Šta je novo?

Prelazak sa dobre plazme na OLED ili mini led?

conica

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2006
Poena
305
Pozdrav. Pre pa skoro 15 godina uzeli smo plazmu Panasonic TX-P42G20ES koja je tada bila jedna od najboljih i najkvalitetnijih. I danas radi besprekorno, slika je savrsena i veoma prirodna. No.. 42" i treba da se menja - presli smo u veci stan i treba veca dijagonala. U uzi izbor su nam usle miniled ili OLED televizori i gledamo dijagonalu 65".
C90D je jedan od favorita, ali i SONY mini led ili pak OLED. Sta me zanima: u radnjama smo jedva uspeli da vidimo za C90D kako izgleda slika i to 4k. Svugde je ili ukljucena slika kamina ili kuhinje, jedva smo nasli pusten snimak. I on je super, ali C90D slabije radi upscaling od c3 i SONY-ja. Ima najbolju reprodukciju 4k, ali kakva su iskustva u gledanju kablovske? Moze li parirati plazmi? Gledati OLED ili Sony mini led?

za pitanje šta uzeti tu je podforum

ova tema može biti opšta, sa tehnološke strane šta je dobar/bolji prelazak

ja bih rekao da se ide na OLED

Pozdrav. Pre pa skoro 15 godina uzeli smo plazmu Panasonic TX-P42G20ES koja je tada bila jedna od najboljih i najkvalitetnijih. I danas radi besprekorno, slika je savrsena i veoma prirodna. No.. 42" i treba da se menja - presli smo u veci stan i treba veca dijagonala. U uzi izbor su nam usle miniled ili OLED televizori i gledamo dijagonalu 65".
C90D je jedan od favorita, ali i SONY mini led ili pak OLED. Sta me zanima: u radnjama smo jedva uspeli da vidimo za C90D kako izgleda slika i to 4k. Svugde je ili ukljucena slika kamina ili kuhinje, jedva smo nasli pusten snimak. I on je super, ali C90D slabije radi upscaling od c3 i SONY-ja. Ima najbolju reprodukciju 4k, ali kakva su iskustva u gledanju kablovske? Moze li parirati plazmi? Gledati OLED ili Sony mini led?
Generalno nista ne skalira low res kao plazma i crt (rade jako slicno) ovde je i dijagonala problem jer nije isto razvuci shit snimak na 42 i na 65 , jedino sta skalira slicno je projektor ali to verovatno nije opcija...

postoji li CRT sa FHD ili većom rezolucijom?

U apsolutno sam identičnoj situaciji. Panasonic plazma koja još uvek savršeno radi, ali 42". Sledećeg vikenda bi trebalo da mi stigne Grundig 65" OLED, znači jeftin OLED panel, najverovatnije LG porekla. Pišem ovde utiske kad ga proteram kroz iglene uši.

postoji li CRT sa FHD ili većom rezolucijom?

Kakve crne CRT i plazme. CRT TV je standarda PAL/NTSC/SECAM, to je max 576i, daleko ispod 720p a i on je prevazidjen odavno. Plazmu nisu nikada uspeli da proizvedu u 4K rezoluciji. To su preživele tehnologije jer ne mogu da prikazuju oštru sliku sa finim detaljima zbog slabe rezolucije kao što mogu LED i OLED. Današnji TV treba ljudski da prikazuje 4K, svaki upscaling će biti manje više krš i treba te sourc-ove izbegavati kad god se može. Kad dobije dobar source LED i OLED prikazuju izvanrednu sliku.
Ako hoćete vrhunsku sliku bira se Mini LED ili OLED. Tražite u prodavnici da vam puste isti materijal uporedo na Mini LED i OLED i to raznovrstan a ne samo kako gori vatra u mraku ili pogled noću na Las Vegas koja favorizuje OLED.
Ja sam gledao pre nekih dve godine najbolji Samsung OLED pored njihovog najlošijeg tadašnjeg Mini LED-a sa IPS ekranom jedan pored drugog, uporedo isti materijal (reklame, spotove i sl.) i od tada sam završio sa OLED-m.

OLED je ostao bolji jedino u scenama gde su sitni izvori svetla u mrklom mraku, a gleda se u sobi bez trunke ambijentalnog svetla. Mi smo mnogo više para dali pre 6 godina za OLED i mislim da je tad to bilo opravdano, ali danas više nisam siguran da li bih ga ikom preporučio ispred mini led, samo budžet razvucite na što više lokalnih diming zona i QLED ili sličan panel.

