj firmi, ovde na Zapadu.

Ako hoćeš da ti konfiguracija odlično radi te 3 godine bez potrebe za upgrade-om, otprilike spremi se da platiš makar 1700-2000 evra za ceo kompjuter. To je cena koja se, po mom mišljenju, treba platiti kada su profesionalne mašine u pitanju.

Poslednja izmena:
Ne mora da kupuje Quadro ili FireGL - za cenu jedne takve karte moze da kupi render farmu :d

Kao shto je kosta10 vec posavetovao, najbrzi procesor, 32 Gb memorije (RAM-a nikad dosta), neka bolja grafichka. Josh bih posavetovao za sistemski hdd da bude neki SSD od 240-256 Gb poshto ce programi mnogo brze raditi, a za storage RAID 0 od dva harda na 7200 obrtaja.

I veliki monitor ili dva monitora. To bi bilo to.

E hvala vam ljudi za ove predloge za sada... Sto se tice budzeta, planirao sam oko 2000e sa sve monitorom. A posto je Kosta "strpao" u konfiguraciju sve i svasta i rekao da ce cena biti oko 1700-2000e kontam da ce 2000e biti dovoljno, posto su ovi dell-ovi ips monitori oko 400-500e.
Pa ne trebaju mi te profi graficke kartice :D A i sto zebrah rece kostaju kao render farme. :)
Ok, mislio sam 16gb rama, 2-3TB harda i SSD, sto se tice memorije. Samo ne znam koliko otrpilike mogu da kostaju maticna ploca i napajanje zajedno, taj podatak bi mi dosta znacio za dalju racunicu. Jel se zna koliko ce kostati novi i7, oce biti kao ovaj sandy bridge kad je izasao???

Još se ne zna tačna cena, ali u USA će 3770K koštati 332 dolara, dakle u Evropi očekuj cenu negde oko 270-300 evra, a u Srbiji 330 evra sigurno, otprilike.

Pa imaš cene svih ploča gore, dao sam ti sve one ploče sa cenama na nemačkom tržištu. Ploča bi te, u najgorem slučaju, koštala max. 180-200 evra, zavisi koju odabreš.

Pogledaj ponovo linkove za matične ploče, koje sam ti gore dao, pa pitaj ovde ako ti nešto nije jasno. To su sve vrhunske ploče sposobne za mukotrpni rad, kao i za žestok overklok.

Uzmi bolje 32 GB RAM-a, iskoristi ove povoljne cene dok su još takve, jer ima glasina da će memorije poskupeti za dva-tri meseca, ako se obistini biće čupavo. Dakle, ne zezaj nego iskoristi to, a i 32 GB je baš ono što će ti trebati.

Kao što si čuo gore, za sistemski disk ti predlažem onaj SSD OCZ Vertex 4 od 256 GB, a možeš uzeti i jedan ili dva dodatna hard diska i staviti ih u RAID, baš kao što reče zerbah. Sve ti je dobro rekao.

Grafika...uzmi ili AMD Radeon HD 7970 ili neku Nvidia GTX 680, to je najbolji izbor trenutno.

Najbolje je da uzmeš i neko VRHUNSKO kućište, a napajanje da kupiš posebno, snage 850 W ili jače. Moja preporuka za kvalitetno napajanje je Seasonic jer su to najkvalitetnija napajanja na svetu, pogledaj link:

Napajanja uži izbor:

Kvalitetno napajanje je VEOMA bitno za rad takve aždaje od mašine, pre svega jer obezbeđuje STABILAN i DUG neprekidan rad bez ikakvih poteškoća. Ova napajanja su predviđena za one ljude koji imaju potrebe kao što ih ti imaš, dakle za zahtevne korisnike i profesionalce. Ne bih ti savetovao da štediš na napajanju, ni pod razno.

Kućište...ovako ne znam kakav stil voliš, ali izneću ti ovde par predloga pa pogledaj, sve su to odlična kućišta koja omogućavaju odlično hlađenje komponenti i dobro strujanje vazduha, što je opet imperativ za tvoju mašinu, kako bi ti temperature bile niže i provetrenost mnogo bolja.

