Šta je novo?

Prelazak sa E6850 na Quad...potrebno misljenje

MilosBGD79

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poena
159
Vec 2 godine imam E6850 (3Ghz) koji je polako odradio svoje, i najozbiljnije razmislajm da u narednih par dana uzemem nesto od sledeceg:
- Q9400
- Q9505
- Q9550

E sad, interesuje me sta se najvise isplati od ovoga. Inace, moram da nagalsim da cu kupiti novi procesor, a ovaj moj cu pokusati da prodam za 60-70 eura. Pre svega me interesuje kupovina quad procesora, a da ne moram da menjam nista od ostatka konfiguracije (plocu, memoriju,..), kao i da ne moram nista da diram u biosu posto se u isti ne razumem. Uzeo bi jedan od ova 3 quada iz prostog razloga sto mi se cini da graficka karta koju imam, da je za nju E6850 bottleneck. Zelim da uzmem dobar quad procesor, sa kojim cu se komotno igrati barem do kraja ove godine, jer za I5-I7 ne zelim da dajem sada pare iz prostog razloga sto mi se ne daju pare i za novu plocu, novu memoriju...Interesuje me koliki bi porast u performansama dobio sa jednim od ova 3 procesora u odnosu na ovaj koji trenutno imam ? Takodjer, da li jedna od ovih procesora normalno moze da radi na ovoj mojoj ploci i memoriji, a da ne moram nista da menjam ??

Molim vas savete ! E da, jedan od ova 3 procesora bi uzeo iskljucivo zbog zelje da za dobitkom u performansama za igre !

Vec 2 godine imam E6850 (3Ghz) koji je polako odradio svoje, i najozbiljnije razmislajm da u narednih par dana uzemem nesto od sledeceg:
- Q9400
- Q9505
- Q9550

E sad, interesuje me sta se najvise isplati od ovoga. Inace, moram da nagalsim da cu kupiti novi procesor, a ovaj moj cu pokusati da prodam za 60-70 eura. Pre svega me interesuje kupovina quad procesora, a da ne moram da menjam nista od ostatka konfiguracije (plocu, memoriju,..), kao i da ne moram nista da diram u biosu posto se u isti ne razumem. Uzeo bi jedan od ova 3 quada iz prostog razloga sto mi se cini da graficka karta koju imam, da je za nju E6850 bottleneck. Zelim da uzmem dobar quad procesor, sa kojim cu se komotno igrati barem do kraja ove godine, jer za I5-I7 ne zelim da dajem sada pare iz prostog razloga sto mi se ne daju pare i za novu plocu, novu memoriju...Interesuje me koliki bi porast u performansama dobio sa jednim od ova 3 procesora u odnosu na ovaj koji trenutno imam ? Takodjer, da li jedna od ovih procesora normalno moze da radi na ovoj mojoj ploci i memoriji, a da ne moram nista da menjam ??

Molim vas savete ! E da, jedan od ova 3 procesora bi uzeo iskljucivo zbog zelje da za dobitkom u performansama za igre !

overklokuj ti taj procesor i nemoj bacati pare na quad(q9xxx) koji je pred penzijom

samo nekoliko igara iskoristi quad,tipa GTA IV...

nista neces dobiti,a samo ces bzv baciti pare...

lepo sacekaj kraj godine i kupi i7 ili sta vec bude bilo najbolje za pare

rekao si da se ne razumes u overklok,pretrazi malo forum i caskom ces nauciti kako da overklokujes...

ako ti nesto ne bude jasno,pitaj i rado cemo ti pomoci

Hvala na komentarima. Iskreno, cini mi se da ovaj E6850, postaje malo zastareo za ono sto ja zelim. Da prelazim na I3/I5 u ovom trenutku ne zelim da dajem pare, a zelim da uzemem neki novi procesor. Nikada necu zaboraviti kakav sam skok u peformansama video u prelasku sa E6660 na E6850 , sigurno 20-30% bolje, pa se nadam da sa prelaskom na jednu od ovih quadova. U ovom trenutku zbog finansija sam blizi prelasku na Q9400, mada u zadnjih par sati dobijam informacije da je 100 euro polovni Q6600 najbolje resenje. Da li se sa istim slazem, i ako se naklkokuje ovaj Q6600 na 2.9Ghz, koliki skok u perfomansama mogu ocekivati ?