Ako gori jedna slaba lampa u sobi sa mini led, jako je teško uočiti mane, čak i kod jeftinijeg kakav imamo.

Pritom mini led mnogo jače može da osvetli neke scene, npr. iz mrklog mraka izranja motocikl i far doslovce osvetli sobu, zaslepi te, kao da si tamo. OLED to ne može.

E, sad, ko planira da gleda mračne filmove u mrklom mraku kao u bioskopu, i to mu je gušt, to je teren za OLED, nema tu nijedna alternativa ništa da traži.

Kako smes da kazes da OLED ima mane, sad ce da te razapnu 😂

Ako izvor signala manji od preporučene rezolucije uređaja teško će išta prikazati sliku bolje nego plazma.
Ona je tehnologija koja je najbolja za te stvari, međutim u tehnologija koja je prevaziđena.

Što se tiče novih tehnologija, gledaj šta je povoljnije za budžet i naravno da ima što više garancije (5+ godina). Ne očekuj da išta izdrži tako dugo kao PDP Panasonic.

Plazmu nisu nikada uspeli da proizvedu u 4K rezoluciji. To su preživele tehnologije jer ne mogu da prikazuju oštru sliku sa finim detaljima zbog slabe rezolucije kao što mogu LED i OLED. Današnji TV treba ljudski da prikazuje 4K, svaki upscaling će biti manje više krš i treba te sourc-ove izbegavati kad god se može.
Pa kako da izbegavamo kad praktično nema tv kanala u 4k? Čak nisu svi ni u fhd. Čak i na striming servisima većina sadržaja nije u 4k. Znači nameće se zaključak da je glavni kvalitet tv-a kako radi apskejling.
A šro se tiče plazmi, to je bila ubedljivo najbolja tehnologija samo što su je lažni ekolozi ubili. Pre 15-ak i više godina je prestala da se proizvodi, a da nije, naravno da bi je proizveli u 4k.
Ja sam svoju staru panasonic plazmu dao tastu za spavaću sobu, pa i danas kad pogledam bolja je slika na njoj kad se gledaju tv kanali i naročito sport, nego i na jednom modernom tv-u

Sama plazma troši 3x do 5x više od modernih LCD/OLED TV.

Samim tim nije priča ekologa, nego realnost jer nije isto potroši li recimo 5kw dnevno Iii 2Kw dnevno.

Dalje, sama tehnologija je kao i CRT udarila u svoje limite. 4K je bio ogroman Upgrade za tu vrstu tehnologije i nisam siguran da negdje postoji prototip. A od prototipa do gotovog proizvoda idu godine.

Не гледајте код плазми макс могућу потрошњу и у реалном раду. Зависи од сцене, осветљења, рада у 3D режиму или не. Калибрисана 50" панасоник плазма трошила 90-100W у 2D и око 160-170W у 3D. 4К је постигнут на плазми 2012. год а 2013-4. задње серије појавиле су се у продаји. 4К је развијен баш због 3D технологије.

Zavisi dosta i od velicine, tada je neki standard bio 32,39,40 max 42", sada su te velicine monitori.
Isto tako bacanje para je ko kupuje veći TV, bio on LED, MiniLED, OLED i onda većinu vremena gleda "znanje-imanje".

Не гледајте код плазми макс могућу потрошњу и у реалном раду. Зависи од сцене, осветљења, рада у 3D режиму или не. Калибрисана 50" панасоник плазма трошила 90-100W у 2D и око 160-170W у 3D. 4К је постигнут на плазми 2012. год а 2013-4. задње серије појавиле су се у продаји. 4К је развијен баш због 3D технологије.
"Postignut" kao prototip za sajmove ali 4K plazme nikada nisu komercijalizovane. Nisu uspevali da smanje pixele da bi TV bio kompaktan nego su ti prototipovi bili džinovi i za današnje pojmove, kao ovaj Panasonic od 154 inča. Ogromna potrošnja struje, jako slaba osvetljenost displeja u odnosu na LED, image retention, velika težina (90kg i više) izbacili su je iz igre jer su zavladali LED displeji, u svemu bolji i neuporedivo jeftiniji.
Ono u čemu su plazme bolje, bar po mom mišljenju je gledanje VHS traka jer bolje sakrivaju šumove na ekranu od nemilosrdnog LED-a na kome VHS izgleda užasno.

u svemu bolji i neuporedivo jeftiniji.
Ono u čemu su plazme bolje, bar po mom mišljenju je gledanje VHS traka jer bolje sakrivaju šumove na ekranu od nemilosrdnog LED-a na kome VHS izgleda užasno.
Kako u svemu bolji od plazme, kad je gore lepo napisano da za niže rezolucije (TV signal) bolje od plazme nema.
Koristim OLED, ali znam šta plazma pruža, bez obzira što je zastarela tehonologija.