Kućišta, uži izbor:

Evo konkretnih predloga za grafičku kartu:

RAM memorije uži izbor:

P.S. Ako budeš uzimao dva hard diska i planiraš da ih staviš u RAID, preporučujem WD Black serije od 2 TB ili Seagate Baracuda ovaj http://geizhals.at/eu/686483 , kao što sam ti gore već i napisao, u mom prvom predlogu od prekjuče.

Poslednja izmena:
Pa naravno da su kompatibilne, kad si izvorno i rađene baš za njega. Nemaj brige, ali pazi da uzmeš neku od ovih ploča isključivo sa Z77 čipsetom. Ploče su sve veoma veoma dobre i kvalitetne, tu nema da brineš uopšte.

Nadam se da si shvatio sve ovo gore što sam rekao i da si video koliko su to dobre komponente.

Da, evo sve sam izdvojio na papir lepo, da vidim kako i sta... Jel znas mozda kad se kod nas moze ocekivati taj Ivy Bridge? I da li je pametno uopste uzimati cim izadje ili je bolje sacekati par nedelja?

Bolje je sačekati par nedelja, naravno. Pre svega da m udaš vremena da malko padnu cene, nikad ne treba da se juti nešto odmah da se kupi čim se pojavi, to je greška. Najbolje je da sačekaš nekih 4 do 8 nedelja, pa da negde sredinom juna ili početkom jula, najkasnije, pazariš mašinu.

Ivy Bridge u svetu izlazi 23. aprila, a kod nas u Srbiji verovatno do 5 ili 10 maja, otprilike.

Kao što sam rekao, izbori se svim silama da sve ove komponente kupiš u Nemačkoj, jer će te izaći kompjuter jeftinije puno, pa sigurno 500 evra jeftinije, nego kad bi ove iste komponente kupio u našoj ubogoj Srbiji.

Pa otpriliem toliko, eventualno 400 evra više u Srbiji. Ali mislim da je 500. Ovo sam sve računao po nemačkim cenama, koje su normalne i nisu naduvane kao naše cene u Srbiji.

Gamer grafa za render = bacanje para.

Prvo pitanje sta ce tebi ta konfiguracija, daj mi neke razloge stvarno zasto ti treba, ulazis u pricu sa 3D-om, covek koji se bavi modelingom dug niz godina modeluje neke ekskluzivne objekte po Bg-u ima i7 920, komp mu je skoro 24/7 pod renderom, ako suvi profesionalac koji godisnje zaradi u Srbiji mnogo kesa ima dosta slabiju konfiguraciju od ove tvoje onda ne vidim nikakav razlog da ti uzimas konfiguraciju od 2000 e.

Evo ja koristim komp iz potpisa, modelujem u Solidworksu, najkomplikovaniji sklop ~30 partova, kocenja nigde. Ako radis 3DS Max kupis entry Quadro / Fire Pro graficku (100 evra), 4000 evra je top ponude to da bi iskoristio stvarno moras da budes veliki profesionalac.

Sto pre shvatis da ti takav komp ne treba bolje po tebe, ustedeces brdo kesa. Max konfiguracija na koju bi ti trebalo da ides je neki i3 eventualno i5 mada je i to bacanje para, RAM-a 12 GB (mozda ti nekad zatreba toliko RAM-a). Inace za 3DS Max imas brdo GPU rendera koji su jako dobrog kvaliteta i zavrsavaju posao mnogo brze nego CPU renderi.

Saljem ti na PM slicnu pricu sa drugog foruma.

Mani se da čoveka odvraćaš, on je lepo i jasno rekao šta mu treba, i ko si ti da ga ubeđuješ da njemu ovo ne treba. Baš suprotno, ja mislim da je ovo što on eli veoma realno i dostojno njega, a to što ti pričaš nikako ne pije vodu, to su priče za malu decu. Tačka !

Switch, nadam se da nisi poverovao u ova neozbiljna naklapanja, što je on izrekao.