Inace, iskreno, da se cimam klokovanjem ovog procesora sada, ne znam da li ima smisla, osim ako naravno nista necu dobiti u performansama u igrama (sem GTA 4) ?

Mislim da je ovde procesor usko grlo (E6850 i 5770) jer mi je nemoguce da Assasin creed 2 radi lose (30ak fps) , dok cujem da ljudima sa quadom (uglavnom Q9400 i ista grafika) radi lagano na 60 fps.

Molim odgovore !

Ako si ti osetio toliki skok sa E6660 na E6850 onda ce das da se odusevis kad predjes na quad. A to za AC2, pa izgasi vsync, obori podesavanja na mediuum pa ces da vidis. Ako neko ima slican komp tvom, samo ima quad umesto dual core, a ima 60fps, ili laze ili igra na low podesavanjima. Zna vsync da zakljuca fps na odredjenu vrednost (30 ili 60fps), tako da probaj bez njega. Ako budes menjao procesor, sa njim ide i ploca i ram. Nije mali izdatak a bez core i5 razliku ces tesko videti u igrama. Sacekaj ti jos malo, a ako si gladan fps-a idi na jos jednu 5770, naravno ako imas napajanje koje ce to da isprati.

ne diraj nista jer neces dobiti nista posebno u ogromnoj vecini igara samo ces se iscimati i baciti pare. tvoj procesor je sasvim dobar i dovoljan za 5770.
a sto se tice AC2, mozda treba da iskljucis vsync?

iskljucen je Vsync u AC2, tako da ne znam sta je problem...stvarno sam nezadovoljan kako ta igra radi.

Slicno je bilo i te 2008 :D kad sam sa E6400 presao na E6850 , osetio sam skok u performansama tada sigurno za 20% , sve je islo mnogo glatkije, a i u ostalim igrama sam video odredjeni napredak, naravno, ne recimo kao u AC.

Ne znam , totalno sam zbunjen..da jurim nekog da mi overclokuje, stvarno mi je bezveze da cimam ljude, ja to sigurno sam ne znam da uradim. Ploca je single GPU, tako da ne mogu stavljati dodatnu karticu, a jedina realna opcija mi je neki dobar quad. Jedino se razmisljam da li da uzmem polovni Q6600 ili nesto tipa Q9400 ili cak Q9550.

Recite mi, realno, bez obzira sto vecina igara jos uvek ne koristi quad, i bez overklokovanja, koliko se dobija % performanse izmedju
- E6850 vs Q6660
- E6850 vs Q9400
- E6850 vs Q9550

Hvala unapred !

Posto neznas da overklokujes, onda idi na procesorer koji po default ima visoku frekvenciju. Sa q6600 se sigurno neces usreciti jer je 2.4ghz, a stvari koje ne kontaju vise od 2 jezgra gotive sto vecu frekvenciju (3000mhz+). Oc nije nikakav problem ako imas cime da ga ohladis. Nije to cimanje, to je 5 minuta posla za neki umeren oc. A i verujem da bi ljudima koji znaju da overklokuju, bilo zadovoljstvo da ti malo kloknu procesor.

ok, ali recimo ovako, uzemem ja taj Q6600 i kupim neko hladjenje tipa http://www.xigmatek.com/product/air-hdtd1264.php# , i da mi neko overklokuje taj procesor na 3.2Ghz (valjda ce ova ploca to da istrpi) , koliku realno razliku u performansama mogu da vidim u igrama kao sto su GTA4, Battlefield bad company 2, batman, AC2, Splinter Cell, i generalno u igrama, u odnosu na ovaj E6850 ??

