Šta je novo?

Prelazak na Linux

mean_machine

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2006
Poena
350
Elem imam neki solidan stariji laptop (dual core, 2GB rama), planiram da ga koristim za posao pre svega office i net, pomalo autocad. Elem za office znam da postoji free alternativa sta ima za autocad? Ne radim neke komplikovane crteze tako da mi treba nesto sto radi okej 2d i moze da snima u kompatibilnom formatu.

Zanima me da li ima neki solidan konvertor dwg u pdf za linux? Za Win koristim odlican besplatan konvertor gde mogu lepo da podesim dimenzije papira (bitno je crtezi nisu standardnog formata).

E sad ono mozda bitnije, koji Linux da instaliram? Treba mi neki koji ne zahteva mnogo mozganja, da se sve moze resiti pomocu misa (ako to uopste postoji u Linuxu). Dakle nesto sto je najslicnije Win a da je Linux. Znam da je OS X otprilike to ali *** za Mac mi se za sad ne daju pare.

Ako ti se sviđa MAC, onda probaj elementary OS. Jako je slican MAC, odlicno izgleda, jos bolje radi. Ja trenutno koristim beta verziju Freya 0.3, ali ni Luna nije losa.

Hvala na predlozima pogotovo za DraftSight nisam imao pojma da postoji a vidim da je ozbiljan program. Sto se tice Linuxa verovatno cu staviti elementary OS.

Poslednja izmena:
Mislim da ti je Mint laksi za snalazenje ako si koristio samo Windows do sada, Elementary OS jeste lak za rad ali mislim da ce te zbunjivati dosta ako nisi koristio Mac OS do sada.

Kad sam napisao da je ko Win mislio sam na koriscenje misa. Ranije sam koristio neki linux (mislim knopix) pa mi se nije svidelo iskustvo.

Na linuxu se ne resava sve pomocu misa. :)
Najbolje ti je da instaliras neki linux koji ima najvecu zajednicu, i najbolju podrsku.
Tipa ubuntu/mint. Za njih ces najlakse da pronadjes resenja raznih problema. S druge strane, za taj knopix ce to mnogo teze da ide ako ne znas sam da sredis neke stvari..

Slažem se. Mislim da je najbolje početi sa takvom distribucijom, jer se najbrže nađe rešenje problema, a i softver je malo dostupniji, jer ima više repozitorijuma ili gotovih paketa. Tako da su ubuntu ili mint verovatno najbolji izbor

Elementary OS je baziran na Ubuntu 14.04, tako da ces resenja gotovo svih problema veoma lagano naci na Ubuntu community. Slažem se sa kolegama da za pocetak ides na neku distribuciju sa dobrom podrskom.

Шта год да смислиш, направи дуалбут јер се ипак употреба толико разликује да ћеш дуго морати да имаш windows при руци. Ако га немаш, већа је вероватноћа да брзо одустанеш од линуха и вратиш се на старо. Ја сам десетак година покушавао и тек пре 4-5 кренуо озбиљније али и даље свуда имам windows за сваки случај.

Da ne otvaram novu temu interesuje me vasa preporuka za linux based distro.Imam stariji PC - AMD Athlon x64 (dual core) 4200+ 2.19GhZ ; 2GB RAM ; NvidiaGforce 8400GS i planiram na njemu dual boot sa winom (za svaki slucaj) s'tim da bi uglavnom koristio linux posto imam i laptop.Imam vec neka iskustva sa linuxom i najvise mi odgovara ubuntu based distros mada chakra i opensuse mi se isto dopadaju.Pitam zato sto dugo nisam koristio linux (odprilike 1-2 god) i ne znam sta vredi da se instalira na ovako slaboj masini.

Mozes bilo koji distro tu, 32-bitnu verziju. Jeste matora masina, ali ce moci da tera bilo sta. Meni su trenutno Mint Cinnamon (zahtevniji) i Lubuntu (skroz lagan, a dobar) distroi koji najbolje rade.

sta vredi da se instalira na ovako slaboj masini.
/offtopic/ Heh, pa nije to "slaba" mašina. Za veliki broj korisnika, to je i dalje sasvim OK komp (pričam iz iskustva, jer je ćaletov komp - dual Celeron, 2GB, integrisana grafika - sasvim OK, lepo rade Net, multimedija, Office...).