Poslednja izmena:
1. Prvo kada mu preporucis gamersku karticu za CAD konfiguraciju govori sve.
2. Procesor od 400 e njemu ne treba uopste, a kamoli 32 GB RAM-a, imas li ti predstavu kakav projekat treba da radi da bi popunio toliko RAM-a.
3. Bolje da sav taj kes koji ce bezveze baciti na komp koji mu ne treba ulozi u sertifikate koji ce mu kasnije mnogo vise znaciti.
4. Uci se na slabom kompu, kada naucis da radis kako treba posao i isplatis taj komp kako treba, onda se prelazi na nesto jace. Potpisujem da ce posao da mu perfektno vrsi i3 sa 8 GB RAM-a max dok ne nauci posao. U srednjoj skoli se uci modeliranje na Single Core kompu sa 2 GB RAM-a, za pocetnike jaci komp od tog koji kosta ~150 e ne treba.
5. Ako mislis da lupam gluposti, ubedi me u suprotno,...

Prvo nisam srednjoskolac. Druga, ne kupujem CAD konfiguraciju i ne zanimaju me inzenjerski projekti vec umetnicki. Trece stvar jeste da je procesor najbitniji u celoj prici za rendering. Znaci, planiram da se profesionalno bavim kompjuterskom animacijom, Auto Cad me ne zanima, necu biti projektant ili nesto slicno. Zanimaju me specijalni efekti, reklame, animirani filmovi...

32 Gb RAM-a je server... al ajde... i ja mislim da ste napucali specifikaciju bez razloga... bolje je ostaviti deo para ako ih vec ima pa za 12 meseci osveziti masinu ako bude potrebe i realnog cash-flow-a... i drugo jurite procesore sa 4 jezgra, a njemu treba sto vise istih... znaci pogresna platforma... sve mi lici na sklapanje igracke a ne masine za rad...

Pa dobro, ali 6 jezgra je ipak preskupa varijanta, za sada. I ploče za LGA 2011 platformu su preskupe, zato čovek i nije hteo da razmišlja o toj ultra-high-end platformi.

@Mare
Mogu da se slozim sa tobom sto se tice broja jezgra. I postavio sam ovu temu ocekujici savete, nisam jos uvek kupio kompjuter, tako da taj budzet i dalje moze da se preraspodeljuje. Koliko ce uopste kostati/kosta sestrojezgarni procesor? I 32gb je puno, o tome nisam ni razmisljao ozbiljno. Na cemu bi ti jos predlozio da se "zakine", a sta da se doda?

Ivy Bridge u svetu izlazi 23. aprila, a kod nas u Srbiji verovatno do 5 ili 10 maja, otprilike.

Kao što sam rekao, izbori se svim silama da sve ove komponente kupiš u Nemačkoj, jer će te izaći kompjuter jeftinije puno, pa sigurno 500 evra jeftinije, nego kad bi ove iste komponente kupio u našoj ubogoj Srbiji.

Intel je odobrio prodaju Z77 ploca u vreme Cebita, dakle od 12.03 si vec mogao da kupis i u ovoj nasoj "ubogoj Srbiji" Ivy Bridge chipset.
ubedjen sam da nasi veliki retaileri a i distributeri nece dozvoliti da Srbija propusti launch Ivy Bridge procesora!

sto se tice preporuka da se sve kupi u Nemackoj, nisam proveravao kako se krecu cene niti ih poredio al ne razumem zasto mislis da postoji razlika u kvalitetu istih komponenata, odakle ti to, iz licnog iskustva ili...?

Pazi, u Srbiju je odavno poznato da dolazi roba lošijeg kvaliteta, to svi mi znamo. Kod procesora i matičnih ploči i komponenata to nije slučaj, ali JESTE slučaj kod monitora, jer se previše puta dešavalo da se na srpskom tržištu pojave primerci sa više od 3 mrtva piksela, a viđao sam i primerke sa 8 mrtvih piksela.

Pre svega, predložio sam čoveku da sve kupi u Nemačkoj jer ovde može da bude siguran u ono šta kupuje, nema prodavanje magle niti kvarnosti prodavaca, sve se ovde strogo kontroliše. Ostvarivanje garancije nije nikakav problem, veoma su uslužni i nadoknađuju sve što se pokvari u najkraćem roku. Dok u Srbiji, to je bitka sa vetrenjačama, dok ostvariš pravo na garanciju ima kosa da ti otpadne od nerviranja.

Drugo, cene na Zapadu Evrope su mnogo povoljnije za pojedine komponente, evo npr. 3D monitor Asus 27" ovde košta 510 evra, a u Srbiji oko 650 pa i 700 na nekoliko mesta. Zato sam rekao, može čovek da sigurno uštedi od 400 do 500 evra ako sve komponente kupi u Nemačkoj.