To me interesuje najvise !

u GTA 4 ces videti veliki razliku i eventualno u BC2, ali samo ako igras multiplayer. sve ostale igre rade odlicno i na dual core procesoru.

da li onda smatrate da je bezpotrebno kupovati bilo koji quad (barem kad je za gaming u pitanju) , i da nadjem nekog samo ko ce da mi overklokuje kako treba ovaj procesor recimo na 3.5Ghz ?? Da li za tako nesto bilo dobro ovo hladjenje http://www.xigmatek.com/product/air-hdtd1264.php# ?

Gde i kako mogu da nadjem nekog ko bi hteo jedan dan, da dodje do mene i da mi pomogne oko overclockovanja ?

Posto sam prihvatio vas stav da je glupo bacati pare na novi procesor, vec da ovaj koji imam , ako se dobro overclockuje na 3.3Ghz ili vise, moze super da radi, mislim da cu to da probam.

Danas cu kupiti neki cooler, http://www.xigmatek.com/product/air-hdtd1264.php# , pa cu pokusati sam da overclockujem.

Nasao sam na you tube neke guide kako da overclockujem, pa bih vas molio da pogledate isti i savetujete me da li je ok da overclokockujem kao na ovim filmicima:
http://www.youtube.com/watch?v=-kf_hSIpa0A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=bljU7116Ea0&feature=related

Ako mislite da ovo nije dobro, molio bih vas da mi dostavite neko upustvo ili filmic kako je ispravno

Znam da sam dosadan, ali me interesuje, da li ako overclockujem ovaj procesor E6850 i Q6600 na 3.2-3.3Ghz, da li cu imati potpuno iste performanse u igrama i sa jednim i sa drugim, ili ce performanse sa jednim od njih biti bolje. Molim savet !

Takodjer, kad sam vec kod overclocovanja, molio bih vas da me savetujete da li je ovo dobar nacin da se overclockuje 5770:
http://www.youtube.com/watch?v=xbbAI0V1x84&feature=related

Hvala unapred svima !

Ne znam, nije mi bas najjasnije. Mnogo mi je lakse na osnovu ovih filmica sa youtube. Jel moze neko da pogleda i da me obavesti da li je to tako ok, ili treba dodatnog cimanja.

Takodjer, najosnovnije pitanje:
Da li je bolje, tj. da li su bolje performanse u igrama, kada overclockujem Q6600 na recimo 3.2Ghz, ili kad overklokujem E6850 na 3.2Ghz ??

Molim odgovore na oba pitanja, jer moram brzo da odreagujem, a ne zelim da bacam pare bezveze.

Hvala svima !

u igrama neces osetiti da li je u pitanju quad ili dual core,osim u navedenim(GTA IV,BC2)

jesi li kupio cooler za cpu?

ako jesi i ako si ga namestio,ostavi broj tela ili ako imas skype,pa cu ti pricati kako da oc iz bios-a

nego,koje ti je to napajanje?

Poslednja izmena:
Znaci u biosu sve stavim na 3.4 Ghz , system memory multiplier 2.4, PCI-e frequency 100mhz, i cim stavim cpu voltage na 1.25,1.30, 1.40V, sem sto je normal ili auto, izbacuje mi gresku ili nece sistem da se digne, ili puca. Kad sva ova gore navedena podesavanja namestim i stavim system voltage control na normal ili auto , izbaci mi system voltage optimal u zelenoj boji.

Po cpu-z , meni jeste frekvencija 3.4Ghz, ali u igrama nevidim bas nista bolje u odnosu na 3Ghz, pa predpostavljam da je to zbog tog voltage ****** . Inace, ne znam da li nesto znaci, ali imam 2 x 1 gb corsair 667 ddr 2 memoriju (5400) i 2 x 1 gb kingston 667 ddr 2 memoriju (5400) koje rade u dual channelu.

Recite mi da li sam nesto pogresno uradio u samom overclocku jer apsolutno ne vidim nikakvu razliku u performansama izmedju 3.0 Ghz i 3.4 Ghz. Inace, kupio sam danas neki dobar cooler master cooler za CPU.

Molim savete !