Zbog stabilnosti i podrške za različit hardver i softver ja bih išao na Linux Mint, 32-bitni naravno. Sa 2GB možeš da teraš i Cinnamon bez problema. Ili MATE ako ti više odgovara taj dizajn.

U zandnje dve nedelje ekperimentišem sa raznim Linux distroima, svi bazirani na Ubuntu jer je najlakše naći podržku i softver za njega. Probao sam Kubuntu 15.04, Ubuntu 14.10 i 15.04, Ubuntu MATE 15.04, Linux Mint Cinnamon, MATE i Debian Edition, Elementary OS, ChaletOS. Samo LXDE nisam jer imam Pentium Haswell i 4GB RAM. Ispostavilo se da mi je najlakše bilo podesiti Linux Mint. Odlučio sam se za Cinnamon jer mi više odgovara od MATE.

Kubuntu mi je par puta potpuno zamrzao što je verovatno posledica neispegalnog Plasma 5 okruženja. Ubuntu MATE je OK ali mi MATE ne leži pa sam odustao od njega i Mint MATE. Nisam imao problema. ChaletOS je imao problema sa screen tearing-om pri puštanju video fajlova preko plejera i YT-a. Izgleda da je to problem sa XFCE okruženjem generalno, koliko sam skapirao čitajući po netu. Elementary OS Freya odlično izgleda ali ima par bagova. Jedan od bitnijih je da kursor poblesavi prilikom prevlačenja nekog fajla (drag-and-drop). Moraš da se izloguješ i uloguješ ponovo. Plus, na neke od ovih sistema nisam mogao da instaliram Skype i/ili TeamViewer.

Kad sve saberem, Linux Mint mi je nasigurnije rešenje ako nemam želju da dublje izučavam Linux svet.

No, to je moje mišljenje i utisak. Neko verovatno ima drugačija iskustva i preferencije.

To je sasvim solidna masina... Imas veliki izbor distribucija, u poslednje vreme preporucujem ljudima Xfce jer nije uopste zahtevan. Tako da mozes da biras - Xubuntu, Linux Mint Xfce i recimo Manjaro sa Xfce-om. Manjaro je Arch based, pa ako hoces malo da se upoznas sa Arch-om eto prilike. Ja licno koristim Mint Xfce, instalirao sam ga i drugaru koji uopste ne koristi Linux i odusevljen je...

ChaletOS je imao problema sa screen tearing-om pri puštanju video fajlova preko plejera i YT-a. Izgleda da je to problem sa XFCE okruženjem generalno, koliko sam skapirao čitajući po netu.

Screen tearing u XFCE-u najlakše rešavaš instaliranjem Compton-a, evo i kako : Link

Našao sam i ja to za Compton ali sam već deinstalirao ChaletOS. Šteta što to ne reše sistemski u samom okruženju.

Hvala Vam puno svima na odgovorima pocecu od linux min-a XFC (inace sam veliki fan KDE-a :) ).U sustini treba mi nesto sto ce da bude pre svega stabilno pa onda sve ostalo.Probao sam bio i manjaro i zaista mi se dopao ali mi je dosta nestabilan bio.CrunchBang je isto dobar po meni.

Našao sam i ja to za Compton ali sam već deinstalirao ChaletOS. Šteta što to ne reše sistemski u samom okruženju.

Nedavno izašli xfce 4.12 bi trebalo to da reši sistemski, naime sada ta opcija ima u control panelu.
Nisam probao pa ne mogu reći da li zaista radi, ali pre pojave 4.12 verzije sam koristio compton i to je rešavalo problem.

