Šta je novo?

Prelazak sa SATA na WD Caviar 80GB PATA

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Pozdrav svima.

Imam ogromnih problema sa mojim WD 250GB diskom i jednostavno ne mogu da izdrzim vise, pa sam odlucio da promenim nesto. Otvorio sam orman i nasao mnogo 80GB HDD-a od kojih 2 identicna PATA WD Caviar sa cak istom nedeljom produkcije i jedan 2 godine mladji WD Caviar SATA sa Molex naponskim prikljuckom. Posto bih da postedim SATA disk za jos crnje dane zanima me koliki bi eventualni gubitak performansi imao ako bi sistem instalirao na jednom od ova 2 PATA diska(koji bi bili povezani na istom kablu) u odnosu na obicne SATA diskove?

Sta mislite, da li je pametno da predjem na ovako stare diskove?

Postoji li neki RAID mod koji bi mi maksimalno produzio zivotni vek diskova?

Poslednja izmena:
Koji je problem sa tim 250GB? Ili je ispravan ili nije, ako nije baciš sistem na neki od ovih starijih a ako problem nije do diska već nešto drugo, ustanoviš šta, otkloniš i teraj :).
Verovatno nije neka velika i osetna razlika u brzini tih diskova, samo nešto veće read brzine kod tog najnovijeg. Pusti hdtach pa ih sve proveri. Za windows je najbitniji access time a tu će svi biti slični.

U realnom radu se ne bi mnogo osećalo da pređeš na starije diskove, pogotovu ako se iscimaš da podesiš RAID0. A RAID za produžavanje radnog veka... lično mislim da tako nešto ne postoji, ali ako ti je bitan integritet podataka, stavi RAID1.

Koji je problem sa tim 250GB? Ili je ispravan ili nije, ako nije baciš sistem na neki od ovih starijih a ako problem nije do diska već nešto drugo, ustanoviš šta, otkloniš i teraj :).
Verovatno nije neka velika i osetna razlika u brzini tih diskova, samo nešto veće read brzine kod tog najnovijeg. Pusti hdtach pa ih sve proveri. Za windows je najbitniji access time a tu će svi biti slični.

Pa nije sve bas tako kao sto ti kases. Jednostavno disk radi i svi programi za testiranje prijavljuju da radi ali brzina nije na nivou cetvorojezgranog Xeon powerhouse-a. Pazi ti kad je meni 3D Mark rezultat opao zbog tih diskova, to nije normalno.
Znalo je da mi se desava da kada me neko pozove i trazi nesto da zapisem ja kliknem da se otvori Wordpad, pazi ne Microsoft Office Word, vec Wordpad i to je znalo da traje toliko dugo da mi je bilo sramota da kazem sagovorniku da jos nisam u stanju da zapisem informaciju.

Evo, sad sam digao sistem sa dva identicna WD Caviar diska i radi super, ali imam jedan problem.

BIOS vidi 2 diska, a i formatirao sam 2 razlicita diska uspomoc WD alata u Hiren's Boot Disk-u, ali u Windows-u vidi se samo jedan. Zna li neko zasto je ovo i kako to da promenim, tj da dobijem preko potrebnih 80GB sa drugog Caviar-a?

Sto se tice integriteta podataka on mi je totalno nebitan, samo mi je najbitnije da sto manje naprezem diskove.

Poslednja izmena:
Verovatno si se snašao do sada, ali ako nisi- "disk managment" u search, trebalo bi disk tu bude ispisan, Assing Drive Letter and Path i podesiš sve ostalo po volji. Što ih nisi stavio u RAID0? Razlika je vrlo primetna mogu ti reći.

Snasao sam se sto se tice nestalog diska, ali sada mi se javio novi problem.
Racunar nije radio jedno nedelju dana jer sam bio u Nisu. Pre toga sam mislio da sam resio problem time sto sam ubacio ova 2 PATA diska i PES 2012 i 3dMark Vantage su dobro radili, ali evo danas me je zadesilo neprijatno iskustvo da MW3 secka. Prvo sam pomislio da je do SLI-a posto je ostvaren preko Hyper SLI-a, ali i kada se on iskljuci igranje je nemoguce. Situacija je slicna kao u SS3, a to je da par sekundi radi super pa secne i tako sve u krug.
Assassins Creed Revelations ispoljava slicne simptome, ali su oni mnogo blazi, pa se seckanje javlja jednom u minuti i to je uglavnom minimalno, stim sto nekad zna da potraje par sekundi sto dovodi do mnogo frustracija u multiplayeru.

Moze li mi neko pomoci da resim problem, posto ne bih da kupim SSD i da me saceka ista situacija? Da li je moguce da su i SATA i PATA kontroleri na mojoj ploci neispravni. PATA kabl je malo izpresavijan, da nije zbog toga?

Rad u Windows-u mi i dalje deluje na boljem nivou nego pre, ali ovo seckanje je zalosno, a jedina sreca u nesreci jeste da je intenzitet seckanja razlicit u svakoj igri, pa su neke skroz igrive, a neke uopste nisu.

uspomoc WD alata u Hiren's Boot Disk-u
Imaš na disku HD Sentinel.
Pregledaj sa njime HDDove i on će prikazati ako ne valja neki od kablova ;) .

Po mom iskustvu loš kabal za podatke može da pravi te probleme koje imaš u igrama mada,obično izaziva slične probleme i uradu pod samim Windowsom.

Hmm ... Jel si proverio da ti diskovi možda nisu u PIO modu umesto u UDMA ?

Sta je PIO, a sta UDMA mode? HD Sentinel mi je i za prosli disk govorio da je 100% zdrav posto sam ga reparirao HDD Regeneratorom, ali je realnost daleko od toga.

Video sam da mi je Win bio instaliran na Slave disku, da nije mozda to bio problem?

Neverujem da je to bio prob..

PIO i UDMA tip transfera podataka kod P-ATA uređaja (HDD,ODD).Ti WD diskovi su ti najverovatnije "Ultra ATA 100" što znači da im je transfer podataka sa pločom (teoretski) 100 MB/sec.
Win (XP) zna da HDD ponekad,što zbog s/w što zbog h/w problem(čić)a,iz UDMA režima prebaci u PIO režim.To povlači drastično usporenje jer je najbržio PIO 2 mod,sa max (teoretskom) brzinom od samo 33 MB/sec !

Nisam imao takav prob pod Win 7 (nisam inst. dosad 7 na P-ATA) a,pod XP se to rešava najčešće reinstalacijom IDE grane sa sumnjivim uređajem,iz Device Manager-a.

Pregled Sentinelom sam predložio da proveriš stanje P-ATA kabla na kome su diskovi.Dosta često se dešava da kabal na oko izgleda ko nov a da ipak nije OK.Em zna da pravi probleme em Sentinel vidi.

Nazalost Sentinel nije nista video. U svakom slucaju pozajmih neki stari 160GB SATA HDD od druga i probam sad MW3 i radi mnogo bolje, opet nekad stucne, ne znam sto(verovatno zbog nekih losih SLI podesavanja ili sta god) ali radi prihvatljivo na SATA disku losih performansi, pa sad gledam da nadjem neki 640GB disk sa 320 ili vecim plocama da dobijem 90-110MB/s read performanse, a WD Caviari ocigledno ne mogu da isporuce dovoljno veliku brzinu. Steta. Mozda probam RAID 0, znas li kako to da podesim?

Nažalost ne .

Pretpostavljam da zna neko od ljudi koji su već postovali u temi ;) .

Nazad
Vrh Dno