Šta je novo?

Prelazak na AM2 ! Da li se isplati ?

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Dakle imam sledecu masinu (vidi moja masina) i video sam da postoji ploca isto asrock AM2NF4G,koja je u principu slicna kao ova moja,samo sto naravno podrzava AM2 procesore i ddr2 memoriju ! Sto je najbolje od svega ploca je skuplja od ove moje samo 15-ak evra,i ako na to dodam cinjenicu da ima semprona 3000+ am2 za 60 evra,i da je ddr2 memorija cak jeftinija,dolazim na ideju da upgrade-ujem (najbolje od svega je sto me upgrade ne bi kostao puno) ! E sad mi treba vasa pomoc da vidimo da li se uopste isplati i koliko bi dobio na performansama s obzirom da bi imao Sempron 3000+ AM2 umesto 2500+ 754,dual channel podrsku,DDR2 memoriju i naravno imao bih plocu koja podrzava dual core procesore za kasniji upgrade ! ...hvala unapred...

dobio bi 2% !
A mozda i ne !:banana:

Naravno da se ne isplati. Prelaziš sa nF4 na nF4!!! :D
Lepo sačekaj neki DFI GF6150, to bi već možda bilo OK ako ne bude ploča 100€. ;) A i taman ima vremena da se pojave bolje memorije (u šta ja sumnjam), cene da padnu za X2 CPU-e...

AM2 se odlicno OCuje a ddr2 memorije nisu skupe(recimo kingmax 667Mhz).Ovo receno + future proof(RevG,RevH,quad core) su dva glavna razloga zasto AM2 a ne 939.Inace procesori trose nesto manje energije od starije 939 brace(pored toga sto se bolje OCuju),sto je posledica novog ddr2 integrisanog konrolera,ima tu jos i virtuelizacija sto ce nekome znaciti.
Dobra platforma,nema sta.

Poz

Poslednja izmena:
Trogdor je napisao(la):
Dakle imam sledecu masinu (vidi moja masina) i video sam da postoji ploca isto asrock AM2NF4G,koja je u principu slicna kao ova moja,samo sto naravno podrzava AM2 procesore i ddr2 memoriju ! Sto je najbolje od svega ploca je skuplja od ove moje samo 15-ak evra,i ako na to dodam cinjenicu da ima semprona 3000+ am2 za 60 evra,i da je ddr2 memorija cak jeftinija,dolazim na ideju da upgrade-ujem (najbolje od svega je sto me upgrade ne bi kostao puno) ! E sad mi treba vasa pomoc da vidimo da li se uopste isplati i koliko bi dobio na performansama s obzirom da bi imao Sempron 3000+ AM2 umesto 2500+ 754,dual channel podrsku,DDR2 memoriju i naravno imao bih plocu koja podrzava dual core procesore za kasniji upgrade ! ...hvala unapred...

Treba preci. Moja masina je slicna i ja planiram da uzmem nesto tako. Mada moze i Athlon za malu dodatnu suma evra.

Ko sada kupuje, naravno da treba razmisljati u pravcu AM2 i DDR2...oni koji imaju S939 mogu komotno sacekati sledecu generaciju nForce cipseta.

ivanbo2003 je napisao(la):
Ovo receno + future proof(RevG,RevH,quad core) su dva glavna razloga zasto AM2 a ne 939...
Ti si (isti) kao Misko, `vatate se za "future proof" tj. neko nezvaničo obećanje ili nagađanje, ne mogu da ocenim u šta spadaju te špekulacije...
I da razjasnimo 1 stvar:
Ko danas kupuje novu mašinu, svakako da je bolja solucija AM2 nego S754. (S939 neću ni da spominjem u ovom postu :d)
Ko danas hoće da radi upgrade sa S754 na AM2, Sempron za Sempron, nF4 za nF4, DDR1 @ 233 za DDR2 - to je bacanje para.

batalite vise "obecanja" da ce quad core i sta ti ja znam amd-ovi procesori do 2020-te da rade na sadasnjim plocama uozbiljite se malo mislim bice verovatno pokoja ploca (asrock 99%) ali da ocekujete da asus/gigabyte/dfi/abit/epox itd...prestanu da proizvode ploce zato sto je amd to tako zamislio lol nemoguce

Sigurno je bar da će K8L raditi na AM2, bilo zato što će prve revizije nativno biti za AM2 ili zato što će AM3 biti pin-compatible i sa oba kontrolera. S druge strane kod Intela ni socket ni čipset ne garantiraju ništa, već model/revizija ploče. Bar je trenutno situacija takva.

Poslednja izmena:
Nije tako.Imam intelovu bad axe plochu koja se prodaje kod nas vec neki mesec i u nju ide i celeron,i 6xx serija i 9xx serija i core2duo...Takodje quad core izlazi u januaru ili mozda i decembru 2006 i on takodje radi u bad axe intel plochi a shto je i potvrdjeno ES primerkom na xtremesystems....tako da ja ostalem na intelovoj plochi do kraja 2008 godine...e to je plocha.,..nema neizvesnosti...jedino ako si mislio na rev 303 i 303...ali toga nema odavno.a i modovanje istih je bilo moguce...yoti ima jednu takvu...future board ako neko kupuje...
Kod amd-a je njesra situacija

Zasto je njesra kad je AMD zvanicno potvrdio da ce AM2 podrzavati AM3 procesore,nema tu nikakvog nagadjanja kako neki rekose...Ljudi citajte Oficijalni AM2 topic,ima puno korisnih informacija :)

BTW SuperStarr druze, OC od 2.85Ghz na stock hladjenju sa smesnim temperaturama u idle i load-u je zaista impresivno po meni.Da imam bolju memoriju verovatno bi mogao i vise :)

Poslednja izmena:
kao sto je MIGE rekao,ne bi dobio nesto mnogo na performansama.Mozda neki procenat,nista vise.Zato je bolje sacekaj jos malo vremena,jer cijene procesora padaju,a tu razliku+ neki evro,mogao bi da iskoristis za Neku Graficku karticu,s" obzirom da koristis integrisanu.A i bilo bi krajnje cudno i nelogicno,imati dobru plocu,procesor i memoriju,i pri tom koristiti integr. graficku.Zar ne?

Ma naravno grafika je isplanirana uveliko samo se ceka neka kinta,nego sam mislio da se ne smaram sa kupovinom jos ddr1 memorije,pa posle ponovo da sve prodajem itd. nego da odmah resim pitanje platforme koju verujem ne bih menjao jos dve godine ! ...videcemo u svakom slucaju...

Dobitak je zanemarljiv kada se u obzir uzme ulozeno cimanje i novac (koliki god on bio) u zamenu konfiguracije... Opet, sa druge strane sve zavisi od tvojih potreba... U svakom slucaju da sam na tvom mestu ne bih menjao racunar.

Vrh Dno