Hvala Vam puno svima na odgovorima pocecu od linux min-a XFC (inace sam veliki fan KDE-a :) ).U sustini treba mi nesto sto ce da bude pre svega stabilno pa onda sve ostalo.Probao sam bio i manjaro i zaista mi se dopao ali mi je dosta nestabilan bio.CrunchBang je isto dobar po meni.
Зашто не урадиш оно што највише волиш, инсталирај Кубунту 14.10 или 14.04LTS и добио си КДЕ на убунту базираном линуху. ;) Нови КДЕ5 је још несређен мада се надам да ће брзо да га заврше али је 14.хх сасвим солидан и стабилан, бар је код мене тако. Још од 11.04 када сам и почео да мало више трошим линух, кубунту ми је увек био или први или прва резерва.

nego,ima nesto freskije od cimeta?cak crunchbang mi je bio osvezenje,ali ipak ful ajkendi na modernom hardveru je za regularnu desk voznju je pa mogu reci obavezan. :)

Како мислиш фрескије од цимета? Новија верзија цимета? Друго окружење? Ја ипак волим лукуз и нисам мазохиста па ће увек КДЕ да буде мој избор. ;)

Archlinux + Gnome 3.16, poprilično su sredili gnome sa novom verzijom. Ja Arch sad koristim svuda (poslovni laptop, desktop, Chromebook, HTPC).

CrunchBang je odlican! Ja ga i dalje koristim na jednom matorom laptopu, a i volim OpenBox :)
Na zalost, #! je gotov projekat, tako da treba preci na nesto drugo ;)

Archlinux + Gnome 3.16, poprilično su sredili gnome sa novom verzijom. Ja Arch sad koristim svuda (poslovni laptop, desktop, Chromebook, HTPC).

Koliko ti memorije pojede sistem kada se ulogujes u Gnome?

Poslednja izmena:
Ова питања су ми увек била занимљива, а од када користим линух (мада је и са Пенџерима био исти случај), меморија ми је још ту и није је појео ниједан ОС. ;) А најгора меморија је неискоришћена меморија.

Иначе Гноме не волим јер ме овај нови много подсећа на мобилне телефоне, као на андроиду да кликћем. ;)

Da, ako si radio upgrade sa 3.14, ako radiš fresh install ima malo problema, vezani su za GDM i xwayland.
Startuju se dva gnome shella i xwayland proces je uvek u memoriji.
Xwayland problem je rešiv ako se edituje gdm config fajl i disejbluje xwayland, ali dva gnome shell procesa su i dalje aktivina.
Za sada jedino rešenje je da se umesto gdm-a koristi neki drugi DM, lightdm recimo.

Како мислиш фрескије од цимета? Новија верзија цимета? Друго окружење? Ја ипак волим лукуз и нисам мазохиста па ће увек КДЕ да буде мој избор. ;)

okruzenje,gnome i kde su ustajali (a kde narocito nikad nisam vario),cimet je bio simpa neko vreme,ali mom oku i dalje izgleda poprilicno arhaicno,a nemam prevelike zivce da tvikujem do iznemoglosti.unity niko ni ne spominje. :)

Па гноме је скоро прелетео из 2 у 3 а и кде сада иде из 4 у 5 мада се мени ниједан прелазак не свиђа. Не занима ме основни изглед, ја све одмах променим да буде како сам навикао па ми није битно какви су новитети, важније је да окружење има могућност да се што више подешава. Гноме има минимално, цимет за нијансу више.
Цимет ми је био занимљив јер сам у то време пробао гномета и није ми се свидео па је цимет улетео ... али је био превише рупичаст, стално је пуцао, оквири прозора нестајали ... и на крају се вратио на КДЕ где мислим да још дуго одустанем.
Мада и не знам како је нешто архаично и како мислиш да би требало да буде. Какав је онда windows који ово што има врти још од Висте? ;)

pa,i ne bas,ali nemam nameru da se sad prepirem oko toga,ponajmanje jer i trazim linuks da bih pored nekih stvari malo promenio i okruzenje,ali mi se ovih 5-6 najpoznatijih ic ne svidjaju,a crunchbang nazalost ne zavrsava sve potrebe.otud i pitanje jel' sta novije izlazilo.

Nazad
Vrh Dno