Lako možeš da porediš komp cene u Srbiji i u Nemačkoj, pogledaj samo sajt http://geizhals.de/ , sklopi konfiguraciju mic po mic, a onda to poredi sa firmma Monitor, Emmi, Duocom itd itd i videćeš drastičnu razliku u ceni pojedinih komponenata, i cele mašine, na kraju.

P.S. Da. iz ličnog iskustva sve ovo govorim, jer sve komponente koje sam kupio dosad ovde, su se pokazale isvrsnog kvaliteta, dok je npr. moj najbolji drug kupio TFT monitor u Srbiji, pre 2 godine, i pokazalo se da je škart serija. Škart serija praktično nema u Nemačkoj, a ako se i pojave to se veoma brzo uoči i povuče se iz prodaje. Možeš misliti gde takve škart serije završe, pa U Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji...

Poslednja izmena:
@Mare
Mogu da se slozim sa tobom sto se tice broja jezgra. Koliko ce uopste kostati/kosta sestrojezgarni procesor?

Pa najjeftiniji košta oko 485 evra, to je model Intel i7 3930K, i radi na 3.2 GHz. U Srbiji se to veoma teško može nabaviti, jer se veoma retko kupuje. Može, ali teško, retko koja firma to kod nas ima na stanju, zbog kupovne nemoći nas kupaca.

Imaš i jedan jedini model sa 4 jezgra, a on radi na 3.6 GHz i zove se Intel Core i7-3820. Košta oko 255 evra, na najjeftinijem mestu.

Evo koliko košta LGA 2011 platforma, dajem konkretne primere:

http://geizhals.de/691075 - Intel Core i7-3930K, 6x 3.20GHz, boxed
http://geizhals.de/691077 - Intel Core i7-3820, 4x 3.60GHz, boxed

Ovde namerno nisam naveo najskuplji model, Core i7 3960K jer je preskup, košta preko 850 evra i uopšte se ne isplati uzeti ga, radi na samo 100 MHz više od Core i7 3930K.

Što se tiče matičnih ploča za ovu platformu, i one su mnogo skupe, daleko skuplje od svega na Z77 čipsetu, pogledaj i sam:

http://geizhals.de/?cat=mbp4_2011 jedino je ASRock X79 Extreme3 od 165 evra, ali je on prilično osiromašen pa je zato i jeftin ovoliko.

Ali ima i tu leka, ako se na kraju odlučiš da ne čekaš Ivy Bridge, možeš da uradiš ovako, Switch, druže. Saslušaj sad dobro.

Npr. kupiš ovaj najjeftiniji quad-core core i7 3820K za ovih 255 evra, onda kupiš npr. ovu ploču odavde http://geizhals.de/724415 i kupiš onu Geil Corsa 2133 MHz 16 GB memoriju i tako će isto dosta dobro da te ispadne.

P.S. X79 matične ploče će skoro sigurno podržavati buduči Ivy Bridge-E procesor, koji se očekuje negde početkom 2013. godine. Tako da bi ti bilo i više nego mudro da sada uradiš ovako kao što sam tik iznad predložio, i posle samo kupiš mnogo bolji procesor negde u martu 2013. godine, sa 6. ili 8. jezgra. Jer se očekuje da Ivy Bridge ima varijante sa 6 i 8 jezgra.

Poslednja izmena:
Switch, ako se već ozbiljno baviš renderingom, sigurno se krećeš u krugu ljudi koji se ozbiljno bave istim. Dobro bi bilo da se raspitaš kakve konfiguracije oni koriste za obim posla kakvim misliš se se baviš. Još ako među njima pronađeš nekog ko se interesuje i dobro razume u hardver, super.

Pa da, tako je, General Tragg, s tim što kod nas nema puno takvih ljudi i teško ih je sresti. A i oni su uglavnom velike štediše, retko ko hoće da se otvori i kupi ono što zaista treba, nego i oni štede gde ne treba.

Zato i poštujem sve ovo što želi da uradi Switch, jer nije klasičan i ide na najbolje, što ja UVEK cenim i veoma poštujem kod ljudi, pa ma ko da je u pitanju.

Nazad
Vrh Dno