Takođe mi nije što veća dijagonala na televizorima.
Dok se na monitorima gleda svaki piksel (ppi) ovde se 4k video razvlači na 65 inča. Meni sve to izgleda šuplje, prosto nije oštro kao na 4k na 42 inča.
Tu dolazimo do problema razdaljine jer ljudi često pozicionaraju nameštaj tako da je TV što dalje, a pošto su vremenom obnevideli, traže veću dijagonalu.
A za gustinu piksela ko te pita.

Постигнут је диј производног процеса, представљен модел и требало је смањити и усавршити производни процес. Тада долази до тзв забране плазми и стали су са даљим развојем. То да је лцд дисплеј у свему бољи од плазме надам се да се шалиш (лед дисплеј не постоји, то је тип осветљења). Плазма је сада део прошлости и једини прави наследник може бити олед. Обећавају чуда са микро-лед екранима, видећемо.

da, te plazme su skoro neunistive, koliko god da su imale radnih sati, dosta ih izgleda jos radi. Sem potrosnje i mase, mana plazme (bar moje Panasonic) je sto je 'pistala' kada je bas svetao sadrzaj na ekranu (ovo se narocito culo uvece kad je tv utisan itd). Po meni jedini logican prelazak (za gledanje TV sadrzaja, uz neizbezan upscale, video reprodukciju itd) je OLED.
Koga pritom zanima gaming i ti neki minimalni odzivi i max osvetljenja, odgovor moze biti drugaciji, pa svako moze da prilagodi odabir.

Suludo je sada govoriti o plazmama kad se ta tehnologija nije razvijala poslednjih 15-20 godina. Naravno da nije usavršen 4k jer u to doba nije usavršen ni na led televizorima. Jednostavno zaustavili su razvoj te tehnologije pod izgovorom ekologije, kao što zabranjuju slične gluposti kao plastične slamčice, čepovi povezani sa bocom da oko izbiješ kad piješ, zabrana plastičnih kesa itd. Samo da se ispuni forma a suštine nigde. Da bi ispalo da nešto rade.
A što se tiče naslednika, OLED jeste najbliži plazmi ali ne može se porediti naročito za gledanje sporta. Očigledno da nije prioritet kvalitet prikaza već nešto drugo.
Ja verovatno neću kupiti oled nikad jer, osim cene, jako sam razočaran kako brze scene u sportu izgledaju na njoj, što mi jako bitna karakteristika tv-a. Neko ko ne gleda sport, nego filmove i to u zamračenoj prostoriji, njemu je oled verovatno jako dobar izbor

Hvala svima. Proveli smo 3 dana u radnjama po nekoliko sati, vagali, gledali. Prvo smo rezervisali S90D ali nas je odbilo pitanje sta nam treba i po kojoj ceni, a najvaznije sto niti u jednoj radnji gde je izlozen ne moze da se vidi kako reprodukuje razne snimke. Svugde je na njemu staticna slika i iz Samsunga ne dozvoljavaju da se snimak promeni i testira i uporedi tv. E pa za gospodu iz Samsunga, NECU da dajem preko 200k a da ne vidim sliku. Obaska garancija 2god. Toliko o Samsungu.
Dalje, u jednoj radnji smo naisli na prodavca koji je na svim televizorima ukljucio sta god smo hteli..cak i sa usb-a. Ako se ja pitam, coveka treba proglasiti prodavcem godine, i kupili bi smo u toj radnji ZBOG njega da smo uzimali ovog vikenda.
No, docekasmo danasnji dan i ajd kao otvorimo da vidimo situaciju. Danas, za razliku od juce, cene pojedinih modela pale za 40k pa i vise. Odlucili smo se za 55", A80L
Kao pandan plazmi, odabrali smo Sony zbog procesuiranja sadrzaja i OLED panela, posto ce se uglavnom gkedati filmovi. Imamo i BRAVIA CORE servis godinu dana za 4k sadrzaje i 5 godina garancije. Plazmu cemo zadrzati i ide u spavacu sobu jer ipak je plazma plazma

Vrh Dno