Pa razliku ne vidiš zato što je tih 3 ghz u startu dovoljno za 5770 koju imaš. Eventualno dobiješ frame dva. Nema to veze sa naponom. Na koliko ti radi memorija kada stavih taj multiplier na 2,4?

Mogao bi eventualno memoriju da promeniš za nekih 2x2 GB na 1066 mhz.

Tako je. Nije usko grlo procesor, vec graficka. Ja kad moj procesor klokujem sa 3 na 3.75 dobijem 1-2 frejma. Koci me grafika. Zato sam i vratio na 3. Sto me vraca na moj raniji post, da ti cpu nije usko grlo

Za tu grafiku je cpu sasvim dovoljan mada bilo bi zgodno da ti neko malo clockne proc cisto da dobijes malo boosta, grehota je drzati ga na def.
Odlozi kupovinu quad-a do daljeg, dok ti kupovina ne bude bila potrebnija, sada ti je nepotrebno bacanje para.

Pa kloknuo sam ga ja na 3.4Ghz, ali nisam dirao voltazu, jer cim pomerim voltazu,zakucava.

Nisam osetio nista bolje performanse na 3.4Ghz u igrama, tako da ne znam sta da ocekujem.

Pa vidi , ja generalno mislim da je vreme da predjem na nesto bolje od procesora koji trenutno imam, a za I5/I7 platformu u ovom trenutku ne zelim da dajem pare. Smatrao sam da je mozda neki quad, pre svega Q9400, Q9505/Q9550 , pa mozda cak i Q8300, dobar izbor, i da cu dobiti dobitak u performansama u igrama pre svega, jer kompjuter koristim najvise kad imam vremena za igre, i zelim odlicne performanse u svim novim igrama.

Generalno, ja jesam zadovoljan u vecini slucajeva sa performansama, sa trenutnom konfiguracijom, ali vidim da recimo u igrama kao sto AC2, i bez V-sync, u rezoluciji 1680X1050, vecina opcija na high, igra radi slabo, mozda 30ak fps maksimum. Neke druge igre, recimo kao Dragon Age, kad se prvi put ucita nivo, prvih 25-50 sekundi, igra secka, tesko da ima vise od 20fps, a kasnije fps bude oko 45-50 fps, naravno sve na high bez v-sync. Ostale igre, rade dosta dobro, sem novog GTA 4 EFLC, koji radi tragi komicno u rezoluciji 1280X... ,no vsync, sa jednom opcijom na high , i ostatak na medium. Inace, koristim MSI Afterburner overclocking software za graficku karticu.

Zbog svega toga, smatrao sam da je mozda problem u CPU, da postaje "bottleneck" za ovu graficku kartu koju sam kupio u Januaru 2010.

Poslusao sam vas savt i odustao od kupovine quada, pokusao da overclockujem CPU (na 3.4Ghz) , ali bez mogucnosti overclocka CPU voltaze, i performanse u igrama su iste, bez 1fps porasta...to me malo cudi, a kupio sam novi dobar CPU cooler radi overclockovanja istog. Ok, interesuje me da li mogu da zaboravim na dobitak u performansama u igrama kao sto su AC2, Dragon Age, i slicno , sa overclockom CPU-a na ovaj nacin (bez promene voltaze CPU) , ili je ovo sto trenutno imam u igrama u vezi performansi maximum sa ovom konfiguracijom ?

Zasto te cudi kad smo ti sve lepo objasnili, meni na 3.75 nema nikakvog dobitka u igrama iz prostog razloga sto je procesor vise nego dovoljan, grafika je ogranicavajuci faktor(sem u igrama koje koriste vise od 2 jezgra).
Ne razumem te, zasto pitas za savet, kazes da mislis da je vreme za prelazak na novi procesor, a opet, sadasnjim performansama si uglavnom zadovoljan? Nije mi bas najjasnije. Cini mi se kao da si vec odlucio nesto, a ono sto mi savetujemo odudara od toga, pa otud i takvi postovi?

Nazad
Vrh Dno